Kursöversikt

AFT077 Form och teknik lp3 VT21 (7,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

 

Kontaktuppgifter

Examinator Konstruktionslära: Karl-Gunnar Olsson
031 7722350, kgo@chalmers.se

Examinator Arkitekturens material: Peter Lindblom
031 7722411, pl@chalmers.se

Examinator Byggteknik och byggande: Peter Lindblom
031 7722411, pl@chalmers.se

Föreläsare: Erica Hörteborn och Ulf Janson

Handledare:
1 Lena Allgurin, allgurin@student.chalmers.se
2 Taavi Antoniazzi, taavi@student.chalmers.se
3 Helena Thim, thimh@student.chalmers.se
4 Astrid Westfelt, westfelt@student.chalmers.se
5 Sigrid Ulander, ulander@student.chalmers.se
6 Hanna Tynelius, tynelius@student.chalmers.se
7 Linnéa Bjelkvik, bjelkvik@student.chalmers.se
8 Axel Grampp, graxel@student.chalmers.se
9 Ellen Ömmelspång , oellen@student.chalmers.se
10 Emil Svedjer, svedjer@student.chalmers.se

                                  

COVID-19

Covid-19 påverkar hur vi kan bedriva föreläsningar, seminarier, arbete i verkstad och slutredovisning. Nedan följer en kort sammanställning om vad som gäller för respektive aktivitet. Ni har själva ett stort ansvar i att följa de regler som gäller i denna kurs och på Chalmers.

Föreläsningar - alla föreläsningar sker över Zoom.

Grupparbete - de flesta av kursens uppgifter genomförs som grupparbeten. Grupperna organiserar själva arbetet och ansvarar för att den arbetsform som väljs följer gällande smittskyddsrekommendationer. Samma ritsalar på plan 2 som användes av A1 under hösten 2020 delas av A1 och A2 under läsperiod 3.  A1 har tillgång till sin ritsal måndagar, tisdagar och fredagar. I varje ritsal finns tillgågng till en hylla och en låda per student. Följ de regler som finns anslagna för rörelser i korridorer och för max antal personer i varje rum. 

Inlämningar och examinerande moment - alla inlämningar och examinerade moment sker digitalt

Byggdagar - genomförs som en enskild uppgift på A-gården. Här gäller arkitekturverkstaden särskilda anvisningar med tillhandahållen skyddsutrustning, god handhygien och distansering.

Seminarier - sker i små grupper (nio/tio studenter och en handledare). Grupperna bestämmer själva formerna för och organisationen av genomförandet. Detta kan vara fysiskt på ritsal eller att några deltar via zoom och andra är på plats med god handhygien och stort avstånd.

Brokonstruktion - kommer att äga rum i mars så vi väntar med att ta ställning till genomförandet av den.

 

Kursens syfte och delmoment

Form, teknik och arkitektur är en introduktion till den del av arkitektutbildningen som behandlar en byggnads gestaltning och funktion i samspel med materialval och tekniska system. Kursen är uppbyggd kring tre moment:

  • Byggteknik och byggande
  • Arkitekturens material
  • Konstruktionslära

Byggteknik och byggande
Hela årskursen kommer att följa och medverka i en praktisk byggprocess genom att vi i modell bygger en liten byggnad i skala 1:10. I detta kursmoment tränas förmågan att tolka ritningar och att se att det ritade också ska kunna byggas, och förmågan att se och förstå två viktiga tekniska system – klimatskalet och den bärande stommen. Här ges också tillfälle att uppöva förmågan att se och reflektera över detaljens betydelse för helheten.

Arkitekturens material
Arkitekturens material behandlar några av de vanligaste byggnadsmaterialen. För en arkitekt handlar materialkunskap om materialens sinnliga egenskaper – hur de ser ut och känns och hur detta kan förklaras utifrån materialens inre struktur, tillverkning och bearbetning. Samtidigt handlar materialkunskapen om materialens fysiska egenskaper – hur de bidrar till hållfasthet, värmeekonomi och sunda livsmiljöer och hur användningen av dem i olika avseenden påverkar vår globala miljö.

Konstruktionslära
Konstruktionslära handlar om byggnaders bärande system och består av tre delar: Byggnader som bärande system – om det bärande systemets uppgifter och om bärande, buret och konstruktiv logik. Kroppar, strukturer och krafter – om mekanikens grundbegrepp. Arkitekturens strukturer – om konstruktionens klassiska typer: linan, bågen, fackverket, skivan, pelaren, balken och ramen. En central del av konstruktionsläran behandlar termer, representationer och symboler för konstruktionslärans begrepp, element och fenomen. Kunskaper om centrala begrepp, om överenskomna avgränsningar och definitioner tillsammans med insikter om egna och andras skilda tolkningar utgör grunden för ett gemensamt språk. Att förstå konstruktionslärans fenomen och se dess mönster kan handla om att vara förtrogen med villkoren för kroppars rörelsemönster och balans och om att förstå hur delkroppars material och form i samspel med hur strukturer sätts samman styr kraftflöden och skapar egenskaper som hållfasthet och stabilitet. Genom denna kunskap kan gestaltandet av rum och skapandet av effektiva konstruktioner ske i ett växelspel och vara varandras förutsättning.

 

Kursens upplägg

Momentet Byggteknik och byggande undervisas genom att alla kursdeltagare i samma ritsal under en BYGGDAG bidrar till byggandet av tio fysiska modeller. Varje modell växer successivt fram under elva schemalagda BYGGDAGAR. Då grupperna består av åtta till nio studenter och tiden för färdigställandet av modellen beror på hur snabb gruppen är så kommer i slutet hela gruppen att få ta ansvar för färdigställandet av gruppens modell.

Byggandet äger rum på Ljusgården utanför Snickeriet. Varje BYGGDAG klockan 13.15 samlas gruppen till ett Zoom-möte där byggande student kort redovisar sin dag. Zoomlänkar till BYGGDAGAR - se under Schema nedan. Hela byggprocessen dokumenteras i en processdagbok för varje modell. Varje byggdags arbete dokumenteras av den byggande studenten i form av ett dagboksblad. Alla tidigare dagboksblad lämnas sedan vidare till nästa student. Hela den samlade processdagboken examineras fredagen den 19/3 genom att varje student redovisar sitt bidrag från processdagboken samt lyssnar till de andra som arbetat med samma modell. På så sätt knyts byggdagarnas delar samman till en helhet.

För att schemamässigt möjliggöra det praktiska byggandet kommer kollisioner att ske med andra kursmoment. Grupperna löser detta själva i samråd med respektive grupps handledare.

Momentet Arkitekturens material undervisas genom föreläsningar och arbete med en materiallåda. I kursen har fokus lagts på materialet trä men frågeställningarna och arbetssättet kring att undersöka material i arkitekturen är allmängiltigt. Närvaro på föreläsningar är obligatorisk och examineras genom inlämning av en kort skriftlig reflexion över föreläsningen. Frånvaro medför att separat redovisning av det som behandlats (eller motsvarande) ska göras. Materiallådan examineras onsdag den 17/2 genom att varje ritsal gemensamt går igenom de olika materialproverna i lådan och genom att var och en genomför en materialkännedomstest (quiz) där man ska klara att identifiera samtliga material från lådan.

Momentet Konstruktionslära undervisas genom föreläsningar, övningar och seminarier. Konstruktionsläran består av tre delar: Kursen inleds med delen byggnaden som bärande system (läsvecka 1) som ger träning i att systematiskt beskriva hur en byggnadsstomme är logiskt ordnad för att bära vertikal och horisontell last. Med en känsla för vad ett bärande system kan vara tar vi ett steg tillbaka och fördjupar oss i några av konstruktionslärans grundläggande begrepp och samband (läsvecka 2-4). Här övar vi på generella begrepp och samband som är kopplade till kroppar och strukturer och de krafter som verkar på och i dem. Med stöd i dessa begrepp och samband kan vi sedan undersöka verkningssättet hos grundtyperna av arkitekturens strukturer (läsvecka 5-7) på ett sätt som förbereder för egna designval kring byggnaders bärande system. Momentet avslutas läsvecka 8-9 genom att det material som tagits fram och redovisats vid seminarierna bearbetas och sammanställs till en Lärobok i konstruktion. Arbetet med läroboken sker individuellt eller i grupper om två personer. Läroboken lämnas in torsdag den 18/3 och examineras fredag den 19/3.

 

Schema

TimeEdit

Vecka 3

Måndag  18/1  09.00 - 17.00   Zoom
                           Introduktion (gemensam med ARK253)
                           Föreläsning 0 - Introduktion 2021.pdf

Torsdag  21/1   08.00 - 11.45  Zoom   Password: AFT077 
                           Föreläsning 1 - Byggnaden som bärande system 2021.pdf
                          13.15 - 17.00   Eget arbete  
                           Övning 1 - 2021.pdf

Fredag    22/1   BYGGDAG 1
                           08.00 - 08.30   Info och zoomlänk
                           Byggdagar - gemensam introduktion för alla
                           08.45 - 11.45   Eget arbete
                           Byggnaden som bärande system (Ö1)
                           13.15   Zoom
                           Gemensam uppdatering BYGGDAG 1
                           13.30 - 17.00   Ritsalar/Zoom
                           Byggnaden som bärande system (S1)

Vecka 4

Onsdag  27/1   08.00 - 11.45   Zoom
                           Introduktion av materiallåda                           Ulf Janson - Föreläsning Arkitektur och trä, del 1

Torsdag  28/1   08.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077     
                           Föreläsning 2 - Kroppar och strukturer 2021.pdf
                           Ladda ner PointSketch 2D                                  
                           13.15 - 17.00   Eget arbete
                           Övning 2 - 2021.pdf

Fredag    29/1   BYGGDAG 2    Zoom
                           08.00 - 11.45   Eget arbete
                           Kroppar och strukturer (Ö2)
                           13.15   Zoom
                           Gemensam uppdatering BYGGDAG 2
                           13.30 - 17.00   Ritsalar/Zoom
                           Kroppar och strukturer (S2)

Vecka 5

Torsdag    4/2   08.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077                      
                           Föreläsning 3 - Kroppar och strukturer 2021 KGO
                           Föreläsning 3 - Krafter 2021 EH
                           13.15 - 17.00   Eget arbete
                           Övning 3 - 2021

Fredag      5/2    BYGGDAG 3   Zoom
                           08.00 - 11.45   Eget arbete
                           Kraft och balans (Ö3)
                           13.15   Zoom
                           Gemensam uppdatering BYGGDAG 3
                           13.30 - 17.00   Ritsalar/Zoom
                           Kraft och balans (S3)

Vecka 6

Onsdag  10/2   08.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077
                           Föreläsning 4 - Krafter 2021.pdf
                           13.15 - 17.00   Eget arbete
                           Övning 4 - 2021.pdf

Torsdag  11/2   08.00 - 11.45   Zoom
                           Ulf Janson - Föreläsning Arkitektur och trä, del 2

Fredag    12/2   BYGGDAG 4    Zoom
                           08.00 - 11.45   Eget arbete
                           Kraft och balans (Ö4)
                           13.15   Zoom
                           Gemensam uppdatering BYGGDAG 4
                           13.30 - 17.00   Ritsalar/Zoom
                           Kraft och balans (S4)

Vecka 7

Onsdag   17/2   08.00 - 14.00   Eget arbete
                            Eget arbete med materiallåda
                            14.15 - 16.00   Zoom
                            Presentation av materiallåda
                            16.15 - 17.00   Quiz via CANVAS
                            Examination av materiallåda

Torsdag  18/2    08.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077
                            Föreläsning 5 - Linan, bågen och fackverket 2021.pdf
                            13.15 - 17.00   Eget arbete
                            Övning 5 - 2021.pdf

Fredag    19/2    BYGGDAG 5    Zoom
                            08.00 - 11.45   Eget arbete
                            Linan, bågen och fackverket (Ö5)
                            13.15   Zoom
                            Gemensam uppdatering BYGGDAG 5
                            13.30 - 17.00   Ritsalar/Zoom
                            Linan, bågen och fackverket (S5)

Vecka 8

Måndag   22/2   BYGGDAG 6    Zoom

Tisdag      23/2   BYGGDAG 7    Zoom

Onsdag    24/2   BYGGDAG 8    Zoom

Torsdag    25/2   08.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077
                             Föreläsning 6 - Balken och ramen 2021.pdf
                             13.15 - 17.00   Eget arbete
                             Övning 6 - 2021.pdf
                             ForcePAD

Fredag     26/2    BYGGDAG 9    Zoom
                             08.00 - 11.45   Eget arbete
                             Balken och ramen (Ö6)
                             13.15   Zoom
                             Gemensam uppdatering BYGGDAG 6, 7, 8 och 9
                             14.00 - 17.00    Ritsalar/Zoom
                             Balken och ramen (S6)

Vecka 9

Torsdag    4/3     08.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077
                             Föreläsning 7 - Pelaren och skivan 2021.pdf 
                            13.15 - 17.00   Eget arbete
                             Övning 7 - 2021.pdf 

Fredag      5/3     BYGGDAG 10   Zoom
                             08.00 - 11.45   Eget arbete
                             Pelaren och skivan (Ö7)
                             13.15   Zoom
                             Gemensam uppdatering BYGGDAG 10
                             13.30 - 17.00   Ritsalar/Zoom
                             Pelaren och skivan (S7)

Vecka 10

Onsdag   10/3    09.00 - 9.45   Zoom  Password: AFT077   OBS tiden!
                             Föreläsning: Konsten att bära en punktlast

                             Föreläsning 8 Bilder från brotester.pdf 

                              

                              

                              
                             10.00 - 11.45
                             Morten Lund: Broar - arkitektur och konstruktion 

Torsdag   11/3    08.00 - 17.00   Ritsalar/ Eget arbete
                             Sammanställning av Lärobok
Fredag     12/3    BYGGDAG RESERV   Välkomna till A-gården
                             08.00 - 17.00   
                             Sammanställning av Lärobok

Vecka 11

Onsdag    17/3   08.00 - 17.00   Ritsalar
                             Sammanställning och slutpresentation av lärobok

Torsdag    18/3   08.00 - 16.00   Ritsalar
                             Sammanställning och slutpresentation av lärobok
                             16.00   INLÄMNING av lärobok         
Fredag     19/3    09.00 - 11.45   Zoom  Password: AFT077
                             Examination Lärobok
                             13.15 - 16.00   Zoom  Password: AFT077
                             Examination Byggdagar

                             Processdagbok 1-9: Processdagbok 1-9 

Lärandemål

Konstruktionslära (4,5 hp) (del A: Inlämningsuppgift):

  • Redogöra för konstruktionslärans grundläggande begrepp och samband.
  • Redogöra för hur delarna i en bärande konstruktion är logiskt ordnande för att bära horisontell och vertikal last (gravitation och vind).
  • Skissa yttre kraftbalanser och inre kraftmönster och tillämpa dessa som uttrycks-medel i en utformningsprocess.
  • Analysera konstruktiva utformningar med avseende på stabilitet och styvhet och styrka.
  • Uppvisa en grundläggande repertoar av arketyper inom konstruktion, uppvisa exempel på genomförda skiss- och modellarbeten där växelspel mellan kraftmönster och konstruktioners uttryck har undersökts.

Arkitekturens material (1,5 hp) (del B: Laboration):

  • Redogöra för ett studerat byggnadsmaterial i termer av: arkitektoniskt uttryck, arter och typer, strukturer och egenskaper, processer och produkter, bearbetning och sammanfogning, miljöpåverkan samt för hur materialet kan ingå i konstruktion och arkitektur.

Byggteknik och byggande (1,5 hp) (Del C: Konstruktionsövning laboration):

  • Redogöra för en enkel byggnads stomme och klimatskal.
  • Tolka enkla byggnadsritningar.
  • Redogöra för det praktiska genomförandet av en enkel byggnad.

 

Examination

Kursen examineras genom aktiv närvaro, redovisningar enligt följande

Byggteknik och byggande

  • Genomförda byggövningar
  • Redovisad och examinerad processdagbok

Arkitekturens material

  • Aktiv närvaro vid materialföreläsningar
  • Genomförd materialuppgift (materiallåda och informationsblad)
  • Godkänd materialkännedomstest

Konstruktionslära

  • Aktiv redovisning av uppgifter vid seminarier och vid konstruktionsprovning
  • Godkänd lärobok i konstruktion

 

Kurslitteratur

Referenslitteratur Byggteknik och byggande

Strandberg, B., Lavén F.: Bygga hus - illustrerad bygglära. Studentlitteratur, 2018. ISBN 9789144125138

TräGuiden - Digital handbok för trä och träbyggande. Svenskt Trä.
https://www.traguiden.se/

 

Referenslitteratur Arkitekturens material (allmänt)

Burström, P.-G., Nilyér, K.: Byggnadsmaterial - Tillverkning, egenskaper och användning. Studentlitteratur, 2018. ISBN 9789144057552

Hegger, M. et al: Construction Materials Manual, Birkhäuser, 2006. ISBN 9783764375706  

Referenslitteratur Arkitekturens material (trä)

Att välja trä: Trävaror och träprofiler till bygget. Svenskt Trä.
https://www.svenskttra.se/siteassets/6-om-oss/publikationer/pdfer/att-valja-tra.pdf

Dahlgren, T., Wistrand, S. & Wiström, M.: Nordiska träd och träslag. Stiftelsen ARKUS, 2004. ISBN 9789197362627

Herzog, T., et al: Timber Construction Manual. Birkhäuser, 2008. ISBN 9783034614634

Beyer, G., m.fl.: Tackla klimatförändringen: Använd trä. Cei-Bois, 2007.

 

Kurslitteratur Konstruktionslära

Meistermann, A.: Basics loadbearing systems. Birkhäuser, 2007. ISBN 9783764381073
Kursboken ger en kort men bra sammanfattning av kursen och har som uppgift är att vara ett stöd när den egna läroboken sammanställs i slutet av kursen. Läsning rekommenderas därför inte förrän under de tre avslutande veckorna.
https://www.bokus.com/bok/9783764381073/basics-loadbearing-systems/

Referenslitteratur Konstruktionslära

Sandaker B. N., Eggen A. & Cruvellier M. R.: The Structural Basis of Architecture. Routledge, 2019. ISBN 9781138651999

Engel, H.: Structure Systems. Verlag Gerd Hatje, Ostfildern-Ruit, 2009. ISBN 9783775718769

Ching, Francis D. K.: Building Structures Illustrated: Patterns, Systems, and Design. Wiley, 2013. ISBN 9781118458358

Schodek, D., Bechthold, M.: Structures, Pearson, 2013. ISBN 9781292040820

Engström, D. et al: Arkitektur och bärverk. Formas, Stockholm 2004. ISBN 91-540-5923-2.

Salvadori, M.: Why buildings stand up, the strength of architecture. W. W. Norton, New York, 1991. ISBN 9780393306767

Salvadori, M.: The art of Construction, Chicago Review Press, 1990. ISBN 9781556520808

Björk, C., Reppen, L., Kallstenius, P.: Så byggdes husen 1880-2000. Formas, 2013. ISBN 9789173336185

 

Kursutvecklingsarbete

I kursutvärderingarna för 2018, 2019 och 2020 års kurers var kritiken övervägande positiv (sammanfattande intryck av kursen 4.45, 3.97 respektive 4.53) men det finns alltid moment att förbättra.

Utveckling de senaste åren som fungerat väl och som vi också har bevakat vid årets planering:

  • Schemalagd tid för skrivandet av läroboken (Konstruktionslära)
  • Mer av förklarande text i ppt-presentationerna (Konstruktionslära)
  • Tydlig förklaring av övningsuppgifternas syfte när de presenteras på föreläsningen (Konstruktionslära)

Under årets kurs genomförs 3 kursnämndsmöten tillsammans med kursnämnds-representanter och studienämnd. Den avslutande kursnämnden baseras på en kurs-enkät som går ut till alla efter avslutad kurs. Alla kursdeltagare får också gärna lämna synpunkter, konstruktiv kritik och kommentarer direkt till lärarna.

 

Kursnämnds-representanter är:

Ritsal 1 och 2: Isabell Björkman

Ritsal 3 och 4: Iman Zaaroura

Ritsal 5 och 6: Sara Msellati

Ritsal 7 och 8: Mette Lindskog 

Ritsal 9 och 10: Mirjam Larsson 

 

Tider för kursutvärdering

Onsdag 10 februari - Allmän avstämning kring genomförande och arbetsklimat.

Torsdag 4 mars - Utformning av kursenkät

Fredag 19 mars - Gemensamt kurssamtal

V:14-17 alt. september - Avslutande kursnämnd

           

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum