Course syllabus
Kurs-PM för LEU340 - Industriella styr- och övervakningssystem, Vt 2023
LEU340 är en valbar kurs för Elektroteknik och Mekatronik. Kursen är på 7,5 hp och ges av institutionen för Elektroteknik, avdelningen för System- och reglerteknik.
Kontaktuppgifter
Veronica Olesen (Examinator, föreläsare)
031-772 1728
veronica@chalmers.se
Rum 425A, Jupiter plan 4
Syfte
Kursen skall ge kunskap om uppbyggnad, prestanda och programmering av styr- och övervakningsutrustning i produktionsmiljö. Kursen genomförs som ett automationssprojekt för att göra studenten familjär med de flesta av de i ett projekt ingående delarna. Kursen uppmanar också till att söka kunskap via leverantörs- och industrikontakter.
Kursen bygger vidare på de grundläggande kurserna styrteknik.
Innehåll
En produktionsanläggning i laboratorieskala skall förses med styr- och övervakningsanläggning vilket innebär följande:
Projektgenomförande där det ingår upprättande av specifikation, tids- och ansvarsfördelningsdokument och kvalitetssäkringsdokument, strukturering av uppgiften, feleffektanalys (FMEA), kostnadskalkylering, avrapportering vid milstolpar, genomförande, drifttagning, anläggningsdokumentation och överlämnande av anläggning. Strukturerad programmering av industriellt styrsystem. Hantering av driftstörningar. Design av processbilder och programmering av människa-maskin-interaktion. Upprättande av datakommunikationsnät. Konstruktion av elschema i CAD-miljö.
Förkunskaper
Kursen förutsätter grundläggande kunskaper i PLC-programmering. Kunskaperna ska motsvara någon av kurserna: LEU076 – Styrprojekt eller LET086 – Styrteknik
Schema
Kursmaterial
Kursen definieras av föreläsningarna och projektuppgiften. Samtliga föreläsningsanteckningar samt projektuppgiften publiceras på kurshemsidan.
Kurslitteratur finns tillgänglig från kurshemsidan:
Morgan Osbeck och Göran Hult, Styrteknik PLC, Chalmers 2021
Morgan Osbeck och Veronica Olesen: Styr- och övervakningssystem, Chalmers 2021
Därutöver används manualer och referenslitteratur som dels presenteras på kursens hemsida och dels söks av kursdeltagaren.
Kursens upplägg
Kursens huvuddel är projektarbete i laborationssal. Arbetet sker i grupper om ca 8 personer. För projektarbetet finns bokade tillfällen, som är obligatoriska för den egna gruppen, märkta med grupp 1 i schemat. Varje grupp har 13 obligatoriska labbtillfällen, där varje student har möjlighet att vara frånvarande upp till 20 % av tiden för att få godkänd närvaro. Närvaro räknas på plats i labbsal eller uppkoppling till gruppen via överenskommen länk i Zoom. Gruppen har också 7 schemalagda frivilliga tillfällen i labbet, märkta med grupp 1ex. Utöver detta finns bokad laborationstid (märkt med grupp 2 eller grupp 2ex i schemat) som kan utnyttjas för eget arbete, eftersom endast grupp 1 används i årets kurs. Projektarbete kan också ske utanför laborationssal på icke-schemalagd tid. För detta finns tillgång till simulator för processerna. Arbete utöver bokade tillfällen för grupp 1 förväntas.
Kursen har 8 frivilliga föreläsningar och tre obligatoriska gästföreläsningar, som ger stöd i arbete med automationsprojekt i kursen och i ett kommande arbetsliv.
Kursen innehåller även en obligatorisk elkonstruktionsuppgift, som genomförs i grupper om två personer samt en individuell dugga. Projektet rapporteras enligt uppställda deadlines.
Godkänt på varje del krävs för godkänt i kursen. För eventuellt missade delar ges möjlighet till komplettering vid max två tillfällen vid tid som bokas med examinator.
Projektgrupperna får en abetsarea på kurshemsidan, där all inlämning sker och där gruppen ska dela sina filer och göra backup av sitt arbete. All information om kursen ges också på kurshemsidan.
Förändringar sedan förra kurstillfället
Delvis andra gästföreläsare
Lärandemål
- i en projektorganisation planera, genomföra och följa upp ett tekniskt projekt
- realisera ett styr- och övervakningssystem för en produktionsanläggning utifrån en given kravspecifikation
- i en större projektgrupp genomföra sin del i uppbyggnaden av ett automationssystem innehållande programmerbar styrutrustning och operatörsgränssnitt samverkande i industriella datakommunikationsnätverk
- designa ett elschema från kravspecifikation
- redogöra för viktiga delar i ett utvecklingsprojekt
- redogöra för hur ett modernt processtyrsystem är uppbyggt gällande ingående funktioner och nätverksuppbyggnad
Examination
Kursen ger betygsalternativen U, 3, 4 alt 5 enligt bedömningspunkter och poängkriterier (se respektive sida). Följande kommer att bedömas vid betygsättning:
- Projektarbetet: För att få denna del godkänd krävs på gruppnivå godkänt genomförande och godkänd avrapportering av projektuppgiften. Vidare krävs på individnivå godkänd individuell loggbok, redovisning av individuell deluppgift, närvaro vid obligatoriska moment med aktiv insats i projektgruppens arbete och projektgruppsmöten, att tidsramar hålls, att delredovisningar av ansvarsområden genomförs samt aktivt deltagande vid projektplansredovisning och i slutredovisning.
- Redovisning av projektet: Redovisning av fungerande anläggning med åhörare från näringslivet. Redovisningen bedöms på individnivå och på gruppnivå.
- Elschemaritning: Ett elschema skall konstrueras och redovisas av varje kursdeltagare. Elschemat lämnas in i grupper om två men redovisningen bedöms individuellt.
- Eget funktionsblock: Ett funktionsblock ska utvecklas, dokumenteras och redovisas av varje kursdeltagare.
- Dugga: Efter drygt halva kursen genomförs ett obligatoriskt individuellt test av kunskaperna av de grundläggande aktiviteterna i projektarbetet. Duggan ges i bokad sal den 23/2 kl 09:00-12:00. Vid duggan är alla hjälpmedel tillåtna men inte någon annan person.
- Frivillig individuell utvecklingsuppgift: Undersöka, utveckla någon frågeställning inom automationsområdet. Skriva dokument och eventuellt presentera detta vid seminarium.
- Excellens: För betyg 4-5 görs en sammanvägd bedömning vad gäller samordning, ledning, administration, projektmedverkan, tekniska lösningar, kvalitetssäkring, genomförandedokumentation, slutdokumentation, presentation av projektet både individuellt och projektgruppsvis. Nivån på duggaresultat vägs också in liksom kvaliteten på eventuell frivillig utvecklingsuppgift. Bedömningspunkter och poängkriterier anges på respektive sida.
Obligatorisk närvaro
Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment måste meddelas examinator i förväg. I samband med detta kommer vi även överens om hur frånvaron kan kompenseras. Även frånvaro inom 20 % för bokade laborationstillfällen måste meddelas examinator i förväg. Närvaro på plats i labbsal eller via överenskommen länk i Zoom räknas in i den obligatoriska närvaron. Följande moment är obligatoriska:
- Laborationstillfällen som är schemalagda för den egna gruppen (grupp 1), till minst 80 %
- Gästföreläsningar
- Eventuella seminariepresentationer
- Hela presentationseftermiddagen den 10/3
Inlämningar
All inlämning sker i gruppens projektarea på kurshemsidan. De delinlämningar som lämnas in under kursens gång, enligt lista under Inlämningar och deadlines, ingår även i slutinlämningen. Delinlämningarna kan och bör uppdateras till slutinlämning. Den slutliga bedömningen av samtliga inlämningar görs på den version som finns vid slutinlämningen.
Undermålig eller saknad dokumentation ger underkänt betyg till dess fullständig och acceptabel dokumentation inkommit. Möjlighet till komplettering ges vid två tillfällen inom ett år efter kursens start. Tillfällen för komplettering bestäms i samråd med examinator.
All dokumentation, med undantag för elschema och programkod rättas, kommenteras och återlämnas via kurshemsidan. Ny inlämning av kompletterad och rättad dokumentation, även om den redan är godkänd, är möjlig på samma sätt som ovan, för den som vill ha högre betyg.
Hantering av personuppgifter
Under hela kursens gång samlas anteckningar kring individernas arbete för att ge en rättvis poängbedömning. De detaljerade anteckningarna raderas efter kursens avslut och sammanfattas då för varje individ. De sammanfattade anteckningarna sparas för att kunna användas i framtida frågor kring referenser. Referenser lämnas endast ut efter önskemål från individen själv. Varje kursdeltagare har rätt att ta del av både de detaljerade anteckningarna och de sammanfattande anteckningarna om sig själv och kan när som helst begära att de sammanfattande anteckningarna raderas.
Samtliga kursdeltagare, som inte nekar till fotografering, fotograferas en gång under kursens gång. Fotografierna används för att underlätta de individuella anteckningarna under kursen. Fotografierna sparas sedan tillsammans med de sammanfattande anteckningarna för att underlätta i referenssituation. Varje kursdeltagare har rätt att när som helst begära att det egna fotografiet raderas. Vid begäran om radering av de sammanfattande anteckningarna raderas även fotografiet.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|