Course syllabus

VÄLKOMMEN TILL KURSEN!

Ni hittar den mesta information om kursen ni behöver i kurs-PM nedan. Alla dokument ni kommer att behöva publiceras allteftersom under sidan Moduler (föreläsnings-slides, inlämningsuppgifter, elektronisk kurslitteratur, tidigare duggor, mm). Eventuella uppdateringar eller annan kommunikation kring kursen hittar ni under Anslag här på kurshemsidan.

Om ni har frågor kring kursen kan ni vända er till de kursansvariga Markus Millinger (markus.millinger@chalmers.se) eller Johannes Morfeldt (johannes.morfeldt@chalmers.se), eller examinator Lina Reichenberg (lina.reichenberg@chalmers.se)

Mvh Johannes, Markus, Lina & lärarlaget

 

KURS-PM

Syfte & övergripande lärandemål

Kursen syfte är att inspirera och stimulera studenten att reflektera över hur hen kan bidra till en hållbar samhällsutveckling, såväl i sin egen vardag som i sin framtida yrkesroll. För att göra det krävs en grundläggande förståelse för såväl vad begreppet ’hållbar utveckling’ betyder, som miljömässiga och sociala utmaningar kopplade till moderna produktionssystem, samt insikter i de etiska aspekterna av dessa utmaningar. Målsättningen med kursen är således att skapa ett personligt engagemang kring hållbarhet och etik, samt att ge studenten kunskap och verktyg för att kunna tackla komplexa hållbarhetsproblem och etiska dilemman i sin framtida yrkesutövning.

Efter fullgjord kurs förväntas du som student kunna:

  • Redogöra för skillnaderna mellan olika etiska ramverk (konsekvens-, plikt- och dygdetik) samt tillämpa dessa på etiska dilemman.
  • Redogöra för begreppet hållbar utveckling i dess tre dimensioner (ekologisk, ekonomisk och social), samt förklara skillnader i tolkningen av begreppet mellan olika aktörer.
  • Reflektera över olika syn på yrkesetik och ingenjörens ansvar för till exempel hållbar utveckling, samt redogöra för en personlig hållning i dessa frågor.
  • Kritiskt analysera aktuella hållbarhetsproblem, med speciellt fokus på att identifiera och utvärdera lösningar som ligger inom ramen för studenternas framtida yrkesroll.
  • Inhämta, bearbeta och kritiskt förhålla sig till för ämnet relevant information, samt därefter redovisa denna information både muntligt och skriftligt.

Kursinnehåll & organisation

Denna kurs syftar till att förmedla strukturerad kunskap inom ett omfattande och komplext ämnesområde. Av det skälet utgör föreläsningar, men också läsning av litteratur och eget inhämtande av relevant fakta, viktiga inslag i kursen för inlärningen. Lika viktigt som en ökad kunskap är dock förmågan att kritiskt reflektera över den kunskap som inhämtats. Inte minst gäller detta i normativa frågor kring etik och hållbar utveckling där inga enkla vetenskapliga svar finns. Stor vikt läggs därför på diskussionsövningar i klassrummet, inlämningsuppgifter och övningar som syftar till att stimulera fördjupning, reflektion och diskussion av kursinnehållet.

Kursens innehåll är uppdelat i tre block. I de två första ges en introduktion till kursens två huvudsakliga teman: hållbar utveckling och etik. Kursens huvudfokus ligger i det tredje blocket, där studenterna tillämpar de teoretiska kunskaperna de tillägnat sig i en större inlämningsuppgift, med syfte att får en bättre förståelse för förhållningssätt och arbete med etik och hållbar utveckling i företag och andra organisationer. Nedan ges en kort specifikation av innehållet i respektive block:

Temablock 1: Perspektiv på hållbar utveckling

  • Historiken bakom och betydelsen av begreppet hållbar utveckling och dess tre dimensioner: den ekologiska, den ekonomiska och den sociala.
  • Aktuella globala trender för viktiga indikatorer för ekologisk, social och ekonomisk utveckling.
  • Diskussion kring centrala begrepp som substituerbarhet, svag kontra stark hållbarhet, intra- och inter-generationell rättvisa och hur dessa relaterar till de etiska dimensionerna av hållbar utveckling.
  • Diskussion kring ’elakartade problem’, samt teknikens och ingenjörens roll för att realisera en hållbar utveckling.

Temablock 2: Etik och ingenjörens ansvar

  • Introduktion till grundläggande etiska ramverk (konsekvens-, plikt- och dygdetik).
  • Grundläggande argumentationsanalys, vanliga fallgropar och metoder för att analysera etiska dilemman.
  • Diskussion kring ingenjörsetik och hederskodex; skillnaden mellan privat och professionell etik.
  • Reflektioner över hur samhället påverkar, och påverkas av, teknisk utveckling, samt diskussioner om tekniketik.

Temablock 3: Lösningar för hållbar utveckling – ingenjörens roll

  • Hållbarhetsproblem kopplade till dagens produktionssystem och metoder att kvantifiera dem (livscykelanalys).
  • Diskussion kring möjliga lösningar på hållbarhetsproblem kopplade till dagens produktionssystem, inklusive företagens roll och miljöpolitiska styrmedel.
  • Projektarbete som knyter ihop kursens delar, där studenterna inhämtar information om en verklig produkt eller tjänst och intervjuar en yrkesverksam ingenjör om aspekter av etik och hållbar utveckling.

I början av kursen delas kursdeltagarna upp i smågrupper om tre-fyra personer per grupp, varje smågrupp är sedan del av en storgrupp om 4 smågrupper (12-16 personer). Ni kan hitta er grupp via kurshemsidans funktion ”Studentgrupper”. Se till att ni tidigt får tag på alla i er smågrupp, så att ni i god tid upptäcker om någon saknas. Inlämningsuppgifterna görs i dessa grupper, som är permanenta genom hela kursen.

Litteratur

Kurslitteraturen består huvudsakligen av följande två kursböcker:

  • Sven Ove Hansson, Teknik och etik. Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, 2009. Denna bok finns att ladda ner från kurshemsidan eller från https://people.kth.se/~soh/tekniketik.pdf. (SOH)
  • Fredrik Hedenus, Martin Persson & Frances Sprei, Hållbar utveckling - nyanser och tolkningar. Studentlitteratur, 2022. Finns att köpa på Cremona, från förlaget eller andra online-boklådor. (HPS)
  • Fredrik Ståhl, Moralfilosofi & argumentation, text som finns att ladda ner från kurshemsidan. OBS, denna text rekommenderas starkt som kompletterande läsning till Sven Ove Hanssons bok. (FS)

Läsanvisningar för respektive föreläsning för dessa texter ges i översiktsschemat längst ned på den här sidan. Dessa texter kan kompletteras med utvalda artiklar och rapporter som görs tillgängliga via kurshemsidan, samt med litteratur som studenterna själva söker i sina projektarbeten.

Examination & betygsgränser

Kursens första två temablock examineras genom en gruppuppgift (inl. I-II) och en dugga i vartdera blocket. Det tredje temablocket examineras genom en större projektuppgift i grupp (inl. III).

För att bli godkänd på hela kursen (7.5 högskolepoäng) krävs följande:

  • Godkänt på samtliga tre inlämningsuppgifter.
  • Aktivt deltagande i presentationstillfället för varje inlämningsuppgift, samt kamratgranskning och opponering på inlämningsuppgift III.
  • Deltagande vid obligatoriska kursmoment: en övning vardera i etik och livscykelanalys.
  • Godkänt på de båda duggorna.

Godkänt på samtliga obligatoriska moment (övningar, de tre inlämningsuppgifterna och fördjupningstillfällena) ger 5.0 högskolepoäng, med betyget G. Godkänd på de båda duggorna ger 2.5 högskolepoäng, med betyget 3 (>20p), 4 (>26p) eller 5 (>32p). Betygen för duggorna respektive de obligatoriska momenten registreras separat i LADOK.

Slutbetyg i kursen sätts utifrån det sammanlagda resultatet på duggorna och inlämningsuppgifterna. Duggorna ger 20 poäng vardera, och de två första inlämningsuppgifterna (G/IG) ger 10 poäng vardera; den tredje inlämningsuppgiften i det sista temablocket graderas i skalan 20-40 poäng. Sammanlagt kan således 100 poäng erhållas, och gränserna för kursens slutbetyg är:

3: 50-64 p (50%);
4: 65-79 p (65%);
5: 80-100 p (80%).

Kursutvärdering

Kursen utvärderas enligt Chalmers riktlinjer, genom en kursnämnd bestående av examinator och studentrepresentanter som träffas vid två tillfällen (i mitten av kursen och efter avslutad kurs), samt genom en skriftlig enkät till samtliga deltagare efter kursens slut. Om du har synpunkter på kursen (positiva som negativa) eller idéer för kursutveckling, kontakta examinator, kursansvarig, kurssekreterare eller någon av studentrepresentanterna i kursnämnden.

Viktiga datum

27/1   Dugga I – Hållbar utveckling
30/1   Deadline inlämningsuppgift I (9.00) & obligatorisk redovisning
31/1   Övning: fallstudie etik (obligatorisk)
10/2   Dugga II – Etik
13/2   Deadline inlämningsuppgift II (13.00) & obligatorisk redovisning
20/2   Obligatoriskt handledningstillfälle för inlämningsuppgift III, deadline planeringsrapport 10.00
1/3     Handledningstillfälle för inlämningsuppgift III
6/3     Preliminär rapport för inlämningsuppgift III uppladdad på Canvas för kamratgranskning (12.00)
8/3     Presentation och opponering, inlämningsuppgift III
16/3   Dugga I och II (enbart för de som inte redan klarat dem)
17/3   Deadline för inlämningsuppgift III (23.59)
17/8   Omtentamen

Lärarlaget & kontaktuppgifter

Kursen ges av avdelningen för Fysisk resursteori, som ingår i institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap (SEE). Avdelningens lokaler ligger på plan 3V, EDIT-huset, Campus Johanneberg (närmaste ingång via Maskingränd 2).


Kursledning:

Lina Reichenberg, examinator                           lina.reichenberg@chalmers.se     tel. 031-772 6759
Johannes Morfeldt (JM), kursansvarig              johannes.morfeldt@chalmers.se tel. 031-772 1467
Markus Millinger (MM), kursansvarig               markus.millinger@chalmers.se
Niklas Jakobsson (NJ), handledare                    niklas.jakobsson@chalmers.se
Emma Ejelöv (EE), handledare                           ejelov@chalmers.se

Övriga lärare

Ulrika Lundqvist (UL), Fysisk resursteori          ulrika.lundqvist@chalmers.se
Sonia Yeh (SY), Fysisk resursteori                      sonia.yeh@chalmers.se
Anders Sandoff (AS), Företagsekonomi, GU     anders.sandoff@handels.gu.se
Frida Hermansson (FH), Miljösystemanalys     frida.hermansson@chalmers.se

Studentrepresentanter för kursen

Rebecca Drott,
Ivar Nyholm,
Ludvig Nylén,
Ivar Persson,
Ella Sjöberg

Schema

Tid Sal Beskrivning Innehåll Litteratur Lärare
Mån 16/1, 10-12 Jupiter121

Kursintroduktion

F1:1 Hållbar utveckling - en introduktion

Kursinformation; syfte, lärandemål, upplägg, kursöversikt, examination, mm.

En kort miljöhistoria; begreppet hållbar utveckling & dess tre dimensioner (ekologisk, social & ekonomisk)

JM, MM
Tis 17/1, 10-12 Jupiter121 F1:1 Hållbar utveckling – en introduktion (forts) Mänskliga behov & utveckling; Agenda 2030. Introduktion till inlämningsuppgift I. HPS kap. 1-2 JM
Ons 18/1, 10-12 Jupiter121 F1:2 Hållbar utveckling – miljöetik & tolkningar Tolkningar av hållbar utveckling I: stark & svag hållbarhet, substituerbarhet, miljöetik (antropocentrism, biocentrism & ekocentrism). HPS kap. 3-4 JM
Fre 20/1, 10-12 Jupiter121 F1:3 Hållbar utveckling – ingenjörens ansvar? Tolkningar av hållbar utveckling II: motsatspar & lösningar; ingenjörens ansvar & kompetenser för en hållbar utveckling. Summering & frågestund. HPS kap. 5, 7 JM
Mån 23/1, 10-12 Jupiter122 F1:4 Hållbar utveckling – globala trender & tolkningar De globala målen & trender för viktiga indikatorer för ekologisk, ekonomisk & social hållbarhet. HPS kap. 2 JM
Ons 25/1, 13-15 Jupiter122 I1 Handledning: inlämningsuppgift I Perspektiv på hållbar utveckling. NJ, EE
Fre 27/1, 10-12 Jupiter041 Dugga Hållbar utveckling HPS kap. 1-5, 7
Fre 27/1, 13-15 Jupiter121 F2:1 Etik – en introduktion Vad är etik; etiska ramverk (konsekvens-, plikt- och dygdetik); moralfilosofisk argumentation; Humes lag. SOH s. 29-64, HPS s. 71-77, FS s. 1-33* MM
Mån 30/1, 9-12 Svea215, Svea216 I1‡ Presentation & diskussion: inlämningsuppgift I Perspektiv på hållbar utveckling. Deadline för inlämning i Canvas 9.15. Storgrupp A & C: 9.15-10.15; Storgrupp B & D: 10.30-11.30. Storgrupp A & B i Svea215; Storgrupp C & D i Svea216 NJ, EE
Tis 31/1, 10-12 Jupiter122 F2:2‡ Etik – en fallstudie Verktyg för att analysera moraliska dilemman; gruppövning; introduktion till inlämningsuppgift II. SOH kap. 2, FS s. 1-33* MM
Ons 1/2, 10-12 Jupiter121 F2:3 Socio-tekniska system & tekniketik Introduktion till socio-tekniska system & teknikutveckling; teknikoptimism & pessimism; etisk teknikvärdering. SOH kap. 1, 4 MM
Fre 3/2, 13-15 Jupiter243 F2:4 Yrkesetik & ingenjören Personligt kontra professionellt ansvar; oförutsedda effekter; ingenjörsetiska koder. Sammanfattning & frågestund. SOH kap 3 MM
Tor 9/2, 13-15 Jupiter121 I2 Handledning: inlämningsuppgift II Nya tekniker & etisk teknikvärdering. NJ, EE
Fre 10/2, 10-12 Svea129, Gamma Dugga Etik SOH kap. 1-4
Mån 13/2, 13-16 Svea215, Svea216 I2‡ Presentation & diskussion: inlämningsuppgift II Nya tekniker & etisk teknikvärdering. Deadline för inlämning i Canvas 13.00. Storgrupp A & C: 13.15-14.15; Storgrupp B & D: 14.30-15.30. Storgrupp A & B i Svea215; Storgrupp C & D i Svea216 NJ, EE
Tis 14/2, 10-12 Jupiter121

Introduktion Temablock 3 samt inlämn. III;

F3:1 Miljöekonomiska styrmedel

Externaliteter & andra marknadsmisslyckanden som argument för miljöpolitiska styrmedel; exempel på olika typer av styrmedel & deras verkan. JM
Tis 14/2, 13-15 Jupiter121 F3:2 Strategier för hållbara materialsystem

Begränsningar, strategier & styrmedel för hållbara materialsystem; dissipativ användning, dematerialisering, transmaterialisering & cirkulär ekonomi

UL
Mån 20/2, 10-12 Jupiter121 F3:3 Kostnads-nytto-analys Cost-benefit analysis SY
Mån 20/2, 13-15 Jupiter122 I3‡ Handledning: inlämningsuppgift III Etik & hållbarhet i yrkeslivet. NJ, EE
Tis 21/2, 13-15 Svea118 F3:4 Corporate Sustainability Introduktion till Corporate Sustainability, utmaningar & typologi AS
Ons 22/2, 10-12 Jupiter121 F3:5 Livscykelanalys I Introduktion till livscykelanalys (LCA) FH
Fre 24/2, 10-12 Svea129 F3:6‡ Livscykelanalys II Övning JM
Ons 1/3, 13-15 Jupiter121 I3 Handledning: inlämningsuppgift III Etik & hållbarhet i yrkeslivet NJ, EE
Ons 8/3, 13-17 Jupiter321, Jupiter322 I3‡ Presentation & diskussion: inlämningsuppgift III Storgrupp A & C: 13.10-15.00; Storgrupp B & D: 15.10-17.00. Storgrupp A & B i Jupiter321; Storgrupp C & D i Jupiter322 NJ, EE, JM, MM
Tor 16/3, 8.30-12.30 Lindholmen Tentamen OBS! Endast om man missat några av duggorna i temablock 1 och 2. Sista dag för anmälan 26/2

‡ Obligatoriskt kursmoment
* Rekommenderad läsning

Course summary:

Date Details Due