Course syllabus

Kurs-PM

Miljöekonomi

SEE150 lp4 VT24 (7,5 hp)

 

Innehåll:

Kontaktuppgifter 

Kursens syfte 

Övergripande lärandemål 

Innehåll & upplägg 

Kommunikation 

Kurslitteratur 

Examination & betygssättning 

Schema 

 

Kontaktuppgifter

Lärare:

Martin Persson (examinator)      David Andersson                           Jörgen Larsson

martin.persson@chalmers.se     david.andersson@chalmers.se     jorgen.larsson@chalmers.se

tel. 031-772 2148

Kursen ges av institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap, avdelningen för fysisk resursteori.

 

Kursens syfte

Kursens syfte är att ge en förståelse för ekonomiska teorier och modeller som används för att analysera samhällets resursanvändning och miljöpåverkan, samt att föra en kritisk diskussion kring deras underliggande antaganden och begränsningar. 

 

Övergripande lärandemål

Efter fullgjord kurs ska du kunna:

  • Förstå de teoretiska modeller som förklarar hur en marknadsekonomi fördelar resurser på ett effektivt sätt, samt beskriva olika typer av marknadsmisslyckanden som leder till miljöproblem och överutnyttjande av naturresurser (som externaliteter och kollektiva varor).
  • Beskriva hur man genomför en kostnads-nyttoanalys och vilka metoder som kan användas för att uppskatta värdet av ekosystem och miljöpåverkan i sådana analyser, samt kunna tillämpa dessa metoder i enklare analyser.
  • Förstå de grundläggande principerna för att genom politiska styrmedel åtgärda miljörelaterade marknadsmisslyckanden och skapa förutsättningar för ett hållbart utnyttjande av gemensamma naturresurser, från det lokala till det globala.
  • Kunna tillämpa begrepp som diskontering och substituerbarhet för att analysera klimatförändringarna och andra inter-generationella miljöproblem utifrån ett ekonomiskt perspektiv.
  • Kritiskt analysera, diskutera och värdera antaganden och värderingar som underbygger ekonomiska modeller och hur det påverkar slutsatserna som man drar ifrån dem.

 

Innehåll & upplägg

Kursen ger en introduktion till ekonomiska teorier och modeller för att analysera samhällets miljöpåverkan och naturresursanvändning. Med utgångspunkt i välfärdsekonomi introduceras olika orsaker till att marknaden inte hanterar naturresurser och miljö på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt, så som externaliteter och kollektiva varor. Kursen fokuserar på några av dessa marknadsmisslyckanden, samt sätt för samhället att hantera dem: kostnads-nyttoanalys som en metod för samhälleliga beslut som tar hänsyn värderingen av miljö och naturresurser, förutsättningar och styrmedel för att gemensamt nyttja kollektiva resurser på ett hållbart sätt, samt utmaningar med att analysera påverkan på miljön som drabbar framtida generationer (så som klimatförändringarna). 

Tematiskt är kursen uppdelad i fyra moduler: (i) en kort introduktion till välfärdsekonomi och marknadsmisslyckanden, (ii) ekonomisk miljövärdering & kostnads-nyttoanalys, (iii) kollektiva dilemman & miljöpolitisk styrning, samt (iv) klimatekonomi.

Genom hela kursen läggs stor vikt att kritiskt diskutera de ekonomiska modeller som används och de antaganden och värderingar de bygger på, för att förstå deras styrkor, begränsningar och etiska fundament. 

En förutsättning för att vi i kursen ska kunna hålla denna kritiska diskussion och att vi lärare ska kunna stödja dig i ditt lärande är att du kommer väl förberedd till och aktivt deltar i kursens olika läraktiviteter. Dessa består av föreläsningar, övningar, litteraturseminarier och lärstugor, som tillsammans syftar till att fördjupa din kunskap, ge dig möjlighet att testa din förståelse av begrepp och metoder, samt få återkoppling på vad du lärt dig:

  • Föreläsningarna kommer framförallt att användas till att tillämpa och fördjupa förståelsen för det som tas upp i kurslitteraturen, genom enklare övningar och fördjupande gruppdiskussioner. 
  • Övningarna syftar till att knyta olika koppla ihop kursinnehållet i ett tema genom att tillämpa begrepp och metoder i en större övningsuppgift, följt av diskussion. 
  • Litteraturseminarierna syftar till att ge perspektiv på bredare frågor - miljörättvisa, miljöpolitisk styrning och ekonomisk tillväxt - som ligger utanför och skär på tvärs genom kursens innehåll. Seminarierna kommer också träna er i att läsa och förstå vetenskaplig litteratur. 
  • Lärstugorna syftar till att skapa gemensamt lärande kring de delar som upplevs som mest utmanande i varje tema, samt ge er en chans att öva på frågor inför duggor och tenta.

Detta upplägg bygger på att du innan varje kursmoment har förberett dig, oftast genom att läsa relevanta delar av kurslitteraturen eller att kolla på en video som förklarar eller fördjupar centrala begrepp (det som ofta kallas ett ‘flippat’ klassrum). Vilka förberedelser som krävs inför varje kursmoment är beskrivet på kurshemsidan, under varje enskild aktivitet (föreläsning, övning, litteraturseminarium eller lärstuga) i var och en av kursens moduler. Se därför till att i god tid innan varje kursmoment gå in på dess sida på Canvas och kolla upp vad du behöver läsa eller göra inför det

En stor del av kursens läraktiviteter kommer att ske i mindre studentgrupper. Med undantag av litteraturseminarierna kommer dessa grupper att skifta genom kursen. För litteraturseminarierna kommer vi att ha fasta grupper under hela kursen, eftersom ni ska göra vissa förberedelser i grupp innan varje seminarium (detta beskrivs under varje seminarium under kursens moduler). Du hittar vilken seminariegrupp du tillhör under Personer -> Grupper på kurshemsidan.

 

Kommunikation

Löpande information kring kursen (som eventuella ändringar i schemat eller liknande) kommer att förmedlas på kursens anslagssida. Övergripande eller praktiska frågor kring kursen ställer du enklast genom att skicka ett mail till examinator (martin.persson@chalmers.se) eller fråga lärare när vi ses.

 

Kurslitteratur

Kurslitteraturen utgörs av främst av Runar Brännlund & Bengt Kriströms bok “Miljöekonomi” (Studentlitteratur, 2012), som finns att köpa på STORE. Boken kommer att kompletteras med andra texter och vetenskapliga artiklar som finns tillgängliga på kurshemsidan (under förberedelser för var och en av kursens olika moment).

 

Examination & betygssättning

Kursen bygger på kontinuerlig examination, dels utifrån aktivt deltagande på olika kursmoment, dels genom duggor som examinerar vart och ett av kursens teman (med undantag att det inledande temat välfärdsekonomi och marknadsmisslyckanden). 

För godkänt på kursen krävs:

  1. Aktivt deltagande på 5 av 7 semi-obligatoriska moment: tre övningar, ett rollspel, samt tre litteraturseminarium. Vi förväntar oss att du deltar på samtliga moment, eftersom de är viktiga för lärandet i kursen (och därför också ger bonuspoäng till slutbetyget i kursen), men om du på grund av sjukdom eller andra omständigheter som du inte har kontroll över missar mer än två av dessa moment, kontakta examinator.
  2. Godkänt (minst 10 av 20 poäng) på de tre duggorna. Duggorna kommer att genomföras i klassrummet, men digitalt via Canvas. Alla hjälpmedel kommer att vara tillåtna, men det kommer inte vara tillåtet att samarbeta eller använda AI-verktyg. Om du får underkänt på en eller flera av duggorna så finns möjlighet att skriva om dem på kursens ordinarie tentamenstillfälle. 

Om du uppfyller kriterierna för godkänt på kursen så sätts betyg på skalan 3-5 utifrån samlade poäng i följande moment:

  1. Duggorna / tentamen - max 60 poäng (tre duggor á 20 poäng).
  2. Aktivt deltagande på övningar, rollspel och litteraturseminarier - max 14 poäng (sju moment á 2 poäng).
  3. Frivilliga skriftliga reflektioner på övningar, rollspel och litteraturseminarier som kort (300-500 ord) sammanfattar innehållet, relaterar det till kurslitteraturen och reflekterar över vad du lärt dig - max 21 poäng (sju moment á 3 poäng).

Betygsgränserna är: 40 poäng för 3a, 65 poäng för 4a och 85 poäng för 5a.

 

Schema

Nedan ges ett översiktsschema med de olika moment som ingår i kursen, samt länk till sidan för varje moment här på Canvas. Information om exakt tid & plats finns på dessa sidor, men också på schemat i TimeEdit. De semi-obligatoriska momenten i kursen är markerade med en asterisk (*) nedan.

Datum Kursmoment
Mån, 18/3 Kursintroduktion
Tema I: Välfärdsekonomi & marknadsmisslyckanden
Ons, 20/3 Välfärdsekonomi & ekonomisk effektivitet
Tors, 21/3 Marknadsmisslyckanden
Fre, 22/3 Lärstuga: Välfärdsekonomi & marknadsmisslyckanden
Tema II: Ekonomisk miljövärdering & kostnads-nyttoanalys
Mån, 25/3 Introduktion till ekonomisk miljövärdering
Ons, 27/3 Metoder för ekonomisk miljövärdering
Mån, 8/4 Introduktion till kostnads-nyttoanalys
Ons, 10/4 Kostnads-nyttoanalys i praktiken
Övning: Kostnads-nyttoanalys*
Tors, 11/4 Lärstuga: Ekonomisk miljövärdering & kostnads-nyttoanalys
Fre, 12/4 Litteraturseminarium: Miljörättvisa*
Mån, 15/4 Dugga I
Tema III: Miljöekonomiska styrmedel & institutionell ekonomi
Ons, 17/4 Miljöekonomi i teorin - del 1
Tors, 18/4 Övning: Miljöekonomiska styrmedel*
Fre, 19/4 Miljöekonomi i teorin - Del 2
Mån, 22/4 Miljöekonomi i praktiken
Förberedelse rollspel
Ons, 24/4 Rollspel - övning*
Tors, 25/4 Kollektivt handlande & styrmedel
Fre, 26/4 Lärstuga: Kollektiva dillemman & miljöpolitisk styrning
Tors, 2/5 Litteraturseminarium: Miljöpolitisk styrning*
Fre, 3/5 Dugga II
Tema IV: Klimatekonomi
Mån, 13/5 En effektiv klimatpolitik: teori
Ons, 15/5 Kostnads-nyttoanalyser & klimatmål
Övning: The Social Cost of Carbon*
Tors, 16/5 Klimatstyrning på global, EU- och nationell nivå
Fre, 17/5 Miljöpolitiska perspektiv på klimatstyrmedel
Mån, 20/5 Litterturseminarium: En feministisk kritik av (klimat)ekonomi*
Ons, 22/5 Lärstuga: Klimatekonomi
Kursavslutning & kursutvärdering
Ons, 29/5 Tenta

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

Utifrån förra årets kursvärdering och våra egna lärdomar så har vi gjort mindre justeringar i kursen. Framförallt har vi lagt till fler förklarande videos och quiz efter varje föreläsning, för att stärka det flippade kursupplägget och hjälpa studenternas lärande.