Kursöversikt
Kurs-PM
KBT325 KBT325 Projektkurs i kemiteknik lp1 HT22 (4,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Kemi och kemiteknik
- Anslut till Teams i god tid innan studiebesöket -
Lösenord: prHJ49
Kontaktuppgifter
Lärare
Jesper Liske 031-772 2843 jesper.liske@chalmers.se
Anthony Norman normana@chalmers.se
Handledare
Jesper Liske
Hampus Lindmark lhampus@chalmers.se
Vincent Ssentenza ssenteza@chalmers.se
Företagskoordinator
Jesper Liske 031-772 2843 jesper.liske@chalmers.se
EXAMINATOR
Jesper Liske
Kursens syfte
Kursen syftar till, i samarbete med företag från kemi-, kemiteknik-, material- samt energisektorn, att ge dig möjlighet att pröva hur dina nyvunna kunskaper inom kemiteknik kan användas ute i industrin. Kursen syftar även till att ge dig en inblick i din kommande yrkesroll samt reflektera över dina framtida karriärval. Då denna kurs genomförs i gruppform i projekt, ger kursen även insikt i gruppdynamik, projektplanering, samt projektrapportering.
Schema
Kurslitteratur
Denna kurs har ingen kurslitteratur.
Kursens upplägg
Kursen är uppdelad i planeringsdel (1,5 hp) under läsperiod 1 samt en genomförandedel (3hp) under läsperiod 2. Kursupplägget kommer att ha en grov tidsplan enligt följande; en planeringsfas i september/oktober, en arbetsfas i november och en redovisningsfas i december. Arbetet kommer till största del att genomföras gruppvis och planeras individuellt i de olika grupperna (i samråd med respektive handledare). Gemensamma klassaktiviteter kommer främst att handla om kickoff-föreläsning, gruppdynamiska moment, genrep inklusive muntlig ”peer review” samt slutrapportering.
Till varje grupp kommer ett företag att ta fram ett projektförslag och presentera deras frågeställning/problem/projekt som de vill att studenterna ska engagera sig i. Temat för projekten kan röra sig inom ett brett spektrum, t.ex. funktionen hos olika utrustningar, hållbarhet, processcheman, nya råvaror, processäkerhet m.m. Projekten kan även ha innovations-/produkt-upplägg: Applikation/idé ➔ Presentation ➔ Marknadsföring.
Handledningen kommer att skötas av handledare från Chalmers men de företagskontakter som verkar inom projekten är också behjälpliga med att agera bollplank samt lämna den information ni behöver. Denna kurs kommer att innehålla verkliga problem och/eller idéer som företagen är intresserade av att finna en lösning på eller få nya inspel kring hur de kan ta nästa steg. Detta medför att det inte på förhand finns någon exakt mall på hur dessa projekt kommer att genomföras eller hur resultatet blir. Detta ställer extra krav på att man som student ger sitt yttersta i att vilja hitta en så bra lösning som möjligt samt verka för ett gott arbetsklimat i projektgruppen. Detta inkluderar även att reflektera kring respekt, jämställdhet/jämlikhet samt andra frågor som berör samarbetet mellan olika personer.
Projektkursen kommer att avslutas med en kortare skriftlig rapport samt muntlig presentation, där företagen kommer att medverka och lyssna/ställa frågor kring det arbete ni har tagit fram. Då kursen kommer att innehålla ett digitalt fokus, till exempel i form av videomöten samt annan digital kommunikation, kommer ev slutrapporteringen att ske online. Detta är ett allt viktigare inslag i utbildningen då framtida arbeten med stor sannolikhet kommer att innehålla videomöten med både interna och externa aktörer. Denna utveckling har så klart påskyndats av corona-pandemin och det är viktigt att utbildningen innehåller dessa inslag.
GRUPPDYNAMIK
Alla grupparbeten i grund har ett krav att tänka på vilka parametrar gör projektet framgångsrikt. Vilket mål är vi överens om? Hur ska vi nå den? Vilken struktur för arbetet funkar bäst för alla? Hur får vi mest ut av våra resurser för att nå fler mål (t.ex. projektmål; lärandemål; processmål).
Den här kursen fortsätter gruppdynamikarbetet som börjades med ett litet inslag i LKT105 och ett lite större inslag i LKT053. Vikten i den här kursen är att reflektera mer kring hur ni arbetar och interagerar och bemöter varandra samt övriga i kursen och ut i industrin:
- Hur ni strukturerar arbetet samt processen (t.ex. roller och kopplade till möten) där andra utöver dina gruppmedlemmar behöver kunna se var ni är och vad ni gör.
- Hur ni jobbar med jämställdhet/jämlikhet frågor
- Hur kommunikation med handledare och representant på företaget sker samt hur ni dokumenterar på ett professionellt sätt.
Gruppdynamiken är en viktig del av kursen och att arbeta med reflektion är en röd tråd genom hela kursen. Det ingår reflektion under processen t.ex. för att bygga upp flexibiliteten att anpassa er i ett öppet projekt, samt behålla en välstrukturerad process så att alla har en bra översikt av arbetet. Slutreflektionen blir en viktigt del av processen som i likhet med många företag: att bedöma hur den genomförts för att kunna lära sig och ta förbättringar tills nästa projekt.
Schema
Denna kurs kommer till största del att bedrivas i form av grupparbete, där gruppen själva sätter upp och tar ansvar för att arbetet fortskrider enligt den tidsplan man satt upp. Det finns tider avsatta i schema för detta där det är 2 tillfällen per vecka i LP1 och 4 tillfällen i LP2. Vi kommer att ha ett antal klassgemensama aktivitier enligt nedan:
- Kickoff 2/9 13:15 Lokal: MA
- Dela upp grupper
- Övergripande schema/hållpunkter
- Övergripande mål med projektet
- Projektpresentationer från företag
- Dela ut projekt
- Föreläsning om projektarbete samt JLM, 16/9 10:00-11:45, Lokal: MC
- Gruppdynamik
- Gruppdynamik 1, 6/9 10:00 - 11:45 Lokal: MVH12
- Gruppdynamik 2, 1/11 08:00 - 09:45 Lokal: KS11
- Gruppdynamik 3, 13/12 10:00 - 11:45 Lokal: KS11
- Projektledarmöte 1, 11/10 10:00 – 11:45, Lokal: Vån 6, Forskarhus 1
- Projektledarmöte 2, 18/11 10:00 – 11:45, Lokal: Vån 6, Forskarhus 1
- Genrep, 2/12 09:00 – 11:45, Lokal: ML11
- Slutpresentation inför företagsrepresentanter, 7/12 09:00 – 11:45, Lokal: KS101
- Inlämning slutrapport, 14/12
Förändringar sedan förra kurstillfället
Sedan föregående kurstillfälle har följande förändringar skett:
- Projektledaremötet har tidigarelagts i kursen samt blivit till 2st tillfällen istället för 1.
- En föreläsning har lagts till som allmänt handlar om projektarbete samt tar upp JLM-frågor kopplat till projektarbete.
Lärandemål
- Att kunna omsätta en frågeställning från industrin till ett projekt med planering, genomförande samt slutrapportering, alla steg kopplade till en tidsplan.
- Se möjligheter och ta aktiv roll i projektets olika moment samt ansvara för videomöten/online
- Tillämpa metoder för att planera och arbeta effektivt i grupp.
- Reflektera kring egna erfarenheter från gruppdynamik både under och efter projektets genomförande
- Ge och konstruktivt bearbeta skriftlig och muntlig feedback
- Få djupare insikt i ingenjörens yrkesroll
Examination
Sker kontinuerligt i grupp genom följande moment, dokumenteras i en projektdagbok:
- Genomföra minst 2st onlinemöten i gruppen där handledaren är inbjuden
- Skriva protokoll på alla gruppmöten
- Genomföra ett genrep inför övriga studenter
- Ge muntlig feedback vid genrep
- Redovisa era resultat och slutsatser både genom en kortare slutrapport (se mall längre ned i KursPM) samt vid en presentation för både handledare, examinator samt företaget (kan ske antigen via videomöte alternativt fysiskt).
- Skriva en bidragsrapport. Denna skrivs individuellt för varje student.
Länk till kursplanen i Studieportalen: Studieplan
Kurssammanfattning:
Datum | Information | Sista inlämningsdatum |
---|---|---|