Course syllabus

Kurs-PM

TEK725 TEK725 Industriell organisation och ekonomi lp4 VT24 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

 

Kontaktuppgifter

Examinator:

Kaj Suneson, tfn 031 – 772 5776, e-post: suneson@chalmers.se

Föreläsare:

Carl Sjöberger, tfn 031 – 772 6475, e-post: carl.sjoberger@chalmers.se

Kaj Suneson, tfn 031 – 772 5776, e-post: suneson@chalmers.se

Övningsledare:

Carl Sjöberger, tfn 031 – 772 6475, e-post: carl.sjoberger@chalmers.se

Kaj Suneson, tfn 031 – 772 5776, e-post: suneson@chalmers.se

Studentrepresentanter:

Yamen Altouba yamen.altouba@gmail.com

Eric Amby eric.amby@gmail.com

Carl Ericsson Klein Carl.klein6@hotmail.com

Marianne Menares Palma Nice_latina84@hotmail.com

Jacob Wandebäck jacob.wandeback@telia.com

Kursens syfte

Syftet för de flesta företags verksamhet är att på ett så effektivt och lönsamt sätt som möjligt producera produkter och tjänster till sina kunder. Ingenjören har en viktig roll i produktionen, ofta i någon ledande ställning, och måste därför vara insatt i såväl ekonomins grundläggande funktioner och begrepp som i hur en organisation fungerar.

Syftet med denna kurs är att introducera studenten till ämnesområdena ekonomi och arbetsorganisation samt ge en liten inblick i hur kunskaperna kan utnyttjas i praktisk användning.

Kursen tar upp ett brett spektra av teorier, modeller och samband inom industriell ekonomi och arbetsorganisering. I projektform adresseras också jämställdhet, mångfald och likabehandling.

Schema

Detaljerat schema med litteraturhänvisningar kommer att presenteras under moduler.

Observera! att seminarium den 24/5 är ett obligatoriskt tillfälle då fysisk och mental närvaro samt visst aktivt deltagande krävs.

TimeEdit

 

Kurslitteratur

 

Kursens upplägg

Kursen läraktiviteter delas med kurs LMU450 avseende föreläsningarna och övningar emedan projektet genomförs specifikt för TEK725.

Innehållet och upplägget förutsätter att teknologen aktivt tar ansvar för den egna inlärningen. Undervisningen består av föreläsningar, övningar samt seminarier.

Föreläsningarna syftar i första hand till att förklara och underlätta den egna läsningen av litteraturen. De kan inte anses täcka hela kursens teoretiska innehåll.

Övningstillfällena består antingen av räkneövningar eller av en mer praktisk uppgift som ska lösas/bearbetas under övningen. Dessa övningar ska ge en mer praktisk bild av vad teorierna betyder. Övningar inom området arbetsorganisation kan ske genom bearbetning av något praktikfall, diskussion/seminarium om någon speciell fråga eller att diskutera och lösa essäfrågor från tidigare tentamina.

Föreläsningar och övningar inom området ekonomi kommer finnas inspelade. 

Kursen består av tre avsnitt:

  1.  Företags-/verksamhetsformer
  2. Olika perspektiv och filosofier om organisering av arbete samt något om personalgruppen (gruppers utveckling, motivation) och aktuella frågeställningar.
  3. Modellering av verksamheten i ekonomiska termer. I detta tredje avsnitt kommer resultatplanering, produktkalkylering, investeringskalkylering samt redovisning av verksamheten att beröras.

De tre avsnitten överlappar varandra och kommer till stor del att gå in i varandra utan tydliga avgränsningar.

Projektets innehåll och genomförande presenteras under någon av de två första läsveckorna, här på Canvas. Övergripande innebär det att gruppvis behandla frågor om hur aktuella frågeställningar inom arbetsorganisation kan påverka situationen för olika grupper och om det finns kopplingar till JML-området. Projektet redovisas under ett obligatoriskt seminarium samt genom en inlämning av en väl bearbetad fil med presentationsmaterial (ppt/pptx). Obligatoriskt seminarium hålls fredagen den 24/5.

Förändringar sedan förra kurstillfället

Mekatronik hade förra året primärt tillgång till övningar på fredag förmiddag - i år genomförs övningarna en gång på fredags-förmiddagen och en gång på fredag eftermiddag, oavsett programtillhörighet.

Antalet övningstillfällen är dimensionerat efter erfarenheten av hur många studenter som tidigare deltagit vid dessa.

Lärandemål

  • Redogöra för och använda grundläggande ekonomiska begrepp och olika organisationsformer.
  • Redogöra för olika arbetsorganisatoriska perspektiv och ledarskapsperspektiv.
  • På en grundläggande nivå använda olika arbetsorganisatoriska perspektiv och ledarskapsperspektiv för att analysera och beskriva vanliga yrkesmässigt kopplade situationer.
  • Redogöra för aktuella frågeställningar inom området arbetsorganisation.
  • Reflektera, analysera och argumentera för kopplingen mellan aktuella frågeställningar inom arbetsorganisation, jämställdhet, mångfald och likabehandling.
  • Genomföra ekonomiska kalkyler för produkter, beslut och investeringar utifrån givna förutsättningar
  • Redogöra för finansiering och dess grunder.
  • Förstå och beskriva årsredovisningar med fokus på balans- och resultaträkningar.
  • Genomföra finansiell analys utifrån årsredovisningar.

Examination

Examinationen har två delar med två inrapporteringar till Ladok.

  1. Genomförande av ett projekt i grupp - skala U/G. Detta inkluderar ett obligatoriskt seminarium och presentations tillfälle.
  2. Godkänt resultat på tentamen (40% för 3:a (godkänt), 60% för 4:a samt 80% för 5:a). Tentamen sker i det digitala verktyget "Inspera" på campus (se På tentamensdagen och efter tentan | Chalmers). Tentamen genomförs på Campus och kan inte genomföras på distans på andra villkor än de Chalmers centralt bestämt.

För minst godkänt slutbetyg (3) krävs godkänt resultat på vart och ett av momenten. Det godkända slutbetyget ges i skalan 3, 4 eller 5, baserat på tentamensresultatet.

Allt material och föreläsnings-/övningsinnehåll utgör grund för examination. Chalmersgodkänd miniräknare är godkänt hjälpmedel vid tentamen. Inga andra hjälpmedel.

Ordinarie tentamen är planerad till 28/5-24, förmiddag.
Omtentamen i augusti: 28/8-24, eftermiddag.

Missade obligatoriska moment (seminarium/presentation) får studenten i första hand fullgöra vid nästa kurstillfälle. Studenten ansvarar själv för anmälan till dessa genom kontakt med den då aktuella examinatorn/kursansvarige. I mån av tillräckligt antal studenter som missat seminarium/presentationstillfället kommer ett sådant att anordnas sent i augusti. Individuella kompletteringsuppgifter är ej möjliga.

Notera: Inga hjälpmedel utöver chalmersgodkänd räknare är tillåtna under tentamen (dvs ingen formelsamling).

Utrymme för alternativa examinationsformer finns vid mycket speciella situationer (normalt INTE för att det är den sista kursen). Examinatorn tar beslut om dessa baserat på såväl den speciella situationen samt den praktiska möjligheten att genomföra sådana alternativa examinationer.

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Course summary:

Date Details Due