Course syllabus
Kurs-PM
Juridisk introduktionskurs (SJO955), 7,5 hp, läsår 2022/2023, LP2.
Kursen ges av institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper.
Program som äger kursen: Ekonomi och produktionsteknik, högskoleingenjör (TIEPL).
Undervisningsspråk för kursen är svenska.
Personal
Examinator:
Övrig personal:
|
Robert Severin, robert.severin@chalmers.se, 031-772 26 86.
Oscar Allestam, oscar.allestam@chalmers.se, 031-772 50 40. |
Kursens syfte
Det övergripande syftet med kursen är att säkerställa grundläggande juridiska kunskaper och anpassade färdigheter i juridisk metodik för Chalmers studenter med inriktning på deras framtida yrkesverksamhet på beslutande tjänstenivå och i projektledaransvar.
Målsättningen med kursen blir, med utgångspunkt från syftet, att studenten efter avslutad kurs har tillgodogjort sig nödvändiga kunskaper om och har förståelse för juridiska förhållanden som rättssystemet, centrala lagstiftningar, etik samt teknik- och företagsspecifika juridiska sakrättsförhållanden, samt att i begränsad omfattning kan tillämpa juridisk metodik i faktiska affärssituationer såväl som för att säkerställa lagefterlevnad/andra krav
Kurslitteratur
Malmströms Civilrätt, reviderad av Christina Ramberg, senaste upplagan.
Civilrätt övningsbok, Stefan Zetterström, senaste upplagan.
Arbetsrättens begrepp A-Ö [2022], Agneta Bern, Helene Sjöman, Lars Åhnberg AB, senaste upplagan.
Arbetsmiljö [2022], Lars Åhnberg AB, senaste upplagan.
Arbetsrätt [2022], Lars Åhnberg AB, senaste upplagan.
Kursens organisation
Föreläsningar
Syftet med föreläsningarna är förklara begrepp, exemplifiera situationer och gå igenom och diskutera rättsfall, avtalstexter och klausuler.
Litteraturstudier
Studenterna uppmanas att före varje föreläsning läsa i kursbeskrivningen angiven litteratur.
Seminarieuppgifter
För varje ämnesområde finns seminarium som ska återspegla kunskapsmålen för kursen och är utformade på liknade sätt som tentamensfrågorna.
Tentamen
Digital tentamen i sal.
Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)
Redogöra för vanliga juridiska uttryck, termer på svenska och/eller latin samt det svenska rättssystemets uppbyggnad, funktion och innehåll (LM 1).
Redogöra för skillnaderna mellan civilrätt, förvaltningsrätt och offentligrätt (straffrätt) olika funktioner och tillämpning (LM 2).
Redogöra för juridisk metod och praktiskt kunna tillämpa grundläggande delar av avtals- och köprätt, förvaltningsrätt, fastighetsrätt, krediträtt såsom skuldebrev, fordringsrätt, pant, borgen andra säkerheter, sakrätt, obestånd omfattande utsökning- och konkurs i samband med exekutiv försäljning och immaterialrätt gällande upphovsrätt, varumärke- och patenträtt, (LM 3).
Redogöra tillämpning och syftet med branschavtal (LM 4).
Redogöra för systematiskt arbetsmiljöarbete, grundläggande arbetsrättslig systematik dess olika funktioner och villkor gällande näringsidkare, arbetstagare, företagsledning, konsulter, samt kunna bedöma sina begränsningar och när det föreligger behov av extern juridisk expertis (LM 5).
Examination och obligatoriska moment
Examinerande och obligatoriska moment och datum
Kursen examineras genom skriftlig tentamen. Kursen innehåller vissa obligatoriska moment samt inlämningsuppgifter. För att erhålla slutbetyg för kursen krävs godkänt både avseende skriftlig tentamen och inlämningsuppgift/er. Betygsgränser för kursen är: 50 % - 69 % för betyg 3, 70 % - 84 % för betyg 4, samt över 85 % för betyg 5.
Tillåtna hjälpmedel vid tentamen
Tillåtet material på tentamen: Lagtext, litteratur, personliga anteckningar och undervisningsunderlag i form av Power Point.
Innehåll
Kursens innehåll kan delas upp i följande tre block.
Block 1: Grundläggande om juridik och juridisk metod
Grundläggande om juridik och juridisk metod, hållbarhet och etik.
Grundläggande om rättsordningen, rättsprocessen, rättskällor, domstolsprocesser, ansvarsfrågor; juridiska ansvar civilrättsligt och offentligrättsligt. Vidare om etik och moral i juridiskt perspektiv. De olika formerna av rättssubjekt, associationsrätt, avtalsrätt, fullmakters olika former och dess gränser.
Block 2: Avtalsrätt, köprätt och affärsjuridik
Praktiskt tillämpning av juridisk metod avseende avtals- och köprätt, förvaltningsrätt, fastighetsrätt, krediträtt såsom skuldebrev,
fordringsrätt, pant, borgen andra säkerheter, sakrätt, obestånd
omfattande utsökning- och konkurs i samband med exekutiv försäljning. Vidare
immaterialrätt gällande upphovsrätt, varumärke- och patenträtt,avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, immaterialrätt i fråga om upphovsrätt, varumärke- och patenträtt, försäkring och skadeståndsrätt.
Block 3: Arbetsrättsliga subjekts rättigheter och skyldigheter
Vanligt förekommande branschavtal dess syfte, parter och tillämpning.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, grundläggande arbetsrättslig
systematik dess olika funktioner och villkor gällande näringsidkare, arbetstagare, företagsledning, konsulter, samt kunna bedöma sina begränsningar och när det föreligger behov av extern juridisk expertis.
Närmare om kursens innehåll
Nedan följer en guide kring kursens upplägg vecka för vecka. Justeringar kan komma att behöva ske under kursens gång.
Vecka 44
Grundläggande om juridik och juridisk metod (Block 1)
Kursen inleds vecka 44 med kursintroduktion samt föreläsningar med introduktion till juridiken och det svenska rättssystemet, lagstiftningsprocessen med mera. Även olika rättsområden, rättskällor, civlirättsliga begrepp samt juridisk problemlösning kommer behandlas.
Vecka 45
Avtalsrätt och köprätt (block 2)
Under vecka 45 kommer föreläsningarna handla om avtalsrätt och köprätt (i huvudsak avseende lös egendom). Studenterna kommer även ges utrymme att förbereda för efterföljande veckas seminarieuppgift på ämnet avtalsrätt och köprätt.
Vecka 46
Seminarium om avtalsrätt och köprätt
Under måndag 14 november hålls seminarium om avtalsrätt och köprätt. Seminarieuppgiften kommer finnas tillgänglig i förväg på Canvas. Det rekommenderas att studenterna kommer väl förberedda till seminariet med förslag till svar på seminarieuppgifterna.
Föreläsning om fastighetsrätt och immaterialrätt (block 2)
Veckans föreläsningar kommer behandla ämnena fastighetsrätt samt immaterialrätt. Både fastigheter och immaterialrätter är olika typer av egendom som vardera har särskild karaktäristiska. Fast egendom är jord som är indelad i fastigheter, till denna hör vissa tillbehör, exempelvis byggnader. Immaterialrätt är en typ av egendom som inte går att ta på men ändå kan ha stort värde, exempelvis patent och varumärke. Studenterna kommer även ges utrymme att förbereda för efterföljande veckas seminarieuppgift på ämnet.
Vecka 47
Seminarium om avtalsrätt och köprätt
Under måndag 21 november hålls seminarium om fastighetsrätt och immaterialrätt. Seminarieuppgiften kommer finnas tillgänglig i förväg på Canvas. Det rekommenderas att studenterna kommer väl förberedda till seminariet med förslag till svar på seminarieuppgifterna.
Föreläsning om panträtt, sakrätt, obestånd, samt associationsrätt (block 2)
Föreläsningarna vecka 47 kommer behandla ämnena fordringsrätt, panträtt, sakrätt, obestånd med mera samt associationsrätt. Fordringsrätt handlar om förhållandet mellan minst två personer, där någon eller några (en gäldenär) är skyldiga någon annan eller några andra (borgenär) något, exempelvis pengar. Ett till fordringsrätt närstående område är panträtten, som rör rättsregler för säkerheter för fordringar. Till detta hör även frågor om obestånd och sakrätt med mera. Associationsrätten rör frågor relaterat till samverkansformer för ekonomiska eller ideella syften, den för kursen kanske mest centrala formen rör aktiebolag. Även andra sammanslutningar av juridiska och/eller fysiska personer kan komma ifråga, som exempelvis handelsbolag, kommanditbolag, enkla bolag, ekonomiska föreningar samt ideella föreningar med mera. Studenterna kommer även ges utrymme att förbereda för efterföljande veckas seminarieuppgift på ämnet.
Vecka 48
Seminarium om fordringsrätt med mera samt associationsrätt
Under måndag 28 november hålls seminarium om fordringsrätt m.m. och associationsrätt. Seminarieuppgiften kommer finnas tillgänglig i förväg på Canvas. Det rekommenderas att studenterna kommer väl förberedda till seminariet med förslag till svar på seminarieuppgifterna.
Skadeståndsrätt och försäkringsrätt (block 2)
Under vecka 48 (onsdag 30 november) kommer föreläsningen handla om skadestånd- och försäkringsrätt. Ett skadestånd är en ekonomisk ersättning som en skadevållande åläggs att betala för skadelidande för skada som den skadevållande orsakat. Ett skadestånd kan både uppkomma inom kontraktsförhållanden samt utomkontraktuellt. Skadeståndsrätt kan tillsammans med försäkringsrätt benämnas som ersättningsrätt, och dessa två rättsområden ligger därför nära varandra. Studenterna kommer även ges utrymme att förbereda för efterföljande veckas seminarieuppgift på ämnet.
Vecka 49
Seminarium om skadeståndsrätt och försäkringsrätt
Under måndag 5 december hålls seminarium om skadeståndsrätt och försäkringsrätt. Seminarieuppgiften kommer finnas tillgänglig i förväg på Canvas. Det rekommenderas att studenterna kommer väl förberedda till seminariet med förslag till svar på seminarieuppgifterna.
Arbetsrätt (block 3)
Under vecka 49 kommer föreläsningarna handla om arbetsrätt. Grundläggande arbetsrättslig systematik, arbetsmarknadens parter, konkurrensklausuler, sekretessavtal, arbetstagares rätt till sina uppfinningar samt systematiskt arbetsmiljöarbete kommer behandlas. Studenterna kommer även ges utrymme att förbereda för efterföljande veckas seminarieuppgift på ämnet arbetsrätt
Vecka 50
Seminarium om arbetsrätt
Under måndag 12 december hålls seminarium om skadeståndsrätt och försäkringsrätt. Seminarieuppgiften kommer finnas tillgänglig i förväg på Canvas. Det rekommenderas att studenterna kommer väl förberedda till seminariet med förslag till svar på seminarieuppgifterna.
Frågestund inför tentan
Onsdag 14 december hålls en frågestund och genomgång inför tentamen.
Vecka 51 – 2
Självstudier
Mellan vecka 51 2022 och vecka 2 2023 bedrivs självstudier.
Tentamen 11 januari 2023
Digital salstentamen sker 11 januari 2023 fm.
Schema
Länk till kursplan
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|