Course syllabus

VÄLKOMMEN TILL KURSEN!

Ni hittar den mesta information om kursen ni behöver i kurs-PM nedan (finns även som pdf-fil med schema & läsanvisningar under Moduler). Alla dokument ni kommer behöva (föreläsnings-slides, inlämningsuppgifter, elektronisk kurslitteratur, tidigare duggor, mm) hittar ni under sidan Moduler. Eventuella uppdateringar eller annan kommunikation kring kursen hittar ni under Anslag här på kurshemsidan.

Om ni har frågor kring kursen kan ni vända er till kurssekreterare Ella Rebalski (rebalski@chalmers.se) eller examinator Göran Berndes (göran.berndes@chalmers.se).

Mvh Göran, Ella & lärarlaget

 

 

 

Kurs-PM

 

Hållbar utveckling: Kritiska perspektiv & möjliga lösningar

FFR102 (7.5 p), lp 4 2022

 

Examinator: 

Göran Berndes

goran.berndes@chalmers.se      

 

Kurssekreterare: 

Ella Rebalski 

rebalski@chalmers.se      

 

Kursassistenter:

Niklas Jakobsson                                                                                     

niklas.jakobsson@chalmers.se

Markus Millinger

markus.millinger@chalmers.se                                                                    

 

Institutionen för Rymd, geo- och miljövetenskap

Avdelningen för fysisk resursteori

Chalmers tekniska högskola

Göteborg, 2021

 

 

 

 

Kurshemsida

https://chalmers.instructure.com/courses/18285

                                                                                                                            

Syfte och övergripande lärandemål

Kursen syfte är att inspirera och stimulera studenterna att reflektera över hur de kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. För att göra det krävs en grundläggande förståelse för vad begreppet ’hållbar utveckling’ betyder, insikter i hur dagens användning av naturresurser och ekosystemtjänster skapar hållbarhetsproblem, samt kunskap om olika strategier och möjligheter för att lösa dessa problem. Målsättningen med kursen är att skapa ett personligt engagemang kring hållbarhetsfrågor och att ge studenten kunskap och verktyg för att tackla komplexa hållbarhetsproblem i sin framtida yrkesutövning.

 

Efter fullgjord kurs förväntas du som student kunna: 

  • Redogöra för och kritiskt förhålla dig till begreppet hållbar utveckling i dess tre huvudsakliga dimensioner: den ekologiska, den ekonomiska och den sociala,
  • Översiktligt redogöra för hur jordens klimat- och ekosystem påverkas av människan och vilka hållbarhetskonsekvenser som följer av detta,
  • Redogöra för skillnaderna mellan olika etiska ramverk (konsekvens-, plikt- och dygdeetik), tillämpa dessa på etiska dilemman, samt reflektera över olika syn på yrkesetik och ingenjörens ansvar för hållbar utveckling,
  • Inhämta, bearbeta och kritiskt förhålla dig till information som är relevant för ämnet, samt redovisa sådan information muntligt och skriftligt.

 

Kursinnehåll

Kursen förmedlar strukturerad kunskap inom ett omfattande och komplext ämnesområde. Kursen innehåller föreläsningar, läsning av kurslitteratur och eget inhämtande av relevant information, grupparbete och schemalagda diskussionsövningar. Lika viktigt som en ökad kunskap är förmågan att kritiskt reflektera kring kunskapen, inte minst när det gäller normativa frågor kring etik och hållbar utveckling där inga enkla svar finns. Stor vikt läggs därför i kursen på diskussionsövningar, inlämningsuppgifter och grupparbete som syftar till att stimulera fördjupning, reflektion och diskussion av kursinnehållet.

 

Kursens innehåll är uppdelat i tre block. I de två första blocken ingår föreläsningar, diskussionsövningar, inlämningsuppgifter och egen läsning av kurslitteratur inom två teman: hållbar utveckling och etik. I det tredje blocket tillämpas kunskaperna i ett grupparbete som syftar till att ge en bättre förståelse för förhållningssätt och arbete kopplat till etik och hållbar utveckling i företag och andra organisationer.

 

Nedan ges en kort specifikation av innehållet i respektive block:

 

Temablock 1: Perspektiv på hållbar utveckling:

  • Historien bakom och betydelsen av begreppet hållbar utveckling och dess tre dimensioner: den ekologiska, den ekonomiska och den sociala.
  • Aktuella globala trender när det gäller viktiga aspekter av ekologisk, social och ekonomisk utveckling.
  • Diskussion kring centrala begrepp som substituerbarhet, svag kontra stark hållbarhet, intra- och inter-generationell rättvisa, samt hur dessa relaterar till etiska dimensioner av hållbar utveckling.
  • Inlämningsuppgift I, Fördjupningstillfälle I, & Dugga I

 

Temablock 2: Etik och ingenjörens ansvar:

  • Introduktion till grundläggande etiska ramverk (konsekvens-, plikt- och dygdeetik).
  • Grundläggande argumentationsanalys, vanliga fallgropar och metoder för att analysera etiska dilemman.
  • Diskussion kring ingenjörsetik, skillnaden mellan privat och professionell etik och ingenjörens ansvar.
  • Inlämningsuppgift II, Fördjupningstillfälle II och Dugga II

 

Temablock 3: Hållbarhetsutmaningar och lösningar; ingenjörens roll

  • Människans klimatpåverkan, konsekvenser för människor och ekosystem, klimatåtgärder
  • Andra hållbarhetsutmaningar och strategier för att möta dessa, företagens och ingenjörens roller
  • Inlämningsuppgift III baserat på ett grupparbete som knyter ihop kursens delar, där studenterna inhämtar information om en verklig produkt eller tjänst och intervjuar en yrkesverksam ingenjör om aspekter av etik och hållbar utveckling.

 

I början av kursen delas kursdeltagarna upp i smågrupper om 4 personer per grupp (t.ex. Grupp A1). Varje smågrupp är sedan del av en storgrupp om 4 smågrupper (16 personer, t.ex. Storgrupp A). Indelningen i grupper görs via kurshemsidans funktion ”Grupper” (deadline ons, 23/3, kl 23:59). Inlämningsuppgifterna görs i dessa grupper, som är desamma genom hela kursen.

 

Litteratur

Kurslitteraturen består huvudsakligen av följande två kursböcker och en akademisk text:

  • Sven Ove Hansson, Teknik och etik. Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, 2009. Denna bok finns att ladda ner från kurshemsidan eller från här..
  • Fredrik Hedenus, Martin Persson & Frances Sprei, Hållbar utveckling - nyanser och tolkningar . Studentlitteratur, 2018. Finns att köpa på Cremona, från förlaget eller andra online-boklådor.
  • Fredrik Ståhl, Moralfilosofi, hittar ni på Canvas under Moduler --> Temablock 2 --> Litteratur

Läsanvisningar för respektive föreläsning ges i översikts-schemat i slutet av Kurs-PM. Dessa texter kan kompletteras med utvalda artiklar och rapporter som görs tillgängliga via kurshemsidan, samt med litteratur som studenterna själva söker i sina projektarbeten.

Organisation och kursmoment

Inlämningsuppgift I och II

Inlämningsuppgifterna I och II genomförs av studenterna i smågrupperna. Det är ok att dela upp arbetet inom gruppen men alla ska vara insatta i alla delar av inlämningsuppgifterna och är gemensamt ansvariga för att alla uppgifter genomförs och inlämning sker i tid.

 

För varje omgång inlämningsuppgifter finns ett handledningstillfälle schemalagt, där tillfälle ges att ställa frågor och att få vägledning av lärare. Utnyttja de schemalagda handledningstillfällena. Inlämningsuppgifterna kommer att finnas tillgängliga för nedladdning på kurshemsidan. 

 

Inlämningsuppgifterna är obligatoriska – samtliga inlämningsuppgifter måste bli godkända för att du ska bli godkänd på hela kursen. Inlämningsuppgifterna ska lämnas in via kurshemsidan funktion

”Inlämningsuppgifter”. Alla delar av en inlämningsuppgift ska redovisas i en enda fil av filtypen PDF. 

