Kursöversikt

SJO682 Transport- och distributionsekonomi HT18 KursPM.pdf

Syfte

Kursens syfte är att ge fördjupad kunskap om de olika delarna av distributionskedjan (eng. Supply Chain) från färdig produkt, via ett antal möjliga aktörer och hela vägen ut till slutkund. Distributionens olika aktiviteter, dess styrning, system och kanaler analyseras. Utgångspunkten är det ekonomiska perspektivet på transporter som går tillbaka till Adam Smith. Distributionens förutsättningar och kostnads- och efterfrågestruktur generellt, kopplat till de olika trafikslagen, samt distribution som en värdeskapande aktivitet tas upp. De olika funktionerna inom distributionskedjan och de olika distributionsstrukturerna från såväl fysiska, ekonomiska och informationsaspekter gås igenom. Samtidigt ska en djupare kunskap förmedlas om sambandet mellan kostnader och intäkter inom existerande och framtida distributionssystem. Denna del av industrin har generellt sett stora fasta investeringar med oprecisa rörliga kostnader.  Tekniska aspekter, organisatoriska förutsättningar och marknadsmässiga hänsyn komplicerar traditionella kostnads-/intäktsanalyser.

Distributionssystemet tillhandahåller tjänster. Tjänster som har annorlunda kostnadsstruktur än de flesta andra produktionssystem och kännetecknas av en mycket stor överkapacitet. En viktig frågeställning här är resursutnyttjandet både utifrån miljö och ekonomi. Frågeställningen försvåras ytterligare av att många delsystem måste arbeta ihop, vilket medför att ett antal länkar måste kopplas samman. Ett sätt att lösa det problemet är att utnyttja informationsteknologin för att styra gods och indirekt även passagerare. Resursutnyttjandet försvåras ytterligare av ett antal avtal, lagar och restriktioner. Näringen kännetecknas dessutom av sin speciella produktionsstruktur. Olika former av förflyttning och flöden förekommer i ett och samma system: passagerare, gods, information och kapital. Ett annat kännetecken är att många kostnader är fasta. Det är samtidigt viktigt om möjligt att avgöra vilka kostnader som är fasta eller rörliga i hela kedjan.

Kursen består av föreläsningar, gästföreläsningar (Obs! Obligatorisk närvaro på dessa), litteraturseminarier, praktikfall och räknestugor. Teori varvas med exempel på praktiska tillämpningar i näringslivet. Följande områden behandlas:

  • Distributionens aktiviteter, fysiska såväl som administrativa
  • Distributionskanalernas olika delar av aktörer, styrning och nya mönster
  • Distributionssystemets uppbyggnad utifrån nätverk, integration, styrprinciper och komplexitet
  • Distributionssystemets varierande ekonomiska struktur och existerande särdrag analyseras

Lärandemål (Efter fullgjord kurs ska studenten kunna…)

  • Förklara och analysera kostnadsstrukturer inom de olika transportsätten vid logistikdrift.
  • Beskriva de huvudsakliga fysiska, finansiella och informationsaspekterna hos distributionssystem som stödjer distributionen.
  • Utvärdera effekten av nya logistikkoncept på distributionsdriftens effektivitet.
  • Förklara relationen mellan kostnad och pris inom logistik och transporter. En del i detta studieämne är att lära sig dela upp transportkostnader i fasta och variabla kostnader.
  • Förstå resursutnyttjande ur ett finansiellt perspektiv.

Innehåll

  • Fysiska och administrativa distributionsaktiviteter
  • Distributionskanalens aktörer, processkontroll och nya trender inom distribution
  • Distributionsstrukturer och deras karaktäristiska särdrag
  • Uppbyggnad av distributionsstrukturer i ett nätverk, integrering och komplexitetsperspektivet
  • Informationssystem: från EDI och internet till kontroll och prognossystem

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum