TMV200 Diskret matematik/TMV211 Inledande diskret matematik H24

TMV200/211 Diskret matematik

-----------------------------------------------------

Föreläsare:

Pierre Nyquist (kursansvarig och examinator).

Kontor: H3026 (vån 3 MV-huset). Epost: pnyquist@chalmers.se. Telefon: 031-7722294

Övningsassistenter: 

Victor Ahlquist (grupp 1)

Albin Almgren Nylén (grupp 2, aktiv problemlösning)

Jan Feldmann (grupp 3)

Oliver Grmek (grupp 4, aktiv problemlösning) 

Emil Nyström (grupp 5)

Elias Torstensson (grupp 6, aktiv problemlösning)

[Uppdaterad kursinformationAktuell information]

[För administrativa ärenden, kontakta i första hand era respektive studentexpeditioner]

Angående jämlikhet, mångfald och lika villkor:

I den här kursen kommer du bemötas med respekt och vi välkomnar studenter från alla bakgrunder, trosövertygelser, etnicitet, kön, könsidentiteter, könsuttryck, nationellt ursprung, religiös tillhörighet, sexuell läggning, förmåga och andra synliga och icke-synliga skillnader. Samtliga deltagare förväntas bidra till en respektfull, välkomnande och inkluderande miljö för alla deltagare i kursen.

Om du upplever, eller lägger märke till att någon annan upplever, något som står i konflikt med ovan, kontakta någon av kursen lärare.

Kursbeskrivning:

Kursen ger en introduktion till diskret matematik, ett av de klassiska områdena inom matematik och ett viktigt ämne för t.ex. teoretisk datavetenskap. Kursens tre huvudteman kan sammanfattas som (i) logik, relationer och funktioner, och bevis, (ii) heltalsaritmetik och RSA-algoritmen, och (iii) kombinatorik och grafer. Utöver de specifika områden som berörs i kursen ger den en solid grund för kommande matematikstudier; i kursen läggs stor vikt på att introducera det språkbruk som används allmänt inom högre matematik, att definiera grundläggande begrepp samt att ge en rigorös framställning. Kursen innehåller även konkreta exempel på hur de områden och resultat som tas upp i kursen används i praktiken, t.ex. inom kryptering, sökalgoritmer och dylikt. 

 

Uppdaterad information om vad som gåtts igenom på en föreläsning, uppdateringar kring övningar, dugga och tenta osv. finns tillgänglig under Aktuell information. För mer information om preliminära föreläsnings- och övningsplaner:

Föreläsningsplan

Övningsplan

Föreläsningar: 

Kursen kommer huvudsakligen att ges på campus, men föreläsningarna kommer också livestreamas på Zoom. Föreläsningssalen HA1 rymmer inte samtliga registrerade kursdeltagare (trots att det är Chalmers största föreläsningssal), så om det skulle vara högt tryck så kommer några att behöva se föreläsningarna på Zoom. Som deltagare i Zoom kommer man kunna ställa frågor direkt i chatten och få dem besvarade, antingen av föreläsaren eller bisittaren.

Zoomdetaljer:

 Meeting ID: 697 1772 0820

 Password: 355461

För att kunna delta måste du vara inloggad från Chalmers Zoom.

 

På första föreläsningen ber vi er som läser TIDAL och TKAUT att delta på distans, för att salen inte skall bli överfull. Ett meddelande i Canvas kommer också skickas ut.

Information om kursmål, lärare, kurslitteratur och examination finns i det separata kurs-PM:et.

Om något inte fungerar, vänligen kontakta mig (Pierre) via epost (pnyquist@chalmers.se).

 

Kurs-PM

Utöver den allmänna information som ges här finns uppgifter såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur och examination, finns i ett separat kurs-PM. Där finns även (gamla) tentor och lösningar, inklusive årets tentor när de läggs upp.

 

Datorlaborationer

Kursen innehåller inga datorlaborationer eller datorövningar.

 

Tillbaka till toppen

Dugga:

Kursen innehåller en dugga, som kan ge högst 4 bonuspoäng till tentan. Dessa bonuspoäng gäller på tentan samt omtentorna det här läsåret, men inte kommande läsår.

Inga hjälpmedel är tillåtna på duggan.

Duggan kommer vara onsdag 2 oktober, 13.15-14.45; salar finns i TimeEdit (https://cloud.timeedit.net/chalmers/web/exampublic/ri1Q9.html). Angivna salar är SB-H1, SB-H3, SB-H8, SB Multisal; Var på plats 30 minuter innan duggan börjar så kan tentavakterna lotsa er rätt. Extra viktigt för er med olika former av pedagogiskt stöd så att ni hinner komma till rätt rum osv. innan duggans start. 

Ni behöver ha med er legitimation och kårkort. För att få skriva duggan måste du vara registrerad på kursen.

För er med förlängd tid (som har mejlat om det) är skrivtiden 13.15-15.30. 

Format för duggan: Duggan kommer att ha 5 uppgifter som vardera kan ge 4p, så man kan maximalt få 20p på duggan. Varje 4p man får ger en bonuspoäng till tentan, för maximalt 4 bonuspoäng (så får man 0-3p får man inga bonuspoäng, 4-7p ger 1 bonuspoäng, 8-11p ger 2 bonuspoäng, 12-15p ger 3 bonuspoäng, och 16-20p ger 4 bonuspoäng).

Tidigare duggor finns nedan; notera att några endast var 45 min långa och därför innehåller färre uppgifter.

Dugga 2023

Dugga 1 med lösningar

Dugga 2 med lösningar

Övningsdugga med lösningar

 

Mattesupporten:

För er som vill ha extra hjälp utöver lektionstid så finns Mattesupporten, både på Johanneberg och Lindholmen, dit man kan gå och få hjälp av erfarna studenter och/eller doktorander. All information finns här:

https://www.lib.chalmers.se/studieresurser/mattesupport-och-laexhjaelp/

 

Tillbaka till toppen