Course syllabus

Kurs-PM

SSY049 SSY049 Systemkonstruktion lp1 HT22 (9 hp)

Kursen ges av institutionen för Elektroteknik

 

Kontaktuppgifter

Examinator och Föreläsare:       Anders Grauers         anders.grauers@chalmers.se

Handledare:                                Lars Lindgren           lars.lindgren@chalmers.se

                                                   Johannes Karlsson    johannes.karlsson@chalmers.se

 

Kursens syfte

Kursen lär ut hur man konstruerar och analyserar tekniska system. Fokus är på att lära sig arbetssätt och tankemodeller som gör det lättare att konstruera och förstå större tekniska system. Dessutom ingår att förstå hur ingenjörskunskaper och teorier från tidigare kurser används för att lösa tekniska systemutmaningar. Kursen inkluderar även undervisning i gruppdynamik för att deltagarna skall bli bra på att samarbeta i grupp. För att göra deltagarna bättre på att kommunicera och diskutera kring tekniska system så ingår även ett utbildningsmoment om kommunikation.

 

Schema

TimeEdit

 

Kurslitteratur

Någon kursbok används inte. Kursmaterial för hur man arbetar med systemkonstruktion presenteras på föreläsningarna och distribueras via kurshemsidan på Canvas. För övrigt kommer kursmaterial från tidigare kurser vara värdefullt stöd då man löser sina projektuppgifter. 

Kursens upplägg

Innehåll

Kursen är fokuserad på ett konstruktionsprojekt som görs under 4 större inlämningsuppgifter som steg för steg går igenom systemkonstruktion och analys av hur systemet fungerar. Föreläsningarna går igenom en metod för att konstruera, analysera och verifiera system och ger underlag för att kunna genomföra konstruktionsprojektet. Konstruktionsprojektet görs i grupper och har som syfte att deltagarna får pröva på att konstruera ett system utifrån egenformulerad kravspecifikation.

Viktiga steg i projektet är
- Sätta upp en kravspecifikation på ett strukturerat sätt.
- Ta fram en lösning för systemet som är lämplig för ändamålet.
- Dimensionera och välja maskinelement, drivsystem, ställdon samt sensorer med hänsyn till ställda funktionskriterier.
- Använda matematiskt modellbygge för att modellera systemet, i form av statiska modeller och modeller av enkel dynamik, för att verifiera konstruktionen.

- Kunna beskriva styrsystemets uppgift i form av beskrivning hur användare kan påverka systemet samt hur sensorer används för återkopplad styrning.

- Bygga en funktionell prototyp som kan verifiera någon/några av systemets funktioner.

Projektgrupperna kommer att sättas samman slumpmässigt och har oftast 5 eller 6 medlemmar.


Parallellt med projektuppgiften och föreläsningar i systemkonstruktion så ingår några föreläsningar och övningar i kommunikation och gruppdynamik, som lär ut saker som skall användas i projektarbetet och vid presentation av projekten.

Kursen ligger över två läsperioder, och har 3.0 hp i första läsperioden och 6.0 hp i andra perioden.

Organisation

- 14 föreläsningar
- 4 inlämningsuppgifter som görs i projektgrupperna (Obligatoriska)
- 12 handledningstillfällen för inlämningsuppgifterna då gruppen skall redovisa och diskutera resultat med handledaren. (Obligatoriska. Enstaka tillfällen får missas om det finns giltigt förfall)
- 4 Peer-review tillfällen då man diskuterar inlämnande uppgifter med en annan grupp. (Obligatoriska)
- 1 Handledningstillfälle i gruppdynamik och 1 i kommunikation (Obligatoriska)
- 1 Slutredovisning. (Obligatoriskt)

Lärplattform och kommunikation med lärare

Allt material och all kursinformation finns i Canvas, inlämningar sker i Canvas och meddelanden från lärarna skickas från Canvas. Dialog med lärare skall i huvudsak skötas på de många schemalagda handledningstiderna eller i anslutning till föreläsningar, förutom om det är akuta frågor som inte kan vänta. Meddelanden och mail till lärarna går också bra, men vi kan inte garantera att vi alltid kan svara snabbt.

Vid behov av mer tid för dialog än vad det finns vid de schemalagda handledningarna så kontaktar ni er handledare så kan ni boka ett extra möte.

Missade deadlines och kompletteringar

Missar man en deadline så görs ett poängavdrag i bedömningen och om en uppgift inte når upp till kraven görs också poängavdrag. Det finns inget förfarande med returer och komplettering av den uppgift man missat på. Istället kan man kompensera för poängavdrag genom att något annat moment i kursen utförs extra bra, eller genom att man gör en kompletterande uppgift under någon av de kommande inlämningarna eller i slutet av kursen. 

Förändringar sedan förra kurstillfället

Kursen är omgjord och har flyttat plats i utbildningen, men den bygger på en tidigare kurs med samma namn. Kurspoängen har ökats från 7.5 hp till 9.0 hp.

Lärandemål

Kunna tillämpa en systematisk metod för att ta fram ett system och kunna modellera och förstå systemets funktion så att man kan dimensionera dess delar och förstå hur det kommer att fungera i olika situationer. Det ingår även att förstå hur systemet upplevs ur användarperspektiv.
Studenterna skall även visa att de kan beskriva och motivera en teknisk konstruktion muntligt och skriftligt på ett strukturerat sätt och de skall kunna samarbeta strukturerat i grupp för att kunna konstruera ett system.

 

Examination

Examinationen görs enligt skalan Godkänd/Underkänd. Sammanvägt för alla kursens moment skall man bedömts kunna tillräckligt av kursinnehållet.  Det finns ingen tentamen i kursen.

Gruppens gemensamma resultat måste vara godkänt för att gruppdeltagarna skall kunna få godkänt. Gruppens resultat bedöms utifrån:  

- Gruppens inlämningsuppgifter. Bedömningen sker primärt genom att gruppen presenterar sina resultat och svarar på frågor vid en peer-review med en annan grupp. Bara om handledaren inte anser sig kunna bedöma uppgiften utifrån peer-review tillfället så görs en kompletterande rättning av den inlämnade uppgiften.

- Vid slutredovisningen bedöms gruppens gemensamma förmåga att kommunicera helheten av projektet, såväl i presentationsupplägg som i presentationsmaterial.

 

Bedömningen av individuellt resultat: (GK/UK)

Denna bedömning inriktar sig på att varje student skall visa en tillräckligt god förmåga att presentera och diskutera resultaten från inlämningsuppgifterna och skall visa en bra förståelse av det system man jobbat med. Handledningstillfällena är bra tillfällen att öva denna färdighet och få handledarens feedback. Så alla uppmanas att delta aktivt under handledningarna.

Bedömningen sker på peer-review tillfällena, men då inte alla kommer hinna pratat mycket vid varje tillfälle så ställs det inte krav på att alla visar denna förmåga utförligt vid varje bedömningstillfälle under kursen utan det räcker att handledaren noterat minst två tillfällen då studenten har visat de färdigheter vi kräver för godkänt. Peer review kommer läggas upp så att alla får tillfällen att visa sina färdigheter.

Alla skall även visa tillräckligt god förmåga att kommunicera kring tekniska system i slutredovisningen. Individen bedöms framför allt avseende sin muntliga presentation och förmåga att diskutera och svara på frågor.

Skulle någon student inte ha visat dessa färdigheter vid kursens slut så kommer det ges möjlighet att komplettera det i slutet av kursen eller direkt efter kursen.

 

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

 

Course summary:

Date Details Due