Course syllabus

Det här är kurssidan för år 2022.

OBS: vi kommer att försöka flytta över kvarvarande 2022-studenter till 2023-sidan, här.  Tacka ja om ni får en inbjudan till den nya sidan. 

Slides från presentation om exjobb för Datorteknik Högskoleingenjör: info.pdf 

Du får tillgång till alla Canvassidorna genom att klicka här.  Detta går bra även innan du blivit registrerad på kursen LMTX38.

Kursen ges av Institutionen för data- och informationsteknik, CSE.  Huvudkontaktperson är Lars Svensson, larssv@chalmers.se .   Kontaktas bäst via email; nämn kurskoden LMTX38 i Subject.  

Kursplanen finns i studieportalen: https://www.student.chalmers.se/sp/course?course_id=31833

Examensarbetet regleras genom styrdokument som du hittar under Files -> Dokument.  Följande text är ett försök att sammanfatta de viktigaste punkterna.  I fall av väsentliga skillnader är det förstås styrdokumenten som gäller. 

Allmänt

Examensarbetet utförs i grupper om två eller undantagsvis en person.  Det kan med fördel utföras hos en uppdragsgivare utanför Chalmers, typiskt vid ett företag.  Projektet har en akademisk handledare vid Chalmers och även en handledare hos uppdragsgivaren. 

Startkrav

För att du ska kunna bli registrerad på kursen LMTX38 måste följande krav vara uppfyllda:
    •    Du måste ha 120 hp inom programmet, enligt LADOK-utdrag. 
    •    Du behöver godkänt betyg på kurser som är relevanta för arbetet.
    •    Du måste skicka in ett exjobbsförslag här i Canvas som ska godkännas av examinator och programansvarig.
Examinator avgör i sista hand om kraven är uppfyllda.  (Det händer att poängkravet uppfylls först efter tentamensperiod 2; en mindre fördröjning av uppstart kan då tolereras i undantagsfall.)

Process

Den typiska processen består av flera faser: förberedelser, förslag, planering, huvuddel och avslutning.  Dessa kommer att beskrivas närmare i var sin modul här i Canvas. 

Examination

Examensarbetet betygssätts som Godkänt eller Underkänt.

Den mest omfattande delen av examinationsunderlaget är förstås slutrapporten.  Denna bedöms enligt Chalmers' HISS-kriterier, som finns bland styrdokumenten som nämns ovan.  Rapporten skrivs på svenska eller i undantagsfall på engelska.  Sådant undantag medges om student och handledare är överens om detta.  Det är alltså viktigt att tidigt stämma av språkvalet med handledaren.

En planeringsrapport skall också lämnas in i början av projektet.  Mycket av texten i denna rapport kan återanvändas i slutrapporten. 

Slutrapporten skall presenteras muntligen vid Chalmers, i närvaro av examinator och opponenter.  Det kommer att vara möjligt att reservera presentationstider under första halvan av juni 2022.  Examinator avgör om rapporten är tillräckligt komplett för att kunna presenteras.  Rapporten måste finnas tillgänglig för opponenter minst en vecka före presentationstillfället. 

Förutom rapport och presentation ingår opposition på en annan rapport i examinationsunderlaget.  Även oppositionen bedöms vid presentationstillfället.  Av praktiska skäl utväljs opponenter i första hand bland studenter som presenterar sin egen rapport i nära anslutning. 

För att bli godkända måste ni även genomgå en introduktion till Informationskompetens.  Många av er får denna introduktion som del av DAT067; det kommer också att finnas tillfällen under våren. 

Alla dessa krav dokumenteras på ert arbetskort, som är en PDF-fil där examinator, programansvarig m fl markerar med elektroniska signaturer när respektive krav är uppfyllt.  Den sista signaturen sätter examinator när alla andra signaturer finns på plats.  OBS: uppdaterade arbetskort och rutiner för hantering är under utarbetande (fjolårets rutiner påverkades mycket av pandemin).  Information kommer att anslås här i Canvas.

Course summary:

Date Details Due