Course syllabus

Välkomna till kursen ITS066 Genus och teknik.

Nedan finner ni kurs-PM och ett grundläggande schema samt instruktioner inför första föreläsningen.

Alla uppgifter och föreläsningsinstruktioner kommer senare att finnas i Canvas kalender. Kursmaterialet kommer att tillhandahållas av oss, och det kommer att vara tillgängligt i god tid för vara föreläsning och uppgift.

Observera att närvaro på 4 av 6 föreläsningar och på de 3 seminarierna är obligatoriska. Första föreläsningen kommer att ske i helgrupp, men ni kommer att vara uppdelade i två grupper under en del av föreläsningarna. Vi kommer att variera grupperna så att det blir variation under diskussionerna. Gruppindelningen kommer att vara färdig vid kursstart. Var då uppmärksamma på vilken grupp ni är i och vilken tid ni har föreläsningar.

När detta publiceras så kan det fortfarande finnas några diskrepanser mellan schema i time edit och schema ni ser nedan. Det är i så fall för att våra ändringar i time edit inte har gått igenom ännu. Det är schemat nedan som gäller.

Inför första föreläsningen den 3 november har ni följande uppgift:

Studenterna ska innan föreläsningen ha läst Francis, Jenkins och Wajcmans texter samt ha tittat på video-klippet. De ska även ha valt en leksak/lek/spel de hade som barn och vara beredd på att presentera den/t inför sina kamrater i gruppdiskussion och diskutera utifrån de olika perspektiv som tas upp i artiklarna. Visa leksaken om möjligt annars kan du visa en bild eller beskriva den/t. 

Tänk igenom om du vill ingå i det engelska spåret i kursen, där du får arbeta med en engelskspråkig lärare (se info nedan i kurs-PM).

Texterna ni ska läsa är:

Filmen ni ska se är denna: Kimberlé Crenshaw’s Ted Talk, The urgency of intersectionality

https://www.ted.com/talks/kimberle_crenshaw_the_urgency_of_intersectionality

 

Kurs-PM

ITS066 ITS066 Genus och teknik lp2 HT20 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

 

Kontaktuppgifter

Kursansvarig:

Anna Grzelec:  anna.grzelec@chalmers.se

Kursassistent och lärare:

Paul Pulé paul.pule@chalmers.se

Examinator: Anna Åberg anna.aberg@chalmers.se

 

Gästföreläsare:

Anwesha Chakraborty anwesha.chakraborty@chalmers.se

Anna Yström anna.ystrom@liu.se

Malin Nordvall malin.nordvall@chalmers.se

 

Kursens syfte

Kursen syftar till att beskriva och analysera genusrelationer i vårt samtida samhälle, med särskild koppling till teknik. Den uppmärksammar i vilken utsträckning kön och sexualitet påverkar våra begränsningar och möjligheter i olika samhällen och olika sociala situationer. Den undersöker om teknik och vetenskap förstärker existerande könsroller eller bidrar till att skapa nya. Kursen ger genusteoretiska och genushistoriska perspektiv på bland annat högre teknisk utbildning, ingenjörsyrket, design samt tillämpningsområden som medicinsk teknik och IT.

 

Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

• beskriva och kritiskt analysera genusrelationer med koppling till teknik.

• visa grundläggande förståelse för samspelet mellan genus och teknik ur ett historiskt perspektiv.

• göra en problematiserande teknikanalys utifrån ett genusperspektiv samt knyta dessa insikter till frågor rörande sin utbildning och sitt yrkesliv.

• ge förslag på hur genuskritisk teori kan tillämpas på design och utveckling av teknik.

• identifiera etiska frågeställningar som uppstår vid analys av teknik utifrån olika värdegrunder.

 

Innehåll

Kursen undersöker genusrelationer i vårt samtida samhälle, med särskild koppling till teknik. Huvudfokus ligger på kön, men även intersektionella perspektiv kommer att behandlas, inklusive frågor om hur sexualitet, etnicitet, klass och funktionsvariation påverkar våra relationer till teknik. Med utgångspunkten att teknik inte är värdeneutral, kommer vi med hjälp av teorier och exempel från bland annat feministiska vetenskapsstudier och genushistoria att analysera hur genusrelationer och teknik har utvecklats i samspel under historiens gång. Vilka begränsningar och möjligheter har till exempel män och kvinnor i olika samhällen och olika sociala situationer? Förstärker vetenskap och teknik könsroller eller tillhandahåller de nya? Vilka etiska frågeställningar blir aktuella när vi analyserar teknik utifrån olika värdegrunder? Vem har tillgång till att utveckla och använda teknik i olika samhälleliga kontexter, och vilka konsekvenser får det? Förutom att ge tillfälle till kritisk analys och diskussion, ger kursen också tillfälle för studenterna att praktiskt tillämpa genuskritiska perspektiv på design och utveckling av teknik. I kursen ingår inlämningsuppgifter som fordrar studenten till att behandla kursens frågeställningar och anknyta till den teknikbas som ingår i studentens civilingenjörsprogram.

 

Kursens upplägg och examination

Kursen består av 6 föreläsningar och 3 seminarium. OBS: Även det som beskrivs som föreläsningar nedan kommer att innebära framförallt diskussion, som studenterna behöver förbereda sig för genom att läsa och titta på material i förväg. Studenterna kommer att även att förbereda mindre uppgifter inför föreläsningarna. Läs noga alla anvisningar före varje kurstillfälle.

 

Litteratur

Se kurshemsida i Canvas.  All litteratur kommer att göras tillgänglig av föreläsaren under kursens gång.

 

Examination

För godkänt betyg på kursen krävs följande:

1: Närvaro och deltagande i diskussionen på alla 3 seminarier och på minst 4 av 6 föreläsningar.

2: Tre uppgifter som ska redovisas på seminarierna. Två uppgifter kan göras i par eller individuellt. Den tredje uppgiften är en gruppuppgift.

3: Två textreflektioner där du individuellt diskuterar texternas innehåll och dina egna reflektioner kring ämnena i texten, samt en leverans av diskussionsfrågor (utan reflektionstext).

Betyg på uppgifter: U, G.

Utför du alla uppgifter får du godkänt (betyg 3)

 

För högre betyg (4–5) krävs högre betyg på hemtentamen nedan.

4: En avslutande hemtentamen. För betyg 4 och 5

Hemtentamen innehåller ett antal essäfrågor med fokus på kursens texter och material. Hemtentan kommer att lämnas ut den 14 december och deadline för inlämning av hemtentan kommer att vara den 8 januari.

Både hemtentamen och textreflektionerna bör genomgått ordbehandling och stavningskoll. Vissa föreläsningar kommer att ske på engelska.

 

Engelskt spår

Det finns en möjlighet att välja ett engelsk-språkigt spår i kursen. Om studenten väljer det, så innebär det att hen:

  1. Deltar i engelskspråkiga gruppdiskussioner i några av seminarierna och föreläsningarna (föreläsning 1, föreläsning 5 och seminarium 3).
  2. Skriver sina textreflektioner (2 st)  och seminarieuppgift 3 på engelska.
  3.  Skriver eventuell hemtentamen på engelska

Studenter som väljer detta spår kommer att få sina textreflektioner språkgranskade av denna lärare. Språkgranskningen är en möjlighet att förbättra sitt engelska språkbruk. Studenten gör sitt val vid föreläsning 1. 

 

Ändringar sedan förra kursomgången

Sedan förra kursomgången har kursen gått över till att ges virtuellt. Detta har medfört en del förändringar i upplägg och i material.

 

Schema

Detaljerad information om varje kurstillfälle och om uppgifterna kommer att finnas i canvas kalender. Instruktioner för de första tillfällena ligger redan ute där.  Nedan finns ett basschema med tider och teman.

Vissa sessioner är studenterna indelade i två grupper. Dessa benämns med a och b. Vilken grupp en tillhör (alltså a eller b) varierar mellan sessionerna. 

 

Resurser på Chalmers och utanför:
https://www.chalmers.se/sv/säker/Sidor/Prata-med-nagon.aspx
https://www.chalmers.se/sv/säker/Sidor/Trygg.aspx
https://akademihalsan.se/student 

Funka

 

Som bredvidläsning under kursens gång kan det vara intressant att konsultera SCB:s statistik ”På tal om kvinnor och män” samt Nationella sekretariatet för genusstudiers material ”Introduktion till genusvetenskapliga begrepp”.

 

 

v. 45

Tisdag 3/11

Helklass

Tid: 9:00-11:45

Plats: Zoom via Canvas                      

Föreläsning 1: Kursintroduktion

Föreläsare: Anna Grzelec och Paul Pulé (Science, Technology & Society, Chalmers)

a) kursen och kursens teman introduceras.

b) vi etablerar ett "group agreement" där vi sätter våra gemensamma regler för hur vi ska arbeta tillsammans under kursens gång (görs på engelska).

c) vi diskuterar barndom, leksaker, kön och kreativitet utifrån texter som studenterna ska ha läst i förväg och diskuterar studenternas egna exempel. Har du valt det engelska spåret, är du med i Pauls diskussionsgrupper. Annas diskussionsgrupper är på svenska. 

d) första seminarieupptiften introduceras Seminarieuppgift 1: Genus och Design

Litteratur

”Introduktion till genusvetenskapliga begrepp” från Nationella sekretariatet för genusforskning

Francis, Becky. "Gender, toys and learning." Oxford Review of Education 36, no. 3 (2010): 325-344.

• Jenkins, Henry. "Freedom of movement: Video games as gendered play spaces." In Salen and Zimmerman (Eds.) The game design reader (2006)

Wajcman, Judy. "Feminist theories of technology." Cambridge journal of economics 34, no. 1 (2010): 143-152.

Ted-talk

Kimberlé Crenshaw’s Ted Talk, The urgency of intersectionality (2016) https://www.ted.com/talks/kimberle_crenshaw_the_urgency_of_intersectionality?language=en (Links to an external site.) .

 

Uppgift: Studenterna ska innan föreläsningen ha läst Francis, Jenkins och Wajcmans texter samt ha tittat på video-klippet. De ska även ha valt en leksak/lek/spel de hade som barn och vara beredd på att presentera den/t inför sina kamrater i gruppdiskussion och diskutera utifrån de olika perspektiv som tas upp i artiklarna. Visa leksaken om möjligt annars kan du visa en bild eller beskriva den/t. 

Tänk igenom om du vill ingå i det engelska spåret i kursen, där du får arbeta med en engelskspråkig lärare.

 

 

v. 46

Tisdag 10/11

Halvklass i parallella grupper.

Tid:

10-10.45

11-11.45

Diskussion med Malin

Grupp A (zoom TBA)

Grupp B (Zoom TBA)

Diskussion med Anna

Grupp B (Zoom TBA)

Grupp A (Zoom TBA)

 

Föreläsning 2: Könsstrukturer inom ingenjörsutbildning och ingenjörsarbete och genusfrågor inom organisation och ledarskap

 Föreläsare: Malin Nordvall (Chalmers) och Anna Yström (Linköpings Universitet)

Beskrivning och förberedelser finns i kalendern

 

 

v. 47

Tisdag 17/11

Helklass

Tid: 09:00-11:45

Plats:  Zoom via Canvas

Föreläsning 3: Privilige walk

Föreläsare: Paul Pulé (Science, Technology & Society, Chalmers)

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

Fredag 20/11

Tid: 08:00-9:45 och 10:00-11:45

Plats:  Zoom via Canvas

Seminarium: Genus och design.

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

 

 

v. 48

Tisdag 24/11

Helklass

Tid: 8:00-11:45

Plats: Zoom via Canvas

Föreläsning 4: Genus och IT

Föreläsare: Anwesha Chakraborty (University of Bologna) och Anna Grzelec (Science, Technology & Society, Chalmers).

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

 

 

v. 49

Tisdag 1/12

Halvklass

Tid: 9:00- 11:45

Plats: Zoom via Canvas

Föreläsning 5: Bias och överskridande: Genus i naturvetenskap och medicin

Föreläsare: Paul Pulé and Anna Grzelec

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

Fredag 4/12

Halvklass

Grupp 1: 08:00-9:45

Grupp 2: 10:00-11:45

Plats: Zoom via Canvas

Seminarium 2: Gender and wikipedia

Presentation och diskussion av seminarieuppgift 2 om wikipedia.

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

 

 

v. 50

Tisdag 8/12

Helklass

Tid: 8:00-11:45

Plats: Zoom via Canvas

Föreläsning 6: Genus, makt, miljö och teknik

Föreläsare: Paul Pulé (Science, Technology & Society, Chalmers).

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

 

v. 51

Tisdag 15/12

Gruppindelning kommer att ske enligt de grupper ni har gjort uppgiften i

Tid: 9:00-11:45

Plats: Zoom via canvas

Seminarium 3: Metodövning om miljö

Beskrivning och förberedelser kommer att finnas i kalendern

 

 

 

 

 

Course summary:

Date Details Due