Course syllabus

Kurs-PM Hydrologi och dagvatten (ACE185)  7,5 hp

Vatten Miljö Teknik, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola, Vårterminen 2024, läsperiod 4

Välkommen till kursen Hydrologi och dagvatten!

Vatten är vår kanske allra viktigaste resurs, men både brist och överflöd av vatten kan innebära utmaningar för samhället. Ett hållbart nyttjande av och skydd mot vatten är centrala samhällsfrågor i ett förändrat klimat. Kunskap om hur nederbörd påverkar avrinning är avgörande för att bygga och anpassa ett hållbart samhälle som har god tillgång på vatten av hög kvalitet samtidigt som infrastruktur och viktiga samhällsfunktioner skyddas mot höga vattenflöden.

Kursens syfte och lärandemål

Det övergripande syftet med kursen är att du ska förvärva fördjupad förståelse om den hydrologiska cykeln i natur- och stadsmiljö och hur denna påverkas av ett förändrat klimat (Figur 1). Du ska kunna tillämpa förvärvade kunskaper för att beräkna och modellera vattenflöden samt relatera förändringar i hydrologiska processer, t.ex. nederbörd och vattenflöden, till effekter på miljö och samhälle. Efter kursen ska du kunna arbeta i projekt som syftar till att dimensionera och anpassa infrastruktur som påverkas av nederbörd och avrinning.

 Vattnets kretslopp i naturlig miljö (vänster) och stadsmiljö (höger). Vattnets kretslopp i naturlig miljö (vänster) och stadsmiljö (höger).

Figur 1. Vattnets kretslopp i naturlig miljö (vänster) och stadsmiljö (höger).

Hydrologi och dagvatten är en påbyggnadskurs inom ämnesstråket Vattenresurser och vattenteknik, med betoning på tillämpning av lärsekvenserna Hållbar utveckling och Vetenskaplig metodik. Kunskap från framför allt ämnesstråken Samhällsplanering och infrastruktur samt Markresurser och markteknik tillämpas i kursen. Kursen tar avstamp från kurserna

  • Tätorters funktioner och utformning (BOM210)
  • Vattenresurser och hydraulik (BOM270)
  • Teknisk samhällsplanering (BOM575) / Samhällsplanering – grunder och tillämpning (BOM275)

Kursen kan läsas av tredjeårsstudenter vid högskoleingenjörs- och civilingenjörsprogrammen inom Samhällsbyggnadsteknik.

Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska du kunna:

  • Förklara de processer som deltar i den hydrologiska cykeln och hur dessa påverkas av klimatförändringar.
  • Beskriva hur hydrologiska förändringar påverkar den hydrologiska cykeln och därmed effekter på miljö och samhälle.
  • Beräkna och modellera ytvattenflöden för olika hydrologiska förhållanden.
  • Beräkna och modellera dagvattenflöden i urbana områden.
  • Tillämpa principer för vattenburen transport av föroreningar.
  • Beskriva och motivera lämpliga metoder för flödesmätning och provtagning av naturliga vattenförekomster och dagvatten.
  • Beskriva betydelsen av det europeiska vattendirektivet.
  • Värdera och föreslå åtgärder för hållbar dagvattenhantering i urbana områden med avseende på kvantitet, kvalitet och ekosystemtjänster.

Kursinnehåll

Kursen behandlar de deltagande processerna i den hydrologiska cykeln i natur- och stadsmiljö, med fokus på nederbörd, avrinning, samt bildning och kvalitet av ytvatten. Klimatförändringarnas påverkan på den hydrologiska cykeln samt efterföljande konsekvenser för miljö och samhälle, liksom möjligheter för klimatanpassning inom infrastruktur, ingår som viktiga moment i kursen. Kursen behandlar åtgärder för dagvattenhantering i urbana områden med avseende på vattenkvantitet och -kvalitet samt ekosystemtjänster. Det inkluderar beräkning av dagvattenavrinning, föroreningstransport och utformning av hållbara dagvattenlösningar. I kursen introduceras EU:s vattendirektiv och direktivets betydelse för vattenvård och vattenplanering i Sverige och inom EU.

Ni kommer att lära er att använda olika modelleringsmetoder för att svara på frågeställningar gällande avrinning, flöde, dagvattenprocesser och vattenkvalitet. Ni bekantar er med olika provtagningstekniker, t.ex. sedimentprovtagning och flödesproportionell provtagning av dagvatten och naturliga vattenförekomster, liksom olika mättekniker för exempelvis flöde och vattenkvalitet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar av lärare från Chalmers och inbjudna experter, diskussionsseminarier, övningar, projektuppgift (som bygger på övningarna) med delinlämningar och slutredovisning, och egen inläsning av kurslitteratur.

Lärare och kursadministration

Vi lärare som är delaktiga i kursen arbetar som forskare på avdelningarna Vatten Miljö Teknik och Geologi och Geoteknik, och vi arbetar alla med vattenfrågor.

Inbjudna experter

Till vår hjälp har vi flera experter utanför Chalmers inom modellering, hydrologi, dagvatten och vattenförvaltning, som kommer att delta i undervisningen (se schema för detaljer). Dessa är:

  • Hampus Åkerblom – SCALGO
  • Emma Nilsson Keskitalo – VA-utredare på team VA-teknik, Norconsult
  • Lina Engvall – projektingenjör inom dagvatten, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad
  • Mikael Lennermark – Hydrolog, SMHI

Administration och frågor

  • Om du har frågor som rör kursen, kontakta Jesper Knutsson

Vi skulle vilja helst att du skriver din fråga under Discussion på Canvas, så att alla kan se frågan och mina svar. Du kan självklart också kontakta kurskoordinator via mail och om du inte får svar inom rimlig tid och det är brådskande – på telefon 0317722136.

  • Ingrid Engström sköter institutionens kursadministration: engstrom@chalmers.se
  • Undervisningsspråk är svenska och en stor del av kurslitteraturen är på engelska.

Kurshemsida

Vi använder oss av kurshemsidan i Canvas för allt (information, litteratur, material och inlämningar).

Kursvärdering

Kursvärdering kommer att ske enligt Chalmers process, med kontinuerlig utvärdering genom två träffar med studentrepresentanter och lärare samt webenkät efter avslutad kurs.

Utifrån kursvärdering föregående läsår har vi gjort förändringar i kursen som rör följande punkter:

  • Reviderat och granskat övrigt kursmaterial, inlusive kurs-pm och kurshemsida.
  • Försökt skapa redundans i lärarlaget där så varit möjligt

Kurslitteratur

  • Kurslitteraturen är både på svenska och engelska.
  • Kurslitteraturen finns på Canvas.
  • I dokumentet Projektuppgift Hydrologi och dagvatten finns all information ni behöver för att förbereda er inför, utföra och rapportera projektuppgifterna.

Examination

Examinationen består av:

  • skriftlig tentamen som utförs individuellt (50 %, 65 % och 80 % för betyg 3, 4 och 5)
  • projektuppgifter som utförs i grupp (IG eller G)
  • individuell rapport (IG eller G)

Den skriftliga tentamen motsvarar 4,5 hp, projektuppgiften och de obligatoriska momenten motsvarar tillsammans 3 hp.

Projektuppgift

Projektuppgiften utförs i grupp om fyra studenter och är fördelat på fyra övningar med delinlämningar, se tabell. Beskrivning av projektuppgiften finns här: Projektuppgift - Hydrologi och dagvatten

Inlämning

Vecka

Inlämningstyp

Flödes- och föroreningsberäkningar med Excel

Lv 4

Grupp

SWAT-modellering

Lv 5

Grupp

SCALGO-modellering

Lv 6

Grupp

Föroreningstranport (MatLab)

Lv 8

Grupp

Syntesrapport

Lv 10

Individuell

Projektuppgifterna betygssätts Godkänt eller Underkänt. De övningar som ingår i projektuppfiten ska redovisas i en kort rapport som lämnas in via Canvas. Lärarna läser era rapporter och lämnar feedback om komplettering behövs innan den kan godkännas. Den individuella slutrapporten ska vara en reflektion som rör alla aspekter av projektuppgiften. Den muntliga redovisningen utformas som en diskussion med en annan grupp där man kritiskt reflekterar över och opponerar på varandras arbete.

En utförlig beskrivning av projektuppgiftens övergripande mål och alla ingående övningar med delinlämningar, med datum för deadline, frågor att besvara, samt förväntningar och utformning av rapporter och opposition, finns i det separata dokumentet Projektuppgift Hydrologi och dagvatten.

Fältdag

Under fältdagen arbetar vi ute i fält. Vi besöker Järnbrottsdammen och Stora Ån och ni får lära er mer om och testa på olika metoder för provtagning av vatten och sediment samt mätning av vattenflöden och vanliga vattenkvalitetsparametrar. Moment som ingår är (preleminärt):

  • Flödesprovtagning i Stora Ån, med ADCP/ADV och flygel. Detta gör ni ihop med en fälthydrolog från SMHI
  • Flödesproportionell, automatisk provtagning av dagvatten
  • Mätning av generella vattenkvalitetsparametrar (t.ex. pH, turbiditet, konduktivitet) med hjälp av multiprobe
  • Sediment- och vattenprovtagning med grab sampler

Bussen som tar er ut till Järnbrott avgår från Chamers (tid och plats meddelas i på kurshemsidan). Missar man bussen får man ta sig dit ut med taxi, det går inte att komma dit till fots (p.g.a. motorväg) eller egen bil (p.g.a. mycket begränsade parkeringsmöjligheter).

Kom ihåg att klä er varmt på kropp och fötter (gärna gummistövlar, om ni har): vi kommer att vara utomhus, utan skydd mot regn, sol och vind, i ungefär 3 timmar. Ta gärna med fika, då det finns tid för paus mellan övningarna.

Tentamen

  • Skriftlig tentamen (betyg: U, 3, 4 och 5) motsvarar 5 hp.
  • Datum för ordinarie tentamen och omtentamen anges i schemat sist i detta dokument.
  • Betyg på tentamen rapporteras till Ladok senast 15 arbetsdagar efter tentamen. Tentamensgranskningstillfälle anges i schemat sist i detta dokument.
  • Gamla tentamen finns att ladda ned från Canvas. Observera att gamla tentamen inte är en exakt spegling av vad ”ni behöver kunna för att klara tentan”.

Detaljerat schema

Nedan presenteras schemat för kursens olika moment. Schemat är också tillgängligt i TimeEdit. Några förklaringar till de olika benämningarna:

Föreläsning – salsföreläsning med lärare / föreläsare

Övning / övningstillfälle – räkneövning, modellering, tillämpning. Med eller utan handledning/lärare

Grupparbete/självstudier – Schemalagd tid för arbete i grupp eller på egen hand

KoV – Kretslopp och vatten, förvaltning på Göteborgs stad

                                       

Dag

Tid

Lokal

Innehåll

Lärare

Läsvecka 1

18/3 må

13:15–15:00

SB-L200

Föreläsning: Kursupplägg (L1)

Föreläsning: Hydrologiska processer (L2)

 

Jesper Knutsson Jesper Knutsson

 

15:15–17:00

SB-L200

Föreläsning: Dagvattenflöden (L4)

Jesper Knutsson

21/3 to

8:00-9:45

SB-L300

Föreläsning: Hållbar dagvattenhantering – vattenkvalitet (L9)

Ann-Margret Strömvall

 

10:00-11:45

SB-L300

Föreläsning: Nederbörd-avrinning beräkningar (enhetshydrograf) (L6)

Jesper Knutsson

22/3 fr

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Klimatanpassning av Göteborg (L3)

Lina Engvall (Kretslopp och vatten)

Läsvecka 2

25/3 mo

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Hållbar dagvattenhantering – vattenflöden (L5)

Thomas Pettersson

 

15:15-17:00

SB-D309

Räkneövning: Dagvattenflöden med bräddavlopp

Thomas Pettersson

Läsvecka 3

må - fr

 

 

Omtentor, självstudier, ledigt

 

 

Läsvecka 4

8/4 må

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Introduktion problemuppgift Flödes- och föroreningsberäkningar med Excel

Jesper Knutsson

 

15:15-17:00

SB-D309

Övning med handledning: Flödes- och föroreningsberäkningar med Excel

Jesper Knutsson

11/4 to

8:00-9:45

SB-D309

Övning: Flödes- och föroreningsberäkningar med Excel

Grupparbete

 

 

10:00-11:45

SB-D309

Övning med handledning: Modellering - Flödes- och föroreningsberäkningar med Excel

Jesper Knutsson

 

12/4 fr

15:15-17:00

 

Övning: Flödes- och föroreningsberäkningar med Excel

Grupparbete

 

 

17:00

 

 

Inlämning i Canvas: Modellering – Excelmodellering

 

 

 

Läsvecka 5

15/4 mån

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Introduktion till modeller för dagvattenflöde och kvalitet (L7)

Föreläsning: Hydrologisk modellering (L8)

Introduktion till problemuppgift SWAT

Viktor Bergion

Emma Nilsson Keskitalo

 

 

15:15-17:00

SB-D309

Övning med handledning: Introduktion till problemuppgift Modellering med SWAT

Viktor Bergion

 

18/4 to

8:00-9:45

SB-D309

Övning med handledning: Modellering - SWAT

Viktor Bergion

 

 

10:00-11:45

SB-D309

Övning: Modellering - SWAT

Grupparbete

19/4 fr

13:15-15:00

SB-H6

Föreläsning: Introduktion till provtagnings- och mättekniker (L13)

Thomas Pettersson

 

15:15-17:00

-           

Övning: Modellering - SWAT

Grupparbete

 

17:00

-           

 

Inlämning i Canvas: Modellering – SWAT

 

 

Läsvecka 6

22/4 to

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning / intro : SCALGO

Hampus Åkerblom (SCALGO)

 

 

15:15-17:00

SB-D309

Övning med handledning: Frågor om SCALGO

Hampus Åkerblom (SCALGO)

 

24/4 on

13-17

 

Fältdagen

Jesper, Viktor, Mikael

 

25/4 to

8:00-9:45

SB-D309

Övning med handledning: Modellering - SCALGO

Hampus Åkerblom (SCALGO)

 

 

10:00-11:45

SB-D309

Övning: Modellering - SCALGO

Grupparbete

 

26/4 fr

15:15-17:00

 

Övning: Modellering - SCALGO

Grupparbete

 

 

17:00

-           

 

Inlämning i Canvas: Modellering – SCALGO

 

 

Läsvecka 7

29/4 må

13:15-15:00

SB-L300

Reservtid

 

 

15:15-17:00

SB-L300 Reservtid

 

2/5 to

8:00-9:45

SB-L300

Föreläsning: Frekvensanalys: statistiska metoder för att förutsäga flöde och vattennivåer (L11)

Thomas Pettersson

 

10:00-11:45

SB-D309

Övningstillfälle Frekevensanalys

Thomas Pettersson

3/5 fr

15:15-17:00

SB-D309

Reservtid

 

 

Läsvecka 8

6/5 må

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Säker avloppshantering i ett förändrat klimat (L12)

Anna Ohlin Saletti

 

15:15-17:00

SB-D309

Övning: NORIA Education Waste Water

Anna Ohlin Saletti

Läsvecka 9

13/5 må

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Transport av föroreningar (L10)

Mia Bondelind

 

15:15-17:00

SB-D309

Övning med handledning: Modellering - Transport av föroreningar

Mia Bondelind

16/5 to

8:00-9:45

SB-D309

Övning med handledning: Modellering - Transport av föroreningar

Mia Bondelind

 

10:00-11:45

SB-D309

Övning: Modellering - Transport av föroreningar

Grupparbete

17/5 fr

15:15-17:00

 

Övning: Modellering - Transport av föroreningar

Grupparbete

 

17:00

-           

 

Inlämning i Canvas: Modellering - Transport av föroreningar

 

 

Läsvecka 10

20/5 må

13:15-15:00

SB-L300

Föreläsning: Summering av kursen (L14)

Räknestuga med handledning

 

Jesper Knutsson, Thomas Pettersson

 

15:15-16:00

SB-L300

Räknestuga med handledning (vid behov)

Jesper Knutsson,

23/5 to

8:00-9:45

-

Självstudier

Självstudier

 

10:00-11:45

 

Självstudier

 

 

17:00

-

 

Inlämning i Canvas: individuell syntesrapport

 

 

24/5 fr

15:15-17:00

 

Självstudier

Självstudier

Tentamen och Ladok-registrering

30/5 to

14:00

 

Tentamen

 

7/6 fr

 

 

Deadline för Ladok-registrering av projektuppgift, d.v.s. ALLA inlämningar måste vara godkända

 

27/8

14:00

 

Omtenta 1

 

 

 

Ågatan_Google Maps.png

Översvämning i Mölndal år 2006 då Mölndalsån breddade över och lade stora delar av centrum under vatten (återges med tillåtelse av fotografen Rune Feldt). Jämför med samma gatubild från mars 2019 (Google Maps Street view).

 

 

Course summary:

Date Details Due