Course syllabus

Kurs-PM

TEK735 / DIT196 Digitaliseringens roll i ett hållbart samhälle, lp1 HT21 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

 

Kontaktuppgifter

Kursansvarig & lärare

Angelica Wågström, Doktorand STS, TME

angelica.wagstrom@chalmers.se

0731-772 1024

 

Lärare & examinator

Catharina Landström, Docent STS, TME

catharina.landstrom@chalmers.se

031–772 6425

 

Gästföreläsare

Francis Lee, Docent, STS, TME

Rickard Arvidsson, Docent ESA, TME

Frances Sprei, Docent Fysisk resursteori, SEE

 

Administratör

Stina Hallman, TME

 

Kursens syfte

  • Kursen syftar till att introducera grundläggande kunskaper inom hållbarhet (ekologisk, social och ekonomisk) samt till kritisk reflektion över IT-utvecklingens möjligheter och risker i relation till hållbar utveckling.
  • Kursen syftar till att ge insikt i de sammanhang som påverkar hållbarhetsanpassningen av produkter och tjänster sett ur ett livscykelperspektiv, samt ge förståelse av hur komplexa hållbarhetsfrågor kan brytas ned till hanterbara delproblem inom IT-ingenjörens påverkansområden.
  • Kursen syftar till att utveckla studenternas förmåga att läsa och analysera texter med olika perspektiv på digitalisering och hållbarhet, samt formulera sig diskuterande i akademisk text. 

 

Schema

Föreläsningar ges tisdagar och torsdagar kl. 13.15-15.00 om inte annat anges i schemat. Dessa har frivillig närvaro men rekommenderas för att klara tentamen. Föreläsningarna ges inom tre teman: 1) hållbarhet i flera dimensioner, 2) mål och mätverktyg, samt 3) tillämpad teknik. Varje tema avslutas med inlämning av en individuell skriftlig uppgift. Parallellt med föreläsningarna arbetar studenterna under hela läsperioden med ett grupprojekt, som redovisas i en skriftlig grupprapport samt en muntlig presentation. 

Hållpunkter:

  • kursintroduktion tisdag 30 augusti 13.15–15.00
  • handledning av grupparbete tisdag 13 september eller torsdag 15 september 13.15–17.00 (obligatorisk närvaro)
  • inlämning av individuell uppgift 1 senast söndag 18 september
  • inlämning av mindmap till gruppuppgift senast måndag 19 september
  • peer review-session torsdag 29 september 13.15–15.00 (obligatorisk närvaro)
  • inlämning av individuell uppgift 2 senast söndag 2 oktober
  • inlämning av LCA-översikt till grupprapport senast måndag 3 oktober
  • inlämning av grupprapport senast söndag 16 oktober
  • muntlig presentation av grupprapport tisdag 18 eller torsdag 20 oktober, 13.15-17.00 (obligatorisk närvaro)
  • inlämning av individuell uppgift 3 senast söndag 30 oktober

 

Detaljerat schema finns under rubriken Kursinformation i Canvas.

 

TimeEdit

 

Kurslitteratur

Se litteraturlistan på Canvas.

 

Kursens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar parallellt med ett projektarbete som genomförs i grupp och redovisas skriftligt och muntligt. Kursens ena moment innehåller teoretiska principer inom hållbarhet som också utgör underlag för formulerandet av en vision för projektarbetet. Föreläsningarna ges inom tre teman: 1) hållbarhet i flera dimensioner, 2) mål och mätverktyg, samt 3) tillämpad teknik. Detta moment examineras i en individuell hemtentamen som redovisas stegvis under kursens gång.

Kursens andra moment är ett grupprojekt som omfattar identifikation av ett hållbarhetsproblem, verktyg för nulägesanalys samt utveckling av ett IT-baserat lösningsbidrag till hållbarhetsproblemet som identifierats av gruppmedlemmarna. Grupprojektet redovisas i en skriftlig rapport och en muntlig presentation. 

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

  • Den tidigare kursboken har ersatts av artiklar
  • Ökat fokus på akademiskt skrivande genom föreläsning samt peer review-session
  • Litteraturseminariet har utgått
  • Hemtentamen har delats upp i tre mindre tentamina i form av individuella skrivuppgifter
  • Föreläsningar har utformats efter tre teman i syfte att tydliggöra hur olika ämnen hänger ihop och att underlätta inlärning

 

Lärandemål

  1. Redogöra för olika dimensioner (ekologiska, ekonomiska och sociala) av och perspektiv på begreppet hållbar utveckling.
  2. Redogöra för användningsområden för begreppen hållbar utveckling och hållbarhet samt identifiera etiska dilemman. 
  3. Redogöra för orsaker till och exempel på ohållbara tillstånd i samhälle och miljö, samt kritiskt diskutera lösningsstrategier på olika nivåer (från individens beteende till transnationella överenskommelser). 
  4. Redogöra för hur IT-området relaterar till natur och samhälle, identifiera risker och möjligheter med digitalisering och automatisering.
  5. Diskutera olika perspektiv på hur ekonomi, miljö och sociala faktorer samverkar och påverkar hållbarhet.
  6. Redogöra för metoder och verktyg för analys av miljöeffekter från en IT-tjänst eller IT-produkts livscykel. 
  7. Använda problemlösning samt kritiskt och kreativt tänkande i grupp för att koppla IT-utveckling och IT-användning till hållbarhet.
  8. Analysera olika typer av text inom hållbarhetsdiskussioner och själv formulera sig för en läsekrets utanför det egna expertområdet.

 

Examination

Examinationen består av två delar: en grupprapport som redovisas skriftligt och muntligt samt en individuell hemtentamen som utgörs av tre skrivuppgifter. Grupprapporten motsvarar en mindre del av kurspoängen (3 hp) och de individuella uppgifterna en större (totalt 4,5 hp).

Betyg på både gruppuppgiften och hemtentamen ges enligt skala U, 3, 4, 5 (Chalmersstudenter) eller U, G, VG (GU-studenter). Båda kursmomenten måste vara godkända för att kursen som helhet ska bli godkänd.

Underkända moment får kompletteras, men kan då endast erhålla poäng motsvarande betyg 3 eller G. I normalfall ges sent inlämnade uppgifter ej heller högre betyg än 3 eller G.

Betyg på både gruppuppgiften och hemtentamen ges enligt skala U, 3, 4, 5 (Chalmersstudenter) eller U, G, VG (GU-studenter). Båda kursmomenten måste vara godkända för att kursen som helhet ska bli godkänd.

Underkända moment får kompletteras, men kan då endast erhålla poäng motsvarande betyg 3 eller G. I normalfall ges sent inlämnade uppgifter ej heller högre betyg än 3 eller G.

 

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan