Kursöversikt
Kurs-PM
ARK218 ARK218 Byggnad och struktur lp1 HT22 (7,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
Kontaktuppgifter
examinator
Göran Lindahl (GL), arkitekt och docent
T +46 31 772 54 95
kursansvarig lärare:
Kaj Granath (KG), arkitekt, TD, gästforskare
T +46 31 772 65 38
lärare och föreläsare:
Björn Edström (BE), arkitekt SAR/MSA
Malmström och Edström arkitetker och ingenjörer
T +46 708 88 74 62
E bjorn.edstrom@malmstromedstrom.se
Peter Lindbolm (PL), tekniklektor
T +46 31 772 24 11
handledare samt deras respektive kontaktuppgifter. Om kursen har med externa gästföreläsare eller liknande, beskriv gärna kortfattat vilket företag eller liknande de kommer från.
Kursens syfte
Kursen syften är att:
- utforska växelspel mellan byggnadsutformning och bärande struktur vid gestaltning av en byggnad med varierande spännvidder.
- ge praktiskt användbar arkitektkunskap kring funktioner hos en mindre offentlig byggnad med utgångspunkt i olika människors mått och behov
- i skissarbete möta och ta hänsyn till samhällets regelverk och styrande processer
- träna analys- och gestaltningsmetoder och -verktyg.
- formulera konkreta ekologiska, sociala och kulturella hållbarhetsmål och utvärdera måluppfyllelse i ett arkitekturprojekt
Kursen tränar förmågan att utforska växelspel mellan en byggnads utformning och dess bärande struktur genom att uppgiften utforma en byggnad med rum av olika storlek och olika spännvidder och där rum och bärande struktur organiseras till en konstnärlig helhet.
Kursen inleds med konstnärliga undersökningar kring den aktuella utformningsuppgiften och dess kontexter.
I kursen ingår en serie föreläsningar. De är av två slag: Inledande föreläsningarna ger ingångar till kursen genom att dels behandla den byggnadstyp som är kursens tillämpningsuppgift, dels utveckla temat för kursen. De följande föreläsningarna är generella men med relevans även för uppgiften. De behandlar byggnadsdelar och husbyggnadsteknik. Syftet med dessa föreläsningar är att inte bara ge stöd till bearbetning av den aktuella uppgiften utan att också ge bidrag till den individuella uppbyggnaden av en repertoar av såväl arkitektoniska principer och grepp, som av husbyggnadstekniska lösningar.
I kursen ingår även träning av förmågan att i detaljbearbetningar utveckla en byggnads karaktär och att göra detta med hänsyn till de förutsättningar som materialens egenskaper, yttre påkänningar och byggnadstekniken ger. Kursen har varje år ett materialtema, t.ex. arkitektur i trä.
Schema
Kurslitteratur
Listning av obligatorisk kurslitteratur, inklusive beskrivning av hur texterna återfinns (Cremona, biblioteket, länkar etc).
Även listning av referenslitteratur, ytterligare läsning (det vill säga, icke-obligatorisk litteratur).
Kursens upplägg
Beskrivning av kursens läraktiviteter; hur de genomförs och hur de hänger ihop. Detta är studentens guide till att navigera igenom kursen. Glöm inte att gärna ge studenten råd om hur de ska arbeta för att lära sig så mycket som möjligt baserat på den pedagogik du valt. Ofta kan man behöva understryka konkreta saker som hur ofta de bör gå in på kursrummet på lärplattformen, hur olika frågor fördelas mellan handledare, etc.
Skall innehålla plan för bland annat:
- föreläsningar
- övningar
- laborationer
- projekt
- handledning
- feedback
- seminarier
Bör innehålla beskrivning av hur de digitala verktygen (lärplattform och andra) skall användas och hur de är organiserade, samt hur kommunikationen mellan lärare och studenter sker (lärplattform, e-post, annat).
Glöm inte att beskriva eventuella resurser som studenterna behöver använda så som labbutrustning, studios, verkstäder, fysiskt eller digitalt råmaterial.
Du bör vara tydlig med hur missade deadlines och kompletteringar hanteras.
Förändringar sedan förra kurstillfället
En sammanfattning av gjorda förändringar sedan förra kurstillfället, baserat på protokoll från kursnämndsmötet.
Lärandemål
- diskutera utformning av bärande system i förhållande till såväl material, struktur som arkitektoniska värden
- tillämpa fackspråkliga uttryck för byggnaders bärande system
- beskriva vägledande principer för utformning av byggnadsdelar av olika slag och kunna diskutera hur byggnadsdelarnas utformning samspelar med byggnadens funktion och uttryck.
- redogöra för ett klimatskals funktion och ge exempel hur ett klimatskal i en träbyggnad kan vara uppbyggt
- redovisa en principsektion samt ett urval av kritiska detaljer för byggnadens funktion och uttryck i ritning och modell
- beskriva och förklara en byggnads platsspecifika sammanhang med utgångspunkt i kontextuella undersökningar
- formulera och motivera särskilda värden som eftersträvas för en byggnad med utgångspunkt i byggnadsprogram, konstnärliga undersökningar, och egna övervägda val
- uppvisa ett förslag till en byggnad med rum av olika storlek och där rum och bärande struktur organiseras till en konstnärlig helhet redovisat i såväl fysisk som i digital form.
- presentera, motivera och diskutera eget och andras projekt i en avslutande kritik
- sammanfatta och kommunicera kursens resultat inklusive egenreflektion i en portfölj med åtföljande portföljsamtal
Examination
Beskrivning av hur kursens examinerande moment – salstentamen och andra – är upplagda och hur de bedöms.
Detta skall finnas med:
- vilka moment som ingår, syftet med dessa och hur de bidrar till lärandemål
- hur obligatoriska och/eller frivilliga moment bidrar till slutbetyget
- betygsgränser och eventuella övriga krav för alla former av examination för att bli godkänd på kursen (obligatoriska moment)
- form för examinationen, t.ex. om tentamen genomförs som digital examination
- tid och plats för examination, dels ordinarie tentamenstillfälle, dels andra examinationer så som projektredovisningar; "Troligt datum för tentamen (obs vid eventuell ändring av tentamensdatum så finns alltid korrekt uppgift i Ladok)"
- tillåtna hjälpmedel vid examination (skriftliga salstenta), samt om markeringar, indexeringar och anteckningar i hjälpmedel är tillåtna
Glöm inte att vara extra tydlig med projektuppgifter; vad är problemet, vad ska göras, vad är förväntat resultat, och hur ska detta resultat redovisas. Konkreta saker så som mallar för projektrapporter, vad händer om man lämnar in sent etc. är extra viktigt att ha med.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Kurssammanfattning:
Datum | Information | Sista inlämningsdatum |
---|---|---|