Kursöversikt

Kurs-PM för VBF019 Byggnadsfysik VT23

Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

Utkast: 2023-01-09

 

Snabba länkar

Anmälan till konsultationer lp4 

 

1. Kursens syfte och lärandemål

Kursen skall ge underlag för att skapa byggnader med hälsosamt inneklimat, god komfort samt låg energiförbrukning och god beständighet. För detta behövs grundläggande kunskap om fysikaliska förlopp, beräkningsmodeller som byggs upp ur balansekvationer, tillståndssamband och flödesmodeller samt praktiska exempel. Utifrån dessa kunskaper, och med kunskaper från övriga ämnesområden, behandlas byggnadsfysikalisk tillämpning såsom principer för klimatskärmens uppbyggnad och byggnadsfysikalisk dimensionering. Syftet med kursen är också att lära sig presentera resultat i form av en teknisk rapport och i form av en kritik.

En fullständig beskrivning av lärandemål  finns på Studieportalen VBF019.

 

2. Lärargrupp och kontakt med lärare

Initialer Namn Roll e-mail

Lärargrupp i BOM265 Byggnadsteknologi

BA Bijan Adl-Zarrabi Examinator och kursansvarig bijan.adl-zarrabi@chalmers.se

Lärargrupp i VBF019 Byggnadsfysik

CJC Carl Johan Carlsson Lärare, moment fackspråk caca@chalmers.se
FD Fredrik Domhagen Lärare, byggnadsfysik fredrik.domhagen@chalmers.se
LR Lisa Ryrstedt Kursassistent, byggnadsfysik
AS Angela Sasic Kalagasidis Examinator och kursansvarig, byggnadsfysik angela.sasic@chalmers.se

2.1 Kontakt med lärare

Lärarna nås lättast och snabbast vid föreläsnings- och övningstillfällen.

Kontakt med lärare utanför schemalagda tider:

Diskussionsforum i kursrum för VBF019 - huvudkontakt.  Syftet med detta upplägg är att göra både frågorna och svaren transparanta för hela klassen samt hela kommunikationen mer effektivt. Lärarna i VBF019 kan svara även på frågorna som berör lektioner i BOM265. Studenter kan också bidra med frågorna. 

E-mail – endast för frågor som berör en teknologs studiesituation. E-mail kan skickas till kursexaminator. 

 

3. Kurslitteratur

Lektioner i BOM265 baseras huvudsakligen på: Hagentoft C-E., Sandin K., 2017, Byggnadsfysik- så fungerar hus, Studentlitteratur, Lund, (förkortas BF).

Kompletterande material finns i Petersson B-Å, 2018, Tillämpad byggnadsfysik, Studentlitteratur, Lund,  (förkortas TB). OBS: kopior av relevanta kapitel från TB finns i Canvas för nedladdning. 

Räkneövningar och konstruktionsuppgift i VBF019 baseras huvudsakligen på kursmaterial som presenteras i Canvas. 

Övrig litteratur - se mer i modulerna

 

4. Organisation och schema

Lärande aktiviteter under lp3

De flesta lärande aktiviteter under lp3 är lärarledda. Undervisningen sker i form av föreläsningar, övningar, samt veckovis inlämning av uppgifter genom Canvas quiz (främst beräkningar).

Detaljschema med läsanvisningar kan laddas HÄR.

Föreläsningar introducerar fysikaliska processer, bakomliggande teorier och beprövade metoder för byggnadsfysikalisk dimensionering av en byggnads klimatskal. De flesta föreläsningar samordnas med kursen BOM265.

Workshop: kompletterande material som inte tas upp i BOM265 presenteras på workshoppen i VBF019.

Räkneövningar: vid räkneövningarna tränas beräkningsfärdighet och problemlösningsförmåga. Läraren räknar ett tal på tavlan och därefter arbetar man själv och kan får hjälp av läraren. Räkneövningar i VBF019 och BOM265 kan skiljas åt och man rekommenderas följa övningarna avsätta för VBF019. 

Canvas quiz: progression i lärandet testas genom veckovisa uppgifter (B1-B7) som är organiserade som Canvas quiz. Dessa uppgifter är obligatoriska och ska göras individuellt. Quiz uppgifter kommer sedan att användas till konstruktionsuppgiften i lp4 där dimensionering och utformning av byggnaders värmeskydd och fuktskydd tillämpas på en konkret byggnad som studenter gestaltar själva. 

B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 Totalsumma poäng Krav för att bli godkänd (80% av totalsumma)
9+1 5 4 3 2 3 7 34 27

 

Eget arbete: för att inte få alltför stor arbetsbelastning i lp 4 är det viktigt att man utvecklar teoretiska kunskaper och beräkningsfärdigheter under lp3, samt planerar för skriv- och dimensioneringsarbete som är kopplat till konstruktionsuppgiften. 

Skriftlig tentamen: mars 17, fm. Se mer under punkt 7.

Lärande aktiviteter under lp4

Till skillnad från lp3, arbetar man mestadels självständigt/i grupp med sin konstruktionsuppgift (inom disciplinerna Byggnadsfysik och Fackspråk & kommunikation). 

Konstruktionsuppgiften är ett kompletterande sätt att träna på beräkningsfärdighet och problemlösningsförmåga. Den tillämpas på projektuppgiften i Byggnad & Klimat, ARK207 där studenter gestaltar en konkret byggnad. Till skillnad från räkneövningar där både problem och ingångsdata är välformulerade, i konstruktionsuppgiften formulerar man egna mål, tar fram lämpliga ingångsdata och står själv för kvalité av dimensioneringsarbetet och den tekniska rapporten. Konstruktionsuppgiften är därmed ett mer avancerat sätt att demonstrera förvarade kunskaper avseende byggnadsfysikalisk dimensioneringen. Konstruktionsuppgiften genomföras gruppvis med samma indelning som i ARK207 och utformas enligt en mall.  

Muntlig presentation: förutom teknisk rapportering, ingår även en muntlig presentation vid kritiktillfälle gemensamt med Byggnad & Klimat. 

4.1 Campus- och distansundervisning

Föreläsningar, räkneövningar och workshops är frivilliga och ges på campus. En majoritet av föreläsningar i BOM265 ska sändas via Zoom utan att spelas in. Vid behov ska enstaka övningar sändas också via Zoom. Länk till samtliga föreläsningar i BOM265 är: https://chalmers.zoom.us/j/61216817179, lösenord: BOM265

 

5. Obligatorisk närvaro, uppgifter och inlämningar

Obligatorisk närvaro

X/5, Delrespons med ARK207, obligatorisk närvaro

Vid frånvaro eller förseningar av okända anledningar kommer en extra-uppgift att tilldelas.

Obligatoriska uppgifter och inlämningar

Canvas quiz uppgifter B1-B7 enligt schemat. Skriftlig (av en lärare) eller automatisk återkoppling i Canvas. 

12/5 17.00, Slutinlämning av den tekniska rapporten i Canvas. Återkoppling ges skriftligt. Eventuell komplettering på konstruktionsuppgiften lämnas in senast 26/5, kl.17. 

 

6.    Gruppindelning 

Konstruktionsuppgiften genomföras gruppvis med samma indelning som i ARK207.

7.    Form och regel för examinationen

Kursen examineras genom skriftlig tentamen, 5 hp, samt konstruktionsuppgift, 2,5 hp. Den skriftliga tentamen (4 timmar) består av beskrivande uppgifter och problemlösning. Slutbetyg med fyrgradig betygsskala enligt TH. Max 40 poäng, för betyg 3 krävs 16 poäng, varav minst 4 poäng från vardera delen beskrivande uppgifter och beräkningsuppgifter. Godkända hjälpmedel är Chalmersgodkänd räknedosa samt till tesen bifogat formelblad med materialdata. Glöm inte att anmäla dig på tentamen. Konstruktionsuppgift: Betygsskala UG, underkänd eller godkänd. Slutbetyg i kursen bestäms av tentamensbetyg.

 

8.    Gjorda förändringar sedan förra tillfället

  • Projektmöte 1&2/kamratrespons tas bort. Flera konsultationstillfällen erbjuds i stället. 
  • Moment med fackspråk och kommunikation är schemalagda endast i lp4, parallellt med konstruktionsuppgiften.

 

9. Kursvärdering - förslag på studentrepresentanter

Här samlas förslag på slumpvalda studentrepresentanter för kursvärderingen. Flera eller andra studenter kan vara med. 

Kursvärderingsmöten

Mittmöte måndag den 6/2 kl. 12.15 - 13.00. SB-H486 (SB 1, vån 4) + Zoom link i Canvas kalender

Avslutande möte annonseras senare

Kursnämnden

Förslag på medlemmar

Ulrik Brokvist Linnea Brose Isabell Norrby Madelene Sandmer Henry Wu

För mer information om Chalmers kursvärderingsprocess - se följande sida: https://intranet.chalmers.se/verktyg-stod/utbildning/kurs/kursvardering/

 

 

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum