Course syllabus

Kurs-PM

EEN080 Inledande medicinteknik lp1 HT21 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Elektroteknik

 

Kontaktuppgifter

Examinator

Hana Dobsicek Trefna, Elektroteknik
hanatre@chalmers.se, 031 - 772 50 52

 

Föreläsare

Hana Dobsicek Trefnahanatre@chalmers.se

Sabine Reinfeldt, sabine.reinfeldt@chalmers.se

Andreas Fhager,  andreas.fhager@chalmers.se

Jennifer Alvén, alven@chalmers.se

Yommine Hjalmarsson, yommine@chalmers.se

Katarina Gustavsson Yamazaki, yamazaki@chalmers.se

Labledare

Fanny Apelgren, fanny.apelgren@chalmers.se

Seyed Moein Pishnamaz, seyedp@chalmers.se

 

kursrepresentanter


TKMED malin.edofsson@gmail.com Malin Edofsson

TKMED cornelia@asketunnan.com Cornelia Forss

TKMED kharakamani@gmail.com Khushi Harakamani

TKMED alice.sysoeva18@gmail.com Alice Sysoeva

 

Kursens syfte

Kursens syfte är att ge en inledande och allmän orientering inom olika medicintekniska system och dess tillämpningsområden. Syftet är vidare att ge en förståelse för praktisk användning av dessa system genom studiebesök på sjukhus och genom laborationer. Syftet är också att fördjupa sig i något medicintekniskt system genom att genomföra ett projektarbete.

 

Lärandemål

För godkänd kurs skall studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande kunskaper om grunderna inom bioinstrumentering, biomedicinska sensorer och signaler och medicinsk bildgivning beskriva grunderna för hur dessa system fungerar och används i vården
  • förklara grundläggande principer för hur olika kroppsfenomen kan mätas och analyseras
  • beskriva grundläggande krav som ställs på system för diagnostik och behandling i sjukvården
  • förklara grundläggande principer för moral och etik och patientsäkerhet inom medicinområdet och hur detta påverkar framtagning av medicinsk teknik
  • förklara begreppet Peer-review och hur processen går till
Färdighet och förmåga
  • på en grundläggande nivå analysera medicintekniska system och se deras begränsningar och möjligheter
  • bryta ned grundläggande medicintekniska problem i mindre delproblem
  • applicera sina kunskaper inom bioinstrumentering, biomedicinska sensorer och signaler och medicinsk bildgivning för att beskriva hur olika medicintekniska lösningar fungerar
  • grovt bedöma rimligheten i medicintekniska lösningar utifrån moral och etik perspektivet
  • diskutera etik, moral och patientsäkerhet
  • söka efter vetenskapliga artiklar i PubMed med hjälp av Booleska sökoperatorer och ämnesord (MeSH)

Länk till kursplanen i Studieportalen kan du finna här: Studieplan

Schema

TimeEdit

 

Kurslitteratur

Jacobsons Medicin och Teknik

Linden M & Åke Öberg P. Studielitteratur. Upplaga 5:4. ISBN 978-91-44-04760-7

 

Ytterligare läsning

Introduction to Biomedical Engineering

Bronzino, Joseph D.; Enderle, John D. Series: Academic Press Series in Biomedical Engineering. Edition: 3rd ed. Burlington, MA : Elsevier Ltd. 2012. eBook.

Steg 2: söka “Introduction to biomedical engineering”
Steg 3: klick “view online”

 

Kursens upplägg

Kursen består av föreläsningar, övningar, demonstrationer, en laboration och ett projekt.

Föreläsningarna är uppdelade mellan flera föreläsare enligt deras expertis. Schema över föreläsningarna samt läsanvisnar kan du finna här.

Annoterade bilder samt föreläsningsanteckningar och inspelningar läggas upp under Module

Projekt Ni kommer att fördjupa er i något medicintekniskt system genom att genomföra ett projektarbete. Arbetet sker i LP1 och ni kommer skriva ett rapport samt ge en presentation. Instruktioner och projektmall gällande projekt går att ladda ner från kurshemsidan under Module Projektarbete. Under kursen kommer ni också få stöd genom handledningstillfälle, peer-review återkoppling osv. Anmälan till projektgrupper görs via Canvas.

Labboration Kursen innehåller en laboration som sker i LP2 och är uppdelat till två delar. Syftet med Del 1 (Introduktion till labbet) är att få förståelse hur man använder elementära elektroniska instrument medan i Del 2 kommer ni studera hur en förväv av bioelektriska signaler, så som EKG, sker och vilka faktorer påverkar signalens kvalitet. Båda delar är obligatoriska och ni kommer att skriva en labbrapport som måste godkännas av labassistanter. Eventuella kompletteringar måste hanteras inom given tid.

Instruktioner gällande laborationerna och var laborationssalen är finns i lab-pm som går att ladda ner från kurshemsidan under Module Laboration. Anmälan till labgrupper och laborationerna görs via Canvas kalendern.

Grunderna för informationssökning och Rapportskrivning Att stödja processer kring informationssökning och rapportskrivningar, kommer vi ha tre tillfälle i LP1 som diskuterar och rådgiver viktiga moment av skrivningsprocesser. Dessa kallas som GK (Generella kompetenser) i kursplanen. De är inte obligatoriska, men det är starkt rekommenderat att medverka på alla tillfällerna.

Demonstrationer Kursen innehåller två obligatoriska demonstrationer. Den första Demonstration handlar om EEG. Syfte med andra demonstrationen, som sker på Simulatorcentrum, är att förstå simuleringars roll för sjukvården och medicintekniken, för en effektivare och säkrare vård.  

 

 

Examination

Examinationen av kursen är uppdelad i tre moment, tentamen (4,5hp), projekt (1,5hp) samt laboration (1,5hp).

  • Tentamen        4,5hp    med betygsskala U,3,4,5
  • Projekt             1,5hp    med betygsskala U,3,4,5
  • Laboration       1,5hp    med betygsskala U/G,

Det individuella betyget baseras tentamen och projekt. Slutbetyget ges därför av det viktade resultatet från skriftligt prov och projekt. För godkänd kurs krävs, förutom godkända resultat på både Projekt och Tentamen också närvaro på *demonstrationer (med godkänd Quiz) och laborationer (med godkänd labrapport).

*Om demonstrationer måste, t.ex. på grund av pandemin, genomförts online med inspelade moment, kommer vi inte kontrollera närvaro på detta moment.


Tentamen 
Ett skriftligt prov prov på max 75 poäng. Poängintervallet 30-44ger betyget 3 (godkänt), 45-59ger betyget 4 och 60-75 ger betyget 5. 
Projekt
Ett individuellt betyg ges för projekt på max 100 poäng. Poängintervallet 40-59ger betyget 3 (godkänt), 60-79ger betyget 4 och 80-100 ger betyget 5. Betyget på Projektet baserashuvudsakligen på gruppens prestation men också på individens prestation. Detajler kring hur betygsättning finns här.

 

 

 

Course summary:

Date Details Due