MVE595 Inledande matematisk analys H20

Anslaget 2021-01-05: Övningsdugga uppdaterad

 

Anslaget 2020-11-11:

Tentorna är rättade och resultaten inskickade för registrering i Ladok. När de attesterats av mig kommer jag också att ge tillgång till tentarättningen (hittas under uppgiften som gjordes på på Canvas-sidan för tentamen).  Hoppas ni fått de resultat ni känner att ni borde ha.

Några korta kommentarer också (läs innan ni skriver tar kontakt): 

  • Om något uppenbart fel har begåtts på tentan, så som att antal poäng inte stämmer, kan ni fylla i en granskningsblankett och skicka in den till studieexpeditionen på matematiska vetenskaper, information hittar ni på: Studieexpeditionens hemsida
  • Inga nya bedömningar görs, utifrån t.ex. argumentationen  "Jag tycker det är värt mer poäng ... ". 
  • Om du fått en negativ area eller volym och inte kommenterat detta, har jag satt noll poäng på uppgiften då jag anser det vara ett allvarligt fel. 
  • På uppgiften där man ska formulera och bevisa kvotregeln för derivator har många glömt att korrekt formulera kvotregeln, vilket har lett till mindre avdrag. Vidare har många kopierat texter online, där även fel funnits. Det både bryter mot principen om att man ska hitta sina egna formuleringar av sina lösningar, och det blir även matematiskt fel. Detta har jag då också bedömt hårt då jag tolkat det som avsaknad av förståelse. Om man rättat till eventuella fel från hemsidor har jag dock gett full poäng för ett sånt moment. 
  • På uppgiften om kvotregeln har många också missat att korrekt formulera kvotregeln. Det är inte en formel, utan något som gäller under vissa förutsättningar. Ett förslag på formulering skulle kunna vara: Låt f  och g vara deriverbara funktioner. Då gäller att så är (f/g)' = (f'  g- g' f)/g^2, om g(x) inte är noll.
  • Räknefel har bestraffats olika hårt på olika uppgifter, beroende på hur centralt det har bedömts vara i uppgiften.
  • Bedömningen på överbetygsdelen är hårdare, då mer förväntas.

 

Anslaget 2020-10-30:

Hej alla,

Hoppas det gick som ni ville med tentan och att det inte var en alltför hemsk upplevelse. Ett lösningsförslag ligger uppe på Canvas-sidan för tentan, dyker upp här så småningom. Det kommer nog ta lite tid innan jag är klar med rättningen. Blir väldigt glad om jag är klar till nästa veckoslut. 

I vilket fall som helst, håller tummarna för att det går bra, och framför allt att ni tagit till er både materialet och lärt er mer om vilken typ av student ni är på universitetet. Tack för den här tiden! Det har varit både kul och kämpigt att undervisa på nätet, med olika former av möjligheter och utmaningar som jag inte inbillat mig innan vi började.  Några krokiga vägar senare så är vi här, med både en genomgången kurs och en avslutad tentamen. Lycka till med era nästkommande kurser! 

med vänliga hälsningar, och trevlig helg,

Dennis

Anslaget 2020-10-22: Här finns anteckningarna från repetitionspasset. 

Anslaget 2020-10-20: Angående Torsdag kl. 10-12 & kl. 13-15. Vi kommer att gå igenom exempeluppgifter och gamla tentor.  Förhoppningen är att det kommer ge en överblick av den typ av uppgifter som har dykt upp under kursen, och som man komma att dyka upp på framtida tentor. 

Anslaget 2020-10-18: Angående tentan, eftersom många frågar:

  • Den är online, på en särskild dedikerad Canvas-sida som blir tillgänglig några dagar innan tentan. Mer detaljerad information kommer att finnas där.
  • Alla hjälpmedel är tillåtna, men kommunikation med andra än tentavakter är inte tillåtet. 
  • Lösningarna skriver ni på papper och scannar in dessa, de laddas sen upp i pdf-format i Canvas.
  • Materialet som kommer att examineras är inte något annat material än det vi gått igenom i kursen. Val av uppgifter som går att lösas direkt med (till exempel) Wolfram Alpha kommer undvikas. 
  • Poäng på olika delar av tentan behandlas inte olika för olika betyg.
  • Matlab examineras inte på tentan. 
  • Om tekniska problem uppstår, försök lösa dem. Det betyder inte per automatik att man är diskvalificerad/icke godkänd. 
  • Efter 4h kommer man få 30 minuter på sig att scanna in sina lösningar.

Anslaget 2020-10-17: Dugga 5 blir tillgänglig på måndag, man behöver 5 av 6 lösta uppgifter för en bonuspoäng på tentan. Notera att slutdatumet för duggan är tidigare än de andra veckorna, och infaller nu på fredag den 23e.

Anslaget 2020-10-14:  Komplettering av Matlab. Om ni av någon anledning har missat någon av uppgifterna på labbarna, finns ett uppsamlingstillfälle den 22e oktober kl. 8-10 som på schemat. Det kommer att äga rum i Åkes Zoom. Ni kan komplettera de uppgifter ni missat, dvs. ni har inte fått full poäng på den. Ni ska då komma förberedda med lösningar på motsvarigheterna, i labb-beskrivningarna, till uppgiften ni missat, enligt översättningen här (återkoppla om det ser konstigt eller orimligt ut). Om ni missat alla uppgifterna på en labb ska ni göra alla uppgifterna i labb-beskrivningen. Ni förväntas både kunna förklara koden för labb-handledarna samt kunna byta ut olika värden.  

Anslaget 2020-10-13: Jag nämnde att det var en identitet som såg fel ut i mina räkningar. Den är faktiskt korrekt, jag förvirrades lite av mig själv vilket jag ber om ursäkt för. Det ska vara rätt som det står nu. 

Anslaget 2020-10-11: Dugga 4 dyker upp imorgon och ligger uppe en vecka som vanligt. Det behövs 6 av 8 lösta uppgifter för en bonuspoäng.

Anslaget 2020-10-05: Ett optimeringsproblem. 

Anslaget 2020-09-30: Nu finns beslut på att examinationen ska vara i form av tenta på distans. Jag ska försöka behålla samma upplägg som tidigare tentor, men försöka arrangera så att det är uppgifter som inte går att Googla. Teoriuppgifterna kan också bli varianter av de teoriuppgifter som finns, eller vara uppgifter som kräver att man förstår ett bevis. Detta eftersom alla hjälpmedel är tillåtna och det skulle vara meningslöst från examinationssynpunkt att bara skriva av ett bevis. 

Anslaget 2020-09-30: Anteckningar för bevis av att kontinuerliga funktioner är integrerbara ligger uppe här.  Det görs under en extra hypotes att funktionen också är deriverbar. Kan komma att uppdateras.

Anslaget 2020-09-28: Dugga 3 ligger uppe. Man behöver 8 av 9 poäng för en bonuspoäng på tentan.

Anslaget 2020-09-27: Efter klagomål på upplägget på Matlab tänker jag föreslå att vi har ett roterande schema för tisdagar, se nedan. Eftersom AT inte har något val ligger de kvar på tisdagar.

  • Veckan som kommer med den andra labben, är för Phaddergrupp A. Grupp B och C på torsdagen.
  • 3e labben har grupp B tisdagspasset. Grupp A och C på torsdagen.
  • 4e labben har grupp C tisdagspasset. Grupp A och B på torsdagen. 

Anslaget 2020-09-25: Anteckningar för Cauchys medelvärdessats ligger uppe här

Anslaget 2020-09-24: Anteckningar från mittutvärderingsmötet ligger uppe. Se även under det separata kurs-PM:et där information om kursrepresentanter finns.

Anslaget 2020-09-22: Om ni inte har bokat plats på någon dag, försök att hänga på någon som redan har gjort en bokning. Om ni inte har möjlighet med detta, testa att var med på passet på torsdag. Vi kommer utvärdera om systemet fungerar efter torsdagen. 

Anslaget 2020-09-18: Nedan finns allmän information om datorlabbarna, kommer att uppdateras under helgen. 

Datalabbar och boka tillfälle:

Vi kommer börja med våra datorlabbar nästa vecka.  De är obligatoriska och bedrivs online. Följande gäller:

  • Allmänt: Datorlabbar examineras i Möbius. Uppgifterna som ska lösas kommer ligga uppe en vecka och är obligatoriska. Öppnad uppgift måste lösas inom 2 timmar. Man har totalt 5 försök på sig på varje uppgift. 
  • Studiematerial: Frågorna i Möbius är baserade på texterna här. På MVE450:s Canvassida hittar ni också videos som kompletterar läsmaterialet.  
  • Genomgångar: På måndagar kommer vi ha korta introduktionsgenomgångar av Matlab. 
  • Stöd och hjälp: Vi kommer att ha handledning med övningsledare huvudsakligen i Yotribe (som har blivit Wonder), med Åkes Zoom-rum som andra alternativ. Anslut helst från en dator så att ni kan skärmdela. Ni kan också ställa frågor i Piazza, gör det i så fall under "Matlab"-frågefliken.  Under labbtiderna använder vi följande hjälplista för att organisera ett kösystem.
  • Bokning av tillfälle: Det finns två tillfällen, tisdagar och torsdagar kl. 8-10. Ni ska boka in er genom att fylla i ert namn och klicka för den dag som passar er i Choodle. AT har bara laborationer på tisdagar och ska således inte fylla i någonting. Varje klick-alternativ i länken har en begränsning på 30 personer (så totalt 60 på tisdagar och 90 på torsdagar). Om det visar sig vara problematiskt får vi se över andra lösningar. 
  • Samarbete: Ni får jobba tillsammans i mindre grupper (max 3 stycken) eller var för sig, men varje student måste individuellt få godkänt på sina labbar. 
  • Programvara: Ni kan ladda ner Matlab från programkatalogen på Chalmers, till exempel här.

 

Anslaget 2020-09-16: Kommer att informera om detta under föreläsningen imorgon. Vi har tänkt använda oss av Yotribe för övningarna, med början nu på torsdag. Se länk här. Ni ska kunna gå in när som helst, så testa det gärna innan övningarna. Det är lätt att använda och ska inte kräva någon login, men man måste ha mikrofon och kamera för att använda det. För de som inte har kamera eller mikrofon kommer fortfarande mitt  Zoom-rum vara öppet (Zoom-länk, lösenord: 816602). Åkes och Madeleines kommer inte vara öppna imorgon. 

En teknisk kommentar: Man får ställa in själv input för ljud och bild i Yotribe, och det kan hända att om man använder t.ex. kamera för något annat så går det inte igång i Yotribe. Den använder sig av datorns utljudsfunktioner också, så ett meddelande från t.ex. Facebook kan "kapa" en konversation. Tänker att vi får visa viss ödmjukhet inför omständigheterna och de experiment vi utför, men med lite tur kommer det blir bättre.

Anslaget 2020-09-12: Dugga 2 blir tillgänglig på måndag, 9 av 10 poäng för 1 bonuspoäng på tentan. Lägg märke till tidpunkt för stängning för att inte av misstag inte börja i tid med uppgifterna.

Anslaget 2020-09-11: Det fanns flera kommentarer i Socrative om att det kan bli lättare att hitta på hemsidan. Jag har gjort mitt bästa för att städa upp i sidan nedan, t.ex. genom att flytta ner mer detaljerad info om Möbius, Intromatten, uppdaterat Zoom-länkar, etc.  

Anslaget 2020-09-07: Dugga 1 ligger uppe bland "Uppgifter" (kan också scrolla längst ner). Den ligger uppe till nästa måndag (se den aktuella uppgiften för närmare information). Ni kan spara en pågående Dugga hur många gånger som helst under den aktuella tiden. När ni klickat på "Submit assignment" kommer den skickas in och ni kan starta ny, men inte fortsätta på den gamla. Om ni startar eller skickar in flera Duggor är det det bästa resultatet som räknas. Om ni glömmer att skicka in det kommer det automatiskt skickas in vid slutet av inlämningstiden. För en bonuspoäng till tentan ska ni ha åtminstone 9 av 10 lösta uppgifter på en och samma inlämnad dugga. Lite allmän information om Möbius finns längre ner på sidan. 

Anslaget 2020-09-02: På torsdag nästa vecka, den 10e september, har AT en räkneövning på morgonen. Den äger rum i Zoom-rummet för Åke i grupp A som är anslaget nedan.  "Egen tid för matematik"  för AT är i allmänhet schemalagd men inte lärarledd tid för matematik. 

Inledande information: 

- Registrera er på Piazza.  Det är ett forum där ni kan ställa frågor om kursen.  Jag vill att ni på något sätt förklarar vilken uppgift ni jobbar på, t.ex. genom att skriva ner eller kopiera in en bild på uppgiften, och att ni förklarar vad med den ni har problem med. 

- Här finns klassens sida för att komma in på Piazza och där ni kan ställa frågor genom att klicka på "New Post". Notera att ni kan ställa in uppdateringar via e-post längst upp till höger i själva Piazza-miljön. 

 

- Uppgifter, såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur, äldre tentor och examination, finns i ett separat kurs-PM

- Föreläsningsanteckningar

- Föreläsningsanteckningar med kladd (Föreläsning 1-15)

- Föreläsningsanteckningar med kladd 2 (Föreläsning 16 och framåt, förra filen blev för stor)

- Föreläsningsanteckningar med kladd 3 (Föreläsning 22 och framåt, försöker hålla filerna mindre)

- Den aktuella Zoom-länken för föreläsningarna finns  här. Lösenord är 210905.

 

Övningsrum (för konsultationstiden):

Wonder-länk 

Zoom-länk (lösenord: 816602)

 

För de som läst MVE475 tidigare: 

Om du har läst kursen MVE475 och vill tentera den, kontakta mig så kan jag lägga så kan jag ge er tillgång till den här kursens hemsida för t.ex. duggor och Matlab. Om ni har genomfört Matlab-laborationerna med mig i MVE475 kommer jag att godkänna, men ni måste kommunicera detta till mig. Däremot kommer bonuspoäng från tidigare år inte sparas. Notera att om ni är registrerade på MVE595 sen förra året och gjort Matlab behöver ni inte höra av er igen, då det ska vara godkänt som ett enskilt delmoment i Ladok. 

 Kurs-PM

På denna sida finns programmet för kursen: föreläsningar, kurslitteraturräkneövningar, datorlaborationer och kurslitteratur och allmänna behjälpliga dokument.

 

Övriga uppgifter, såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur och examination, finns i ett separat kurs-PM

Program

Kursens schema finns i TimeEdit.

Föreläsningar

Vecka Kapitel
0 (introveckor) Kompendium Kompendium
       1 1.1-1.5
2.2-2.4
2.5
2.6

Funktioner och Inversa funktioner

Gränsvärden

Kontinuitet

Gränsvärden och horisontella asymptoter

       2
2.7-3.4

Dugga Möbius Courseware,

Derivata: Polynom, exponentialfunktionen, , produktregeln, kvotregeln,   trigonometriska funktioner och sammansatta funktioner

       3 3.5-3.10

Dugga Möbius Courseware


Implicit derivering, derivator av logaritmiska funktioner, tillämpningar på derivata , linjära approximationer 

       4 4.1-4.5, 4.7

Lokala maxima och lokala minima, medelvärdessatsen,

l'Hospitals/l'Hôpitals regel, kurvkonstruktion och optimeringsproblem

       5
4.9
5.1-5.5

Dugga Möbius Courseware

Primitiv funktion

 


Area, bestämd integral, analysens huvudsats, obestämd integral och variabelsubstitution i integraler

       6 6.1-6.5

Areaberäkningar, volymberäkningar, tillämpningar på integraler och medelvärdessatsen för integraler

       7
7.1-7.5, 7.8

Dugga Möbius Courseware


Partiell integration, trigonometriska integraler, trigonometriska substitutioner och generaliserade integraler

       8 Dugga Möbius Courseware
Repetition
       9 Tentavecka

 

Tillbaka till toppen

 

 

Rekommenderade övningsuppgifter och vecko-PM

 

Vecka Innehåll
   0
   1 Kurs PM - vecka 1 
   2 Kurs PM - vecka 2
   3 Kurs PM - vecka 3
   4 Kurs PM - vecka 4
   5 Kurs PM - vecka 5
   6 Kurs PM - vecka 6
   7 Kurs PM - vecka 7
   8 Repetition
   9

 

Tillbaka till toppen

 

Datorlaborationer

Länk till datorlabbar

Referenslitteratur för Matlab:

  1. Material utvecklat av MV som ger en kortfattad introduktion till Matlab
  2. Programmering med MatlabKatarina Blom. Ger en introduktion till Matlab och lär ut grunderna i programmering med Matlab. Rekommenderas varmt för dig som är nybörjare både vad gäller programmering och Matlab.
  3. Learning MATLAB, Tobin A. Driscoll. Ger en kortfattad introduktion till Matlab till den som redan kan programmera. Finns som e-bok på Chalmers bibliotek.
  4. Physical Modeling in MATLAB 3/E, Allen B. Downey
    Boken är gratis att ladda ner från nätet. Boken ger en introduktion för dig som inte programmerat förut. Den täcker grundläggande MATLAB-programmering med fokus på modellering och simulation av fysikaliska system.

 

Tillbaka till toppen

Lite allmänt om Möbius och Duggor: 

Duggorna utförs i en nätbaserad miljö som kallas Möbius. Dessa är inte obligatoriska men kan ge bonuspoäng, det exakta antalet uppgifter man måste klara för varje dugga beror på duggan. Bonusen är giltig t.om. andra omtentan på kursen (dvs. under läsåret).           

Du kommer åt duggorna via Uppgifter i Canvas.

Tanken med duggorna i Möbius är att underlätta studierna. Det är tillåtet att ta hjälp av lärare och andra kursdeltagare. Det är inte tillåtet att låta någon annan göra duggan åt en, eller att ta hjälp av programvara för att lösa uppgifterna. När du lämnar in duggan intygar du samtidigt att du förstått de svar du lämnat och att du själv kommit fram till dem.

Du kan göra duggan i Möbius hur många gånger du vill så länge den är tillgänglig. Bästa resultatet räknas. Om du startar om med ett nytt exemplar ser det annorlunda ut än förra gången; uppgifterna är likartade men inte samma. I en del uppgifter finns en livboj som du kan klicka på för att se hur man löser en liknande uppgift (om de finns i duggan).

Du behöver inte vara inloggad hela tiden. Om du vill logga ut under tiden duggan pågår klickar du på "Quit & Save". När du loggar in igen och öppnar duggan har du då kvar ditt exemplar. Observera att du blir automatiskt utloggad efter längre inaktivitet.

För att rätta duggan klickar du på "Submit Assignment". Klicka därefter på "View Details" för att se hur det gick på de olika uppgifterna.

Om att skriva i Möbius: Generellt gäller att du ska skriva dina svar som på en miniräknare. Tänk på att
  • skriva kvadratrötter med sqrt: skriv t.ex. 2–√2–√ som sqrt(2)
  • skriva absolutbelopp med abs: skriv t.ex.  som abs(x+2)
  • inte skriva decimaltal (som i så fall skulle skrivits med punkt): skriv t.ex. 1/8 och inte 0.125
  • i svar ska potenser av heltal som går att räkna ut exakt vara beräknade: skriv t.ex. 81 och inte 3^4 (om inget annat framgår av uppgiften)
  • Om svaren ska avgränsas med semikolon så ha inget semikolon i slutet. Fel: 1;2;3; Rätt: 1;2;3
  • Om svaren ska avgränsas med komma så skall det inte vara ett komma, semikolon eller punkt på slutet. Svaret skall inte heller omgärdas av någon typ av paranteser. Skriv alltså: 1,2,3 och inte 1,2,3; eller (1,2,3) eller {1,2,3} eller 1,2,3. osv.
För uppgifter som kräver Maple-syntax (där det står: This question accepts formulas in Maple syntax) gäller att
  • skriva multiplikation med *: skriv t.ex. x*y och inte xy
  • skriva exp(x) och inte e^x; det gäller även om x är ett givet tal, t.ex. skrivs talet e som exp(1)
I de flesta uppgifter finns en länk Preview (eller en knapp med förstorinsglas). Använd den för att se att Möbius uppfattar det du skrivit korrekt. (Den fungerar inte i alla uppgifter!)
För vissa uppgifter på duggan gäller att du kan kontrollera ditt svar genom att i uppgiften klicka på länken "How did I do?" till vänster.

 

Kurslitteratur

Kursbok: Calculus Early Transcendentals 8th edition, av James Stewart
(finns, till exempel, att köpa hos Cremona, Chalmers kursbokhandel)

Under introduktionsveckorna (som är en repetition av delar från gymnasiet) går vi igenom delar av följande Kompendium  med tillhörande facit.

Här finns föreläsningsanteckningar för kursen. Det kan förekomma typos och fel, om ni upptäcker några så hör gärna av er. 


Kurslitteraturen är på engelska, så det kan vara hjälpsamt med en engelsk-svensk matematisk ordlista.

Matematisk notation

Produkt av gränsvärden

Inversa och Implicita funktionssatsen

Lista på bevis

Sammanfattning av kurs

Ett exempel på en sned asymptot involverande arctan

Cauchys medelvärdessats med tillämpningar

Integrerbarhet av kontinuerliga funktioner

Tillbaka till toppen

 

 

Intromatte information: 

Kompendium och rekommenderade övningsuppgifter för introduktionsveckorna. Här finns facit

Här finns ett självtest om ni vill kolla om det är några kunskaper som behöver fräschas upp. 

Föreläsningsanteckningar finns här.

Zoomlänk för föreläsningarna och övningarna är: https://chalmers.zoom.us/j/6747711271

Ytterliggare Zoomlänk för övningarna: 

https://chalmers.zoom.us/j/2948643531 (Klara)

https://chalmers.zoom.us/j/8640345971 (Pontus)

För att komma in behöver man ange lösen 20200818

 

Dropboxlänkar:

Introanteckningar 

Kompendium

IntroPM

Facit 

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum