Kursöversikt

Välkomna till kursen Stadsrum! 

I kursen Stadsrum arbetar vi med analys och gestaltning av olika stadsbyggnadsmönster och rum i staden. Kursen handlar om hur byggnader, landskap och infrastruktur tillsammans formar stadsrum och stadens övergripande form. I korta övningar undersöker vi stadsbyggandets tre morfologiska grundelement: gata, plats och byggnad. Genom att variera och kombinera dem på olika sätt skapas stadsrum med skilda karaktärer och kvaliteter – det gäller till exempel bostadsgatan, innergården, parken, torget, sportplanen, handelsgatan och genomfartsleden. Samspelet mellan stadens olika rum, hur de utformas, och hur de relaterar till varandra och till omgivande byggnader, infrastruktur och landskap har stor betydelse för vilka möjligheter som skapas för människor, verksamheter, och samhällets utveckling. Därför är beskrivning, analys och gestaltning av stadens olika rum några av arkitektens viktigaste uppgifter.

Genom att på olika sätt beskriva och analysera olika stadsrum med stöd i stadsbyggnadsteori skapar ni under kursen en egen referensbank som ni sammanställer i en skissbok. De samlade skisserna beskriver er arbetsprocess och kunskapsutveckling genom kursen. Skissboken blir också ett arbetsredskap för de laborationer och veckoskisser ni genomför. Målet med skissboken är att samla kunskap och en referensbank som ni har användning för i alla kommande kurser och i ert framtida jobb som arkitekter.

Kursstart i SB-H8 onsdag 22 mars 09.00

 

Kurs-PM

ARK513 Stadsrum lp4 VT23 (12 hp)

Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

 

Kontaktuppgifter

Examinator: Nils Björling, 0733-86 49 10, nils.björling@chalmers.se

           

Kursansvariga:

Anna-Johanna Klasander, 0705-66 87 08, anna-johanna.klasander@chalmers.se

Joanna Gregorowicz-Kipszak, 0729-66 65 33, joanna.gregorowicz@chalmers.se

 

Syfte

Kursens syfte är att ge grundkunskaper om gestaltning av stadsrum i olika typer av städer och samhällen, samt att varje student bygger upp en egen referensbank av stadsrum. Arbetet fokuserar på gestaltning och analys av stadsmiljöer utifrån stadsbyggandets tre morfologiska grundelement: gata, plats och byggnad. I kursen undersöks hur dessa går att variera och kombinera till olika stadsbyggnadsmönster och stadsrum med skilda karaktärer.

 

Kursen behandlar:

  • Stadsrummens skala, samband, täthet, proportioner och innehåll, genom laborationer och analyser.
  • Stadsgestaltningens teoretiska och praktiska aspekter och avvägningen mellan dessa.
  • Samspelet mellan människor och stadsrum. Hur stadsrum utformats under olika ideal och
    historiska epoker.
  • Hur samhället offentligt planerar för att ta hänsyn till både allmänna och enskilda intressen genom detaljplanering enligt plan- och bygglagen

 

Lärandemål (efter fullgjord kurs förväntas du kunna)

  • Tillämpa olika arbetssätt för karaktärisering och analys av rumsliga kvaliteter i olika stadsrum och sammanhang av stadsrum.
  • Redogöra för stadsbyggnadsteoretiska utgångspunkter samt historiska och nutida ideal som påverkar den rumsliga gestaltningen av olika stadsrum.
  • Tillämpa och argumentera för mått, dimensioner och dimensionerande förutsättningar för utformning av platser, gator och byggnader.
  • Sammanställa, presentera och redogöra för karaktärisering, analys och stadsbyggnadsskisser på ett åskådligt sätt.
  • Förstå och tolka en plankarta med bestämmelser enligt plan- och bygglagen.

 

Innehåll och organisation

Genom kursens olika moment utvecklas kunskap om hur olika stadsrum används av människor, hur olika stadsrum relaterar till varandra samt hur stadens form beror på samhällets historiska och pågående förändringar.

Kursen är organiserad i tre delar: 1) Karaktäriseringar och analyser av stadsrum i olika stadsdelar i Göteborg. 2) Fördjupning i stadsbyggnadsteori med utgångspunkt i karaktäriseringarna, föreläsningar, analys av referensprojekt samt studieresa. 3) En serie gestaltningslaborationer som undersöker stadsbyggnadskvaliteter för gator, platser, byggnader och stadsrum. Tre delar som skapar en itterativ process av karaktärisering, analys och gestaltning.

 

Litteratur

Kurskompendium med ett urval av texter och lista på referenslitteratur kommer delas ut i samband med kursstart. Textkompendium finns tillgängligt i digital version på Canvas.

 

Examination inklusive obligatoriska moment

För betyget godkänd krävs:

  • Godkända laborationer och skissuppgifter
  • Fullständig skissbok
  • Aktiv närvaro vid genomgångar och slutkritik

Om resultatet ej blir godkänt i kurs skall komplettering utföras enligt skriftlig instruktion och bedömas i närmast efterföljande omtentaperiod. Om denna komplettering inte ger ett godkänt resultat och ytterligare komplettering krävs, meddelas även detta skriftligt. Denna komplettering blir bedömd i därefter kommande omtentaperiod. Om kompletteringarna därefter inte är tillräckligt för ett godkänt resultat på kursen, får kursen läsas om.

 

Användning av AI-system

Under senare tid har det skett en snabb utveckling av AI-system som kan generera bilder, text med mera, vilka här kallas ”chatbotar”. Dessa kan leda till större förändringar av en del av dina arbetsuppgifter i din utbildning och ditt kommande yrkesliv. I vilken omfattning som chatbotar är tillåtna inom undervisningen varierar mellan olika kurser på Chalmers.

I kursen Stadsrum (ARK513) är det tillåtet att använda chatbotar. Användningen ska dock vara transparent och det ska tydligt framgå när och hur chatbotar används i arbetsprocessen och inlämningar. Om chatbotar används för att generera bilder och text ska detta redovisas. I text sker det förslagsvis som redovisning av ett citat, för bilder och ritningar ska detta anges som referens till ritningen eller bilden. Om chatbotar använts på ett mer integrerat sätt i framställningen av grafik, ritningar, bilder och text ska du i ett metodstycke beskriva hur chatboten använts och konversationen med boten ska lämnas in som en bilaga till respektive inlämning.

Ny teknik bidrar till ökad kvalitet och produktivitet, till exempel genom att spara tid. Detta förutsätter dock att de används på rätt sätt och medvetenhet om de begränsningar som de har och de risker som finns:

Ägandeskap: Förutsätt att all den data du delar med dig av till boten efter det att du har delat med dig av den ägs av företaget som äger boten om det inte finns bevis på motsatsen. Ha därför som huvudregel att du inte delar med dig av känslig eller annan data som inte får spridas eller användas av en tredje part. 

Felaktigheter: Tänk på att chatbotar kan ge dig ett felaktigt svar utan att meddela dig om detta. De kan till exempel hitta på referenser och de kan uttrycka sig på ett felaktigt sätt om hur de själva fungerar, bara för att nämna två exempel. Så även om dagens chatbotar ger oss rätt svar på många av våra frågor, ger de ofta också fel svar, vilket gör att det blir viktigt att granska det som sägs extra noga. 

Omedvetet partisk: Tänk på att chatbotar kan utesluta viktig eller till och med avgörande information utan att det finns några goda skäl till detta. Undersök därför om informationen är fullständig utöver att den är felaktig

Lärande: I en lärandesituation finns det också en risk att botarna inte låter dig utveckla de förmågor som avses i respektive kurs och som du behöver i och efter utbildningen. Funder därför noga på om det är lämpligt att använda en chatbot för en uppgift eller hur det kan ske på ett lämpligt sätt.

Hur chatbotar och ny teknik kan användas på ett konstruktivt och ansvarsfullt sätt i undervisningen behöver vi utveckla gemensamt. Vissa av oss har kommit längre än andra i användningen och det är därför önskvärt att vi har en öppen diskussion om möjligheter och begränsningar med ny teknik för hur vi kan utveckla bättre arkitektur och stadsrum.

 

Schema

Schema för våren 2023 finns i kursprogram.

TimeEdit (Länkar till en externa sida.)

Länk till kursplanen i Studieportalen: Studieplan

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum