Kursöversikt
Miljö och Matematisk Modellering (MMM) – MVE347, 2022
Bakgrund
Miljö- och hållbarhetsfrågor får allt större uppmärksamhet i samhället och är ofta avgörande för den tekniska utvecklingen, se till exempel expansionen av elbilar för att minska utsläppen koldioxid. Ett återkommande bekymmer är att miljö- och hållbarhetsproblem ofta är komplexa och osäkerheterna stora vilket leder till att det kan vara svårt att veta vad och hur mycket som behöver göras för att undvika de allvarligaste konsekvenserna.
För att angripa dessa komplexa problem kan man använda matematiska modeller för att analysera och simulera olika scenarier och utfall. Dessa typer av modeller är centrala för att förstå sambanden och avgörande för att kunna ta beslut om vad som ska göras åt problemen. I kursen har vi som mål att utveckla och analysera relativt enkla modeller, som representerar delar av de områden vi behöver en fördjupad förståelse inom om vi ska klara av att nå existerande klimat- och hållbarhetsmål. Dock räcker det sällan med modeller och numeriska resultat. Resultaten behöver sättas in i sitt sammanhang och olika perspektiv och konsekvenser av möjliga val behöver vägas mot varandra.
Kursens syfte
Kursen syfte är att inspirera och stimulera studenten att reflektera över vad en hållbar samhällsutveckling innebär för sin framtida yrkesroll. För att göra det krävs både en grundläggande förståelse för begreppet "hållbar utveckling" och kännedom i hur dagens användning av naturresurser skapar hållbarhetsproblem, samt kunskap om olika möjligheter för att hantera dessa problem. Målsättningen med kursen är att genom modelleringsorienterade studier av ett urval av miljö- och resursrelaterade hållbarhetsproblem ge studenten kunskap och verktyg för att modellera, studera och diskutera komplexa hållbarhetsproblem i sin framtida yrkesutövning.
Lärandemål
Efter kursen skall studenten ha skaffat sig en god förmåga att kunna:
- redogöra för betydelsen av hållbar utveckling i dess tre huvudsakliga dimensioner: den ekologiska, den ekonomiska och den sociala
- översiktligt redogöra för människans inverkan och effekter på jordens klimat och samhällets användning av energi
- redogöra för utmaningar och strategier för att minska människans påverkan på klimatet
- sätta upp matematiska modeller av valda miljö- och energisystemproblem, lösa eller simulera dessa modeller, samt analysera resultaten och modellens kvalitéer och begränsningar givet olika syften
- redogöra för några centrala begrepp, argument och modelleringstekniker som är vanliga inom miljö- och energisystemmodellering
Innehåll
Kursen innehåller tre delar:
A. Etik, hållbar utveckling och en översikt över centrala miljö- och resursproblem
B. De globala klimatförändringarna
- Introduktion till vetenskapen bakom de globala klimatförändringarna
- Enkla klimatmodeller
- Politik och styrmedel för att minska utsläpp av växthusgaser
C. Energisystemets omställning
- Det globala energisystemet
- Integration av förnyelsebara tekniker i elsystemet. Teori och modellering.
Examination
Kursen är uppdelad på två moment:
- Projekt, 5 hp
- Tentamen, 2.5 hp
För att bli godkänd på kursen måste studenten bli godkänd på båda dessa moment.
För att bli godkänd på projektdelen måste studenten:
- Ha fått godkänt på inlämningsuppgift om hållbar utveckling.
- Ha fått godkänt på projektet i energisystemmodellering.
- Ha fått godkänt på projektet i klimatsystemmodellering.
- Deltagit vid två stycken seminarier (28/3 kl 15:15-17 och 29/4 kl 13:15-15) och en workshop (28/4 kl 08.00-11.45), eller blivit godkänd på kompletterande uppgifter.
Vid icke-godkänd nivå på inlämningarna, redovisningarna eller eventuella kompletterande uppgifter ges en chans till retur. Missar studenten något moment eller inte når upp till nivån för godkänt efter en retur får studenten göra om det momentet nästa gång kursen ges, alternativt i samband med kursens omtentor.
Studenten får inget graderat betyg på projektdelen av kursen, utan endast underkänt eller godkänt.
Tentamen genomförs som en salstentamen. Tentamen består av ett antal frågor av antingen beräkningskaraktär eller frågor som kräver ett resonerande svar. Tentamen testar förståelse av genomförda projekt, inlämningsuppgiften och kursens övriga innehåll. Betygsgränser på tentamen: 12 p för 3:a, 16p för 4:a, 20p för 5:a (max 24 p).
Slutbetyget på kursen bestäms av antalet poäng på tentamen. Betygsgränser på kurs: 12 p för 3:a, 16p för 4:a, 20p för 5:a (max 24).
Upplägg och pedagogisk tanke
Kursen består av en blandning av föreläsningar, seminarier, och projektarbeten med den övergripande avsikten att erbjuda varierande och, till en betydande del, aktiva inlärningsmoment. Vår avsikt är att de olika formerna ska bidra till ett varaktigt lärande, utan intensivt tentaplugg, och eventuell relaterad stress. Pedagogisk forskning visar att aktivt lärande ger ett bredare och bättre förankrat lärande. Dessutom är tanken att de valda pedagogiska formerna ska underlätta för studenterna att utveckla vissa centrala färdigheter såsom samarbetsförmåga, problemlösnings- och problemformuleringsförmåga, kommunikationsförmåga, förmåga att fördela sin tid och arbeta effektivt i grupper osv. Givetvis är tanken att dessa förmågor ska övas på inom ramen för kursens innehåll och med tanke på studenternas framtida förväntade yrkesroller i sikte.
Föreläsningar och seminarium
Majoriteten av ”klassrumstillfällena” är traditionella föreläsningar i sal (dvs föreläsningen anpassas efter studenterna som deltar i salen, men det kommer även ges möjlighet att följa föreläsningen via Zoom, dock kommer den inte spelas in och vara tillgängliga i efterhand), men vi har också obligatoriska seminarier och en obligatorisk workshop (dessa kommer inte kunna följas via Zoom, se nedan för kompletterande uppgifter om man inte kan delta på plats). Seminarierna kommer delvis baseras på ett så kallat ”flippat” upplägg. Med ”flippat” upplägg avser vi aktiva lärandetillfällen i klassrum med övningar på individ- och gruppnivå där studenten förutsätts ha studerat det förberedande online-material i CANVAS. Det ”flippade” online-materialet inför ett seminarium består främst av filmer och texter. Det ska dock förtydligas att gränsen mellan seminarier och föreläsningar ibland är hårfin. Seminarierna kan innehålla betydande lärarledda föredrag och föreläsningarna kan innehålla diskussionsövningar och kompletterande online-material. Allt online-materialet är samlat på läroplattformen CANVAS.
Vid seminarierna och vid workshopen är det viktigt att studenterna har gått igenom det förberedande materialet innan det schemalagda tillfället för att det skall bli så givande som möjligt. Kan studenten ej delta vid det obligatoriska momentet så erbjuds kompletterande uppgifter som har en arbetsmängd som motsvarar fysisk närvaro på seminarierna och/eller workshopen. Hör av er till Ulrika om ni inte kan delta vid något seminarium och Daniel om ni inte kan delta vid workshopen. Ulrika respektive Daniel ser i så fall till så ni får möjlighet att göra en kompletterande uppgift.
Grupprojekt
Under kursen ska studenterna genomföra två olika projekt. Projekten genomförs i grupper med två deltagare i varje grupp (samma grupp för båda projekten). Kursdeltagarna väljer själva grupper genom att anmäla sig till en grupp på CANVAS. Om en kursdeltagare inte har någon att arbeta med så skicka ett mejl till kursassistent (Hanna Ek Fälth, hanna.ek.falth@chalmers.se) så sätter hon ihop grupper med dessa.
Teman på de två projekten är: Energisystemmodellering, som inkluderar tre schemalagda handledningstillfällen (15 min per tillfälle), och Klimatsystemmodellering, som också inkluderar tre schemalagda handledningstillfällen (15 min per tillfälle). Tid för handledning under de schemalagda tillfällena bokas på CANVAS.
Handledningstillfällena är till för att studenterna ska få diskutera, kontrollera och tolka modellerna och resultaten, samt få hjälp med eventuell felsökning. Med detta sagt så är det väldigt viktigt att vara väl förberedd innan handledningstillfällena genom att ha påbörjat arbetet innan det schemalagda tillfället.
Både delen om energisystemmodellering och klimatsystemmodellering examineras genom inlämning av presentationsbilder (”slides”) i PDF-format och kod samt ett efterföljande 15 minuters redovisningstillfälle. Redovisningstillfället utgörs av 5-10 min presentation av studenterna och 5-10 min frågor från handledare/diskussion (ni presenterar endast för en handledare, inga andra kursdeltagare). Inlämningarna sker via CANVAS. Se schemat för deadlines för energisystemprojektet respektive klimatprojektet.
Innan de muntliga presentationerna av projekten rekommenderas studenterna att para ihop sig med en annan grupp och hålla ett genrep inför varandra, samt ge kort återkoppling på varandras presentationer. Detta för att få feedback på presentationen och därmed ge en extra möjlighet till att höja kvalitén, samt träna på att ge feedback.
Inlämningsuppgift om hållbar utveckling
Inlämningsuppgiften om hållbar utveckling genomförs individuellt. Inlämningen examineras genom en inlämning av en text som sker via CANVAS. Inlämningsuppgiften beskrivs i mer detalj i ett separat dokument som läggs upp på CANVAS.
Kursutvärdering
Då kursens innehåll till viss del skiljer sig från andra kurser på TM så är utvärderingen av kursen viktig. Därför är vi tacksamma om ni svarar utförligt på alla utvärderingsfrågor så att vi ska kunna fortsätta att förbättra kursen baserat på era tankar.
Läromaterial
Allt material förutom en bok finns tillgängliga på CANVAS.
Ni behöver skaffa boken:
- Hedenus, Fredrik; Persson, Martin; Sprei, Frances. 2018, Hållbar utveckling: nyanser och tolkningar. ISBN: 9789144121871.
Lärare
Daniel Johansson (DJ), kursansvarig och examinator, daniel.johansson@chalmers.se, tel 031-772 2816
Hanna Ek Fälth (HEF), kursassistent, handledare och föreläsare, hanna.ek.falth@chalmers.se
Cecilia Hult (CH), handledare, hultc@chalmers.se
Ulrika Lundqvist (UL), föreläsare, ulrika.lundqvist@chalmers.se
Fredrik Hedenus (FH), föreläsare, hedenus@chalmers.se
Johannes Morfeldt (JM), föreläsare, johannes.morfeldt@chalmers.se
Johan Holmén (JL), föreläsare, johan.holmen@chalmers.se
David Hirdman (DH), extern föreläsare, SWECO