Course syllabus

Kurs-PM

ARK104 ARK104 Rum och geometri lp3 VT22 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

För fullständigt Kursprogram 2023-24 se: ARK 104 Kursprogram Fullständigt VT-24 - Links to an external site. 

 

Kontaktuppgifter

examinator | Jonas Lundberg | jonas.lundberg@chalmers.se

handledare/kurs admin. | Erica Hörteborn | ericah@chalmers.se 

handledare | Kengo Skorick | kengo@chalmers.se

handledare | Tabita Nilsson | tabita@chalmers.se

verkstad     | Peter Lindblom | peter.lindblom@chalmers.se

Kursens syfte

Rum & Geometri ämnar utveckla förmågan att arbeta med geometriska kunskaper som grund för rums-gestaltande projektarbete. Vi börjar med kunskaper i geometri och geometriska mönster som vi kommer elaborera i tre dimensioner med en rad analoga och digitala gestaltningstekniker. Gestaltningsexperimenten syftar att utveckla kunskaper och färdigheter i förhållandet mellan rum, geometri och rörelse samt att utveckla både digitala och analoga färdigheter och arbetssätt. Målet är att utveckla ett tillvägagångssätt för att handskas med osäkerheten och komplexiteten av gestaltning genom specifika gestaltningstekniker i skapandet av rum som baseras på samspelet mellan geometriska kunskaper, rumsformer samt rumsupplevelser.

  • utforska samspel mellan rumsformer, rumsupplevelser och rumsgeometri

  • träna gestaltning av rum och form utifrån ett geometriskt förhållningssätt

  • ge baskunskaper i geometri

  • ge praktiskt användbar arkitektkunskap om trappor och ramper.

 

Schema

TimeEdit - Links to an external site

 

Kurslitteratur

 

Litteratur:

Steadman, Philip (2006), Why are Most Buildings Rectangular?

Pottmann, Helmut, Wallner (2008), Johannes Geometry and Freeform Architecture 

Leopold, Cornelie (2006), Geometry Concept in Architectural Design

 

References:

Ching, Francis D. K, Architecture: Form, Space & Order

Blanciak, François, Siteless

Jesse Reiser and Nanako Umemoto, “Intensive and Extensive” and “Geometry and Matter”, in Atlas of Novel Tectonics (New York: Princeton Architectural Press, 2006) 

Engel, Heino (1997), Structure Systems

 

Kursens upplägg

Rum & Geometri kursen består av föreläsningar, övningar, laborationer, samt ett arkitekturprojekt. Eftersom mycket tid läggs ner på att handleda arkitekturprojektet och projektets kvaliteter bedöms vid examinationen är det viktigt att delta aktivt vid både föreläsningar och aktiviteter, laborationer samt vid handledning och konsultationer. Arbetet bedrivs individuellt och i små grupper på 2–3 studenter. Det är normalt sett viktigt att arbeta från skolans lokaler i den grad som det är möjligt för inom ritsalskulturen lär ni er lika mycket från varandra som ni gör från era lärare men under rådande omständigheter med COVID går det bra att arbeta hemifrån i den mån det är möjligt. Om ni befinner er på Chalmers se till att ni följer rådande riktlinjer. Kursen är uppdelat i 2 olika delmoment med uppgifter och veckoskisser som utfärdas i början av varje ny övning av respektive ritsal. 

DELMOMENT A    GESTALTNINGSÖVNINGAR
En rad olika undersökande och konstnärliga övningar och veckoskisser som definieras av respektive ritsal.

DELMOMENT B    GESTALTNINGSPROJEKT
Ett gestaltningsprojekt som går ut på att utveckla en artikulerad rumslighet som går att se på som en abstrakt platslös byggnad.

 

VIKTIGA DATUM

KURSINTRODUKTION         2024-03-25

RITSALSINTRODUKTION    2024-04-08

PÅSKLOV/SJÄLVSTUDIER    Vecka 14

MITTKRITIK                           2024-05-06
SLUTKRITIK                           2024-05-24
PORTFÖLJKRITIK                 2024-05-27 eller enligt överenskommelse med era handledare

Den officiella kurskommukationen sker via CANVAS so också är länkad till Onedrive där alla kursinlämningar sker. Använd i första hand CANVAS för att kontakta handledare och examinator är det extra brådskande går det också bra att använda e-post addresserna längst upp på sidan.

SOFTWARE

Rhinoceros, http://www.rhino3d.com/. 
Twinmotion, 
Adobe Photoshop
Adobe In-Design

ACE VERKSTAD

Hours: 9-12, 13-16.30, weekdays
Contact: Peter Lindblom, peter.lindblom@chalmers.se

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

Det ligger ett förslag på förändring av kursplanen. Efter senaste kursnämnden har geometri momentet lyfts ur kursen, vi ämnar ha en tydligare kommunikation mellan de olika ritsaarna samt att gestaltningsprojektet har förenklats för att de olika ritsalarna skall ha ett mer liknande förhållningssätt inför uppgiften. Vi kommer bibehålla det undersökande och konstnärliga arbetssättet samt uppdelningen i olika ritsalar med olika handledare som har viss autonomi i att utforma arbetssättet i ritsalen. 

Lärandemål

- uppvisa undersökningar av människors mått i relation till rum och rumsupplevelse

- uppvisa undersökningar av människors rörelser i relation till rum och rumsupplevelse

- uppvisa, kommunicera och försvara en arkitektoniskt gestaltad vertikal kommunikation utifrån bekvämlighet och representativitet samt samhällets krav på tillgänglighet och säkerhet

- uppvisa undersökningar av hur materiella fenomen och element som gravitation och värme, ljus och vatten växelverkar med rumsupplevelse och gestalt.

- uppvisa undersökningar av olika metoder och verktyg för representationer i 2D, 3D och i flera dimensioner - uppvisa, uppvisa, kommunicera och försvara ett arkitektoniskt gestaltat förslag till en mindre byggnad

 

Examination

Kursen examineras genom dels en aktiv process, dels presenterade och i dialog kommunicerade resultat. För betyget godkänd krävs både godkänd process och godkänt resultat enligt nedan, samt en godkänd i portföljformat reflekterad sammanfattning av förslag och process.

Till processen hör: godkända teoretiska studier, aktiv närvaro vid föreläsningar, seminarier, grupparbeten, handledning och genomgångar/kritiker, redovisad samt en i portföljformat godkänd dokumentation av arbetsprocessen.

Till resultatet hör: i tid och i efterfrågat format redovisade laborationer, veckoskisser och projekt, redovisning och försvar av ett eget genomarbetat gestaltningsförslag, inläsning och kritik av kurskamraters förslag, samt ett i portföljformat redovisat och reflekterat förslag.

Vid sen eller icke godkänd inlämning ges möjlighet till komplettering av projektet och portföljen snart efter kursens slutdatum eller i september.

 

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan - Links to an external site

Course summary:

Date Details Due