Kursöversikt

Kurs-PM

SEE075 SEE075 Evolution och självorganisation i biologiska system lp3 VT22 (5 hp)

Kursen ges av institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap

Lektionssal

Föreläsningarna hålles i salarna KA, KB och KC lite omväxlande. Vänligen se TimeEdit för dagsnotering!

Föreläsningarna kommer att streamas över Zoom så att den som har symptom tryggt kan hålla sig hemma utan att missa någonting.

Jag kommer göra så gott jag kan med kvaliteten på Zoom-sändningen, men notera att möjligheterna att interagera oundvikligen reduceras för den som är med på Zoom. Det kan även vara svårt att eventuella frågor som ställs från de som sitter ute i salen.

Detta Zoom-rum används. Logga in med passcode: 354544.

Samma Zoom-rum används för den muntliga tentamen.

Kontaktuppgifter

Examinator: Claes Andersson, Fysisk Resursteori (claeand@chalmers.se).

Lärare: Claes Andersson, Fysisk Resursteori (claeand@chalmers.se).

Kursens syfte

Kursen syftar till att ge studenten verktyg för att förstå och reflektera kring vår världs naturhistoriska tillblivelse och långa historia - och därmed också kring typer av dynamik och organisation som skiljer sig starkt från vad vi finner inom exempelvis fysiken, och som är grundläggande för att förstå vår planet och dess system.

Vi fokuserar på biosfären, via evolutionär biologi, ekologi och naturhistoria, men kommer även in på människans kulturella och biologiska förhistoria via paleoantropologi och evolutionsteori.

Studenten kommer att bekanta sig de teoretiska traditioner som ligger bakom vår förståelse av biosfären: evolutionsteori på mikro- och makronivå, med särskilt tonvikt på naturhistoriens stora evolutionära transitioner, samt de modeller och frågeställningar som ligger bakom vår förståelse för hur mänskliga samhällen uppstod ur de sorters beteenden och sociala interaktioner vi finner bland djur.

Vi kommer även att gå igenom koncept och modeller som rör självorganisation (från komplexa system). Dessa knyter, via gemensamma principer, samman vår förståelse av naturliga system med vår förståelse för samhälleliga och sociala system. Komponenten om självorganisation kompletterar därför innehåll i andra kurser om system.

Schema

TimeEdit

Kursens upplägg

Kursen är upplagd i moduler (veckor) om två dubbellektioner inom sammanhållna teman. Då kursen syftar till att ge en övergripande förståelse för ett oerhört brett kunskapsområde så blir den också ganska annorlunda i upplägg jämfört med en smal och specialiserande kurs. Därav också att tentamen är muntlig. Den enda punkten på vilken vi går ned i någon teoretisk detalj att tala om är på grundläggande evolutionsteori, och i viss mån inom organisation och komplexitet.

Kursen består till största del av föreläsningar vars innehåll examineras i den muntliga tentamen samt ligger till grund för temat för grupparbete på en inlämningsuppgift.

Modulerna är som följer:

  • Modul 1: Grundläggande darwinism
  • Modul 2: Självorganisation, komplexitet och emergens
  • Modul 3: Dynamiska modeller
  • Modul 4: Naturhistoria
  • Modul 5: Major Evolutionary Transitions och Ekologi
  • Modul 6: "Extended synthesis"
  • Modul 7: Människan och kulturen

För en översikt över alla moment i kursen, vänligen se tidslinjen.

Förändringar sedan förra kurstillfället

Har lagt till en inlämningsuppgift till examineringen.

Lärandemål

De övergripande lärandemålen på kursen är att studenten, efter genomgången kurs, skall kunna

  • Förklara grundprinciperna i Darwins evolutionsteori
  • Förklara grundläggande koncept inom komplexa system, såsom near-decomposability, självorganisation, emergens och kaos.
  • Redogöra för de stora stegen i evolutionen, så som uppkomsten av liv, eukaryota celler, sexuell fortplantning, flercelliga organismer och social organisation
  • Redogöra för huvuddragen i utvecklingen av biodiversitet inklusive massutdöenden
  • Redogöra för människans tidiga kulturella utveckling
  • Förklara de generella huvudmekanismerna bakom de stora stegen i evolutionen
  • Översiktligt redogöra för makroevolutionära fenomen så som stabilitet i ekosystem, nisch-teori och punctuated equilibrium
  • Översiktligt kunna förklara hur utvecklingen av mänsklig kultur kan analyseras från ett evolutionärt perspektiv

Lärandemålen finns även formulerade på modulnivå.

Kurslitteratur

Föreläsningarna är gjorda för att mestadels stå för sig själva. De innehåller givetvis en ganska stor mängd specialiserade termer som det säkert varierar från student till student hur många ni känner igen. 

Till er hjälp har ni en ordlista. Begrepp som du blir nyfiken på eller snubblar över på kan du googla eller kolla upp på Wikipedia för att få en uppfattning (engelskspråkiga Wikipedia håller i stort sett en acceptabel eller till och med bra nivå). Om någon viktig term verkar saknas, eller någon förklaring inte känns tydlig, berätta gärna detta för mig så uppdaterar jag listan löpande!

Två appar med interaktiva simuleringar kommer även att användas. Dessa har ni använt förut (på SEE070) och de finns tillgängliga att ladda ned för den som så önskar. Då de endast finns tillgängliga för Windows och Android är det inte strikt nödvändigt att göra det. Jag kommer att demonstrera det vi gör vid föreläsning.

Notera vid installation på Android-enhet: Apparna är signerade och de går att installera. Din enhet kommer dock att göra allt för att övertala dig att inte göra det eftersom appen inte finns på en app-affär med granskat innehåll. Du kan möjligen behöva ändra någon inställning för att kunna installera men man brukar i så fall pekas till dessa när man försöker installera.  

Phrase Evolution: WindowsAndroid, Dokumentation (pdf).

Population Suite: Windows, Android, Dokumentation (pdf).

Examination

Muntlig tentamen 

Den muntliga tentamen äger rum via Zoom under fredagen innan tentaveckan, samt själva tentaveckan. För Zoom-rum, se ovan under Lektionssal.

Studenter sätter upp sig i kalendern på ett tidsintervall på 30 minuter (av vilka cirka 20-25 minuter tas i anspråk). Se länk till kalendern längst ned i denna kursöversikt.

Muntan går till så att tre slumpmässiga diskussionsämnen presenteras, bland vilka studenten väljer det som känns roligast och intressantast att utgå från. Muntan börjar i det ämnet och sätter tyngdpunkten, men vi kommer att "vandra runt" i  kursinnehållet under samtalets gång. Det vill säga, muntan är på hela kursinnehållet.

Muntan ger 0-18 poäng (60% av betyget).

Inlämningsuppgift 

Alla studenter skall utföra ett grupparbete kring en inlämningsuppgift som fördjupar sig inom ett tema inom kursens omfång. Grupparbetet kan även bestå i utveckling av en modell (valfritt programmeringsspråk).

Om du har valt att göra en modell, titta gärna på dokumentet från den ursprungliga uppgiften (kom ihåg att den detaljerade informationen i den texten är överspelad!).

Projektet ger 0-12 poäng (40% av betyget). Minst 5 poäng krävs för godkänt betyg. 

Betyg och poäng 

Betyg 5: 26-30 poäng

Betyg 4: 21-25 poäng

Betyg 3: 16-20 poäng

Betyg U: 0-15 poäng (eller mindre än 5 poäng på projekt, oavsett övrig poäng).

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum