Course syllabus
Kurs-PM
TEK441 TEK441 Industriell ekonomi, produktion och organisation lp4 VT21 (7,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation
Kontaktuppgifter
Susanne Kullberg (SK), susanne.kullberg@chalmers.se, examinator, föreläsare och handledare
Hans Löfsten (HL), hans.lofsten@chalmers.se, föreläsare
Anders Isaksson (AI), anders.isaksson@chalmers.se, föreläsare
Peter Almström (PA), peter.almstrom@chalmers.se, föreläsare
Alexander Grahn (AG), agrahn@student.chalmers.se, kursassistent, handledare
Simon Braun, (SB), brauns@student.chalmers.se, kursassistent, handledare
Ann-Sofie Ullenius, tfn 031-772 6945, ann-sofie.ullenius@chalmers.se, studieadministratör
Kursens syfte
Kursens övergripande syfte är att ge grundläggande kunskaper om analys, utformning och ledning av industriella produktionssystem under villkoret att samtidigt uppfylla tekniska, ekonomiska och sociala krav.
Kursen syftar till att ge studenter begrepp och modeller inom industriell ekonomi och organisationsområdet, som är användbara och nödvändiga verktyg för en industriellt verksam tekniker. Dessa gör det möjligt att förstå, analysera, styra, fatta beslut och optimera industriell verksamhet för att göra ett företag långsiktigt framgångsrikt i termer som effektivitet, produktivitet, lönsamhet och överlevnad.
Schema
Kurslitteratur
Lantz, Isaksson & Löfsten, Industriell ekonomi – grundläggande ekonomisk analys, 2:a upplagan, Studentlitteratur, ISBN: 978-91-4412099-7. Boken finns till försäljning på STORE (och nätbokhandel Bokus, Adlibris med flera).
Engwall M med flera, ”Modern industriell ekonomi – särtryck”, Studentlitteratur, ISBN: 978-91-4414122-0. Boken finns till försäljning på STORE (och nätbokhandel Bokus, Adlibris med flera).
Kursens upplägg
Kursen följer upplägg i Modules här i Canvas.
Föreläsningar ges digitalt, via Zoom och/eller förinspelat material. I Modules kommer material till kursens avsnitt att vara tillgängligt under respektive rubrik.
I kursen kommer studenter att arbeta med ett gruppbaserat projektarbete. Denna del i kursen examineras genom en projektrapport. Information om projektet inklusive kriterier för bedömning finns i Modules, dokument: ”Projekt-PM_TEK441”.
Kommunikation
Funderingar och frågor av allmän handledningskaraktär, det vill säga sådant som gäller t ex övningsuppgifter, teori, eller projektuppgiften, ställs i funktionen Discussions i Canvas. I diskussionsforumet kommer vi att använda olika ämnesrubriker för enklare orientering, undvik att starta nya trådar. Diskussionsforum används också av rättviseskäl (alla studenter på kursen har rätt till samma information), där finns dessutom fler som du kan få svar av, och där kan ofta redan finnas svar på liknande funderingar som de du har.
Om man har frågor av privat karaktär, eller om det av något annat skäl ser det som olämpligt att använda diskussionsforum i Canvas, så kan man självklart maila, skicka meddelande via Canvas, eller ringa lärare.
Förändringar sedan förra kurstillfället
Kursen kommer att i stora delar ges på samma sätt som förra året. Vissa anpassningar har gjorts för att bättre passa till digitalt format. Projektuppgiften har justerats enligt kommentarer på kursnämndsmötet.
Lärandemål
Studenterna skall efter genomgången kurs ha en fördjupad kunskap om hur samspelet mellan tekniska, ekonomiska, organisatoriska och mellanmänskliga variabler samspelar för att ge hög effektivitet. Detta innebär att studenterna skall:
- Använda och förklara den ekonomiska analysens grundläggande terminologi
- Utföra ekonomiska kalkyler för produkter och tjänster samt planering av resultat
- Genomföra och analysera investeringskalkyler utifrån givna fakta
- Förklara när olika ekonomiska kalkylmodeller lämpar sig i olika situationer
- Beskriva och analysera innehållet i företaget årsredovisning (resultat- och balansräkning)
- Genomföra finansiell analys samt beskriva ett företags lönsamhet
- Ha ett systemsynsätt genom att analysera och utforma produktionssystem för varor och tjänster ur ett sociotekniskt perspektiv vilket inkluderar effektivitet, gruppbaserade system och arbetsmotivation
- Beskriva utvecklingen av industriell verksamhet från början av 1900-talet till idag.
- Kunna förklara strategiska effekter av processval, layoutval och kapacitetsbeslut
- Kunna diskutera olika produktionskoncept och redogöra för hur företag och offentlig verksamhet kan använda dess principer för ökad konkurrenskraft och högre effektivitet
Examination
Kursen som helhet examineras i två moment, ett gruppbaserat projektarbete (1,5 hp) och en individuell skriftlig tentamen (6,0 hp).
Projektarbetet examineras genom en godkänd projektrapport, samt presentation. Betyg U/G.
En tentamen (digital) som betygssätts på skalan U/3/4/5 med gränserna 40 %, 60 % och 80 %.
Datum och tid för tentamen: 2021-06-01, kl 14:00-18:00
Slutbetyg i kursen ges när båda kursmomenten är godkända.
Omtentamina sker i de vanliga omtentamensperioderna – se Studieportalen. Observera att man är hänvisad till omtentamenstillfällena om man inte tenterar vid ordinarie tillfälle.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|