Course syllabus
Kurs-PM
TEK725 TEK725 Industriell organisation och ekonomi lp4 VT22 (7,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation
Kontaktuppgifter
Examinator:
Kaj Suneson, tfn 031 – 772 5776, e-post: suneson@chalmers.se
Föreläsare:
Carl Sjöberger, tfn 031 – 772 6475, e-post: carl.sjoberger@chalmers.se
Kaj Suneson, tfn 031 – 772 5776, e-post: suneson@chalmers.se
Kursrepresentanter
Akar Ahmed - akar.ahmed129@gmail.com
Moses Antblad - antbladmoses@gmail.com
Victor Axén - axen.victor@gmail.com
Gunnar Mundt - gunnar.mundt@gmail.com
Fikret Özkan - fikret.ozkan123@gmail.com
Kursens syfte
Syftet för de flesta företags verksamhet är att på ett så effektivt och lönsamt sätt som möjligt producera produkter och tjänster till sina kunder. Ingenjören har en viktig roll i produktionen, ofta i någon ledande ställning, och måste därför vara insatt i såväl ekonomins grundläggande funktioner och begrepp som i hur en organisation fungerar. Syftet med denna kurs är att introducera studenten till ämnesområdena ekonomi och organisation samt ge en inblick i hur kunskaperna kan tillämpas i ett praktiskt sammanhang.
Studenten ska efter avslutad kurs ha kunskap om grundläggande ekonomiska begrepp och ekonomiska förutsättningar för olika verksamheter. Kursdeltagaren ska även ha förståelse för hur företagets omgivning påverkar möjliga sätt för företaget att agera för att uppnå framgång. Studenten ska ha färdighet att utföra ekonomiska kalkyler för produkter och investeringar. Han/hon ska även uppnått översiktlig kunskap/förståelse för ett företags ekonomiska situation och förmåga kan analyseras utifrån resultat och balansräkningar.
Studenten ska ha uppnått översiktlig kunskap om organisationsformer, ledning, styrning samt strategier för ett företags verksamhet. Vidare ska studenten uppnått kunskap och förståelse för hur arbetsgruppen fungerar ur ett psykologiskt perspektiv.
Kursinnehåll
Kursen består av fyra avsnitt, innehållande:
- Första avsnittet tar upp företagandets förutsättningar, olika företagsformer samt några perspektiv på organisering av verksamheter.
- Ett andra avsnitt tar upp personalgruppens funktion, utifrån begrepp som normer, kommunikation, konflikter, ledning och styrning samt förändringsarbete.
- Ett tredje avsnitt tar upp hur verksamheter kan modelleras i ekonomiska termer. Exempelvis kommer avsnittet att behandla resultatplanering, produktkalkylering, investeringskalkylering samt redovisning av verksamheter.
- Ett fjärde avsnitt utgörs av ett projekt där aktuella frågeställningar inom organisering av arbete adresseras.
De fyra avsnitten överlappar varandra såväl i tid som innehåll
Lärandemål
- På en grundläggande nivå förstå vad en marknad är samt hur marknadens egenskaper påverkar företagens möjligheter att agera.
- Identifiera, redogöra för samt exemplifiera olika organisationsteoretiska grundbegrepp
- Redogöra för, och tillämpa, gruppsykologiska teorier i yrkesmässiga sammanhang
- Redogöra för, och tillämpa lednings- och styrningsprinciper.
- Redogöra för, och förklara kommunikationsteorier och konfliktlösningsmetoder i arbetssammanhang
- Beskriva och förstå vanliga förändringsprocesser i organisationer.
- Använda och förklara grundläggande ekonomiska begrepp.
- Utföra enklare ekonomiska kalkyler för produkter och planering av resultat.
- Genomföra enkla investeringskalkyler utifrån givna fakta
- Beskriva och analysera innehållet i årsredovisningar
- Relatera och ange hur ett företags organisation och ekonomiska situation samspelar med varandra.
Kurslitteratur
Traditionella böcker (kan finnas som e-version):
Lantz, B., Isaksson, A., & Löfsten, H. (2014) Industriell ekonomi – Grundläggande ekonomisk analys, Studentlitteratur, Lund.
Granér, R. & Granér, S. (2016) ”Personalgruppens psykologi”, Studentlitteratur, Lund.
E-böcker:
Laegaard, J. and Bindslev, M. (2006) ”Organizational Theory”, Ventus Publishing
Greener T. (2010) ”Understanding Organisations: Part I”, Ventus Publishing
(Båda finns hos bookboon.com. Böckerna är gratis att läsa men du måste registrera dig för att komma åt dem. (https://bookboon.com/login/register)
Övrig litteratur:
Grund o struktur (Till föreläsning F1)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Organisationsteori
Human relations och sociotekniken
Fil kommer att finnas under kursmodul lv1
Obligatoriskt till projektet:
https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/kunskapssammanstallningar/nya-satt-att-organisera-arbete-betydelsen-for-arbetsmiljo-och-halsa_2018_2.pdf
Observera!
Ett fåtal länkade sidor, artiklar eller bokutdrag kan komma till under kursens gång. Dessa ingår i så fall i tentamenspliktigt material.
Kursens upplägg
Kursen samläses med kurs LMU450 avseende föreläsningarna emedan övningar och projektet sker specifikt för TEK725.
Kursen bygger på att teknologen aktivt tar ansvar för den egna inlärningen. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt övningar.
Föreläsningarna syftar i första hand till att förklara och underlätta den egna läsningen av litteraturen, de kan inte anses täcka hela kursens teoretiska innehåll.
På grund av antalet studenter och att studenternas "hemma-campus" är olika kommer inspelade alternativ att finnas till de flesta föreläsningar.
Övningstillfällena består antingen av räkneövningar eller av en mer praktisk uppgift som ska lösas/bearbetas under övningen. Dessa övningar ska ge en mer praktisk bild av vad teorierna betyder. Övningarna kan ske genom bearbetning av något praktikfall, diskussion/seminarium om någon speciell fråga eller eventuellt något rollspel.
Projektet adresserar de förändringar som sker inom arbetsorganisation och dessas påverkan på hälsa, välbefinnande samt Jämställdhet, Mångfald och Likabehandling [JML]. I projektet ingår ett obligatoriskt seminarium/presentationstillfälle.
Schema
Se TimeEdit
Specificerat schema med litteraturhänvisning finns under modulen kursinformation. Datum med obligatorisk närvaro: 20/5, presentation/seminarium. Halva klassen före lunch halva efter lunch.
Examination
Examinationen har två delar med två inrapporteringar till Ladok.
- Genomförande av ett projekt i grupp - skala U/G. Detta inkluderar ett obligatoriskt seminarium och presentations tillfälle.
- Godkänt resultat på tentamen (40% för 3:a (godkänt), 60% för 4:a samt 80% för 5:a). Tentamen sker i det digitala verktyget "Inspera" på campus (se https://student.portal.chalmers.se/sv/chalmersstudier/tentamen/Sidor/Digital-tentamen.aspx). Tentamen genomförs på Campus och kan inte genomföras på distans på andra villkor än de Chalmers centralt bestämt.
För minst godkänt slutbetyg (3) krävs godkänt resultat på vart och ett av momenten. Det godkända slutbetyget ges i skalan 3, 4 eller 5, baserat på tentamensresultatet.
Allt material och föreläsnings-/övningsinnehåll utgör grund för examination. Chalmersgodkänd miniräknare är godkänt hjälpmedel vid tentamen. Inga andra hjälpmedel.
Ordinarie tentamen är planerad till 31/5-22, förmiddag.
Omtentamen i augusti: 23/8-22, eftermiddag.
Missade obligatoriska moment (seminarium/presentation) får studenten i första hand fullgöra vid nästa kurstillfälle. Studenten ansvarar själv för anmälan till dessa genom kontakt med den då aktuella examinatorn/kursansvarige. I mån av tillräckligt antal studenter som missat seminarium/presentationstillfället kommer ett sådant att anordnas sent i augusti. Individuella kompletteringsuppgifter är ej möjliga.
Utrymme för alternativa examinationsformer finns vid speciella situationer. Examinatorn tar beslut om dessa baserat på såväl den speciella situationen samt den praktiska möjligheten att genomföra sådana alternativa examinationer.
Förändringar sedan förra kurstillfället
Kursen samläses med LMU450 i vilken TKAUT AUTOMATION OCH MEKATRONIK, CIVILINGENJÖR, Årskurs 2 har tillkommit.
Det innebär att kurserna har ökat studentantalet till över 230. Antalet studenter har påverkat schemaläggning, bokning av salar och lärarresurser. Undervisning och övning kommer ske både på Johanneberg och Lindholmen (se time-edit) för att få en hållbar arbetssituation för föreläsare/övningsledare och studenter. Undervisning avses ske i hybridformat, med både salsföreläsningar och inspelade föreläsningar parallellt.
Inslag med Jämställdhet, Mångfald och Likabehandling har lagts till.
Övrigt
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|