 

Fördjupningsdiskussion

I anslutning till inlämningsuppgift I och II kommer fördjupningstillfällen hållas då uppgiften diskuteras i storgrupperna tillsammans med en handledare. Syftet med dessa tillfällen är att fördjupa kunskaperna inom de områden som har behandlats i inlämningsuppgifterna och under föreläsningarna, samt att ge utrymme för diskussion och reflektion. Fördjupningstillfällena syftar också till att studenterna ska få tillfälle att själva utveckla resonemang relaterat till områden som behandlas.

 

Fördjupningsövningarna är obligatoriska kursmoment – du måste närvara och delta aktivt under övningarna för att bli godkänd på respektive inlämningsuppgift och i slutändan på hela kursen. Studenter som haft skäliga förhinder ges tillfälle att inkomma med egen redovisning av de frågor som behandlats, med egen diskussion, redovisat i en skriftlig rapport.  

 

Inlämning III

Inlämning III baseras på ett grupparbete som genomförs i samma smågrupper och som knyter ihop kursens delar. I grupparbetet ska studenterna ställa samman information om en verklig produkt eller tjänst och intervjua en yrkesverksam ingenjör kring aspekter av etik och hållbar utveckling. Mer information om Inlämning III ges i ett separat dokument som finns på kurshemsidan.  Introduktionen till Inlämning III är schemalagd till 25/3.

 

Duggor

Istället för tentamen på hela kursen i slutet av läsperioden, så kommer de två inledande delarna att examineras genom två duggor. För att få godkänt på en dugga krävs att man får minst 5 poäng av maximalt 10. Tillåtna hjälpmedel på duggorna är Chalmersgodkänd räknare och ordböcker/lexikon.

 

Studenter som får underkänt på en dugga (eller av något skäl är förhindrad att delta) ges möjlighet att tentera av motsvarande del av kursen under ordinarie tentamenstillfälle i slutet av läsperioden eller vid senare omtentatillfälle.. 

 

Examination och betygssättning

Godkännande och kurspoäng

För att bli godkänd på hela kursen (7.5 högskolepoäng) krävs följande:

  • Godkänt på samtliga inlämningsuppgifter (2 omgångar)
  • Aktivt deltagande i fördjupningstillfället för varje inlämningsuppgift (2 tillfällen)
  • Godkänt på Inlämninguppgift III
  • Godkänt på samtliga duggor (2 omgångar), eller motsvarande del i tentamen.

 

Godkänt på samtliga obligatoriska moment (de två inlämningsuppgifterna och fördjupningstillfällena, samt projektarbetet med inlämningsuppgift III) ger 4,0 högskolepoäng, med betyget G. Godkänd på samtliga duggor ger 3,5 högskolepoäng, med betyget 3, 4 eller 5. Poängen för duggorna respektive de obligatoriska momenten registreras separat i LADOK. Observera dock att det krävs godkänt på båda delarna för att få slutbetyg i kursen.

 

Studenter som efter läsperioden inte är godkända på någon av fördjupningstillfällena eller inlämningsuppgifterna I-III, ges tillfälle att komplettera enligt instruktion från handledare där bedömning av komplettering sker efter sommaruppehållet.

 

Poäng och betygssättning

De två inlämningsuppgifterna kan ge maximalt 20 poäng vardera och de två duggorna kan ge maximalt 10 poäng vardera, vilket ger en totalpoäng på 60 poäng. Projektarbete ger sammanlagt 40 poäng. 

 

Betyg på duggorna (tentamensdelen av kursen) ges utifrån följande betygsgränser:

betyg 3 – 10p (50%); betyg 4 – 13p (65%); betyg 5 – 16p (80%). 

 

Betyg på hel kurs sätts utifrån den sammanlagda poängen på duggor, inlämningsuppgifter och projektarbete, med följande betygsgränser: betyg 3 – 50 p (50%); betyg 4 – 65 p (65%); betyg 5 – 80 p (80%).

 

Kursutvärdering

Kursen utvärderas enligt Chalmers riktlinjer, genom en kursnämnd bestående av examinator och studentrepresentanter som träffas vid två tillfällen (i mitten av kursen och efter avslutat kurs), samt genom en skriftlig enkät till samtliga deltagare efter kursens slut. Om du har synpunkter på kursen (positiva som negativa) eller idéer för kursutveckling, kontakta examinator, kurssekreterare eller någon av studentrepresentanterna i kursnämnden.

 

Viktiga Datum

23/3 kl 11:59 Skapa grupp på canvas (kontakta Ella, rebalski@chalmers.se, om du har problem)

31/3 Deadline Inlämningsuppgift Hållbar Utveckling

1 /4 Dugga Hållbar utveckling

22/4 Deadline Inlämningsuppgift Etik

25/4 Dugga Etik

27/4 StorGrupp A och B: Obligatorisk handledningtstillfälle för inlämningsuppgift III

28/4 StorGrupp C, D, E: Obligatorisk handledningtstillfälle för inlämningsuppgift III

11/5 Icke-Obligatorisk Handledningstillfälle för inlämningsuppgift III

19/5 kl 17:00 Preliminär rapport för inlämningsuppgift III, uppladdad på Canvas för kamratgranskning

23/5 Redovisning och opponering, inlämningsuppgift III

30/5 Tenta (för studenter som inte har klarat dugga 1 och/eller dugga 2)

31/05 kl 17:00 Deadline för inlämningsuppgift III

 

 

Lärarlaget & kontaktuppgifter

Kursen ges av avdelningen för fysisk resursteori vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. Avdelningens lokaler ligger på plan 3V, EDIT-huset, Campus Johanneberg (närmaste ingång via Maskingränd 2).

 

Kursledning:

Göran Berndes, examinator

goran.berndes@chalmers.se                                       

Ella Rebalski, kurssekreterare

rebalski@chalmers.se

Martin Persson, lärare

martin.persson@chalmers.se           

Övriga lärare 

 

Niklas Jakobsson

niklas.jakobsson@chalmers.se          

Markus Millinger

markus.millinger@chalmers.se

Håkan Burden

hakan.burden@ri.se

 

 

Schema (uppdateras ytterligare vid eventuella salsbyten)

Läsvecka

Datumen

Tid

Lokal

Moment

Innehåll

Litteratur

Lärare/övningsledare

1

Mån, 21/3

9:00-10:00

Gamma

F1:1 Föreläsning

Kursinformation (upplägg, kursöversikt, moment);

ingen

Ella Rebalski

Mån, 21/3

10:15 - 12:00

Gamma

F1:1 Föreläsning

introduktion till hållbar utveckling. En kort miljöhistoria; begreppet hållbar utveckling & dess tre dimensioner (ekologisk, social & ekonomisk); mänskliga behov & utveckling; Agenda 2030. Introduktion till inlämningsuppgift I.

HPS* kap. 1-2,

Ella Rebalski

Ons, 23/3

08:15 - 10:00

Beta

F1:2 Föreläsning

Svag kontra stark hållbarhet; substituer-
barhet; rättvisa inom & mellan generationer.

HPS kap. 3-4

Ella Rebalski

Tor, 24/3

10:15 - 12:00

Delta

F1:3 Föreläsning

Trender för viktiga aspekter i hållbar utveckling

HPS kap. 1-2,

Johannes Morfeldt

Fre, 25/3

10:15 - 12:00

Delta

F1:4 Föreläsning

Miljöetik (antropocentrism, biocentrism och ekocentrism); olika tolkningar av hållbar utveckling & hur vi löser hållbarhetsproblem,Introduktion till Grupp Projekt

HPS 5, Debattartiklar på Canvas

Ella Rebalski

2

Ons, 3/30

10:15 -12:00

Omega

I1 Handledning

Inlämning I: Perspektiv på hållbar utveckling

Ella Rebalski

Tor, 31/3

13:15 - 17:00

Svea129, Svea219, Svea226

I1§ Fördjupningstillfälle

Presentation & diskussion inlämningsuppgift I

OBS! obligatorisk närvaro Se schema på Canvas

Ella, Markus, Jonna

Fre, 1/4

10:15 - 11:15

Omega

D1§ Dugga

Hållbar Utveckling

HPS kap. 1-5

Ella Rebalski

3

Tis, 5/4

10:00 - 16:00

Campus Johanneberg

Charm arbetsmarknadsmässa

Använd detta tillfälle för att kontakta företag för kursprojekt (inlämning III)

Tis, 5/4

13:15 - 15:00

Alfa

F2:1 Föreläsning

Etik – en introduktion

FS* s. 1-33

Martin Persson

Ons, 6/4

10:00 - 15:00

Campus Johanneberg

Charm arbetsmarknadsmässa

Använd detta tillfälle för att kontakta företag för kursprojekt (inlämning III)

Tor, 7/4

09:15 - 11:00

Delta

F2:2 Föreläsning

Etik – en fallstudie

FS s. 1-33

Martin Persson

Fre, 8/4

08:15 - 10:00

Beta

F2: 3 Föreläsning

Socio-tekniska system &
tekniketik

SOH* kap. 1, 4,
HPS kap. 7

Martin Persson

Fre, 8/4

10:15 - 12:00

Beta

I2 Handledning

Inlämning II: Etik och ingenjörens roll

4

Hela veckan

Hela veckan

Hela veckan

Påsklov

självstudier

Läsvecka

Datumen

Tid

Lokal

Moment

Innehåll

Litteratur

Lärare/övningsledare

5

Ons, 20/4

10:15 - 12:00

Babord

F2:4 Föreläsning

Yrkesetik & ingenjören

SOH kap 3. HPS kap. 7

Martin Person och Håkan Burden

Fre, 22/4

08:15 - 12:00

Svea130, Svea226, Svea239

I2 § Fördjupningstillfälle

Presentation & diskussion inlämningsuppgift II

OBS! obligatorisk närvaro Se schema på Canvas

Ella, Markus, Jonna

6

Mån, 25/4

10:15 - 11:15

D2§ Dugga

Etik

FS, SOH, HPS

Ella Rebalski

Ons, 27/4

08:15 - 12:00

Svea130

I3§ Handledning Inlämning III, Grupp A&B

Genomgång av projektplan med handledare,

OBS! obligatorisk närvaro Se schema på Canvas

Niklas Jakobsson

Tor, 28/4

08:15 - 12:00

Svea129, Svea213, Svea226

I3§ Handledning, Inlämning III, Grupp C, D, E

Genomgång av projektplan med handledare,

OBS! obligatorisk närvaro Se schema på Canvas

Ella Rebalski, Jonna Ljunge

7

Ons, 4/5

10:15 - 12:00

Beta eller Zoom

F3:1§ Föreläsning

Almir Zerem, Eon, Hållbarhet och etik inom el- och data-system

Almir Zerem

Fre, 6/5

15:15 - 17:00

Beta

F3:2§ Föreläsning

Källkritik - att granska sina källor

Karin Ljungklint, Marco Schirone

8

Ons, 11/5

08:15 - 12:00

Svea129, Svea213, Svea228

I3 Handledning, Inlämning III

Möjlighet att diskutera rapporten med handledare. Tider bokas på Canvas.

Ella, Niklas, Jonna

9

Tid för eget arbete med inlämning III

Fre, 20/5

13:15 - 17:00

Blockerade arbetstid för kamratgranksning och presentationen

10

Mån, 23/5

08:15 - 12:00

Svea215, Svea216, Svea221

I3§ Redovisning, Inlämning III

Presentation & diskussion Inlämning III

OBS! obligatorisk närvaro Se schema på Canvas

Ella, Niklas, Jonna

11

Mån, 30/5

14:00 - 18:00

Tenta

(enbart för dem som inte redan klarat dugga 1 och/eller dugga 2)

Tis, 31/5

17:00

                                                                                Deadline Inlämning III

*FS = Fredrik Ståhl, Moralfilosofi

HPS = Fredrik Hedenus, Martin Persson & Frances Sprei, Hållbar utveckling – Nyanser & tolkningar

SOH = Sven Ove Hansson, Teknik och etik

 

§ Obligatorisk kursmoment