Course syllabus
Kurs-PM
TMA982 Linjära system och transformer lp3 VT20 (7,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Elektroteknik och Matematisk vetenskap
Kontaktuppgifter
Hana Dobsicek Trefna, Elektroteknik
hanatre@chalmers.se, 031 - 772 50 52
Irina Pettersson, Matematisk vetenskap
irinap@chalmers.se ,031 – 772 3591
Övningsledare & Labbledare
Morteza Ghaderi Aram, aramg@chalmers.se
Laura Guerrero Orozco, laurag@chalmers.se
Seyed Moein Pishnamaz, seyedp@chalmers.se
kursrepresentanter
TKELT Emil Björnlinger
TKBIO Alinne Dalman
TKELT Simon Jansson
TKELT Patrik Jönsson
TKBIO Gaston Sandstig
Kursens syfte
Syftet med kursen är att ge grunderna för att kunna lösa ingenjörsmässiga problem med hjälp av matematisk modellering. Speciell tonvikt ges åt matematiska metoder för att beskriva och analysera linjära och tidsinvarianta system (filter). En god förståelse av sådana system är en förutsättning för fortsatta studier inom ett flertal områden, inklusive reglerteknik, signalbehandling, kommunikationssystem, medicinsk teknik och informationsteori.
Övergripande lärandemål
- förstå grundläggande egenskaper hos linjära system.
- bemästra verktyg, så som transformer och faltning, för att analysera linjära system och förutspå deras beteende.
- kunna använda digitala verktyg för att analysera och behandla signaler och ha förståelse för hur den analoga signalen påverkas av att digitaliseras.
Mer detaljerade lärandemål finns på Studieportalen https://www.student.chalmers.se/sp/course?course_id=29335
Föreläsningar
Då kursen är en delad kurs mellan instutiionerna signaler och system samt matematisk vetenskap så är de 22 föreläsningarna ungefär jämt fördelade mellan Hana Dobsicek Trefna (E2) och Irina Pettersson (Matte). Schema över föreläsningarna samt läsanvisnar kan du finna här.
Annoterade bilder samt föreläsningsanteckningar läggas upp under Module Föreläsningar.
Räkneövningar
I princip varje vecka kommer vi att ha två räkneövningar, måndagar och fredagar. På måndagar så kommer vi att ha demoräkning i storsal där vi kommer att gå igenom tips på hur man kan angripa problemen i boken samt gå igenom förra veckans webquiz (se nedan). Vid fredagstillfällerna så kommer vi också ha kortare demoräkning men även ge möjlighet för er att räkna själva och ställa frågor och diskutera med övningsledaren. Schema över räkneövningarna hittar du Räkneövningsschema 2021 och en lista på rekommenderade uppgifter i kursboken här. Vi rekommenderar att ni tar tillfället i akt och använder dessa tillfällen för att diskutera materialet i kursen.
Examination
Examinationen av kursen är uppdelad i två moment, tentamen (5hp) samt laborationer (2,5hp). Det är möjligt att bli godkänd och få kurspoäng på varje moment var för sig. Nedan följer ytterligare detaljer om varje moment.
Tentamen
Tentamen består av två delar på sammanlagt 50 poäng. Del I (15p) består av 15 multiple-choice frågor (med straffavdrag) och examinerar de teoretiska aspekter vi går igenom i kursen. Del II (35p) består av räkneuppgifter för vilka man kommer att behöva kunskap från flera delar av kursen för att lösa problem inom ett specifikt område.
Man kan samla bonuspoäng till tentan genom att deltaga i 5st web-quiz som ges under kursen (maximalt 4 bonuspoäng, se nedan).
Observera att man måste få minst 5p från den första delen för att få tentan att granskas. För att få godkänt betyg på tentan krävs minst 20p sammalagt. För betyg 4 och 5 krävs minst 27p respektive 34p sammanlagt. Notera att intjänade bonuspoäng via kursens web-quiz gäller fram till och med omtentan augusti -20 och försvinner därefter.
- typgodkänd kalkylator
- tabellverk (Beta Mathematics Handbook, Standard Mathematical Tables)
- kursens formelsamling, inklusive egna anteckningar på de tomma bladen i slutet, dock ej lösta exempel.
Laborationer
Kursen innehåller tre stycken obligatoriska laborationer som går tisdagar (13-17) eller torsdagar (13-17) i läsvecka 3, 5 och 7. Innan varje laboration krävs redovisning av hemuppgifterna som sker på måndagar (08 - 12) i samma läsvecka som labben. Instruktioner gällande laborationerna och var laborationssalen är finns i lab-pm som går att ladda ner från kurshemsidan under Module Lab. Anmälan till laborationerna görs via Canvas kalendern. Beroende på vilken grupp ni väljer så kommer ni att antingen ha laboration på tisdag eller på torsdag.
I lab-pm för varje laboration finns hemuppgifter som ska vara gjorda och redovisas på laborationen.Uppgifterna är mycket tidskrävande så börja i tid!
Web-quiz
I kursen ingår 5 omgångar av en web-quiz, som vardera kan ge maximalt 10 poäng. Frågorna läggs ut på måndagar klockan 12:45 under LV 2, 3, 4, 5 och 6, och svaren ska vara registrerade senast på fredag is samma vecka klockan 20:00. De som väljer att delta kan få bonuspoäng på tentamen beroende på den totala web-quiz poängen. Gränserna är satta enligt följande: 40-50 poäng ger 4 bonuspoäng, 30-39 poäng ger 3 bonuspoäng, 20-29 poäng ger 2 bonuspoäng och 10-19 poäng ger 1 bonuspoäng. Dessa bonuspoäng räknas in i tentamenspoäng fram till och med omtentan augusti -20, men gäller inte vid senare tentor.
Kursliteratur
Vi kommer att använda oss två olika typer av kursliteratur:
-
Kurskompendium (tillgängligt här)
Erik Ström, Lennart Svensson, Daniel Svensson, m fl
Innehåller formelsamling, svar till uppgifter i kursboken och ett kompendium om Diskreta FourierTransformen (DFT).
-
Signals and Systems, 2nd Ed.
A. V. Oppenheim, A. S. Willsky, ISBN: 0-13-651175-9
Detta är våran kursbok som innehåller merparten av den teori och de övningsuppgifter som vi studerar i kursen.
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|