Course syllabus

Kurs-PM

ITS066 ITS066 Genus och teknik lp2 HT21 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

Kontaktuppgifter

Kursansvarig:

Kai Lo Andersson kai.lo.andersson@chalmers.se

Kursassistent och lärare:

KT Doerr katherine.doerr.morosky@utexas.edu

Examinator: Anna Åberg anna.aberg@chalmers.se

 

Gästföreläsare:

Anwesha Chakraborty anwesha.chakraborty@chalmers.se

Anna Grzelec:  anna.grzelec@chalmers.se

Malin Nordvall malin.nordvall@chalmers.se

Studentrepresentanter

TKELT                abood_93a@hotmail.com                                  Abdullah Alam

MPSYS               larcarl@student.chalmers.se                             Carl Larsson

TKKMT              alva.svantesson@hotmail.com                         Alva Svantesson

MPMCN            clarasz@student.chalmers.se                            Clara Szolnoky

Om ni vill ge feedback om kursens upplägg och annat så får ni gärna höra av er till dom eller oss (Kai och KT).

 

Nedan finner ni kurs-PM och schema samt instruktioner inför första föreläsningen.

Alla uppgifter och föreläsningsinstruktioner kommer senare att finnas på Canvas under assignments eller i kurs-PM nedan. Kursmaterialet kommer att tillhandahållas av oss, och det kommer att vara tillgängligt i god tid för vara föreläsning och uppgift.

Observera att närvaro på 4 av 6 föreläsningar och på de 3 seminarierna är obligatoriska. Föreläsningar kommer att ske i helgrupp, men ni kommer att vara uppdelade i två grupper under seminarium. Vi kommer att variera grupperna så att det blir variation under diskussionerna. Gruppindelningen kommer att vara färdig innan seminarium. Var då uppmärksamma på vilken grupp ni är i och vilken tid ni har seminarium.

När detta publiceras så kan det fortfarande finnas några diskrepanser mellan schema i time edit och schema ni ser nedan. Det är i så fall för att våra ändringar i time edit inte har gått igenom ännu. Det är schemat nedan som gäller.

 

Tisdag 2/11

Helklass

Tid: 9:00-11:45

Plats: SB-L400

Föreläsning 1: Kursintroduktion

Föreläsare: Kai Lo Andersson och KT Doerr (Science, Technology & Society, Chalmers)

  1. kursen och kursens teman introduceras.
  2. vi diskuterar barndom, leksaker, kön och kreativitet utifrån texter som studenterna ska ha läst i förväg och diskuterar studenternas egna exempel. 
  3.  första seminarieuppgiften introduceras Seminarieuppgift 1: Genus och Design

Inför första föreläsningen den 2 november har ni följande uppgift:

Studenterna ska innan föreläsningen ha läst Francis, Jenkins och Wajcmans texter samt ha tittat på video-klippet. De ska även ha valt en leksak/lek/spel de hade som barn och vara beredd på att presentera den/t inför sina kamrater i gruppdiskussion och diskutera utifrån de olika perspektiv som tas upp i artiklarna. Visa leksaken om möjligt annars kan du visa en bild eller beskriva den. 

Texterna ni ska läsa är:

  • “Gender, Toys and Learning” , Becky Francis, Oxford review of Education, 36 (3), 2010: 325-344
  • “Freedom of movement: Video games as gendered play space” ,Henry Jenkins
  • “Feminist theories of technology” ,Judy Wajcman, Cambridge Journal of Economics, 34 (2010): 143-152

Litteraturen är tillgänglig här: https://chalmers.instructure.com/courses/16027/files#   

Filmen ni ska se är denna: Kimberlé Crenshaw’s Ted Talk, The urgency of intersectionality https://www.ted.com/talks/kimberle_crenshaw_the_urgency_of_intersectionality

 

Kursens syfte

Kursen syftar till att beskriva och analysera genusrelationer i vårt samtida samhälle, med särskild koppling till teknik. Den uppmärksammar i vilken utsträckning kön och sexualitet påverkar våra begränsningar och möjligheter i olika samhällen och olika sociala situationer. Den undersöker om teknik och vetenskap förstärker existerande könsroller eller bidrar till att skapa nya. Kursen ger genusteoretiska och genushistoriska perspektiv på bland annat högre teknisk utbildning, ingenjörsyrket, design samt tillämpningsområden som medicinsk teknik och IT.

 

Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

  • beskriva och kritiskt analysera genusrelationer med koppling till teknik.
  • visa grundläggande förståelse för samspelet mellan genus och teknik ur ett historiskt perspektiv.
  • göra en problematiserande teknikanalys utifrån ett genusperspektiv samt knyta dessa insikter till frågor rörande sin utbildning och sitt yrkesliv.
  • ge förslag på hur genuskritisk teori kan tillämpas på design och utveckling av teknik.
  • identifiera etiska frågeställningar som uppstår vid analys av teknik utifrån olika värdegrunder.

 

Innehåll

Kursen undersöker genusrelationer i vårt samtida samhälle, med särskild koppling till teknik. Huvudfokus ligger på kön, men även intersektionella perspektiv kommer att behandlas, inklusive frågor om hur sexualitet, etnicitet, klass och funktionsvariation påverkar våra relationer till teknik. Med utgångspunkten att teknik inte är värdeneutral, kommer vi med hjälp av teorier och exempel från bland annat feministiska vetenskapsstudier och genushistoria att analysera hur genusrelationer och teknik har utvecklats i samspel under historiens gång. Vilka begränsningar och möjligheter har till exempel män och kvinnor i olika samhällen och olika sociala situationer? Förstärker vetenskap och teknik könsroller eller tillhandahåller de nya? Vilka etiska frågeställningar blir aktuella när vi analyserar teknik utifrån olika värdegrunder? Vem har tillgång till att utveckla och använda teknik i olika samhälleliga kontexter, och vilka konsekvenser får det? Förutom att ge tillfälle till kritisk analys och diskussion, ger kursen också tillfälle för studenterna att praktiskt tillämpa genuskritiska perspektiv på design och utveckling av teknik. I kursen ingår inlämningsuppgifter som fordrar studenten till att behandla kursens frågeställningar och anknyta till den teknikbas som ingår i studentens civilingenjörsprogram.

 

Kursens upplägg och examination

Kursen består av 6 föreläsningar och 3 seminarium. OBS: Även det som beskrivs som föreläsningar nedan kommer att innebära framförallt diskussion, som studenterna behöver förbereda sig för genom att läsa och titta på material i förväg. Studenterna kommer att även att förbereda mindre uppgifter inför föreläsningarna. Läs noga alla anvisningar före varje kurstillfälle.

 

Litteratur

Se kurshemsida i Canvas.  All litteratur kommer att göras tillgänglig av föreläsaren under kursens gång.

 

Examination

För godkänt betyg på kursen krävs följande:

1: Närvaro och deltagande i diskussionen på alla 3 seminarier och på minst 4 av 6 föreläsningar.

2: Tre uppgifter som ska redovisas på seminarierna. Två uppgifter kan göras i par eller individuellt. Den tredje uppgiften är en gruppuppgift.

3: Två textreflektioner där du individuellt diskuterar texternas innehåll och dina egna reflektioner kring ämnena i texten, samt en leverans av diskussionsfrågor (utan reflektionstext).

Betyg på uppgifter: U, G.

Utför du alla uppgifter får du godkänt (betyg 3)

 

För högre betyg (4–5) krävs högre betyg på hemtentamen nedan.

4: En avslutande hemtentamen. För betyg 4 och 5

Hemtentamen innehåller ett antal essäfrågor med fokus på kursens texter och material. Hemtentan kommer att lämnas ut den 14 december och deadline för inlämning av hemtentan kommer att vara den 7 januari.

Både hemtentamen och textreflektionerna bör genomgått ordbehandling och stavningskoll. Vissa föreläsningar och uppgifter kommer att ske på engelska.

Ändringar sedan förra kursomgången

Sedan förra kursomgången har kursen gått över från att ges endast virtuellt till klassrumsessioner. Detta har medfört en del förändringar i upplägg och i material.

 

Schema

Detaljerad information om varje kurstillfälle finns nedan och om uppgifterna kommer att finnas i canvas under assignments. Vissa sessioner är studenterna indelade i grupper dessa finns under people på Canvas.

 

Resurser på Chalmers och utanför:
https://www.chalmers.se/sv/säker/Sidor/Prata-med-nagon.aspx 
https://www.chalmers.se/sv/säker/Sidor/Trygg.aspx 
https://akademihalsan.se/student  (Links to an external site.)

Funka

 

Schema och litteraturlista:

Som bredvidläsning under kursens gång kan det vara intressant att konsultera SCB:s statistik ”På tal om kvinnor och män” (https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/LE0201_2015B16_BR_X10BR1601.pdf ) samt Nationella sekretariatet för genusstudiers material ”Introduktion till genusvetenskapliga begrepp” : http://www.genus.se/wp-content/uploads/En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf. samt under "files" och Föreläsning 1.

 

 

V.45

Tisdag 9/11

Tid: 09:00-11:45

Plats: SB-L516

Föreläsning 2: Gender in STEM

Föreläsare: KT Doerr

Föreläsning om genus i STEM (Science, Technology, Engineering and Math) fokuserad på er framtida yrkesroll. Ni kommer även göra en övning där ni analyserar olika former av data i smågrupper och diskuterar i helklass.   

 Litteratur:

 Chen, Mel Y.  ‘Toxic Animacies, Inanimate Affections.” GLQ: A Journal of Lesbian and Gay Studies 17, no. 2-3 (2011): 265-286  Chen2011.pdf

 

 

V.46

Tisdag 16/11

Tid: 09:00-11:45

Plats:  SB-L316

Föreläsning 3: Genus inom ingenjörsutbildning och ingenjörsarbete och genusfrågor inom organisation och ledarskap

Föreläsare: Malin Nordvall (Chalmers) och Anna Grzelec (Chalmers och Borås Högskola)

Observera att ni ska se Malins och Kais intervju innan kurstillfället här  Inför föreläsning 3: Genus inom ingenjörsutbildning intervju med Malin Nordvall

Baserat på intervjun och litteraturen (se nedan) ska ni skriva en textreflektion. Textreflektionen ska lämnas in under uppgiften dagen innan sessionen. Studenterna ska läsa texterna inför föreläsningen och skriva en textreflektion på 600–800 ord baserat på litteraturen till föreläsningen. Textreflektionen ska avslutas med 1–2 diskussionsfrågor. Frågorna kan vara på saker du inte har förstått i kursmaterialet eller övergripande frågor som du vill diskutera i samband med texterna och lämna in här 15/11 klockan 12:00 Textreflektion 1: Genus i organisationer och inom ingenjörsyrket

Använd denna mall för din inlämning: Mall för textreflektionerna.pdf 

 

Föreläsningsmaterial Malin Nordvall:

Frivillig extraläsning:

 

Föreläsningsmaterial Anna Grzelec:

  • Holgersson, Charlotte m.fl. ”Könsmärkta villkor styr synen på kvinnligt och manligt ledarskap”,Leda mot det nya. En forskningsantologi om ledarskap och innovation,  Martin Kreuger, Lucia Krevan & Kristina Larsen. Holgersson et al.pdf
  • Läs övningen om”Den rätta erfarenheten med 4 olika scenarios. Reflektera över de 3 frågorna på slutet, summera dina tankar med några meningar inför seminariet. Wahl.pdf
  • https://www.scb.se/contentassets/98bad96ec1bd44aea171b2fb4f7b3f64/le0201_2019b20_br_x10br2001.pdf sidor: 33 (utbildningsnivå), 66 (vertikal segregering), 74 (löner), 78 (löner), 110 (styrelserepresentation)

Obligatoriska videos

Extramaterial:

 

 

Fredag 19/11

Tid: 08:00-9:45 och 10:00-11:45

Plats: SB-M415

Seminarium: Genus och design

Seminarieledare: Kai Lo Andersson (STS, Chalmers)

Diskussion och presentation av Seminarium 1: Genus och Design. Ni kommer delas in i grupper på Canvas, se vilken grupp ni tillhör där och vilken tid ni skall ha seminarium.

Litteratur:

  • Ehrnberger, Karin, Minna Räsänen, Emma Börjesson, Anne-Cristine Hertz, and Cristine Sundbom. "The androchair: Performing gynaecology through the practice of gender critical design." "The Design Journal 20, no. 2 (2017): 181-198. Ehrenberger The androchair.pdf
  • Ehrnberger, Karin, Minna Räsänen, and Sara Ilstedt. "Visualising gender norms in design: Meet the mega hurricane mixer and the drill dolphia." "International Journal of design6, no. 3 (2012). Ehrenberger Meet the mega hurricane.pdf

 

Texter som kan vara till hjälp från tidigare i kursen är även:

“Feminist theories of technology”, Judy Wajcman, Cambridge Journal of Economics, 34 (2010): 143-152. Wacjman2010.pdf

“Gender, Toys and Learning”, Becky Francis, Oxford review of Education, 36 (3), 2010: 325-344 Gender toys and learning.pdf 

 

Exempel på genus och design: 

Racist soap dispenser This Racist soap dispenser at Facebook office does not work for black people  

What would a city designed by women be like What would a city designed by women be like 

 

 

v.47

Tisdag 23/11

Tid: 09:00-11:45

Plats: SB-L208

Föreläsning 4: Genus och IT

Föreläsare: Anwesha Chakraborty (University of Bologna) och Kai Lo Andersson (Science, Technology & Society, Chalmers).

Föreläsning 4.1: Genus och Wikipedia Anwesha Chakraborty

Anweshas Litteratur:

 

Kais Litteratur:

  • “The gender binary will not be deprogrammed: Ten years of coding gender on Facebook” Rena Bivens, New media & Society, 19(6) 2017:880–898.  Bivens 2017 gender binary facebook.pdf
  • “Gender Recognition or Gender Reductionism? The Social Implications of Automatic Gender Recognition Systems” Foad Hamidi, Morgan Klaus Scheuerman & Stacy M. Branham. Konferens paper. CHI 2018, April 21–26, 2018, Montréal, QC, Canada. Gender rec Hamidi et al 2019.pdf

Uppgift inför föreläsningen:

Studenterna ska läsa texterna inför föreläsningen och förbereda diskussionsfrågor om texterna (Bivens 2017 och Hamidi et al 2018), studenterna ska skicka in frågorna via Canvas senast 22/11 12:00 här Diskussionsfrågor inför Genus och IT föreläsning 23/11  Frågorna kan vara på saker de inte har förstått i kursmaterialet eller övergripande frågor som de vill diskutera i samband med texterna.

Frivillig extraläsning:

  • "A Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century". Donna Haraway. Simians, Cyborgs and Women: The Reinvention of Nature (1991).  Haraway-CyborgManifesto-1.pdf
  • “Will the Real Body Please Stand Up” Albuquerque Stone. Cyberspace: First Steps, ed. Michael Benedikt (Cambridge: MIT Press, 1991): 81-118. Stone Will the real body 1991.pdf
  • Ur Introduktion till genusstudier:

Feministisk ekonomi av Agneta Stark

Familj, arbete och omsorg av Ulla Björnberg

Teknik, människa och icke-människa av Tora Holmberg En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf Download En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf

 

 

 

 

v.48

Tisdag 30/11

Tid: 9:00- 11:45

Plats: SB-L516

Föreläsning 5: Bias och överskridande: Genus i naturvetenskap och medicin

Föreläsare: Kai Lo Andersson och KT Doerr

På denna föreläsning diskuteras problem och möjligheter inom medicinen och vetenskapen kopplad till kropp, funktion kön och etnicitet.

Uppgift inför föreläsningen:

Textreflektionen ska lämnas in under uppgiften dagen innan sessionen. Studenterna ska läsa texterna inför föreläsningen och skriva en textreflektion på 600–800 ord baserat på litteraturen till föreläsningen. Textreflektionen ska avslutas med 1–2 diskussionsfrågor. Frågorna kan vara på saker du inte har förstått i kursmaterialet eller övergripande frågor som du vill diskutera i samband med texterna. Textreflektionen ska innehålla 3 av dom obligatoriska texterna.

 Använd denna mall för din inlämning: Mall för textreflektion 2021.pdf Canvas senast den 29/11 kl. 12:00 här Textreflektion 2: Bias och överskridande

Textreflektionen ska avslutas med en eller två diskussionsfrågor. Frågorna kan vara på saker ni inte har förstått i kursmaterialet eller övergripande frågor som ni vill diskutera i samband med texterna. 

 

 

Obligatoriskt material:

Del 1

  • Willey, Angela, Banu Subramaniam, Jennifer A. Hamilton, and Jane Couperus. "The mating life of geeks: Love, neuroscience, and the new autistic subject." Signs: Journal of Women in Culture and Society 40, no. 2 (2015): 369-391. Willey et al 2014.pdf
  • Alison Kafer, “Bodily Technologies,” Macmillan Interdisciplinary Handbooks: Gender: Matter volume, edited by Stacy Alaimo (Macmillan Press, 2017), 387-400. Kafer_2017.pdf

Del 2

  • “Unwarranted and invasive scrutiny: Caster Semenya, sex-gender testing and the production of woman in ‘women’s’ track and field” Aaren Pastor, Feminist Review Issue 122, 1–15 (2019) Pastor 2019.pdf
  • “Sex Redefined”  av Claire Ainsworth, Nature 518, 288–291 (19 February 2015)Sex redefined Ainsworth.pdf
  • Smirthwaite, Goldina, Ellinor Tengelin, and Therese Borrman. (O) jämställdhet i hälsa och vård: reviderad upplaga 2014. Sveriges kommuner och landsting, 2014. Elektroniskt tillgänglig: https://webbutik.skr.se/bilder/artiklar/pdf/7585-052-8.pdf  Läs kapitel 2 och 13.
  • Utdrag ur Shapiro, Eve. Gender circuits: Bodies and identities in a technological age. New York (NY): Routledge, 2015. (s. 59-75 “How technology has shaped gender and gender nonconformity” Shapiro gender circuits 1.pdfoch s. 150-161 “How are biomedical technologies shaping gendered and race bodies? Shapiro gender circuits 2.pdf

 

Frivillig fördjupning:

 

Fredag 3/12

Plats:  FLYTTAD TILL ZOOM 

Följ länken nedan med lösenordet

https://chalmers.zoom.us/j/67083444262

    Password: 667464

Tid: 10:00-11:45

Föreläsning 6: Genus, makt, miljö och teknik

Föreläsare: Martin Hultman

 

 Inspelning Föreläsning 6: Genus, makt, miljö och teknik (instructure.com)

 Litteratur att läsa inför föreläsningen och att använda till uppgiften:

  • Ahlborg, H. 2009. Jämställdhet ger bättre klimat. Internationella studier. Tema: nationalism och identitet. Nr 4. Utrikespolitiska Institutet.  (introduktion till genus-klimatförändringar) Ahlborg.pdf
  • Hultman, Martin and Anshelm, Jonas (2017) “Masculinities of climate change. Exploring examples of industrial, ecomodern and ecological masculinities in the age of Anthropocene” in Climate Change and Gender in Rich Countries, edited by Marjorie Cohen, Routledge: London Hultman och Anshelm.pdf
  • Nightingale, A. 2006. The nature of gender: work, gender, and environment, Environment and Planning D: Society and Space, 24: p.165 - 185. (En nyckelartikel inom feministisk politisk ekologi, som är värd att läsa flera gånger)  Nightingale 2006.pdf

 

Övrig obligatorisk litteratur att använda till uppgiften:

  • Hanson, S. 2010. Gender and mobility: new approaches for informing sustainability, Gender, place and culture, 17(1): pp. 5-23 Hanson 2010.pdf
  • Truelove, Y. 2011. (Re-)Conceptualizing water inequality in Delhi, India through a feminist political ecology framework. Geoforum, 42, 143-152. (oerhört stark analys av hur vattenförsörjning och politik får fatala konsekvenser för kvinnor och män i slummen) Yaffa Truelove 2011.pdf
  • Winther, T., et al. 2017. Women’s empowerment through electricity access: scoping study and proposal for a framework of analysis. Journal of Development Effectiveness, 9(3): p. 389-417 (nyutkommen artikel som summerar tidigare forskning om genus och el i hushåll i Globala Syd.) Winther et al.pdf

 

Fallstudier

 

Extraläsning och texter som kan vara till hjälp för uppgiften (Ej obligatoriska):

Alaimo, S. 2000. “Introduction. Feminist theory´s flight from nature” in Undomesticated ground. Recasting nature as feminist space, s 1-13.

Castree, N. and B. Braun, eds. 2001. Social Nature: Theory, Practice, and Politics. Blackwell Publishers Ltd: Oxford. See Chapter: Moeckli, Jane and Bruce Braun (2001), Gendered natures: feminism, politics, and social nature.

Elmhirst, R., 2011. Migrant pathways to resource access in Lampung's political forest: Gender, citizenship and creative conjugality. Geoforum, 42: p. 173-183.

Gururani, S. 2002. Forests of pleasure and pain: gendered practices of labor and livelihood in the forests of the Kumaon Himalayas, India. Gender, Place & Culture: A Journal of Feminist Geography, 9: p. 229-243. (väldigt intressant artikel om hur genus samspelar med arbete, relationen till naturen och hur detta samspel förkroppsligas)

Harris, L. 2006. Irrigation, gender, and social geographies of the changing waterscapes of southeastern Anatolia. Environment and Planning D: Society and Space, 24: p. 187-213.

Hawkins R, Ojeda D. 2011. Gender and environment: critical tradition and new challenges. Environment and Planning D: Society and Space 29(2) 237 – 253

Mellor, M. 1997. Feminism and ecology. Cambridge: Polity Press. (spännande bok för den som vill veta mer om ekofeminism)

Nightingale, A. 2013. Fishing for Nature: The Politics of Subjectivity and Emotion in Scottish Inshore Fisheries Management. Environment and Planning A, 45(10): p. 2362–2378. (banbrytande artikel om maskulinitet, fiske, identitet och makt)

Rocheleau, D., Thomas-Slayter, B., and Wangari, E. (eds.) 1996. Feminist Political Ecology: Global Issues and Local Experiences (New York: Routledge).

Schroeder, R. 1997. “Re-claiming” land in the Gambia: gendered property rights and environmental intervention. Annals of the Association of American Geographers 87 (3): 487-508.

 

 

 

v.49

Fredag 10/12

Halvklass

Grupp 1: 08:00-9:45

Grupp 2: 10:00-11:45

Plats:  SB-L316

Seminarieledare: Kai Lo Andersson

Seminarium 2: Genus och Wikipedia

Presentation och diskussion av wikipedia-uppgiften. Ni kommer delas upp i två seminariegrupper, se på Canvas vilken grupp ni tillhör.

Litteraturen är den som tillhör föreläsning tre och den som finns länkad i uppgiften.

Uppgiften kommer att tillgängliggöras på wikipedia. Seminarium 2: Gender and Wikipedia

 

 

V.50

Tisdag 14/12

Tid:  09:00-10:00 och 10:15-11:30

Plats: SB-L400

Seminarium 3: Metodövning om miljö

Metodövningen från föreläsning redovisas. Gruppindelning kommer att ske enligt de grupper ni har gjort uppgiften i. Se uppgiften under assignments. Metodövning om Miljö

Frivillig hemtentamen presenteras. Frivillig hemtentamen

Course summary:

Date Details Due