Course syllabus
ARK530 Fastighetsrätt och entreprenadjuridik (6hp)
Kursen ges av institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper
Kontaktuppgifter
Examinator/kursansvarig/lärare: Karin Hervéus, karin.herveus@chalmers.se, 031 - 772 60 44.
Gästföreläsare:
Erik Ljungqvist (Advokatfirman Allié), erik.ljungqvist@allie.se, 0735-16 47 81.
Anton Melander (Advokatfirman Allié), anton.melander@allie.se, 0735-16 47 84.
Oskar Frankki (Advokatfirman Delphi), oskar.frankki@delphi.se, 0709-25 26 21.
Torben Beck Johansson (Advokatfirman Delphi), torben.beck.johansson@delphi.se, 0767-72 00 83.
Ingegerd Hedmark (Structor Projektutveckling AB), ingegerd.hedmark@sctructor.se
Cecilia Texte (Structor Projektutveckling AB), cecilia.texte@structor.se
Conny Johansson, (Lantmäteriet i Göteborg), Conny.johansson@lm.se
Studentrepresentanter:
Sebastian Andersson sna.wilde2018@gmail.com
Samuel Leffler lefflersamuel@gmail.com
Ida Stoor idastoor.is@gmail.com
Kursens syfte
Kursen ska ge en introduktion till fastighetsrätt, särskilt anpassad för affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik. Kursen ska visa på de grundläggande juridiska förutsättningarna för att hantera kommersiella fastigheter, såväl i fråga om köp, belåning och försäljning som uthyrning och annan upplåtelse. Kursen kommer också att behandla central entreprenadrätt. Ett viktigt syfte är att lära ut och öva färdigheter inom juridiken. Där ingår:
- Förmåga att finna rättskällor, elektroniskt och i pappersform
- Färdighet i att tolka rättskällor
- Färdighet i att föra och förstå ett juridiskt resonemang
- Färdighet i att använda en korrekt fastighetsjuridisk terminologi
Schema
Obs! Tillfällen i schemat som är utmärkta som "reservtid" finns där ifall mer tid behövs eller tas i anspråk om något flyttas pga sjukdom. Om ingen särskild information kommit på Canvas är alltså reservtid undervisningsfri.
Kurslitteratur
Obligatorisk litteratur
Allmän fastighetsrätt, Victorin & Hager, senaste utgåvan.
Kommersiella entreprenadavtal i praktiken, Robert Deli, senaste utgåvan.
Digital litteratur på Canvas, se läsanvisningar i studieguide.
För övrig lagtext används digitala lagtextdatabaser (som även finns tillgängliga i Inspera vid tentamenstillfället).
Referenslitteratur
Hyra, arrende och bostadsrätt, Erika P. Björkdahl, senaste utgåvan.
Författningssamling i fastighetsrätt, red Elisabeth Ahlinder, senaste utgåvan.
Studievägledning med läsanvisningar
Kursens upplägg
Kursen genomförs genom självstudier och läraktiviteter och avslutas med en digital tentamen. Kursens struktur kan beskrivas som följande: varje rättsområde inleds med en eller flera föreläsningar som ger grundläggande förståelse och stöd till inläsning av litteraturen. Övningsmaterial för varje del görs tillgängligt här på Canvas. Det finns två typer av övningar: dels instuderingsfrågor (korta kunskapsfrågor) med syfte att underlätta inläsning av litteraturen och lära in central begrepp, dels problembaserade frågor (tillämparfrågor) som kräver juridisk problemlösning. För instuderingsfrågorna publiceras ett facit veckan innan tentamen. För problembaserade frågor publiceras inget facit utan här måste studenten aktivt närvara vid övningstillfället i sal för en gemensam genomgång för att få lösningshjälp.
På kursen ges även tre obligatoriska quiz på Canvas. Syftet med dessa quiz är att säkerställa att studenten tillgodogör sig grunderna på varje rättsområde innan undervisningen på nästföljande område inleds. Godkända tre quiz ger godkänt på kursens projektdel (1,5 hp). Vid underkänt quiz görs ”om-quiz” innan tentamen. För datum och tider se schemat på Time Edit.
Föreläsningar
De föreläsningar som ges på kursen är antingen introducerande, för att underlätta inläsning, eller kompletterande, med fördjupningar av sådant som inte finns med i kurslitteraturen. Föreläsningarna kommer att illustrera reglernas syfte och funktion. Studenten bör läsa angiven kurslitteratur innan respektive föreläsning för att bäst tillgodogöra sig undervisningen.
Övningar
Det finns två typer av övningar, instuderingsuppgifter och tillämparuppgifter. Instuderingsuppgifter (korta kunskapsfrågor) besvarar studenten på egen hand som ett verktyg att ta till sig litteraturen. Svaren på dessa frågor hittas i föreläsningsunderlag, litteratur eller lagtext. Ett kortfattat ”facit” på instuderingsfrågor kommer att publiceras på Canvas innan tentamen, men det är god studieteknik att besvara dessa frågor på egen hand medan man läser in ett rättsområde. På vissa områden ges tillämparuppgifter (problembaserade frågor) som ska besvaras med hjälp av praktisk juridisk metod (den metod som lärdes ut under en tidigare kurs, TEK520). För genomgång av tillämparuppgifter finns schemalagda övningstillfällen med lärare i sal. Studenten ska förbereda egna lösningsförslag på dessa övningsuppgifter innan respektive övningstillfälle. Det är klokt att öva sig i att lösa denna typ av frågor på egen hand eftersom de liknar frågorna som kommer på tentamen. (Övningsuppgifterna är ofta tidigare års tentamensfrågor.) Samarbete t e x i en studiegrupp uppmuntras.
Att förbereda egna lösningsförslag och delta aktivt vid övningstillfällen under kursens gång är det mest tidseffektiva sättet att förbereda sig inför tentamen.
Förändringar sedan förra kurstillfället
Kursen har fått delvis ny undervisande personal sedan förra gången kursen hölls. Kursen har en ny examinator (tidigare lärare på kursen.) Kursen har även två nya inslag med gästföreläsare (Structor och Lantmäteriet). Innehållet har ytterligare förstärkt fokus på studentgruppens troliga yrkesuppgifter inom stadsplanering och kommersiella byggprojekt.
Antalet tillämparuppgifter per tillfälle och övningstillfällen i sal har minskats för att studenterna ska få erforderlig tid att förbereda svar i grupp i förväg. Instuderingsfrågor har införts på vissa områden. Antalet obligatoriska quiz har minskats från fyra (4) till tre (3) för att bättre korrespondera med övrig arbetsbörda, schema och tentamensdatum.
Kurskompendiet har uppdaterats och minskats i omfattning. Viss digital litteratur har tagits bort. Föreläsningsunderlagen har utökats med mer information enligt önskemål från tidigare års studenter.
Lärandemål
Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:
-
- redogöra för och tolka rättskällor och avtal som berör fastigheter och liknande egendom,
- identifiera och resonera kring juridiska problem som kan uppstå vid fastighetsköp och panträtt i fast egendom,
- beskriva och redogöra för reglerna rörande bostadsrätter, hyresrätter, nyttjanderätter samt servitut,
- visa grundläggande kunskap inom speciell fastighetsrätt samt plan- och bygglagstiftningen, och
- kunna beskriva olika entreprenadformer samt tolka och tillämpa centrala regler i standardavtal relevanta för byggsektorn (Allmänna bestämmelser).
Innehållet på kursen
Kursen innehåller bland annat nedan ämnesområden. En del områden behandlas endast översiktligt, andra mer ingående. Detaljerna framgår av anvisningarna i studiemanualen. Fokus på kursen är kommersiell fastighetsrätt ur ett byggherreperspektiv. Vissa delar av undervisningen och flera övningar anlägger ett mer privaträttsligt perspektiv för att illustrera grundläggande fastighetsregler på ett mer lättbegripligt sätt.
-
- Fastighetsköp
a. Grundläggande om fast egendom
b. Fastighetsköpet
c. Friskrivningar och garantier
2. Fastighetsfinansiering
a. Panträtt och säkerheter
b. Inskrivningsväsendet
c. Finansiering av fastighetsprojekt
d. Exekutiv försäljning
3. Hyra
a. Allmänt om nyttjanderätter
b. Skillnader bostadshyra och lokalhyra
c. Hyresvärdens ansvar
d. Förverkande och uppsägning
4. Arrende och servitut
a. Arrendeavtal
b. Tomträtt
c. Avtalsservitut och officialservitut
5. Entreprenadjuridik
a. Entreprenadformer
b. AB 04
c. Ändringsarbeten
6. Entreprenadjuridik
a. ABT06 och totalentreprenader
b. AB 07 och ABT-U 07 Förhållandet mellan generalentreprenör och underentreprenör
c. ABFF 12 och fastighetsförvaltning
d. ABK 09 och konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet
7. Bostadsrätt och ägarlägenheter (översiktligt)
a. Bostadsrättsföreningar
b. Upplåtelse av bostadsrätt
c. Köp av bostadsrätt
d. Oäkta bostadsrättsföreningar och bostadsföreningar
e. Ägarlägenheter
8. Plan- och bygg (Speciell fastighetsrätt)
a. Detaljplaner
b. Bygglov
c. Start- och slutbesked
9. Markåtkomst och fastighetsbildning (Speciell fastighetsrätt)
a. Lantmäteriet och fastighetsbildningsförrättningar
b. Fastighetsreglering
c. Allmänt om markåtkomst t e x expropriering mm
- Fastighetsköp
Examination och obligatoriska moment
Kursen examineras genom digital salstentamen (del A) motsvarande 4,5 hp och projekt (del B) motsvarande 1,5 hp. Del A examineras med betygsskala TH (U/3/4/5) och del B med betygsskalan UG (icke godkänt/godkänt). Slutbetyget för kursen bestäms av tentamensresultatet. För godkänt betyg måste studenten erhållit ett godkänt betyg på både del A och del B.
De föreläsningar som är markerade som ”gästföreläsare” är obligatoriska moment. Om studenten inte kan delta vid en obligatorisk gästföreläsning ska kursansvarig meddelas per mail.
Tentamen (4,5 hp)
Kursens betygsgrundande examinationsmoment är en digital salstentamen. Mer information om hur digital salstentamen genomförs finns tillgänglig på Chalmers webbplats.
Dag och tid för examinationen
Tentamenstillfälle |
Datum och tid |
Plats |
Anmärkning |
Ordinarie tentamen |
Må 28/10 -2024 |
Johanneberg |
Digital salstentamen |
Omtentamen 1 |
Ti 07/01 -2025 |
Johanneberg |
Digital salstentamen |
Omtentamen 2 |
Må 18/08 -2025 Kl 14-18 |
Johanneberg |
Digital salstentamen |
Tillåtna hjälpmedel vid tentamen
Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är lagtext, standardavtal för entreprenader (AB 04, ABT 06 samt ABK 09), kurslitteraturen av Robert Deli (boken Kommersiella entreprenadavtal i praktiken, eller äldre upplaga) och Chalmers-godkänd miniräknare. Enstaka stickord och markeringar i lagtexten är tillåtna. Förutom den elektroniska utrustning som används för att skriva tentamen (bärbar dator eller liknande) tillåts inga ytterligare elektroniska hjälpmedel (t.ex. mobiltelefon).
Betygsgränser
Betygsgränser för tentamen samt kursbetyget är: 50 % - 69 % för betyg 3, 70 % - 84 % för betyg 4, samt över 85 % för betyg 5. Mindre än 50 % innebär betyget U.
Projekt (1,5 hp)
Under kursen ska studenten göra tre obligatoriskt ”Quiz” på Canvas. Quiz ges med ungefär 2 veckors mellanrum och är baserad på de föregående veckornas föreläsningar, litteraturstudier och övningsuppgifter. Närmare information om quizets omfattning mm publiceras på Canvas. För att få godkänt på ett Quiz krävs minst 50 % korrekta svar. Varje quiz innehåller sex(6) flervalsfrågor med färdiga svar, där endast ett svar ska väljas.
Datum och tid för quizen återfinns i Time Edit schemat. Aktuellt quiz kommer att finnas tillgängligt på Canvas-sidan, under fliken Quiz. Quizet kan genomföras på vilken plats som helst där studenten har tillgång till en dator och en uppkoppling. Vi kan inte garantera att Canvas-strukturen fungerar på alla typer av enheter så tillgång till en dator är att rekommendera.
Quizet är på tid men kan startas när som helst mellan de klockslag som anges i schemat.
Exempel. Quiz är öppet mellan kl 9.00-12.00 den XX maj. När studenten startar quizet börjar klockan ticka och studenten har 60 minuter på sig att genomföra quizet. Starttiden är flexibel för att studenten ska hinna åtgärda eventuella tekniska problem eller förflytta sig vid problem med uppkoppling. Även själva skrivtiden är generöst tilltagen.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|