Course syllabus

Kurs-PM

TEK530 TEK530 Marknadsföring lp4 VT23 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

 

Kontaktuppgifter

Examinator, föreläsare & handledare:

Kaj Suneson

E-post: suneson@chalmers.se

Telefon: 031-7725776

Mobil: 0709-521631

Kursrepresentanter

Namn Adress för e-post
Alice Håkansson

alicehakansson@msn.com

Elin Lindgren

elin.jo.lindgren@icloud.com

Asmir Suljic

suljic.asmir7@gmail.com

Kursens syfte

Kursen syftar till att studenten skall få grundläggande kunskap om analys av marknader, göra inriktningsval och planera marknadsarbete. Dels anläggs ett traditionellt perspektiv på marknadsföring mot konsumentmarknader men också ett pespektiv på marknadsföring på företagsmarknader som nätverk av aktörer.

Kursen behandlar såväl centrala begrepp, modeller och analyser inom marknadsarbete som hur nätverk av aktörer på marknader kan analyseras och beskrivas. Vidare erbjuds studenterna att pröva och bygga erfarenhet om analyser av marknader, inriktningsval och hur en marknadsplan skapas genom ett gruppprojekt där gruppen ska skapa en marknadsplan för ett praktiskt uppdrag (fiktivt eller verkligt).

Kursinnehåll

Kursens utgångspunkt är att marknaden är en miljö som företaget verkar i och till stor del måste anpassa sig till. Företag måste snarare anpassa sig till en situation och miljö, snarare än att de (företaget) kan (om-)skapa sin situation.

Marknadsarbete kan se mycket olika ut och för ett område som bygg och fastighetssektorn förekommer hela skalan av marknader, från rena traditionella massmarknader (konsumentmarknadsföring) till marknader där relationer och direkt ömsesidig kommunikation är en förutsättning. Kursen försöker avspegla detta.

Kursen inleds med att introducera begreppet "marknad" och tar upp väsentliga aktörer, olika konkurrenssituationer samt vad marknadsföring innebär. Även marknadsplanen med dess utformning och innehåll introduceras.

Efter denna introduktion behandlas det traditionella perspektivet på marknadsföring med vanliga begrepp och modeller som används för att beskriva marknader och den marknadsmiljö där företag verkar. Avsnittet innehåller:

  • Analys av nuläget (situationsanalysen)
  • Identifiering och val av målgrupper samt strategiskt hur de ska nås samt
  • Utformning av de marknadserbjudanden som erbjuds tänkta kunder (taktiskt genomförande).

En senare del inriktar sig på fåtalsmarknader (business-to-business och marknader där kunderna har högt engagemang för att genomföra betydelsefulla köp de sällan gör) med en utgångspunkt i att mer betrakta marknaden som ett nätverk av aktörer med olika egenskaper och förmågor snarare än att se rollerna som sekventiella, säljare-köpare-användare.

Lärandemål

Studenten bör efter fullgjord kurs kunna, på en grundläggande nivå, utforma en marknadsplan, genom att

  • Peka ut, separera, strukturera och analysera väsentlig information om marknader vid utformningen av marknadsplaner.

  • Utreda och analysera andra intressenters behov och beteenden utifrån ett marknadsföringsperspektiv.

  • På en grundläggande nivå utforma marknadserbjudanden.

  • Välja ut, redogöra för och använda vanliga modeller inom marknadsföring.

  • Redogöra för strategiska val i ett marknadsföringsperspektiv

  • Abstrahera och exemplifiera hur marknadsföring av tjänster skiljer sig från marknadsföring av varor.

  • Abstrahera och exemplifiera hur marknadsplanering och marknadsarbete skiljer sig mellan massmarknader och företagsmarknader.

Kursens upplägg

Kursens läraktiviteter består av inspelade föreläsningar samt en serie lektioner i sal. Kursen bygger på att teknologen aktivt tar ansvar för den egna inlärningen och aktivt läser litteratur samt tar del av föreläsningar. Även om föreläsningar & övningar tar upp viktiga områden i kursen, ska dessa inte förväntas vara tillräckliga för att garantera ett bra resultat på examinationsinslagen utan varje student förväntas ta stort eget ansvar för fördjupad inläsning av litteratur och att arbeta med frågeställningar samt att anknyta teorin till en praktisk omgivning. 

Föreläsningarna introducerar och visar/presenterar teoretiska ämnesområden. Dessa är i år förinspelade och uppdelade i mindre avsnitt som tillsammans bildar traditionella föreläsningar.

Lektionstillfällen i sal tar upp en del av de teoretiska områdena och avser att konkretisera dessa genom diskussioner och  lösning av övningsuppgifter/tentamensexempel. Vid flera tillfällen används projektarbetet som en utgångspunkt för att diskutera hur teoretiska avsnitt kan bearbetas och konkretiseras genom gemensamma diskussioner om hur projekten kan drivas vidare.

Projektarbetet (se kommande separat projekt-PM) sker löpande under hela kursen och utgår från att framställa en marknadsplan för någon produkt/tjänst i form av tilldelade uppdrag. Under projektets fortlöpande ska arbetet avrapporteras gruppvis och vid dessa avrapporteringar gäller obligatorisk närvaro för alla gruppmedlemmar. 

Schema

Schema på TimeEdit

Mer detaljerat schema med klarare innehåll per tillfälle och litteraturhänvisning kommer att finnas under "Kurssammanfattning" sist i "Kursöversikten (Kurs-PM) vid kursstart.

Tillfällen med obligatorisk närvaro: 25+26/4, 9/5 (gruppvisa bokade tider, ca 2x1 timme) samt 23/5 (gruppvisa bokade tider, ca 2 timmar).

Kurslitteratur

  • Texter om Situationsanalysen (Canvas).
  • Artiklar samt länkar till material som specificeras i kursens aktivitet på Canvas.
  • Åhörarkopior från föreläsningar.
  • Kompletterande studiematerial

Förändringar sedan förra kurstillfället

Flipped classroom tillämpas. Vid sista genomförandet upplevdes en diskrepans mellan föreläsningar och tentamina samt viss utmattning av långa föreläsningar. Genom att använda inspelade föreläsningar kan varje student välja  om dessa ska delas i flera delar för att upprätthålla engagemang och lektionstiderna kan bättre utnyttjas för att diskutera innehållet, koppla teoretiska avsnitt till praktiska situationer genom att diskutera delar i projekten samt mer tid kan läggas på att klargöra vad som förväntas i utformningen i svaren på tentamina.

Examination

Allt material som används under kursen, inklusive föreläsningar, övningar, mm utgör grund för examination.

Kursen examineras genom fullgörande av två delar:

  1. Projektarbete inklusive obligatoriska moment (omfattning 10 poäng, minst 4 för godkänt).
  2. Tentamen (omfattning 40 poäng, minst 16 för godkänt [3], minst 24 för betyg 4 samt minst 32 för betyg 5).

Ordinarie tentamen sker 30/5, kl 08.30-12.30. Tentamen genomförs i Chalmers system för digital sals-tentamen (Inspera).  Omtentamen är planerad till 22/8, 14.00-18.00. Även då i fysisk tentamenssal i systemet "Inspera".

Projektarbetet sker i grupp och innehåller skriftlig rapport i form av en marknadsplan samt obligatoriska avrapporteringar/handledningar och presentation.

Studenten ska aktivt delta och visa initierat engagemang (dvs. vara väl förtrogen med projektets innehåll och utveckling) under alla obligatoriska moment för att dessa ska anses godkända.

Missade obligatoriska moment genomförs i huvudsak under kommande kursomgång. Projekt som är ofullständiga/behöver kompletteras, utan allt för stora insatser, kan lämnas in i kompletterad form vid tillfälle som studentgruppen och examinatorgemensamt bestämmer. Projekt som starkt avviker från godkännande (som halvfärdiga eller ej tillräckligt bearbetade projekt - där inte komplettering räcker) måste göras på nytt vid nästkommande kurstillfälle.

Slutbetyg kräver minst godkänt på vardera av tentamen och projektgenomförandet. Slutbetygets nivå bestäms av den sammanlagda poängsumman från tentamen och projekt.
Slutbetyg 3 - minst 20 poäng
Slutbetyg 4 - minst 30 poäng
Slutbetyg 5 - minst 40 poäng

 

Course summary:

Date Details Due