Course syllabus
Kurs-PM
ARK561 ARK561 Arkitektur, genus och normkreativ design lp1 HT22 (3 hp)
Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
ARKITEKTUR, GENUS OCH NORMKREATIV DESIGN ARK561, 2022.
Kursen ges kvällstid under höstterminen 2022.
Hur hänger genus och arkitektur ihop, och vad är resultatet av dessa relationer? Hur värdesätts vissa människor/identiteter/perspektiv genom vår byggda mijö, samtidigt som andra inte värdesätts, och hur kan insikt kring och arbete med sociala aspekter av arkitektur tillåta oss att ifrågasätta och förändra dessa maktdynamiker? Vems normer styr egentligen? Genom en rad studier och kritiska reflektioner introducerar vi normkritiska, normbrytande och normskapande strategier för att lyfta alternativa metoder och samtal inom arkitekturen genom en genuslins.
Se kurs-pm under modul Kursinformation på canvas.
Första kurstillfället: tisdag 25 oktober kl 17.15-19.15, lokal meddelas innan kursstart
Datum: Tisdagskvällar vid 7 tillfällen under höstterminen 2022
Tid: kl 17.15-19.15
Plats: Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknink
Kursens omfattning: 3 hp
Kursens form: Frivillig kvällskurs
Examinator: Julia Fredriksson
Kontaktuppgifter
Naima Callenberg naima@chalmers.se eller Bri Gauger bri.gauger@chalmers.se
Vill du veta mer om Jämlika Arkitektstudenter eller är du intresserad av att engagera dig? Besök Jämlika Arkitektstudenters facebooksida: https://www.facebook.com/jamlikaarkitektstudenter/
instagram: https://www.instagram.com/jaarkitekter/
eller maila till jamlikaarkitektstudenter@gmail.com.
Schema
Se specificerat schema med beskrivningar av moment i Kurs-pm, samt canvas-schemat. Uppdateringar och information kring momenten kommer kommuniceras via Canvas.
Kurslitteratur
Kurslitteratur kommer introduceras vid kursstart, och obligatorisk läsningar kommer kommuniceras i god tid via canvas. Samtlig litteratur kommer vara tillgänglig i Litteratur-modul på canvas, samt rekommenderade texter som knyter an till kursens tematik och innehåll.
Kursens upplägg
Kursen består av 7 tillfällen, som kommer att kombinera presentationer, diskussion, workshops och kreativt arbete. Arbetet inom kursen bygger på läsning, deltagande i kurstillfällen, och kontinuerlig reflektion under hela kursen, som bearbetas till kreativa slutprodukter och som till sist gemensamt ställs ut till utställning.
Kursen är öppen för studenter på Arkitektur och Arkitektur och Teknik och inga förkunskaper krävs. Kursen ges på svenska och engelska och drivs av lärare Naima Callenberg och Bri Gauger i samarbete med Jämlika Arkitektstudenter.
Vi använder Canvas som primär plattform för kursen, där vi kommunicerar litteratur, information kring innehåll i kurstillfällen samt eventuella ändringar i schema. Samtlig kommunikation sker via Canvas, framförallt via canvas-schemat och Announcements.
Kursen ges primärt på svenska, men vissa moment kommer utföras även på engelska då vissa föreläsare har engelska som modersmål.
Eventuella missade kurstillfällen och kompletteringar kommuniceras till och upprättas i dialog med kursledare.
Syfte
Tillhandahålla verktyg för kritiska tolkningar av arkitektur ur feministiska och intersektionella perspektiv. Nyckelfrågor i kursen är hur arkitektur formas och hur vi formas av arkitektur.
- Introducera metoder för kritisk analys och ifrågasättande av normer och uttryckssätt och design inom arkitektur och arkitektrollen.
- Introducera nyckelbegrepp inom genusvetenskap och lyfta fram icke-normativa arkitekter i historien.
- Att ge verktyg för normkritiska och normkreativa perspektiv och arbetssätt vid gestaltning av byggdmiljö.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
- definiera och förklara centrala teoretiska begrepp inom det genusvetenskapliga fältet
- definiera frågeställningar kring identitet och makt, dess koppling till arkitekturen, den egna utbildningssituationen och yrkeslivet
Färdigheter och förmågor
- analysera plats och rum utifrån genusvetenskapliga begrepp
- tillämpa förvärvad kunskap i framtida utbildningssituationer och i yrkeslivet
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- formulera en egen ståndpunkt i förhållande till feministiska och intersektionella perspektiv
Examination
Lärandemålen examineras genom aktivt deltagande på föreläsningar(minst 80%), deltagande på seminarier och workshops samt inlämning av kursuppgiften.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|