Course syllabus

KURS PM

SJO875 - Fartygskommunikation

Sjöbefälsprogrammet

Institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper


Examinator:

Mats Gruvefeldt            mats.gruvefeldt@chalmers.se

Lärare:

Daniel Ernstsson           daniel.ernstsson@chalmers.se

Annamaria Gabrielli      annamaria.gabrielli@chalmers.se

Johan Gregersson         johan.gregersson@chalmers.se


Undervisningsspråk:

Föreläsningar & instruktioner: Svenska.

Presentationsmaterial & kurskompendium: Engelska.

OBSERVERA: All radiokommunikation i simulator sker på marin engelska med fokus på Standardized Marine Communication Phrases (SMCP).


Kursrepresentanter:    

Martina Marklund

Magnus Johansson

Sterner Ahlström

Startmöte: 16/01 - 2023

Mittmöte: 28/02 - 2023

Kursnämnd:


Kursbeskrivning

SJO875 – Fartygskommunikation ges inom det ettåriga Sjöbefälsprogrammet på Chalmers Tekniska Högskola. Kursen, som är obligatorisk för Transportstyrelsens utbildningskrav för begränsad behörig radio-operatör TSFS 2020:8, ges under läsperiod 3 och omfattar 3 högskolepoäng.

Kursen omfattar radiokommunikation till sjöss med fokus på teknisk och operationell kunskap gällande Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) samt handhavande på operatörsnivå av den radioutrustning som krävs i sjöområde A1 (kustnära fart). Studenten kommer genom en serie föreläsningar, quiz och simulatorövningar tillgodogöra sig kunskap i handhavande av fartygsradioutrustning samt standardiserad verbal kommunikation i enighet med nationella och internationella procedurer / rekommendationer motsvarande kraven för ett Restricted Operator Certificate (ROC). Godkänd kurs leder till kursintyg som sedan används som underlag för utfärdandet av ett ROC-certifikat från Transportstyrelsen.

Kursen omfattar kraven i:

  • STCW Manila 2010, IV/2, Sektion A-IV/2
  • IMO Assembly Resolution A.703 (17) “Recommendation on training of radio operators related to the restricted operator’s certificate”.
  • Paragraf 55 IIIA Radio Regulations
  • IMO Model Course 1.26 Restricted Operator’s Certificate for the Global Maritime Distress and Safety System
  • ERC decision (99)01 - the harmonised examination syllabi for the General Operators Certificate (GOC)
  • Restricted Operator’s Certificate (ROC) som tillgodoser således kraven i STCW A-IV.

Syfte

Kursen skall ge de studerande de teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för att vara radiooperatör i sjösäkerhetssystemet GMDSS enligt STCW 2010. Kursen skall därtill ge tillräckliga kunskaper i säkerhetskommunikation på engelska för att man som befäl skall kunna ta emot och tolka information och meddelanden som rör fartygets säkerhet och handhavande och uttrycka sig klart och tydligt i samtal med fartyg och land-stationer (exempelvis VTS, SRS, JRCC) nyttjande rekommenderade procedurer och vedertagen vokabulär. Fokus ligger på nöd, il och säkerhetskommunikation men innefattar även förståelse för fraser och termer relevanta för rutinkommunikation, rapporteringssystem, Maritime Safety Information (MSI), Tele Medical Assistance Service (TMAS) samt meteorologiska prognoser.

Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna):

(L1) Beskriva säkerhetskommunikation ur ett marint perspektiv.

(L2) Förklara struktur, delsystem och användande av det globala marina nöd och säkerhetssystemet GMDSS.

(L3) Redogöra for struktur och användande av radiokommunikation vid fartygs framförande.

(L4) Resonera kring historik, tillämpning och betydelse av IMO:s Standard Marine Communication Phrases.

(L5) Använda delsystem ingående i det globala marina nöd och säkerhetssystemet (GMDSS) för att kunna skicka och ta emot nöd-, il- och säkerhetsmeddelanden.

(L6) På ett tydligt och strukturerat sätt tillämpa vedertagen terminologi i kommunikation mellan fartyg och andra aktörer, särskilt när det gäller nöd-, il- och säkerhetsmeddelanden nyttjande IMO:s Standard Marine Communication Phrases.

Innehåll och organisation

Kursen är uppdelad i fyra moment:

  • Föreläsningar GMDSS/RADIO
  • Marin engelska (SMCP)
  • Obligatoriska simulatorpass GMDSS/RADIO
  • Studiebesök på VTS Göteborg

Kursen påbörjas med en introduktionsföreläsning som föranleder övriga läraktiviteter. Vidare ges sju föreläsningar med fokus på radiokommunikation samt en föreläsning som introducerar säkerhetsterminologi. Föreläsningarna syftar till att ge studenten ämnesdjup, ämnesbredd och detaljkunskaper för att framgångsrikt kunna genomföra de praktiska övningsmomenten. Det finns även en föreläsning som återkopplar samtliga lärandemoment och förbereder för teoretisk examinering.

Vidare ingår praktiska moment i kursen, fem obligatoriska radioövningar i radiolabb (max 10 studenter per tillfälle) och 2 SMCP seminarium (max 15 studenter per tillfälle). De praktiska momenten syftar till att öka studentens kommunikativa förmåga och färdighet att tekniskt kunna använda de kommunikationssystem som finns ombord. Under laborationerna/övningarna samarbetar studenterna ofta parvis. Studentgrupperna skapas i samband med introduktionsföreläsningen. Det är av yttersta vikt att samtliga studenter förbereder sig inför simulatorövningarna då tiden i så hög grad som möjlig ska användas för övning.

Kurslitteratur

En stor del av kursen bygger på självstudier och distansmaterial samt möjligheten att använda radiosimulatorn i syfte att färdighetsträna. Kursmaterial såsom simulatormanualer och kompendium finns tillgängligt digitalt via Chalmers lärplatform Canvas. Huvudsakligen används:

  • IMO, GENERAL OPERATORS CERTIFICATE FOR GMDSS (Model course 1.25 plus compendium) (2015 Edition), ISBN 978-92-801-16113
  • IMO, Standard Marine Communication Phrases (SMCP), 2002. ISBN 978 92 801 42112

Examination

  • Skriftlig tentamen i kombination med inlämningsuppgifter via Canvas examinerar lärandemål L1, L2, L3, L4, L5 & L6
  • Praktisk radioexamination i simulator examinerar specifikt lärandemål L5.
  • Inlämningsuppgifter via Canvas examinerar specifikt lärandemål L6 (SMCP).

Betygskala:

Godkänd / Icke Godkänd

Ändringar till följd av senaste kursutvärdering:

Betydande kursutveckling har gjorts baserat på förra årets kursutvärdering. Främst bör nämnas:

  • SMCP delen av kursen är i det närmaste helt omorganiserad.
  • Lärarlaget har samkört samtliga aktiviteter i kursens olika delar.
  • Teoretisk examinering är nu helt digitaliserad via Canvas / Möbius.

Studenterna uppmuntras att kommunicera med lärarna via anslag/announcements i Canvas, för att möjliggöra transparens och konstruktivt gensvar från hela klassen/lärarlaget.