Course syllabus

TEK530 TEK530 Marknadsföring lp4 VT21 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

Kontaktuppgifter

Examinator, föreläsare & handledare:

Kaj Suneson

E-post: suneson@chalmers.se

Telefon: 031-7725776

Mobil: 0709-521631

Gästföreläsare:

Jonas Tornberg

Kursrepresentanter

Namn E-post
Åse Hawby asehawby@gmail.com
Khaibar Popalzai haibarpopal@hotmail.com
Amalia Schmachtl amalia.schmachtl@telia.com

Kursens syfte

Kursen syftar till att studenten skall få grundläggande kunskap om marknadsanalys och planering för marknadsarbete i allmänhet.

I kursen behandlas hur marknader kan analyseras och hur en marknadsplan skapas. Centrala begrepp, modeller och analyser, som marknadens storlek, tillväxt, konkurrenssituation mm, behandlas. Även de aktiva val som organisationer måste göra, som att välja marknadsstrategi och kundsegment, i sitt marknadsarbete behandlas.

Kursinnehåll

Kursens utgångspunkt är att marknaden är en miljö i vilken företaget verkar och till stor del måste anpassa sig till en situation och miljö snarare än att företaget kan (om)skapa sin situation.

Kursen inleds med en del som introducerar begreppet "marknad" och tar i denna upp väsentliga aktörer och olika konkurrenssituationer samt vad marknadsföring innebär och en marknadsförares uppgifter. Marknadsplanen med dess utformning och innehåll introduceras.

I en andra del behandlas begrepp och modeller som används för att beskriva marknader och den marknadsmiljö där företag verkar. Avsnittet avser att ge studenten förståelse för företags situationsbeskrivning och adresserar såväl makro- som mikromiljön och företagets relation till dessa.

Det tredje avsnittet tar upp företagens val och beslut om arbetsinriktning på marknaden, såsom val av vilka kundgrupper företaget riktar sig till och vilka strategier som ska användas. Strategier, segmentering och positionering finns med som begrepp i denna del

Ett fjärde avsnitt diskuterar innehållet i marknadserbjudanden med utgångspunkt från konsumentmarknader, presenterar en modell och tar upp dess komponenter samt dessas utformning.

Ett femte avsnitt tar upp speciella marknader såsom industriella- & fåtalsmarknader samt marknadsföring av tjänster.

Lärandemål

Studenten bör efter fullgjord kurs kunna, på en grundläggande nivå, utforma en marknadsplan, genom att

  • Peka ut, separera, strukturera och analysera väsentlig information om marknader vid utformningen av marknadsplaner.

  • Utreda och analysera andra intressenters behov och beteenden utifrån ett marknadsföringsperspektiv.

  • På en grundläggande nivå utforma marknadserbjudanden.

  • Välja ut, redogöra för och använda vanliga modeller inom marknadsföring.

  • Redogöra för strategiska val i ett marknadsföringsperspektiv

  • Abstrahera och exemplifiera hur marknadsföring av tjänster skiljer sig från marknadsföring av varor.

  • Abstrahera och exemplifiera hur marknadsplanering och marknadsarbete skiljer sig mellan massmarknader och företagsmarknader.

Kursens upplägg

Kursen består av föreläsningar, övningar och ett projektarbete och genomförs i år (2021) helt digitalt. Efter önskemål från studentgrupper i flera kurser kommer föreläsningarna att ske "live" via Zoom. Om dessa får spelas in och läggas ut via Canvas är i dagsläget (20210308) inte helt klart för examinatorn i kursen. Olika uttalanden ger en splittrad bild med olika förutsättningar. Övningarna kommer att ske via Zoom, ingen inspelning. 

Föreläsningarna introducerar och visar/presenterar teoretiska ämnesområden. Övningstillfällena tar upp en del av de teoretiska områdena och avser att konkretisera dessa genom diskussioner och  lösning av övningsuppgifter. En övningsuppgift med koppling mellan segmentering/val av målgrupp/utformning av plats är obligatorisk och bygger på kunskap om GIS i tidigare kurs men används i denna kurs som ett verktyg. Övningen ska kunna genomföras genom att utnyttja STUDAT, använda Chalmers dator på distans. Ett flertal av de teoretiska avsnitten bearbetas och konkretiseras genom projektarbetet.

Även om föreläsningar & övningar tar upp viktiga områden i kursen, ska dessa inte förväntas vara tillräckliga för att garantera ett bra resultat på examinationsinslagen utan varje student förväntas ta stort eget ansvar för fördjupad inläsning av litteratur och att arbeta med att anknyta teorin till en praktisk omgivning. 

Projektarbetet (se separat PM) sker löpande under hela kursen och utgår från att framställa en marknadsplan för någon produkt/tjänst i form av tilldelade uppdrag. Under projektets fortlöpande ska detta avrapporteras gruppvis och vid dessa avrapporteringar gäller obligatorisk närvaro för alla gruppmedlemmar. Projektens lösning ska sökas genom digitala kontakter och fysiska besök/intervjuer ska undvikas. Inga fysiska besök får ske utan föregående riskbedömning och framställande av åtgärdsplan som ska godkännas av vicerektor.

Schema

Se under kurssammanfattning nedan för mer specifikt schema.

Generellt schema finns på TimeEdit.

Kurslitteratur

Förändringar sedan förra kurstillfället

Föreläsningarna sker "live" genom Zoom. 

Examination

Allt material som används under kursen, inklusive föreläsningar, övningar, mm utgör grund för examination.

Kursen examineras genom fullgörande av tre delar:

  1. Projektarbete inklusive obligatoriska moment.
  2. Fullgörande av  ev. obligatoriska uppgifter.
  3. Tentamen.

Ordinarie tentamen sker 1/6, kl 0830-12.30, genom Chalmers system för digital sals-tentamen (Inspera). Enligt gällande policy vid publiceringen av kursöversikten gäller "Salstentamen på distans", dvs. tentamen sker under övervakning i Zoom. Om tentamen i (fysisk)sal är tillåten vid tentamenstillfället kommer detta att ska, fortfarande i systemet "Inspera". Omtentamen är planerad till 24/8, 14.00-18.00. Om det då är tillåtet sker det i fysisk tentamenssal i systemet "Inspera".

Projektarbetet sker i grupp och innehåller skriftlig rapport i form av en marknadsplan samt obligatoriska avrapporteringar.

Studenten ska aktivt delta och visa initierat engagemang (dvs. vara väl förtrogen med projektets innehåll och utveckling) under alla obligatoriska moment för att dessa ska anses godkända.

Obligatoriska moment under vt 2021:

  • Handledning/avrapportering av projektprogression 15/4 (1 timme per projektgrupp).
  • GIS-baserad övning för att illustrera segmentering och positionering. Preliminärt den 16/4 - inväntar samordning med andra intressenter.
  • Handledning/avrapportering av projektprogression 28/4 (1 timme per projektgrupp).
  • Projektpresentation 25/5  (2,5 timme per projektgrupp).

Missade obligatoriska moment genomförs i huvudsak under kommande kursomgång. Projekt som är ofullständiga/behöver kompletteras kan lämnas in i kompletterad form den 2:a till 9:e oktober 2021. Efter den 9:e oktober hänvisas till att göra ett nytt projekt vid kommande kursomgång. Projekt som starkt avviker från godkännande (som halvfärdiga eller ej tillräckligt bearbetade projekt - där inte komplettering räcker) måste göras på nytt vid nästkommande kurstillfälle.

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Course summary:

Date Details Due