Course syllabus

Kort kursbeskrivning

KBT271 Perspektiv på kemiteknisk verksamhet lp4 VT23 (6 hp)

För civilingenjörsutbildningen i kemiteknik, första året

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

Mer information finns i dokumentet kursPM (se moduler för alla dokument).

Kontaktuppgifter (lägg till ...@chalmers.se om det inte står annat)

Examinator: Magdalena Svanström (MS), Professor, Miljösystemanalys (email: magdalena.svanstrom…)

Övriga lärare:

  • Stefan Allard (SA), Teknisk doktor, Forskare, Kärnkemi/Industriell Materialåtervinning (email: stefan.allard…)
  • Claes Niklasson (CN), Professor, Kemisk reaktionsteknik (email: claesn…)
  • Frida Hermansson (FH), Doktorand, Miljösystemanalys (email: frida.hermansson…)
  • Erik Klint (EK), doktorand, Miljösystemanalys (email: erik.svedberg…)
  • Anna Nyström Claesson (ANC), Universitetsadjunkt, Miljösystemanalys (email: anna.nystrom.claesson…)
  • Lars Josefsson (LJ), nyckelperson i västsvensk kemiindustri, VD Josefsson Sustainable Chemistry AB (email: lars.josefsson.sc at outlook.com)

Industrirepresentanter:

  • Eva Lind Grennfelt (email: eva.lind-grennfelt at preem.se)
  • Elisabeth Wahlström (email: elisabeth.wahlstrom at perstorp.com)
  • Helena Wassenius (email: helena.wassenius at nouryon.com)
  • Sarah Lundgren (email: sarah.lundgren at nouryon.com)
  • Peter Johansson (email: peter.johansson at perstorp.com)
  • Jonas Eklund (email: jonas.eklund at borealisgroup.com)

Kursens syfte

Kursen introducerar kemiteknik och lyfter olika perspektiv på kemiteknisk verksamhet med en hållbar samhällsutveckling som utgångspunkt. Ett särskilt fokus läggs på att identifiera förändringsbehov och konsekvenser av och hinder för sådana förändringar.

Kursen har tema Miljö och hållbar utveckling. Kursen utgör en länk mellan bland annat kursen Kemi och biokemi under första året och kursen i Grundläggande kemiteknik under andra året.

Schema

På en övergripande nivå finns schemat i Timeedit men se alltid kursPM för mer detaljer. 

Kurslitteratur

Utvalda texter. Anges i samband med varje kursmoment. I slutet av kursPM finns en detaljerad lista över kursmaterialet med läsinstruktioner som anger hur materialet används i kursen. Vi reserverar oss för mindre ändringar i läslistan under kursens gång.

Kursens upplägg

I kursen finns ett antal tematiska stråk som är sammankopplade på olika sätt:

Hållbar utveckling och hållbarhetsbedömning: En hållbar samhällsutveckling är ett sammanhang som alla ingenjörer måste förhålla sig till på något sätt idag. Viktiga redskap i att ta reda på konsekvenserna av olika aktiviteter och möjliga beslut i detta sammanhang kan samlas under beteckningen hållbarhetsbedömning. Stråket introduceras genom tre föreläsningar (Hållbar utveckling, Hållbarhetsarbete i industrin samt Hållbarhetsbedömning) och olika centrala kunskaper och färdigheter tränas dels genom övningsuppgift (Livscykelperspektiv) med uppföljande övningstillfälle och dels genom deltagande i de två projekten (Ingenjören och Individen). De två projekten lyfter fram två olika fokusområden i livscykeln för (kemitekniska) produkter, nämligen produktions- respektive konsumtionsfokus.

Kemiteknik och materialbalanser: Kemitekniken är i fokus i utbildningsprogrammet som helhet och i denna kurs introduceras detta ämne. Materialbalanser är ett av de allra viktigaste grundläggande redskapen för många ingenjörer som arbetar med kemiteknik. Även detta stråk introduceras genom föreläsningar om dels kemiteknik (Kemitekniska processer och dess produkter, Våra viktigaste kemitekniska processer samt Kemitekniska enhetsoperationer) och dels om Materialbalanser. Färdighet i att använda redskapet tränas genom två övningar som också kopplar till en inlämningsuppgift (Materialbalanser). Genom projektet Ingenjören sätts kemitekniken i ett industriellt sammanhang.

Industriell symbios och bioraffinaderier: Dessa två begrepp kopplar tydligt samman de tidigare nämnda stråken i kursen genom att båda är fokusområden för utveckling av kemiteknisk industri i sammanhanget av en hållbar samhällsutveckling. Kunskaper och färdigheter kring dessa begrepp tränas genom övningsuppgifter och efterföljande övningar (Industriell symbios samt Bioraffinaderier). En föreläsning ger dessutom praktiska och verkliga exempel på industriell symbios (Industriell symbios i praktiken).

Generella färdigheter: Som ett led i utvecklingen av generella färdigheter inom programmet lägger denna kurs ett särskilt fokus på presentationsteknik, vilket tränas framför allt genom en inlämningsuppgift (Presentationsteknik) kopplad till projektet Ingenjören. Dessutom tränas andra generella färdigheter i olika delar av kursen, t ex informationssökning, rapportskrivande, opponering samt projektarbetes-färdigheter.

Förändringar sedan förra kurstillfället

Nu räknar vi med att hela kursen är helt campusbaserad och att det kan bli studiebesök i alla projekt. Varje år görs mindre förändringar i innehåll, litteratur mm för att hålla kursen aktuell på alla sätt men det finns inga större ändringar inför det här året.

Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

  • beskriva kemisk och kemiteknisk industri samt dess specifika förutsättningar och utmaningar, inklusive sociala och ekonomiska aspekter samt miljöaspekter
  • använda materialbalanser för att uppskatta storleken på materialflöden i olika flödes- och reaktionssystem
  • beskriva vad som menas med livscykelperspektiv, bioraffinaderier,-industriell symbios samt de idéer som ligger bakom dessa begrepp och de utmaningar som de medför, inklusive sociala och ekonomiska aspekter samt miljöaspekter
  • beskriva utmaningarna i att förändra kemiteknisk verksamhet, inklusive sociala och ekonomiska aspekter samt miljöaspekter
  • beskriva utmaningarna i att förändra sitt eget eller andras beteende
  • utföra en enkel hållbarhetsutvärdering av en förändring i kemisk eller kemiteknisk industri
  • diskutera lämplig presentationsteknik för olika sammanhang

Examination

Examination: Kursen har tre examinationsmoment i Ladok:

  • 2hp projekt (LM1, 3-4, 6-7): Detta är ett projekt (Ingenjören) som genomförs i grupp och där flera obligatoriska moment ingår: (a) möte med industrirepresentant (detta är normalt ett studiebesök), (b) granskning av annan grupps rapport, (c) godkänd skriftlig rapport, (d) muntlig presentation och (e) godkänd inlämningsuppgift om presentationsteknik. En riktigt bra rapport ger alla i gruppen ett bonuspoäng var som kan användas för att höja betyget till fyra eller femma om man har uppnått godkänd nivå på tentadelen av kursen.
  • 1,5hp projekt (LM3, 5): Detta är ett individuellt projekt (Individen) som innehåller flera obligatoriska moment: (a) val av förändring, (b) plan för bedömning, (c) godkänd rapport och (d) deltagande på seminarium. Väl utfört projekt och bra rapport ger ett bonuspoäng som kan användas för att höja betyget till fyra eller femma om man har uppnått godkänd nivå på tentadelen av kursen.
  • 2,5hp tentamen (LM1-6): Detta moment innehåller flera obligatoriska delar. Förutom (a) en skriftlig tentamen vid kursens slut ingår också fyra övnings-/inlämningsuppgifter: (b) livscykelperspektiv, (c) bioraffinaderier, (d) industriell symbios samt (e) materialbalans. Vid inlämning av tillräckligt bra arbete i tid ger uppgifterna bonuspoäng som höjer tentaresultatet (1p per uppgift, alltså max 4p). Tentan ger maximalt 50p. Vid salstenta i den här kursen gäller Chalmersgodkänd räknare (se aktuellt styrdokument).

För godkänt betyg på kursen krävs förutom godkänt deltagande i alla obligatoriska moment ett totalresultat i kursen på minst 25p. Detta kan inhämtas genom tentan och genom de fyra poänggivande övnings-/inlämningsuppgifterna. Om du har uppnått detta kan du dessutom räkna eventuella bonuspoäng från gott utförande av projekten. För betyg 4 i kursen krävs 33p och för betyg 5 krävs 42p.

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Course summary:

Date Details Due