Course syllabus

Kurs-PM

PPU210 Maskinelement lp2 HT21 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Industri- och materialvetenskap

Kurslitteratur

Kurslitteraturen säljs via Store. Den litteratur som är specifik för kursen redovisas i tabellen nedan. Priserna är ungefärliga.

  • Maskinelement, Studentlitteratur, OBS ny utgåva 2017 - ca 450:-
  • Maskinelement - Övningar - ca 380:
  • Gamla tentor, 10st, 2018-2020  - via Canvas
  • SKF Katalog Rullningslager, utgåva 17k (2017) - delas ut
  • Konstruktionsuppgifter 3 st - delas ut

Kursens Syfte

Syftet med kursen i Maskinelement är att använda redan erhållna kunskaper i kombination med en del nya på tillämpade maskintekniska problemställningar. Begreppet ingenjörsmässighetär centralt i sammanhanget. Det finns säkert lika många tolkningar av vad som menas med ingenjörsmässighet som det finns ingenjörer. I denna kurs menar vi att ingenjörsmässighet är: Modellering av system på rätt nivå i förhållande till problemets art, förmåga att göra approximationer utan att förlora den viktiga informationen i lösningen, kreativitet och relevanskontroll. Den ingenjörsmässiga erfarenheten fås genom övningar och praktik vilket innebär att ingenjören faktiskt aldrig blir fullärd utan utvecklas ständigt.

Kursens upplägg

Kursen omfång kan åskådliggöras med nedanstående figur. Kursen behandlar sju olika grupper av maskinelement. Tre konstruktionsuppgifter skall genomföras. 

PPU210_overview_v1.png

 

Schema

Tema för de olika föreläsningarna och konstruktionsövningar framgår av bifogat aktivitetsschema i M0: Kursinformation.

Innehåll

Genom att skapa enkla modeller av olika maskinelement och sedan härleda matematiska uttryck som beskriver deras funktion och prestanda demonstreras det vi kallar för funktionsanalytiskt synsätt. Sju olika grupper av maskinelement behandlas i kursen:

M1: Axlar och Utmattning

M2: Lagringslement inkl. Glidlager

M3: Skruvförband

M4: Fjädrar

M5: Bromsar

M6: Kuggväxlar

M7: Remväxlar

Dessa sju olika grupper har valts för att demonstrera olika modelleringsmetoder samtidigt som de också utgör vanligen förekommande och använda maskinelement. Det finns naturligtvis många fler viktiga maskinelement men tiden till förfogande räcker inte till att visa alla tänkbara. Kurslitteraturen täcker ett stort område och är lämplig att användas som referenslitteratur i framtiden. Sälj därför inte kurslitteraturen!

Föreläsningar (FÖ)

Tema för de olika föreläsningarna framgår av bifogat aktivitetsschema. Syftet med föreläsningarna är att introducera de olika maskinelementen med avseende på funktionskrav, utförandeformer, typiska prestanda mm samt att gå igenom vissa teorier för beräkning av maskinelement. Problemlösning av räkneövningsuppgifter demonstreras i samband med föreläsningarna. Vissa föreläsningar är avsatta för att demonstrera lösning av tidigare tentamenstal. Allt material hinner inte förklaras detaljerat på föreläsningarna utan man bör som komplement definitivt läsa själv i kurslitteraturen (Läs därför läsanvisningarna!)

NB: Videoföreläsningar har spelats in. På de schemalagda föreläsningarna ges en kortare resumé av materialet. Det förutsätts att man tagit del av videoföreläsningarna.

Konstruktionsövningar (KÖ)

Konstruktionsövningarna är det mest arbetskrävande övningsmomentet. Vid konstruktionsövningarna tränas analys-och räkneförmågan samt presentation av eget arbete på ett systematiskt och effektivt sätt. Räkna med att konstruktionsövningarna kommer ta en hel del tid men samtidigt också ge dig mycket goda färdigheter vilket gör dig väl förberedd till tentamen. De tre (3) konstruktionsuppgifter som kommer att genomföras är:

KU1: Axel- och lagringsdimensionering

KU2: Dimensionering av skruvförband 

KU3: Dimensionering av broms

Riktlinjer för konstruktionsövningarna ges i ett separat PM. Teckna Er för en konstruktions-övningsgrupp via Canvas.

Extra Konsultation (Räknestugor)

Räknestugorna är baserade på självverksamhet och assistenterna handleder efterbehov. Räknestugorna är ett bra tillfälle att på egen hand ”komma igång” med övningsuppgifter. Försök lösa några uppgifter på egen hand parallellt med föreläsningarna. Använd sedan dessa tillfällen till att ställa frågor och diskuterar varianter av lösningar!

Laboration

Laborationerna är utformade som en kompletterande del till konstruktionsövningarna. En laboration som behandlar skruvförband ingår som obligatoriskt moment i kursen.

På grund av COVID och för att undvika exponering genomförs inte laborationen fysiskt utan ett dataset kommer att ges som sedan får analyseras.

Läsanvisningar

Syftet med läsanvisningarna är att utgöra stöd då kurslitteraturen läses. Läsanvisningarna är ingen specifikation av kursens innehåll. En sammanställning över räknetal som rekommenderas bifogas.

Gästföreläsningar

Kursen innefattar tre gästföreläsningar från industrin. Att närvara på dessa är obligatoriskt.

På grund av COVID situationen är det oklart vid kursstart hur gästföreläsningarna kommer att genomföras (distans eller i sal på campus). En kort reflektion som lämnas via Canvas ersätter kravet på närvaro.

  • SKF
  • Volvo
  • ZF

 

Examination

Tentamen (0105), 4.5hp

Examination består av en skriftlig tentamen (Betyg, TH), tre konstruktionsuppgifter (Godkänt/icke godkänt) samt en laboration (Godkänt/icke godkänt) och gästföreläsningar. En frivillig övningstentamen ges vilken kan ge 5 bonus poäng (gäller i ett år). Tentamen omfattar 5 uppgifter om vardera 10 poäng. Ordinarie tentamen går 11/1-22 kl. 8:3013:30. För godkänd krävs minst 20 poäng (bonuspoäng inkluderat). Betygsgränser anges nedan:

Betyg Poäng
3 20 - 29
4 30 - 39
5 40 -

Hjälpmedel som fås ta med till tentamen innefattar kurslitteraturen och valfri räknare, dock får inga lösta exempel medhavas. Enbart mindre anteckningar och markeringar tillåts i böckerna.



Konstruktionsuppgifter & laborationer (0205), 3.0hp

Att genomföra konstruktionsuppgifter (KU) och laborationer är obligatoriskt.

Följande datum (preliminära) gäller förinlämning av respektive uppgift:

  • KU 1, Fredag Lv 3 (19/11), 18:00
  • KU 2, Fredag Lv 5 (3/12), 18:00
  • KU 3, Torsdag Lv 7 (16/12), 12:00

Inlämning av konstruktionsuppgifter sker via lärplattformen Canvas.

Prelimärt går laborationerna följande veckor

  • Skruvlabb Lv4  -Lv6

Info kring förberedelser och labb-uppgifter fås i samband med föreläsning samt vidanmälan.

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

  • Undervisningen är en hybrid mellan salsföreläsningar på Johanneberg och inspelat material,
  • Kursen har organiserats tydligare i moduler.
  • Videoföreläsningar har spelats in. På de schemalagda föreläsningarna ges en kortare resumé av materialet. Det förutsätts att man tagit del av videoföreläsningarna.

 

Kontaktuppgifter

ME.jpg

Magnus Evertsson, Examiner and Lecturer
magnus.evertsson@chalmers.se

GB.jpg

Göran Brännare, Teacher
goran.brannare@chalmers.se

EH.jpg

Erik Hulthén, Teacher
erik.hulthen@chalmers.se

Gauti.jpg

Gauti Asbjörnsson, Teacher
gauti@chalmers.se

20210528_152932.jpg

Caroline Andersson, TA
ancarol@student.chalmers.se

Profilepic - JB.jpg

Johan Brasch, TA
braschj@student.chalmers.se

LD.JPG

Lisa Dacklin, TA
dacklin@student.chalmers.se

KB.jpg

Kanishk Bhadani, Course Administrator and TA
kanishk@chalmers.se

Course summary:

Date Details Due