MVE235 Matematisk orientering H21
Program för my-dagen:
Filer från my-dagen.
Jonathan Ahlstedt Gyllbrandt, Zenseact.
Erik Bülow, Västra Götalandsregionen.
Aktuella meddelanden
Publiceras som anslag.
Kurs-PM
På denna sida finns programmet för kursen: föreläsningar, räkneövningar, datorlaborationer och duggor. Övriga uppgifter, såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur och examination, finns i ett separat kurs-PM.
Filer från matematikföreläsningar
- Johan Jonasson, Markovkedjor och kortblandningar.
- Johan Jonasson, Heltalsaritmetik del 1.
- Johan Jonasson, Heltalsartimetik del 2.
- Johan Jonasson, Urvalsaxiomet.
Filer från LaTeX-föreläsning
All information finns på denna sida: https://chalmers.instructure.com/courses/16178/pages/latex-videor
Filer/underlag/material från fackspråk och kommunikation
2021-12-09: Presentationsbilder från skrivseminarium.
2021-12-01: Information inför skrivseminarium (9/12). (OBS: se också "Återkopplingsunderlag" publicerat nedan 2021-11-03).
2021-11-16: På förfrågan från några studenter delar vi här några exempel på texter som omfattar syntes. Text 1 och Text 2 är (delar av) inlämningar i den här kursen (från 2016). Text 3 är en komplett text om ungas politiska engagemang. Förhoppningsvis tydliggör de här exemplen principen ("definitionen" om ni så vill) som vi talade om i samband med övningen i förra veckan: syntes = information som sammanförts från flera olika källor och kommuniceras som en sammanhängande helhet utifrån ett givet syfte.
2021-11-10: Lektionsunderlag/bilder från dagens storgruppsövning.
2021-11-03: Länk till radioprogrammet ”Can Maths Combat Terrorism” (BBC): https://www.bbc.co.uk/sounds/play/p02f757c (Lyssna på det här och skriv en kort/ca 200 ord sammanfattning inför övningen den 10/11.
2021-11-03: Här hittar ni de tre minilektionerna som jag hänvisade till i samband med lektionen: (i) om visualisering; (ii) om integrering av matematik; och (iii) om språkriktighet. (OBS: Canvas fildelning har problem – materialet blir tillgängligt så snart som möjligt)
2021-11-03: Om sammanfattning (råd och tips, från lektionsanteckningar).
2021-11-03: Återkopplingsunderlag att användas i samband med textseminarium, men det kan lika gärna användas som ett slags checklista för er när ni skriver.
2021-11-03: Sammanställning av utryck för textbindning hittar ni HÄR.
2021-11-03: HÄR hittar ni lektionsbilderna från (online)lektionen den 3 november.
2021-11-01: HÄR hittar ni översiktlig information (bl a formaliakrav) med avseende på skrivuppgiften.
2021-11-01: HÄR hittar ni bilderna från morgonens introduktion till det integrerade kommunikationsinslaget. Ta er tid att titta på det fem minuter långa videoklippet med Ravi Vakil (länkat i de inledande bilderna) - ett högst tänkvärt budskap till er!
2021-10-27: Kursledningen har beslutat om ett kommunikationsinslag i kursen; inslaget är direkt kopplat till gästföreläsningarna på My-dagen och föreläsningsserien under läsperiod 2. Ni ska skriva en text som utgör en syntes (sammanställning med ETT syfte) av fyra föreläsningar (My-dagen och/eller löpande under läsperiod 2, dock max EN föreläsning från My-dagen). Texten ska vara sammanhängande med en tydlig central idé vars syfte ANTINGEN är (i) att redogöra för hur matematikämnet utvecklats, påverkar och interagerar med andra vetenskaper och samhället i stort, ELLER (ii) att redogöra för några av matematikens centrala idéer och dessas koppling till tillämpningen av matematik i samhälle och/eller industri. Mer information om kommunikationsinslaget ges kl 08:30-08:55 på My-dagen och i samband med den första fackspråkslektionen (3 november).
Program
Kursens schema finns i TimeEdit.
Föreläsningar
Referenslitteratur för Matlab:
- Material utvecklat av MV som ger en kortfattad introduktion till Matlab
- Programmering med Matlab, Katarina Blom. Ger en introduktion till Matlab och lär ut grunderna i programmering med Matlab. Rekommenderas varmt för dig som är nybörjare både vad gäller programmering och Matlab.
- Learning MATLAB, Tobin A. Driscoll. Ger en kortfattad introduktion till Matlab till den som redan kan programmera. Finns som e-bok på Chalmers bibliotek.
- Physical Modeling in MATLAB 3/E, Allen B. Downey
Boken är gratis att ladda ner från nätet. Boken ger en introduktion för dig som inte programmerat förut. Den täcker grundläggande MATLAB-programmering med fokus på modellering och simulation av fysikaliska system.
Kurssammanfattning:
Datum | Information | Sista inlämningsdatum |
---|---|---|