Kursöversikt

LSP310 LSP310 Kommunikation och ingenjörskompetens lp3 VT21 (7,5 hp.)

Kursen ges av institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, avdelningen för fackspråk och kommunikation. 

 

Kontaktuppgifter

Fia Christina Börjeson (examinator), fia.borjeson@chalmers.se 031-772 5818

Carl Johan Carlsson (lärare), caca@chalmers.se 031-772 5816

Maria Persson (lärare), mapers@chalmers.se 031-772 6580

Anna Norrström (lärare gruppdynamik), annnor@chalmers.se 031-772 6581

 

Kursens syfte

Kursen syftar till att göra studenterna medvetna om tänkbara yrkesroller och vilka kompetenser som behövs för framtida studier och yrkesliv och samtidigt relatera dessa till egna förmågor och värderingar. Kursen syftar också till att skapa en förståelse för hur grupper fungerar och hur man effektivt arbetar i grupp. 

Vidare syftar kursen att förbereda inför den intensiva kommunikationssituation som väntar i en framtida yrkesroll som IT-ingenjör. Kursen är även inriktad på att stödja de fortsatta studierna inom ingenjörsutbildningen genom en ökad förståelse för kommunikations‐ som lärprocesser. Kursen bidrar också till att stärka såväl språkfärdighet som textmedvetenhet med ett akademiskt förhållningssätt till skrivande inom högre utbildning.

 

Schema

TimeEdit

 

Kursens upplägg

Kursen är indelad i två moment: ingenjörskompetens (1,5 hp.) och kommunikation och skrivande (6 hp.)

Ingenjörskompetensdelen ges till största del i läsperiod 3 och omfattar föreläsningar samt en infolabb i Chalmers biblioteks regi.  Föreläsningarna inkluderar besök från personer som på olika vis är aktiva inom IT-fältet, samt introduktion av gruppdynamik som är en viktig del av hela kursen. Till föreläsningar och övriga aktiviteter i läsperiod tre är två obligatoriska inlämningsuppgifter kopplade.

Kommunikationsinslaget ges till största del i läsperiod 4 och omfattar föreläsningar, övningar och handledningstillfällen. Ett kursmoment inleds vanligen med en föreläsning varefter studenterna får möjlighet att individuellt och i grupp träna det som kursmomentet handlar om.

Inom ramen för kommunikationsdelen introduceras studenterna till flera olika texttyper och former för skrivande. Kursen omfattar skrivande som en iterativ och kollaborativ process där studenterna introduceras till en professionell skrivprocess och lär sig att bearbeta sina texter i flera steg och får återkoppling från både lärare och kurskamrater.

Två större skrivuppgifter i kommunikationsdelen ligger till grund för kursen i läsperiod 4. Uppgift nummer ett är en webbanalys; en myndighets webbsida analyseras ur ett kommunikativt perspektiv. Uppgift nummer två är en rapport som redogör för studenternas framtagning av ett gränssnitt i den samverkande kursen Design och konstruktion av grafiska gränssnitt, DAT216.  

I arbetet med de två skrivuppgifterna behandlas, i föreläsningar och övningar, skrivprocessen, olika aspekter av skrivandet såsom struktur, källhantering och referensteknik, språk och stil. Studenterna tränar också informationssyntes, d v s sammanställning och sammanskrivning av information från flera olika källor.

Kursen, och särskilt kommunikationsdelen, omfattar utöver skriftlig kommunikation även muntlig framställning. Efter en inledande föreläsning i presentationsteknik ges övningstillfällen med återkoppling från både lärare och medstudenter. Projektarbetet med gränssnittet presenteras även muntligt i slutet av kursen och denna slutpresentation utgör en del av examinationen i båda kurserna.

Peer Respons, som är en etablerad textförbättringsmetod inom högre utbildning, är också ett inslag på kursen och syftar till att ta del av andras texter och kommunicera med andra skribenter för att förstärka lärandet.

Undervisning och lärandeaktiviteter

Kursen planeras att ges helt på distans men förutsättningarna för distans- och campusundervisning kan komma att ändras och kursen följer de riktlinjer och rekommendationer som myndigheterna och Chalmers ledning lägger på undervisningen. Därför kan såväl kortsiktiga som långsiktiga förändringar behöva göras under kursens gång

Föreläsningar och övningar
Såväl föreläsningar som övningar utgör viktiga lärtillfällen för kursens lärandemål. Tillfällena är också centrala för att introducera, diskutera och handleda de obligatoriska inlämningarna i kursen. Studenterna förväntas därför aktivt delta vid kursens schemalagda undervisningstillfällen.

Grupparbete och individuellt arbete
Övningar och uppgifter i kursen är till stor del baserade på olika former av samarbeten och arbete kring gruppdynamik ingår i kursen. Även om grupparbete är en viktig del av kursen betonas också förmågan till enskilt arbete med flera individuella uppgifter.

Canvas
I kursen används lärplattformen Canvas för kommunikation mellan lärare och studenter. Det betyder att studenterna med jämna mellanrum förväntas logga in i Canvas för att ta del av eventuella meddelanden, artiklar och annan läsning, lärandematerial mm. Skriftliga inlämningsuppgifter ska laddas upp via kurshemsidan.

Studenterna uppmuntras också att kommentera och ge förslag på möjliga förbättringar i Canvas med avseende på användning i och anpassning till kursen.

Zoom
Som verktyg för distansundervisning kommer Zoom att användas. För att underlätta interaktivitet och aktivt deltagande förväntas samtliga kunna delta med både ljud och rörlig bild (webbkamera). Länkar till föreläsningar och övningar görs tillgängliga via Canvas. För att underlätta vid olika former av övningar och handledning i sk. breakout-rum ska inloggning i Zoom ske med CID (Chalmers ID) via Chalmers SSO (Single Sign-On) https://chalmers.zoom.us

Overleaf
I kursen används Overleaf som samarbetsplattform för skrivande och i kursen ingår en kortare introduktion till att skriva i LaTeX. Chalmers studenter kan kostnadsfritt registrera ett konto hos https://www.overleaf.com genom att använda CID@student.chalmers.se. Projektrapporten som skrivs i grupp ska skrivas i LaTeX, övriga inlämningsuppgifter kan skrivas i valfritt ordbehandlingssystem.

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

Obligatorisk närvaro borttaget på föreläsningar. Graderade betyg på projektrapport och presentation borttaget (ändrat till U/G). Kurssidan ändrad för ökad tydlighet.

 

Lärandemål

* tillämpa en effektiv skrivprocess i grupp såväl som individuellt
* omsätta metoder för att anpassa innehåll och stil till målgrupp och kommunikationssituation
* dokumentera och redogöra för ingenjörsmetodik och resultat i ingenjörsprojekt
* utforma en resonerande text, enligt grundläggande principer för argumentation och diskussion
* planera och genomföra muntliga presentationer med ett professionellt och akademiskt förhållningssätt
* använda verktyg och metoder för textbearbetning
* läsa och förhålla sig kritiskt till ett ämnesinnehåll samt hantera källor i text enligt akademiska principer
* analysera texter med avseende på innehåll och språklig utformning

Efter avslutad ingenjörskompetensdel skall studenten kunna:

* redogöra för vanliga yrkesroller inom IT-området samt kompetenser som krävs för att fungera väl i dessa roller
* reflektera över sina egna förmågor och önskningar i förhållande till tänkbara yrkesroller
* identifiera och tillämpa verksamma metoder för arbete i grupp

 

Examination

Betyg i kursen baseras på bedömningskriterier för kursens tre examinationsuppgifter (se nedan) och övergripande arbetsprocess. I denna process ingår aktivt deltagande och att del- och slutinlämningar – individuella och gemensamma – görs i tid (före deadline) samt kvalitet på skrivövningar och inlämnade texter, d.v.s. att de är genomarbetade och inlämnade i det format som specificerats.

För slutbetyg ska kursens tre examinationsuppgifter vara godkända. Slutbetyget (graderat U, 3, 4, 5) bestäms av den individuella slutinlämningen (webbanalysen, se nedan). Nedan beskrivs de tre examinationsuppgifterna samt nämnda process

Process

Följande aktiviteter och inlämningsuppgifter ingår i arbetsprocessen:

 - Delinlämningar och slutinlämningar av uppgifter sker i tid.

 - Medverkan i och genomförande av obligatoriska uppgifter:

    • bibliotekets infolabb
    • gruppkontrakt och aktivt deltagande i grupparbeten
    • reflektion över gruppdynamiska processer
    • aktivt deltagande vid peer response-tillfälle och övningspresentation
    • genomförande av skrivuppgift 1 och 2 i läsperiod 3 (sammanfattande och reflekterande texter i momentet Ingenjörskompetens).

Webbanalys –  Skriftlig analys av webbplats inklusive delinlämningar (individuell uppgift)  
Slutinlämningen bedöms utifrån kriterier. Betygssättningen grundar sig i hur väl kriterierna för webbanalysen har uppfyllts och baseras på språk och stil, struktur och formalia samt hur innehållet förhåller sig till uppgiftsbeskrivningen (betygsskala U, 3, 4, 5). Webbanalys bedöms utifrån angivna kriterier (se Kurs-PM).

Projektrapport – Skriftlig teknisk rapport inklusive delinlämningar (gruppuppgift)
Rapporten behandlar  projektet som genomförs i kursen DAT216. Bedömningen grundar sig i hur väl kriterierna för texten har uppfyllts och baseras på hur projektets innehåll kommuniceras genom rapportens delar, språk och stil, struktur och formalia (betygsskala U/G). Rapporten bedöms utifrån angivna kriterier (se Kurs-PM).

Muntlig presentation – Projektpresentation, gemensam med kursen DAT216 (gruppuppgift)
Presentationen är en del av examinationen i båda kurserna. Betygssättningen grundar sig i hur väl kriterierna har uppfyllts och baseras hur projektets innehåll kommuniceras genom rapportens delar, språk och stil, struktur och formalia. Presentationen bedöms utifrån angivna kriterier (se Kurs-PM).

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan