Kursöversikt
Zoom länk: https://chalmers.zoom.us/j/61216817179
Password: BOM265
Kurs-PM
BOM265 BOM265 Byggnadsteknologi lp3 VT23 (9 hp)
Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
Byggnadsteknologi 2023 - kursPM - 20230107.pdf
Samtliga dokument (kurs-PM, kursschema, underlag till föreläsningar, ...) finns under modulen 'filer'.
Kommunikation kommer att ske via ’meddelande’ på canvas.
Kurs-schema
Byggnadsteknologi 2023 - kursschema 20230107.pdf
Kontaktuppgifter
Examinator: Bijan Adl-Zarrabi
Kursens syfte
Kursen ska ge förståelse för och kunskaper om utformning av byggnader som svarar mot krav på god inne- och arbetsmiljö, lågt resursutnyttjande och hög säkerhet. Den ska utveckla kompetensen att på ett hållbart sätt välja material och utforma byggnader och dess olika delar, samt ge grundläggande kunskaper i uppbyggnad och funktion av byggnadens olika installationstekniska system. Kursen ska också ge en teoretisk bas för tillämpningar i värmeöverföring och strömningslära. Hållbar utveckling ges ett tydligt utrymme vid till exempel materialval, tekniska systemval, resursuttag samt förutsättningar för energieffektiv projektering.
Beräkningsfärdighet och problemlösningsförmåga tränas under räkneövningar liksom dimensionering och utformning av byggnaders värmeskydd och fuktskydd jämte byggnaders värme- och ventilationsbehov samt principiell uppbyggnad av olika klimathållningssystem.
Tillämpningsuppgifter följer, belyser och tillämpar de olika kursavsnitten inom kursen i byggnadsteknologi.
Schema
Kurslitteratur
- Warfvinge, C och Dahlbom, M, Projektering av VVS-installationer,
Studentlitteratur, Lund 2010 (PVVS)
- Kurslitteratur från avdelningen för Installationsteknik*
PDF-kopior samt Övningsuppgifter 2023 - Hagentoft, CE, Byggnadsfysik – så fungerar hus (BF)
- Exempelsamling*
- Petersson, BÅ, Tillämpad Byggnadsfysik, Studentlitteratur, Lund, 2013** (TB)
- Bengt Strandberg, Bygga Hus, BYGGENSKAP Förlag, 2014** (BYH)
* PDF-filer på kurshemsida
** Kurslitteratur från årskurs 1 (BOM205)
Lärandemål
Klimatskal
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- Redogöra för funktion, krav, utförande hos olika byggnadsdelar, detaljer och anslutningar: stomme, klimatskärm/stomkomplettering samt de vanliga byggtekniker och konstruktioner som uppfyller dessa och kunna kommunicera med användande av terminologin rörande byggnadsdelar.
- Beskriva och förklara fysiken bakom värme-, fukt- och lufttransport i material och vid ytor (strålning, ledning, konvektion, diffusion, kapillärsugning) samt kunna förstå och ta fram randvillkor för värme-, fukt- och lufttransport med hjälp av kunskap om hur uteklimatet varierar över året avseende både luft och mark.
- Använda byggnadsfysikalisk dimensionering för att utforma ett klimatskals delar (tak, väggar och grunder) som är beständiga och som tillsammans med klimatstyrning ger förutsättningar för ett bra inneklimat, samt kunna granska och värdera olika konstruktionslösningar ur byggnadsfysikalisk synvinkel med hjälp av modeller för 1D stationär värme- och fukttransport.
- Värdera och välja material utifrån ett livscykelperspektiv (Hållbar utveckling)
- Redogöra för och kunna kommunicera terminologin rörande brandskydd och brandteknisk dimensionering samt principiellt redogöra för hur en brand utvecklas, förklara principerna för brandteknisk dimensionering utifrån funktionskrav samt ge förslag på material/materialkombinationer och konstruktioner som uppfyller dessa.
Inneklimat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- Ange, förstå och korrekt använda vedertagna begrepp rörande inneklimatteknik
- Beskriva principiell uppbyggnad och funktion av klimathållningssystem för olika kategorier av byggnader/verksamheter med olika inneklimat- och arbetsmiljökrav
- Redogöra för innebörden och konsekvenser vid användning av olika energiformer och systemtemperaturer (hållbar utveckling)
- Ange relevanta förutsättningar och utföra enklare beräkningar för olika installations-tekniska system i en byggnad
- Ha en principiell förståelse av den termodynamiska grunden för tillämpad strömning och värmeöverföring
- Utföra enkla beräkningar för pump och fläktdriven fluidströmning i rör och kanaler
- Utföra enkla värmeöverföringsberäkningar för olika typer av värmeväxlare och fluider
- Förklara innebörden av energieffektiv projektering för olika installationstekniska system (Hållbar utveckling)
- Grafiskt hantera tillståndsförändringar av luft med avseende på tryck, temperatur, luftfuktighet och energiinnehåll (system-maskinkarakteristik, varaktighetsdiagram och tillståndsdiagram för fuktig luft)
Examination
Examinationen i kursen består av tre delar. Dels de två tillämpningsövningarna projekt A och B, dels skriftlig tentamen den 18 Mar 2022, 08:30, Johanneberg.
För tillämpningsövningarna (som görs i grupp) gäller för godkänt obligatorisk närvaro vid övningstillfällena samt genomförda uppgifter (laddas upp på Canvas enligt instruktioner i PM för tillämpningsövningarna). Betygsskala för tillämpningsövningarna är G/U.
För tentamen gäller följande. Tentamen kommer att bestå av två delar, Klimatskal och Inneklimat, båda innehållande såväl teoretiska uppgifter som problemlösningsuppgifter. Tillåtna hjälpmedel är Chalmersgodkänd räknedosa samt formelblad som bifogas tentamenstesen. Maximal poäng är 60 (30+30) och betygsgränserna är 24 poäng för betyg 3, 36 poäng för betyg 4 och 48 poäng för betyg 5. För godkänt finns också ett delkrav på minst 8 poäng på varje del. Varje del av tentamen har en separat tes och delarna lämnas in i separata omslag.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Kurssammanfattning:
Datum | Information | Sista inlämningsdatum |
---|---|---|