Course syllabus
Kurs-PM
Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
Kontaktuppgifter
Examinator: Lars Marcus lars.marcus@chalmers.se
Koordinator/Handledning:
Carl-Johan Vesterlund carl-johan.vesterlund@chalmers.se
Henrik Markhede markhede@chalmers.se
Kursens syfte
Syftet är att studenten efter genomförd kurs skall ha grundläggande kunskaper om stadsbyggandets materia i form av städers bebyggelse och rumsliga struktur, samt den offentliga planprocess som styr stadsbyggandet så att hon/han kan agera som affärsutvecklare eller entreprenör inom detta område i verkliga situationer.
Schema
Kurslitteratur
Björling, Nils, (2020). ”Det svenska planeringssystemet”, Fusion Point rapport 05, Älvstranden utveckling AB.
Jacobs, Jane (2005). Den amerikanska storstadens liv och förfall”, Daidalos, Lund.
Le Corbusier, ”The city of tomorrow and its planning”, in Larice, Michael, & McDonald, Elisabeth, (Eds.) (2013). Urban Design Reader, Routledge, UK.
Marcus, Lars, Berghauser Pont, Meta (2020). ”Teorier om stadsform för att mäta städer”, Fusion Point rapport 02, Älvstranden utveckling AB.
Marcus, Lars, Berghauser Pont, Meta (2020). ”Texter om städer”, Fusion Point rapport 03, Älvstranden utveckling AB.
Unwin, Raymond (1912). Nothing Gained by Over-Crowding! How the Garden City Type of Development May Benefit Both Owner and Occupier. P.S. King & Co, Westminister, Storbritannien.
Kursens upplägg
Kursen hanterar grundläggande kunskaper för en byggherre när det gäller att initiera och förverkliga nya byggprojekt. Fokus ligger på de tidiga skeden där sådana projekt tar form och introduceras i den svenska planprocessen. Detta förutsätter dels kunskap om den materia som hanteras i sådana projekt i form av mark och markförbättringar såsom bebyggelse, dels om den svenska planprocessens syfte, skeden och aktörer.
När det gäller mark och markförbättringar kan man beskriva detta i form av olika lager som skapar förutsättningar och möjligheter för nya byggprojekt. Lite förenklat kan man tala om tre sådana lager:
- ett lager som utgörs av det av naturen givna landskapet.
- ett lager av juridisk art som utgörs dels av en ägarstruktur i form av fastigheter, dels av föreskrifter för markanvändning i form av kommunala planer.
- ett lager i form av markförbättringar såsom bebyggelse som dels skapar tillgänglighet genom vägar och gator, dels skapar underlag för olika användningar genom bebyggelse och anläggningar av olika slag.
Kunskap om denna materia är grundläggande för en byggherre för att kunna formulera ett bärkraftigt byggprojekt, vare sig denne själv är markägare eller inte. Det är denna materia byggherren investerar i för att göra en god affär.
När det gäller planprocessen är det viktigt att ha en god förståelse av dess syfte, dess olika lagstiftade skeden och dess olika aktörer, vilka skapar förutsättningar och möjligheter för nya byggprojekt.
- Syftet är att i en lagstiftad process mot bakgrund av politiska beslut väga av hur marken i kommunen ska användas, så att enskilda byggherrars intressen vägs av mot andra intressen.
- Skedena i denna process är noga uttryckta i Plan och Bygglagen (PBL) och drivs framåt av en serie politiska beslut på kommunal nivå.
- Viktiga aktörer i denna process vid sidan av markägare är staten, länsstyrelsen, kommunen, berörda grannar, allmänhet och intresseorganisationer.
Ett sätt att sammanfatta detta är att säga att ett byggprojekt är resultatet av byggherrens krav (den som finansierar och genomför projektet), brukarens krav (den som kommer att använda projektet) och samhällets vilja (de politiska beslut som berör projektet) under vissa rådande finansiella villkor (de samhällsekonomiska förutsättningar) där platsens egenskaper (de tre lagren beskrivna ovan) är av avgörande betydelse. Denna kurs har en särskild betoning på kunskapen om platsens egenskaper.
Det specifika byggherreperspektivet som är central för kursen kan i detta sammanhang delas upp i tre faser. Den första handlar om att förstå vad man har, i synnerhet när det gäller den plats där man överväger att initiera ett byggprojekt. Den andra handlar om vad man vill utifrån denna förståelse av platsen förutsättningar och möjligheter. Den tredje om vad man gör för att komma vidare med det byggprojekt man föresatt sig. Alla dessa faser kommer att studeras i kursen och utgör utgångspunkt för en serie övningsuppgifter.
Kursen består av följande moment:
Föreläsningar ges för att ge god insikt i:
- Stadsbyggandets materia i form av städer bebyggelse och rumsliga struktur.
- Stadsbyggandets process så som den styrs genom Plan- och bygglagen.
Föreläsningarna fördjupas i övningar och litteraturseminarier som sammanfattas och lämnas in i form av en rapport för de olika övningsuppgifterna.
Kursen som helhet summeras i ett projektarbete där ett konkret byggprojekt på en specifik tomt formuleras och beskrivs
- Dels som ett konkret planförslag med bebyggelse på en specifik tomt där bebyggelsens form och läge noggrant beskrivs och tolkas utifrån dess markanvändning, ekonomiska värde och samhälleliga påverkan.
- Dels hur detta projekt påverkas och genomgår bearbetningar genom den offentliga planprocessen från markanvisning till bygglov.
Handledning ges av både forskare och erfarna praktiker inom området.
Presentationer och kritik av projektförslag genomförs för varje övningsuppgift.
Studiebesök och övningar genomförs som praktisk fördjupning av projektarbetet
Lärandemål
- Ha grundläggande kunskaper om stadsbyggandets materia i form av städers bebyggelse och rumsliga struktur när det gäller relationen mellan olika markanvändningar och bebyggelsens täthet, typer och mått.
- Ha grundläggande kunskaper om stadsbyggandets materia i form av städers bebyggelse och rumsliga struktur när det gäller relationen mellan olika markanvändningar och deras lokalisering i städers rumsliga struktur.
- Ha grundläggande kunskaper om stadsbyggandets materia i form av städers bebyggelse och rumsliga struktur när det gäller enskilda byggprojekts värdeskapande och ekonomiska bärighet liksom samhälleliga påverkan.
- Ha en god förståelse för fastigheters juridiska grund och hur de har en grundläggande roll för städers bebyggelse.
- Kunna förklara vilka intressen (allmänhet, stat, kommun och andra sakägare) som Plan- och Bygglagen (PBL) reglerar genom de olika plandokument och planprocesser den föreskriver vid initiering och genomförande av byggprojekt.
- Kunna analysera vad existerande plandokument som detaljplaner ger för byggrättigheter och andra möjligheter.
- Kunna utföra, presentera och kritiskt värdera konkreta bebyggelseförslag i form av illustrationsplaner, detaljplaner och planbeskrivningar.
Examination
För godkänt slutbetyg på kursen krävs såväl godkänd inlämningsuppgift (3hp) som godkänt projekt (6hp). Slutbetygets grad beror på det sammanvägda betyget på inlämningsuppgiften och projektarbetet.
Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.
Länk till kursplanen i Studieportalen: ARK541 Stadsbyggnad ur ett byggherreperspektiv lp4 VT24 (9 hp)
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|