Kursöversikt

Kurs-PM

Uppdaterat 14/12-2023

AKA084 Arkitektur: teori och text, VT2024, läsperiod 3 (12 hp)

Kursen ges av Institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik. 

ORGANISATION

Maja Kovács och Joanna Gregorowicz-Kipszak är ansvariga för planering och administration av kursen. Kursens teman presenteras i slutet av PM:et. Om ni har frågor gällande ett specifikt tema så är ni välkomna att kontakta respektive temalärare. Alla teman ger goda möjligheter att utveckla era egna textidéer.

INTRODUKTION 

Vi inleder kursen den 15 januari kl 9.00 i SB-H1.

SCHEMA 

Det mest uppdaterade schemat finns här: SCHEMA VT2024.

LÄRANDEMÅL 

Det blir allt viktigare att arkitekter kan formulera sig skriftligt då det i arkitektyrket ingår att skriva rapporter, översiktsplaner, tävlingsförslag och artiklar/forskning. Skrivandet fungerar även som ett designverktyg. Genom att sätta ord på sina tankar och att kunna referera till teoretisk litteratur kan arkitektens projekt bli både bättre och tydligare. I kursen ges tid till reflektion över arkitekturämnet genom att formulera en fråga att fördjupa sig i och söka kunskap kring.

Syftet i kursen är att som student fördjupa sig i ett ämne genom att använda källtext som underlag för formulering av en forskningsfråga, en individuell position och argumentation. Samt att fortsätta utveckla sitt akademiska skrivande genom att analysera argument som anges i andra texter, och använda lämpliga citat och referenser.

Det är också att förstå att det i akademiskt skrivande finns en koppling mellan design och teori samt vikten av detta. Att lära sig att genom att kritiskt värdera källor utveckla ett självständigt ställningstagande och bygga kunskap inom ett ämne, samt att gestalta detta ställningstagande och denna kunskap i text. Att utveckla en konstruktiv kritik av andras texter i seminarieform inom varje tema är en obligatorisk del. Kursen utgör även en första inledning till det senare kandidatarbetet genom att studenten får tid att formulera en egen arkitektursyn. Man kan sammanfatta akademiskt skrivande på följande sätt: en fråga man på ett systematiskt sätt utforskar, genom att samla kunskap och referenser, synliggöra sin metod och process, för att utöka, diskutera eller ifrågasätta befintlig kunskap.

I kursen lär du dig att: 

  1. Fördjupa dig i ett ämne med koppling och fokus på arkitektur och reflektera över din syn på arkitektur och stadsplanering genom att läsa teoretisk litteratur och skriva en akademisk text inom ett tema.
  2. Fördjupa dig teoretiskt i två olika typer av akademiskt skrivande med fokus på att förstå både vetenskaplig uppsats och essä, för att på ett medvetesätt välja genomförande.
  3. Utveckla en frågeställning utifrån ett akademiskt perspektiv och process.
  4. Utveckla din förmåga att skriva en akademisk text i ämnet arkitektur och hur du på ett akademiskt sätt presenterar din idé i skrift och verbalt.
  5. Opponera, analysera och granska texter genom att ge feedback på andra studenters texter i seminarieform.

KURSENS INNEHÅLL

Kursen inleds med gemensamma obligatoriska föreläsningar kring skrivandet som design-verktyg i arkitektens arbete och kring en del av det akademiska skrivandets formalia. Huvuduppgiften är en individuellt skriven akademisk text där betoningen ligger både på akademiska krav på tydlighet och belägg och på textens språkbehandling. Arbetet med att ta fram texterna sker genom att läsa och skriva samt att varje vecka delta i seminarier/ handledningstillfällen. Föreläsningarna förmedlar både ett praktiskt och teoretiskt perspektiv.

Kursen är uppdelad i fem olika teman som belyser viktiga delar inom ämnet arkitektur: maktfördelning, medskapande, urbana och regionala omvandlingar, relation till konst, att kommunicera och uppleva arkitektur samt hållbart samhällsbyggande. Varje tema har ett begränsat antal platser och dessa fördelas genom en valprocess. (Ytterligare information gällande respektive tema finns i slutet av PM).

Upplägget för varje tema kan variera, samt slutresultatet.

VAL AV TEMA

Kursen är indelat i fem följande teman:

  • Tema 1: Design för hållbar utveckling – Byggande och boende, Lena Falkheden
  • Tema 2: Urbana och regionala omvandlingar, Julia Fredriksson
  • Tema 3: Samspelet mellan människa och rum, Monica Billger och Greta Faxberg
  • Tema 4: Dekoloniala och normbrytande perspektiv på staden, Kristina Grange
  • Tema 5: Arkitektur är väl ingen konst, Peter Christensson och Erica Hörteborn

Innan kursstart väljer varje student ett tema som hen ska jobba med i kursen. Detta skickades ut via Canvas under november. Då antalet platser i de olika teman är begränsat, fick du att rangordna ditt val av teman i en enkät. Resultat av ditt val finns tillgängligt på Canvas senast den 15 december. För er som inte gjort ett val så kommer ni att tilldelas ett tema i början av kursen.

UPPLÄGG PÅ KURSEN

Följande delar utgör stommen av kursen: 

GENERELLA FÖRESLÄSNINGAR 

De generella föreläsningarna syftar till att ge kunskaper kring akademiskt skrivande, men även skrivprocessen generellt: 

  • Maja Kovács, konstnärlig lärare, kommer diskutera grunderna i ett akademiskt arbete. 
  • Johan Linton, docent och universitetslektor, en mångårigt skrivande arkitekt och kommer att tala om olika former av skrivande. 
  • Emilié Sörberg, Chalmers bibliotek, kommer att tala om litteratursökning och referenshantering.
  • Christine Räisänen, professor, kommer diskutera akademiskt skrivande.  

TEMAFOKUSERADE FÖRELÄSNIGAR OCH SEMINARIER

Under kursen så kommer varje tema ha specifika aktiviteter så som föreläsningar och feedback. Varje tema kommer att ha två seminarier för att introducera temats ämne samt minst ett individuellt möte för att utveckla det individuella materialet. Dessa tillfällen kommer ligga på måndagar men kan vid vissa undantagstillfällen ändras. Ett specifikt schema för varje tema kommer att finnas tillgängligt på Canvas, där anges vad som skall lämnas in i den individuella uppgiften.

GRUPPDISKUSSION OCH FEEDBACK

Inom varje tema kommer ni delas in i mindre grupper som ni träffas i på fredagar. Ni ska då sammanfatta och reflektera över gemensamma litteratur, samt ge varandra feedback på de individuella texterna. Under Gruppinlämningsuppgifterna på Canvas så finns det frågor att använda till gruppdiskussionerna. Inför varje träff läser alla i gruppen varandras texter. Gruppen ansvarar för att göra ett rullande schema för varje vecka där man turas om att granska en persons text. Gruppen ska även säkerställa att alla gruppmedlemmar har tillgång till alla texter. Efter dessa möten så ska en gruppinlämning göras rörande respektive fredags upplägg – se del om inlämningar för mer information.

OM TEXTEN

I kursen kan man välja mellan två texttypologier – akademisk uppsats eller akademisk essä, nedan kan ni se en beskrivning. 

En akademisk uppsats följer en struktur och har oftast en inledande del med introduktion till ämnet, en huvuddel där ämnet avhandlas och en avslutande del i vilken ämnet diskuteras och lyfter olika delar av rapporten. Delarnas olika kapitel fyller olika funktioner som tillsammans utgör en helhet. Även om en akademisk uppsats är strukturerad så kan denna variera beroende på ämnet, det är ämnet som sätter formen.

En akademisk essä är en friare form av vetenskaplig text som är korrekt i sak men personlig i stil. Språket måste dock vara klart och sakligt. Hänvisning till litteratur måste finnas i den löpande texten. Egna åsikter måste separeras från det övriga materialet och måste klart framstå och även motiveras tydligt. 

Vilken typologi som passar respektive text diskuteras inom temat och inom vissa teman så kan man endast välja den enda formen.

Texterna ska vara 25 000 tecken inklusive mellanslag (+/- 10 %) exklusive litteraturlista.

Texten ska också innehålla: titel, abstrakt, bild till framsida, nyckelord och litteraturlista.

Vid slutinlämningen kommer texten genomgå urkundsgranskning. 

Utformningen av referenser (källhänvisningar) i vetenskapliga texter regleras av olika system, så kallade referensstilar. I kursen ska man arbeta med referenshantering enligt American Psychological Association (APA). Se: https://guides.lib.chalmers.se/APA_Referens_Guide

I kursen är det tillåtet att använda AI i arbetet med att till exempel hitta referenser. Kom ihåg att undersöka äktheten i de referenser du eventuellt får samt källkritiskt granska den information AI-tjänsten ger dig. Om du använder AI i din text bör du i texten på ett transparant sätt beskriva hur du använt de olika verktygen. Du ska redovisa i metodavsnitt eller på annat passande ställe vilka frågor du har ställt och vilken del av den genererade texten du använt. Använder du dig av den genererade texten så ska du referera till ChatGPT eller andra chatbots enligt APA.

KRITIKTILLFÄLLEN

Syftet med kritiktillfällena är att presentera sin text verbalt och i skrift samt att granska och ge feedback till andra studenter.

Vid båda tillfällena har varje student 10 min att presentera, man får då gärna använda PowerPoint eller poster för att presentera sin frågeställning och argumentation. (Viktigt att notera att man ska presentera ämnet och texten, inte läsa texten för gruppen). Efter presentationen så är det 15 min för opposition och 5 min för öppen diskussion.  

Tvärkritik: Den 12/2 och 13/2 kommer det att vara tvärkritik mellan temagrupperna. Alla studenter kommer också att opponera på två studenter var, och ska då ge skriftlig och muntlig opposition. Man skall närvara på samtliga presentationer i den grupp man tilldelats för att ta del av diskussionen.

Slutkritik: Denna sker inom temagrupperna tillsammans med temaläraren under två dagar den 29/2 till 1/3. Under detta tillfälle så kommer också varje student opponera på två studenter var, och då ge skriftlig och muntlig opposition. Man skall närvara på samtliga presentationer i den grupp man tilldelats för att ta del av diskussionen.

OPPONERING

För båda tillfällena så kommer ni att ha tillgång till varandras texter via Canvas. Alla ska ta del av allas texter men sedan agera opponent till två texter. Listor för opponering kommer närmare kritiktillfällena. Använd mallen som grund för opponeringen, denna kommer finnas tillgänglig på Canvas.

INLÄMNINGAR

Under kursen kommer det vara två inlämningar i veckan (om inget annat anges i schemat). Dessa lämnas in på Canvas:

Individuell inlämning: Varje torsdag kl 18 görs en individuell inlämning på Canvas (om inget annat anges i schemat). Varje tema kommer specificera vad den individuella inlämningen ska innehålla. För denna inlämning så ska filen namnges: Tema X_Förnamn_Efternamn_Inlämning (nr) ex. Tema 1_Ida_Röstlund_Inlämning 2. Var noga med att ange namnet på inlämningen samt person överst i dokumentet. 

Varje Tema kan även komma att be er läsa texter för litteraturseminarium, men dessa kommer inte vara kopplade till en inlämning.

Gruppinlämning: Varje fredag kl 18 ska en inlämning göras på Canvas i relation till veckans gruppuppgift och feedback till varandras texter (om inget annat anges i schemat). För denna inlämning så ska filen namnges: Tema X_Grupp (nr)_Inlämning (bokstav) ex. Tema 5_Grupp 2_Inlämning A. Var noga med att ange namnet på inlämningen samt deltagare överst i dokumentet. 

Vecka 3.   Torsdag 18/1 Individuell inlämning 1: Definieras av varje tema 

Fredag 19/1 Gruppinlämning A: Ge feedback till varandras inlämning, samt planera för kommande gruppuppgifter. 

Vecka 4.   Torsdag 25/1 Individuell inlämning 2: Definieras av varje tema 

Fredag 26/1 Gruppinlämning B: 1) Sammanfatta och diskutera veckans texter, 2) ge feedback till varandras textinlämningar, båda utifrån givna frågor som finna på Canvas. Båda lämnas in separat. 

Läs följande texter:

Paulsson, Ulf & Björklund, Maria (2012). Seminarieboken: att skriva, presentera och opponera. Lund, Studentlitteratur. Kapitel: 1, 3, 4, 8 och 9.

Lindstedt, Inger (2019)Forskningens Hantverk. Studentlitteratur. Del 3: Litteratur och källor, kapitel 17-25.

Ni får gärna dela upp texterna mellan er och diskutera dom gemensamt. 

Vecka 5.   Torsdag 1/2 Individuell inlämning 3: Definieras av varje tema 

Fredag 2/2 Gruppinlämning C: 1) Sammanfatta och diskutera veckans texter, 2) ge feedback till varandras textinlämningar, båda utifrån givna frågor som finna på Canvas. Båda lämnas in separat.

Läs följande texter

Björk, Lennart & Räisänen, Christine (1997). Academic writing: a university writing course. Lund, Studentlitteratur. Kapitel: 1, 2 och 4.

Wallsten, Lars (2018)Akademisk essä: introduktion och skrivhandledning (häftad). Studentlitteratur. Kapitel: 1, 2, 3 och 6. 

Vecka 6.    Onsdag 7/2 Individuell inlämning 4: Tvärkritik 

Utkast för texten med titel abstrakt, nyckelord och litteraturlista, texten bör vara mer än halvvägs till denna inlämning.  

Vecka 7.    Torsdag 15/2 Individuell inlämning 5: Definieras av varje tema

Fredag 16/2 Gruppinlämning D: Ge feedback till varandras texter.

Vecka 9.    Måndag 26/2 Individuell inlämning 6: Slutkritik

Tisdag 27/2 mellan 9.00-11.00 Varje Tema studentgrupp bygger upp utställning för tema: ta med utskrivet exemplar av texten.  

Vecka 10.  Måndag 4/3 Gruppinlämning E: I gruppen ge feedback och sammanfatta kursen. 

Måndag 4/3 Individuell inlämning 7: Slutinlämning (Uppdaterad text)

UTSTÄLLNING

Utställningen inleds tisdagen den 27/2. Alla temagrupper kommer att få ansvara att ställa ut sitt tema, mellan 9.00-11.00 på ljusgården. Alla tar med sin färdiga text och en lärare kommer att finnas på plast för att hjälpa med material. Ytterligare information rörande inlämning och upphängning kommer ges efter kursstarten.

INLÄMNINGSKRAV OCH EXAMINATION 

För betyget godkänt krävs: 

  • Aktiv medverkan vid föreläsningar, seminarier/handledningstillfällen
  • Visad förmåga att aktivt ge respons på temagruppens texter under kursens gång
  • Aktivt deltagande och inlämningar vid grupparbeten
  • Leverans av arbetsmaterial varje vecka
  • Presentation och opposition på tvärkritiken, där skriven och muntlig opposition ges på två student texter
  • Presentation och opposition på slutkritiken, där skriven och muntlig opposition ges på två student texter
  • Deltagande i slutkritik där skriven och muntlig opposition ges på två studenters texter
  • Godkänd text. Textens omfång ska vara 25 000 tecken inklusive mellanslag (+/- 10 %) exklusive litteraturlista.
  • Texten bedöms med avseende på organisation, innehåll och språklig utformning samt referenshantering. Texten skall också innehålla:
    • På framsidan skall finnas: abstrakt, bild, titel, nyckelord och tillhörighet.
    • Texten skall innehålla referenser, bibliografi över använd litteratur.
  • Medverka vid utställning

NÄRVARO OCH KOMPLETTERING

Kursen innehåller ett flertal obligatoriska moment: kursspecifika moment (generella föreläsningar, tvärkritik, slutkritik, utställning, kursavslutning) och temaspecifika moment (temafokuserade föreläsningar och seminarier, handledningstillfällen, gruppdiskussioner och feedback). När det gäller de generella föreläsningarna så anmäler du närvaro själv via Canvas. För godkänd kurs krävs aktiv närvaro på obligatoriska moment och dessa kan kompletteras. Nedan står listat vad som skall göras om man missar ett moment. 

  • Om föreläsning, generell eller temabaserad missas så ska en intervju med en student som närvarat vid tillfället lämnas in via Canvas, under Uppgifter/Kompletteringar.
  • Om du inte kan närvara på ett handledningstillfälle måste du skicka ett mejl till din temaledare med information om detta.
  • Om grupptillfälle missas så ska en egen sammanställning göras av alla veckans gemensamma texter samt skriftlig feedback till gruppmedlemstext. Lämnas in på Canvas, under Uppgifter/Kompletteringar.
  • Om man missar tvärkritiken skall man ge skriftlig feedback till 4 av sina studiekollegors texter och dessa skall lämnas in via Canvas, under Uppgifter/Kompletteringar.
  • Om man missar slutkritiken skall man ge skriftlig feedback till 4 av sina studiekollegors texter och dessa skall lämnas in via Canvas, under Uppgifter/Kompletteringar.

Om man inte klarar kursen har man två tillfällen att lämna in 5/4 och 7/6, säg till er temaledare när ni lämnat in. Om studenten har missat en betydande del av kursen och studenten inte bedöms kunna uppfylla lärandemålen enligt kursplan behöver kursen läsas om.

OBLIGATORISK REFERENSLITTERATUR OM SKRIVANDE 

Björk, Lennart & Räisänen, Christine (1997). Academic writing: a university writing course. Lund, Studentlitteratur. Kapitel: 1, 2 och 4. 

Paulsson, Ulf & Björklund, Maria (2012)Seminarieboken: att skriva, presentera och opponera. Lund, Studentlitteratur. Kapitel: 1, 3, 4, 8 och 9

Lindstedt, Inger (2019)Forskningens Hantverk. Studentlitteratur. Del 3: Litteratur och källor, kapitel 17-25.

Wallsten, Lars (2018)Akademisk essä: introduktion och skrivhandledning (häftad). Studentlitteratur. Kapitel: 1, 2, 3 och 6. 

Svenska Språknämnden Svenska skrivregler. 

Tips på bra länkar: 

https://writing.chalmers.se

Nu finns en ny skrivguide för dig som vill ha hjälp med skrivarbetet: skrivregler, tips, FAQ och användbara länkar. På webbplatsen finns också Chalmers Writing Centre där studenter kan boka tid för skrivhandledning hos studenthandledare. Det finns även länkar till andra skrivresurser t.ex. kandidatresurssidan och Fackspråks valbara kurser.

https://www.lib.chalmers.se/studieresurser/laes-och-skrivstoed/

Läs och skrivhjälp genom Chalmers bibliotek  

https://www.lib.chalmers.se/bibliotekets-undervisning/guider/

Referenshantering Chalmers bibliotek

https://libguides.ub.uu.se/referensguiden

Uppsala Universitets skrivguider

http://skrivguiden.se

Skrivguide från process till referenshantering

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum