Kursöversikt

Kurs-PM

SEE080 Mekanik lp2 HT23 (5 hp)

Kursen ges av institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap.

Kontaktuppgifter

Examinator och föreläsare:

  • Magnus Thomasson, magnus.thomasson@chalmers.se, 031 - 772 5534 eller 031 - 772 8587 

Övningsledare:

  • Rebecka Rilemark, rilemark@chalmers.se, +46 70 7950826 (Rebecka hör till institutionen för fysik)

Studieadministratör på institutionen:

  • Jasmine Nilsson, jasmine.nilsson@chalmers.se, 031 - 772 1498

Studenternas kursrepresentanter:

Kursens syfte

Kunskaper i mekanik behövs för att förstå jorden som system, och är en nödvändig grund för fortsatta fysikstudier. Här introduceras viktiga begrepp inom mekanik utgående från både naturliga (inkl. astronomiska) fenomen, och tekniska system

Innehåll: Kraftgeometri (kraften som vektor, elementaroperationer, krafter i två dimensioner och lite om krafter i tre dimensioner). Jämviktslära (jämviktsvillkor, friläggning, tvådimensionella jämviktsproblem och lite om tredimensionella jämviktsproblem). Masscentrum och tyngdpunkt. Tillämpningar (friktion). Partikelns kinematik (rätlinjig och kroklinjig rörelse). Partikelns kinetik (grundläggande lagar och begrepp, rätlinjig och kroklinjig rörelse, arbete, kinetisk och potentiell energi, effekt, rörelsemängd, impuls, rörelsemängdsmoment, impulsmoment, svängningsrörelser). Satellitbanor (Keplers lagar, hastighetsekvationen, exempel på satellitbanor). Innehållet motsvarar kapitel 1 - 6.4 i läroboken (med vissa undantag). Separat material för satellitbanor.

Schema

Schema med föreläsningarnas innehåll (inkl. kapitel i boken), övningar, och datum för inlämningar, m.m.: SEE080-Schema-2023.pdf.

För schema med tider och salar, se TimeEdit.

Kurslitteratur

Mekanik - Statik och dynamik av Per-Åke Jansson, Ragnar Grahn och Mikael Enelund. Fjärde upplagan (2018), Studentlitteratur. Finns att köpa på Store.

Separat material om satellitbanor (att publiceras på Canvas).

Physics Handbook av Carl Nordling och Jonny Österman. Nionde upplagan (2020) eller någon annan upplaga, Studentlitteratur. Finnas att köpa på Store. (Physics Handbook är tillåtet hjälpmedel på kursens tentamen, och användbar i många andra fysikkurser på Chalmers.)

Kursens upplägg

Undervisningen består huvudsakligen av föreläsningar och övningar. Dessutom kommer det att finnas en konsultationstid varje vecka (förutom första veckan).

Föreläsningarna kommer att tydligt förklara mekanikens grundläggande begrepp, viktiga definitioner och lagar, och kommer i huvudsak att ske på traditionellt beprövat sätt med svart (eller vit) tavla, och utan PowerPoint. Föreläsningarna kommer att följa lärobokens struktur.

Övningarna kommer att bestå av demonstrationsräkningar, och kommer att visa hur teorin från föreläsningarna kan användas för problemlösning.

konsultationstiden finns möjlighet att träffa en lärare för att ställa frågor och få hjälp med t.ex. lösning av övningsexempel.

Det kommer att finnas två frivilliga inlämningsuppgifter, som kan ge bonuspoäng på tentan. Varje inlämningsuppgift kommer att bestå av några få räkneuppgifter. Den första inlämningsuppgiften handlar om statik, den andra om dynamik.

Ett bra sätt att studera är att göra så här: Gå på föreläsningarna. Läs igenom dina föreläsningsanteckningar och/eller motsvarande avsnitt i läroboken. Börja göra övningsuppgifterna i boken (det finns en lista med rekommenderade uppgifter). Gå på övningarna, som visar metoder för problemlösning, och fortsätt att lösa övningsuppgifter. Om du vill fråga något, är det bästa att passa på under t.ex. rasten under föreläsningar och övningar, eller att gå på konsultationstiden. Det går också att kontakta lärarna via e-post (t.ex. från Canvas).

Förändringar sedan förra kurstillfället

Avsnittet om snittkrafter och balkar (kapitel 4.2 i läroboken) utgår. Det ger lite mer tid till övriga delar av kursen, bl.a. avsnittet om satellitbanor (som dock inte utökas vad gäller själva innehållet).  Tillgången till lösningsförslag (till övningsuppgifterna) på Canvas förbättras. I övrigt mest mindre förändringar av föreläsningar och övningar.

Lärandemål

Enligt kursplanen gäller att efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

  • förstå hur mekanik kan användas för att modellera verkliga fysikaliska system,
  • dela upp krafter/vektorer i olika koordinatsystem och göra beräkningar med vektorer,
  • frilägga ett system i jämvikt och ställa upp jämviktsekvationer för det,
  • beräkna masscentrum för ett enkelt system,
  • använda friktion i beräkningar,
  • matematiskt beskriva rätlinjig och kroklinjig rörelse,
  • känna till och kunna använda Newtons lagar och härledda lagar (om arbete, energi, rörelsemängd m.m),
  • göra grundläggande beräkningar av satellitbanor.

Examination

Kursen har ett obligatoriskt moment: en skriftlig tentamen. Tentan examinerar framför allt förmågan att lösa problem inom de delar av mekaniken som ingår i kursen.

Slutbetyget är lika med betyget på den skriftliga tentan.

Ordinarie tentamen äger rum på Campus Johanneberg fredagen den 12 januari 2024 kl 14:00–18:00. Omtentor planeras till den 5 april 2024 kl. 08.30-12.30 och den 22 augusti 2024 kl. 14.00-18.00. Tillåtna hjälpmedel på tentamen är en Chalmersgodkänd räknare och Physics Handbook. Chalmersgodkända räknare är: Casio FX-82, Casio FX-85EX, Sharp EL-W531 och Texas TI-30. Räknaren får ha display som visar siffror, bokstäver och matematiska tecken. Den får inte vara grafritande. Det får inte finnas några anteckningar i Physics Handbook.

Det finns två inlämningsuppgifter. Dessa skall stimulera till att bedriva studierna regelbundet under hela kursen, och ger studenterna en viss uppfattning om hur väl de förstått kursens innehåll. Uppgifterna är frivilliga, men kan ge bonuspoäng på tentamen (motsvarande maximalt 10 % av tentans maxpoäng). Lösningar till inlämningsuppgifterna skall lämnas in i Canvas senast torsdagen den 23 november resp. torsdagen den 14 december.

Länk till kursplanen i Studieportalen: SEE080 Mekanik.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum