Course syllabus

Kurs-PM

ITR234 ITR234 Logistik lp3 VT24 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

OBS!

Har ni frågor angående Logistikkursen, titta i Diskussionsforumet, finns inte svaret där, så ställ din fråga där, så får alla samma svar. Är frågan av mer personlig natur, ställ den direkt till mig

Ola Hultkrantz, ola.hultkrantz@chalmers.se tel 0703-088089

 

Tider kan komma att ändras. Schemat här på Canvas är det som gäller (ej TimeEdit, det är ett bokningssystem, så där finns nog mer tider än vad vi kommer att använda)

 

Duggorna kommer att vara på följande tider

2024-01-31 kl 13:15-15:30 ”Dugga 1”

2024-02-16 kl 15:15-17:00 ”Dugga 2”

2024-03-08 kl 15:15-17:00 ”Dugga 3”

 

Ölspel

Varje student skall vara med och spela ölspelet. man kan välja på två olika dagar.

Onsdag 17 januari kl 13:15-17:00

Onsdag 24 januari kl 13:15-17:00

 

Läs noga igenom kurs PM och se vilka grupper, obligatoriska moment mm som gäller.

För alla frågor, där ni tror någon annan i klasen kan vara intresserade av svaret, så ställs de i diskussionsforumet, alla frågor som är av mer privat karaktär kan ställas direkt till examination, lärare, handledare dvs till den det berör.

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

Kontaktuppgifter

 

Examinator

Ola Hultkrantz,

Avdelningen för Supply and Operations Management

e-mail: ola.hultkrantz@chalmers.se

031-772 1333 

Lärare

Nils Thylén 

Avdelningen för Supply and Operations Management

e-mail: nils.thylen@chalmers.se 

031-772 1786

Philip Åhlin 

Avdelningen för Supply and Operations Management

e-mail:  philip.ahlin@chalmers.se 

031-772 1786

Kursadministratör

Catarina Stuchly 

e-mail: catarina.stuchly@chalmers.se

031-772 4168

Övriga lärare:

Patricia van Loon, Chalmers

Emmelie Gustafsson, Chalmers

Dan Andersson, Chalmers

Gunnar Stefansson, Chalmers

Kristina Liljestrand (Fd I och SCM student), Gordon Delivery

Saamet Ekici (Fd I och SCM student), H&M

Magnus Blinge, Scania

Per-Olof Arnäs, Einride

 

Kursens syfte

Kursens syfte och innehåll

Logistik handlar om de kostnadskrävande men värdeskapande aktiviteterna kopplade till materialflöden, till exempel planering, styrning, samordning och organisation av hela flödet från råvara till slutlig förbrukare och returflöden i motsatt riktning. Här ingår att anpassa och effektivisera materialförsörjningen, flödena genom produktionen samt distributionen, men också att ta ett helhetsperspektiv och effektivisera materialflödena mellan nätverk av företag.

Kursens syfte är att dels ge en grundläggande förståelse för området logistik samt beskriva och ge förmåga att tillämpa ett antal logistiska verktyg, till exempel analysmetoder, och självständigt problematisera och analysera logistikproblem. Ett särskilt fokus i kursen är att studera logistiksystemet ur ett miljöperspektiv.

Kursen tar utgångspunkt i logistikens målsättningar och det fysiska materialflödet i ett logistiksystem. Fokus är på att förstå hur materialflödena kan struktureras och styras genom ett företags materialförsörjning, produktion, distribution och i kedjor av företag, samt på vad sätt orderprocesser och informationsflöden påverkar möjligheterna att skapa kundnytta med hjälp av kostnadseffektiva, resurssnåla och miljövänliga materialflöden. Kursen diskuterar dels logistik i ett helhetsperspektiv, genom hela kedjan från ursprung till konsument, dels från ett industriperspektiv, där företagets olika processer och dess roll och betydelse i logistikarbetet belyses och dels från ett akademiskt perspektiv, genom att applicera olika vetenskapliga discipliner på logistikproblem. I kursen introduceras några vanliga logistikrelaterade analysmetoder.

Ett flertal gruppuppgifter förekommer i syfte att tillämpa de kunskaper som förmedlas under kursen. Bland annat identifieras, struktureras och analyseras logistikproblem i praktikfallsuppgifter. Kursen består av flera olika typer av undervisningstillfällen såsom föreläsningar, övningar och praktikfall. Dessutom ingår ett interaktivt logistikspel - ”ölspelet”. Ämnesmässigt omfattas följande moment:

  • Logistikens utgångspunkter
  • Det fysiska materialflödet (förpackningar, lagring, materialhantering, transporter)
  • Logistikens effektivitetsvariabler och målsättningar (kundservice, kostnader, kapitalbindning, miljö)
  • Logistiksystemets strukturer (produkterna, materialförsörjning, produktion, distribution)
  • Styrning av logistiksystemet (kundorder- och prognosprocessen, materialstyrning, material- och produktionsstyrning i tillverkande företag, transportplanering, materialanskaffningsprocessen)
  • Logistiksamverkan i försörjningskedjor
  • Informationssystem för Logistik
  • Logistik och miljö
  • Analysverktyg för logistikutveckling

Schema

Schema finns i kalendern här i Canvas samt på Time Edit. Vid schemakonflikt är det kalendern i Canvas som gäller.

Kurslitteratur

  • Jonsson, P. och Mattsson, S-A. (2016), Logistik – läran om effektiva materialflöden, 3:e uppl. Studentlitteratur, Lund. Köps t.ex. på Store
  • ChalmersX, dvs Chalmers portal på edx.org. Två separata onlinekurser som tillsammans täcker kursbokens områden: Kurs 1 och Kurs 2. Kurserna ligger som "self paced", dvs man kan göra dem i egen takt. De är gratis så man kan komma åt dem direkt, förutom "Weekly test" och "Final exam", till det behöver man en kod (Voucher). Lösenord kommer att skickas ut till de som anmält intresse via Canvas, men man kan se alla filmer och göra de vanliga uppgifterna utan, så testa gärna först och se vad du behöver.
  • Artiklar utdelade under kursen.
  • Praktikfall + excelark. Hämtas via Canvas.

Klassrepresentanter

Kursens upplägg

 

Moduler

Kursen kommer vara uppbyggt kring 3 moduler, där var och en av modulerna följer samma struktur. De inleds med en introduktion, ett antal lektionstillfällen och någon övning. De avslutas med en dugga. Duggorna är på 20p vardera och och man behöver 30p (totalt) på duggorna för att bli godkänd. 

Lektionstillfällen

Lektionstillfällena ges av personal från avdelningarna för Service Management and Logistics, Supply and Operations Management samt industrin. Undervisningen kommer att skilja sig lite från traditionell undervisning. Två MOOC-kurser (Massive Open Online Course) har producerats baserat på kursens innehåll. Dessa finns på den globala plattformen EdX. Lektionsstillfällena utgår från främst kursboken, materialet på EdX, samt övriga aktuella händelser och kommer att fördjupa samt relatera detta till olika miljöer. Tillfällena kommer att vara interaktiva och bygga på ett samspel mellan lärare och studenter men även mellan studenter. Till detta kommer även representanter från olika företag att bjudas in för att belysa logistiken ur deras perspektiv.

Lektionstillfällena kommer att genomföras på plats och vi räknar med att studenterna är förberedda, dvs tittat igenom materialet i förväg, så att vi kan ha en dialog (inte monolog) under de lektionstillfällen vi har. Som stöd finns det också annat förinspelat material som täcker kursen i våra MOOCs.

De bilder som visas på lektionstillfällena kommer att laddas upp efter respektive tillfälle, undantaget visst material från Gästföreläsare.

Praktikfall

Ett praktikfall kommer att finnas som komplement till undervisningen. Praktikfallet utförs i grupper om 5 studenter. Grupper slumpas fram i Canvas

  • Godkänd excellaboration
  • Godkänt praktikfall, (Max 20p (betyg 5), 15p (betyg 4), 10p (betyg 3))

Sen inlämning kan ge max betyget GK. Inlämning som kräver komplettering kan få max betyget GK. 

Spel

Vi köra ett spel i kursen som heter "Ölspelet". Spelet är obligatoriskt, och studenterna bokar sig på ett av de tillfällen som finns för respektive studentgrupp. För tider se schemat längst ner.

Seminarier

2 st seminarier kommer att genomföras och det är obligatorisk närvaro på båda. Studenterna kommer själva att lägga till sig själva i en (för varje seminarium) seminarier - diskussionsgrupp på Canvas. Detta för att boka den tid studenten skall vara med på seminariet.

Inför varje seminarium skall studenterna lämna in svar på ett par instuderingsfrågor. Detta görs i grupper om tre studenter (Seminarier - Svarsgrupper), varje student skall även gör en peer review på en annan grupps inlämning. Inlämningarna skall vara inlämnade senast kl 17:00 före första seminariet (se schemat). Peer review görs individuellt, dvs varje grupps inlämning kommer att granskas av tre oberoende studenter. Alla peer reviews görs anonymt och slumpas ut. Peer review skall inlämnas senast två arbetsdagar efter seminariet.

Lärmål

Efter avslutar kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för logistikens effektivitetsvariabler och målsättningar
  • redogöra för logistiksystemets processer, funktioner, flöden och aktörer
  • redogöra för det fysiska materialflödet, inkluderande lagring, materialhantering, transporter och förpackningar
  • redogöra för logistikens olika kostnaderna och kapitalbindning tillämpa de vanligaste kostnads- kapitalbindningsrelaterade mätetalen
  • redogöra för logistiksystemets strukturer såsom produkterna, materialförsörjningsstrukturer, produktionsstrukturer och distributionsstrukturer
  • redogöra för styrning av logistiksystemet i materialanskaffningsprocessen, kundorderprocessen och prognosprocessen
  • redogöra för strukturen för material- och produktionsstyrning i ett tillverkande företag
  • redogöra för och tillämpa de grundläggande materialstyrningsmetoderna och partiformningsmetoderna
  • beskriva frikopplingsfunktionerna för olika lagertyper i materialflödet
  • tillämpa några vanliga logistikrelaterade analysmetoder såsom kartläggning av kapitalbindning, ABC klassificering för differentiering av artiklar samt totalkostnadsanalys för ett logistiksystem
  • redogöra för olika transportplaneringsproblem och prissättning av transporter
  • redogöra för några logistikeffekter som uppträder i försörjningskedjor samt några koncept för att
  • åstadkomma ökad samverkan i försörjningskedjor
  • redogöra för några viktiga informationssystem för logistik
  • redogöra för logistiksystemet ur ett miljöperspektiv

Examination

  • Kursen omfattar totalt 7,5 hp. Miljöperspektivet på logistiksystemet motsvarar 1,5p av kursens 7,5 hp, både vad gäller kursomfattning och examination.
  • Digitala duggor (3x20p = 60p) och/eller digital Omtentamen (60p). 
  • Duggorna/Tentamen skrivs på Campus och kommer att genomföras digitalt via det system som Chalmers har för digitala tentamnina (Inspera). Det innebär att alla studenter kommer att skriva på egen dator som man tar med, den måste vara uppkopplad med wifi mot Chalmers Eduroam och en Safe Exam Browser (SEB) skall vara installerad. Det är studentens ansvar att se till att detta finns. Information om hur det går till använda Inspera, SEB och hur man kontrollerar sin dator finns på er studentportal! https://student.portal.chalmers.se/sv/chalmersstudier/tentamen/Sidor/Digital-tentamen.aspx
  • INGA Omduggor kommer att ges!
  • Poängsättning:
    • För godkänt betyg krävs godkänt på både Praktikfall och Duggor/Tentamen (minst 30p på antingen duggorna eller Omtentamen)
  • Obligatorisk Närvaro på ölspelet, 2 st seminarier, T3.xLogistiksystemets miljöpåverkan.
  • Eventuell frånvaro från enstaka obligatoriskt moment resulterar i individuell skriftlig inlämning som bestäms i samråd med examinator. Vid upprepad, mer än en (1) frånvaro äger examinator rätt att underkänna studenten på momenten och momenten får göras om vid senare kurstillfälle.

Följande moment ger poäng

  • Prafktikfall,    20p (betyg 5), 15p (betyg 4), 10p (betyg 3)

 

  • 3 st Duggor a 20p, dvs total maximalt 60p, varav 30p krävs för godkänt betyg.
  • Dugga 1 Max 20p, 
  • Dugga 2 Max 20p
  • Dugga 3 Max 20p

eller

  • OmTentamen Max 60p, 30p för godkänt (alternativ i stället för duggorna)

Summa max 80p

Betygskala

  • 0 =< Underkänd < 40p
  • 40p =< Betyg 3 < 52p
  • 52p =< Betyg 4 <64p
  • 64p =< Betyg 5 =<80p

Obligatoriska moment

Följande moment, förutom Praktikfall och tentamen (3 godkända duggor kan ersätta tentamen), är obligatoriska och de är alla centrala delar i kuren. Man kan missa ett (1) moment och får då en kompletteringsuppgift, men missar man mer än ett (1) så får man göra om dessa moment vid nästa kurstillfälle

  • T3.x Logistiksystemets miljöpåverkan

  • Ölspelet

  • De 2 seminarierna 

Versionshistorik

Datum Version Vad?  Vem?
2023-11-23 0.5 Ola Hultkrantz
2023-11-27 0.6 Datum för duggor Ola Hultkrantz
2023-11-30 0,61 Schemadetaljer Ola Hultkrantz
2024-01-08 0,98 Schemadetaljer

Ola Hultkrantz

2024-01-12 0.99 Korrigera starttid för Dugga 1, den börjar kl 13:15

Ola Hultkrantz

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Course summary:

Date Details Due