Kursöversikt

Kurs-PM

DAT290 / DIT214 Computer science and engineering project lp1 HT21 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Data- och informationsteknik

Kontaktuppgifter

Examinator:
Sven Knutsson;
mail: sven.knutsson@chalmers.se

Kursteam:
Jonas Duregård: föreläsare

Hans Malmström: föreläsare
mail: mahans@chalmers.se

Anna Norrström
mail: annnor@chalmers.se

Andreas Wieden: föreläsare och kontaktperson för kursrelaterade frågor
mail: andreas.wieden@chalmers.se

Mentorer:
Hannes Erikson, Viktor Frideen, Elias Hällqvist, Christoffer Kaltenbrunner, Samuel Rörgren, Björn Werner.

 

Kursens syfte

Kursen ska ge studenten grundläggande och allmänna färdigheter i att driva respektive medverka i tekniska utvecklingsprojekt, vilket innebär att arbeta koordinerat i en projektgrupp för planering, genomförande och uppföljning, med stor vikt lagd på skriftlig kommunikation. Kursen ska också ge studenten tekniska färdigheter i att konstruera, integrera och verifiera hård- och mjukvara för processorbaserade system.

Schema

Information om schema och viktiga datum ges information om på Kursens Canvashemsida. Se speciellt under modulen Föreläsningar och Schema.

Det går att hitta schema även på TimeEdit men pga att det under kursens gång kan bli schemaändringar så är länken ovan(Föreläsningar och Schema) på kursens Canvassida den säkraste och bäst uppdaterade platsen att hitta information om schema mm.

Kurslitteratur

Datablad och manualer finns att hämta i på kursens Canvas-hemsida.

Kursens upplägg

Initialt introducerar föreläsningarna kortfattat den mikrodatorteknik som krävs för att göra tekniska bedömningar och val vid konstruktion av systemet. Dessutom belyser de tidiga föreläsningarna hur man driver och dokumenterar tekniska utvecklingsprojekt, till exempel aspekter som rapportskrivning, gruppdynamik och versionshantering.

Projektgrupper om 5-6 personer som sätts samman av lärarlaget, utför ett projekt som beskrivs i grova drag i en given uppgift. Varje grupp tilldelas en mentor som ger stöd under projektarbetet och assisterar med bedömningen av gruppens arbete. I kursens inledning ägnar projektgruppen sig främst åt att läsa in sig på teknisk dokumentation och åt att utarbeta en projektplan där detaljerna för projektet utarbetas och arbetet planeras. Gruppen förväntas även organisera sig i olika ansvarsområden inom gruppen och fatta beslut om verktyg som ska användas för versionshantering och kollaboration för utvecklingsarbetet och rapportskrivningen.

Som stöd inför det praktiska arbetet så kommer det under de 3 första veckorna att erbjudas övningar i LaTex, STM programeringsbibliotek och GIT(versionshanteringssystem). Detta innebär en övning i veckan i respektive område. Dessa övningar är ej obligatoriska men tidigare erfarenheter av kursen visar att det är viktigt att snabbt sätta sig in i viktiga redskap som används under projektarbetet. Därför rekommenderar vi starkt att dessa utförs. Tider för
dessa övningar anslås på kursens hemsida.

Konstruktionsarbetet inleds sedan under läsvecka 2-3 och skall dokumenteras kontinuerligt under projektets gång.
Grupperna ska ha veckovisa möten där mentorn deltar och protokoll förs över fattade beslut, närvaro och så vidare.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  1. konstruera, verifiera och demonstrera ett mikrodatorsystem som består av en mikroprocessor och lämpliga periferienheter (eventuellt också viss elektronik för gränssnitt och ett grafiskt gränssnitt) för att uppfylla specificerad funktionalitet och prestanda.
  2. skriva en grundläggande projektplan inför ett tekniskt utvecklingsprojekt.
  3. skriva ett C-program för en mikroprocessor med fokus på hantering av periferienheter.
  4. visa basfärdigheter i att driva och följa upp ett tekniskt utvecklingsprojekt som drivs i en grupp om en handfull utvecklare.
  5. med stöd av grundläggande funktioner hos ett versionshanteringssystem, organisera löpande dokumentation, rapporter samt programkod.
  6. skriva en projektrapport som avslutning på ett tekniskt utvecklingsprojekt samt kritiskt granska ytterligare ett projekt.
  7. resonera om ställningstaganden och slutsatser, deras bakgrund och deras följder, i det egna projektet samt för ytterligare ett projekt.

Förändringar sedan förra kurstillfället

Omstrukturering av schema(Både fysiskt och tidsmässigt) för övningar, studentsupport mm så att färre grupper vistas i samma lokaler för de moment där det är nödvändigt att studenter är på samma plats.

Stöd och uppgifter har lagts till för att öka studenternas incitament att både börja tidigt och samtidigt lägga mer tid på kursen.

Examination

Kursen, som drivs på projektform i grupper om 5-6 studenter, leder till individuella betyg (U, 3, 4 respektive 5). Betyget baseras på olika samverkande parametrar, nämligen kvalitet i projektdrift (planering, konstruktionsarbete), teknisk kvalitet (uppfyllande av plan, kvalitet hos slutprodukt) samt kvalitet i skriftlig kommunikation (disciplinärt språk, informationsstruktur, retorik, publikanpassad argumentation).

Betygsgrundande bedömning sker för fyra speciella leveranser:

  1. Projektplan
  2. Oppositionskommentar på annan grupps utkast på slutrapport
  3. Demonstration av slutprodukt
  4. Slutrapport

Dessutom sker betygsgrundande bedömning vid flera tillfällen under kursens gång med avseende på projektmöteshantering och versionshantering samt teknisk kvalitet på källkod.
Resultatet av dessa bedömningar är ett gruppbetyg. Baserat på respektive students bidrag till projektgruppens arbete sätts ett individuellt betyg som kan vara högre eller lägre än gruppbetyget.
Varje student förväntas även skriva en bidragsrapport där de beskriver sitt eget bidrag till gruppens arbete efter givna instruktioner, samt en kamratuppskattning där de ger sin uppfattning om övriga gruppdeltagares relativa bidrag till gruppens arbete.

Länk till kursplanen Chalmers.
Länk till kursplanen GU.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum