Course syllabus

Kurs-PM

ACE605 ACE605 Digital design lp2 HT24 (10,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

 

Kontaktuppgifter

examinator/kursledare:  Jonas Lundberg  jonas.lundberg@chalmers.se

föreläsare:                        Jonas Runberger

handledare:                      Peter Lindblom

handledare:                      Tabita Nilsson

handledare:                      Kengo Skorick

handledare:                      Samuel Norberg

 

Kursens syfte

Kursen syftar till att ge studenterna möjlighet att utveckla kunskap, färdigheter och förmågor inom digital design, representation och tillverkning, med utgångspunkt i de färdigheter som introducerades under första året. Digital design avser specifikt verktyg och metoder, liksom kommunikation, representation och omvandling av digital information till instruktioner för prototyper och storskalig konstruktion. Genom att kombinera dessa tekniker finns en möjlighet att utveckla individuella förmågor för att anta ett undersökande förhållningssätt vid utveckling och realisering av ett designprojekt.

Kursen introducerar specifika digitala tekniker för att träna studenterna i att använda digitala verktyg för design, analys och utvärdering av designbeslut genom en iterativ och utforskande process med integrerade återkopplingsmekanismer kopplade till en specifik designutmaning.

Kursen kan delas upp i tre fokusområden:

  1. Design, analys och utvärdering
  2. Representation och kommunikation
  3. Tillverkning

 

Schema

Se översiktsschema och Canvas kalender.

 

Kurslitteratur

Primär litteratur:

SPACE10 study digs into the evolution of the 'digital’ in architecture (2019), Mollie Claypool stirworld-space10-study-by-mollie-claypool-digs-into-the-evolution-of-digital-in-architecture-1-2

Referenslitteratur (ACE-bibliotek):

A Visual Dictionary of Architecture (1995), Francis D. Ching

Adhocism (2013), Charles Jencks, Nathan Silver

Architecture Without Architects (1964), Bernard Rudofsky

Digital Design: A History (2023), Stephen Eskilson

Arkitekt 3.0 Guide för projekterande arkitekter (2022), Jenny Eringstam, Nina Sandahl

Design Technology in Contemporary Architectural Practice (2023), Dominik Holzer

 

Kursens upplägg

Kursen är uppdelad i tre moduler: designprojekt, design- och representationsmedia samt hållbar utveckling.

Modul Designprojekt
Denna modul fokuserar på digitalt designarbete genom övningar och genomförandet av en mindre arkitektonisk designuppgift som förberedelse inför mer komplexa utmaningar senare i utbildningen. Varje tillfälle riktar designutmaningen och projektuppgiften mot en aktuell fråga eller debatt om digital design och representation inom arkitektur och/eller stadsdesign. Projektuppgiften presenteras i början av kursen.

Modul Media
Denna modul betonar främst utvecklingen av färdigheter i användningen av digitala verktyg. Den ger också en översikt över olika verktyg, deras grunder, tillämpningar, för- och nackdelar, samt möjlighet till reflektion över mediernas roll inom arkitektur och förhållningssätt i relation till den snabba utvecklingen inom digitalisering.

Modul Hållbarhet
Denna modul fokuserar på att utvärdera och kvalificera olika designalternativ, inklusive synergier och konflikter, med stöd av digitala verktyg. Det innebär även att kvantifiera dessa effekter/viktningar genom flera konkreta fall genom analyser och simuleringar.

För att tillgodogöra sig så mycket av kursens innehåll som möjligt är det viktigt att arbeta kontinuerligt från kursens start och försöka lära sig verktyg och färdigheter under kursen och uppgiften, vilket är ett effektivare sätt att lära sig än att först lära sig verktyget och sedan använda det i en designuppgift. Eftersom kursen till stor del kretsar kring färdighetsutveckling är den undersökande processen viktigare än slutprodukten. Processen ska dokumenteras enligt de inlämningskrav som meddelas i början av kursen.

Kursen har två obligatoriska moment för presentation, diskussion och medföljande kritik. Formativ feedback ges vid mellankritik, och både formativ och summativ feedback ges vid slutkritiken.

Organisation

Genomförandet av kursen baseras på Studio Based Learning (SBL), vilket innebär att lärande och färdighetsutveckling till stor del sker individuellt eller i små grupper genom förinspelade övningar och demonstrationer, kompletterat med ett fåtal föreläsningar, live-demonstrationer och laborationer. Designarbetet sker i studion med handledning och stöd från assistenter (studentassistenter) som hjälper till med programvara och teknik.

Kursen är en studiobaserad kurs som använder SBL och fokuserar på en designutmaning och dess tillhörande designprojekt. Lärandet struktureras kring handledning två gånger i veckan samt självständigt övnings- och projektarbete baserat på utveckling av digitala färdigheter, hållbarhetsfrågor och representation.

Handledningen kompletteras med en workshop, veckovisa programdemonstrationer och granskningar, tillsammans med ett fåtal föreläsningar. Designprojektuppgiften med tillhörande inlämningskrav presenteras i början av kursen och kommer att finnas tillgänglig på Canvas. All kommunikation med examinator och handledare sker via Canvas och se till att dagligen gå in på Canvas för den senaste informationen om kursen. Uppgiften, som ändras årligen för att ta upp en aktuell fråga, består av två delar: en övningsuppgift och ett designprojekt. För att få ut maximalt av kursen är det viktigt att arbeta under kursens schemalagda dagar även när det är självstudier.

Kursen inkluderar veckovisa delinlämningar. Arbetet utförs i små grupper, men en del av inlämningen sker individuellt.

 

Arbetet utförs framför allt i ritsalarna, datorsalarna och i ACE A-verkstad

 

Hårdvara:

Aristo knivskärare

Laserskärare

3D skrivare

CNC fräs

 

Mjukvara:

Adobe Photoshop, Illustrator & In-design

Rhinoceros

Grasshopper

V-Ray

Twinmotion

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

Kurstillfället är det första.

Lärandemål

1.    Beskriv olika digitala verktyg, deras grunder, tillämpningar samt för- och nackdelar genom att analysera, jämföra och strategiskt tänka kring användningen av olika digitala metoder i relation till design, analys, utvärdering, representation, kommunikation och tillverkning.

2.    Använd olika digitala program för rumslig och konstnärlig utforskning i olika skala, från byggnadsdesign till stadsplanering.

3.    Använd olika designmedier (t.ex. ritningar, diagram, kartläggning, geometri, modeller, prototyper, video, virtuell verklighet, 3D-skanning, etc.) för att belysa specifika konceptuella frågor och informera och driva deras designprocess.

4.    Använd olika digitala designmetoder för att producera digitala modeller, ritningar, fysiska modeller och prototyper med hjälp av digital tillverkning.

5.    Utvärdera olika designalternativ kvalitativt med stöd av digitala verktyg för att visualisera förslagets prestanda i relation till hållbarhetsaspekter och lyfta fram synergier och konflikter.

6.    Kvantifiera dessa effekter/viktningar genom flera konkreta fall via analys och simuleringar.

7.    Reflektera över användningen av digitala verktyg inom arkitektur och dess roll kopplad till design, hållbarhet, representation och tillverkning, samt utveckla ett förhållningssätt i relation till den snabba utvecklingen inom digitalisering.

 

Examination

Inlämning av ritningar och dokumentation av en undersökande designprocess samt fysiska modeller som redovisas vid en muntlig presentation av designprojektet vid två obligatoriska tillfällen, motsvarande 7,5 hp, med bedömning av lärandemål 2, 3, 4, 5 och 6. Inlämningsuppgift om hållbar utveckling, motsvarande 1,5 hp, med bedömning av lärandemål 5. Inlämningsuppgift B om design och representationsmedia, motsvarande 1,5 hp, med bedömning av lärandemål 1 och 7. Kursen har närvaro krav samt krav på aktivt deltagande i kursen för ett godkänt resultat.

Övriga obligatoriska moment och inlämningskrav (till exempel ritningar, modeller, media, text) kommer att kommuniceras i början av kursen.

En student som inte klarar kursen efter ordinarie examination har möjlighet att bli examinerad genom komplettering efter kursens avslut om examinator anser det genomförbart. Om studenten fortfarande inte klarar kursen efter två kompletteringsförsök måste studenten gå om kursen. Bedömning av kompletteringar sker under Chalmers om examinationsperioder. Det är studentens ansvar att kontrollera rapporterade studieresultat i Ladok efter varje studieperiod och att kontakta kursansvarig för instruktioner om komplettering om ett godkänt resultat saknas.

Kursansvarig kan bedöma enskilda studenter på andra sätt än de som nämns ovan om det finns särskilda skäl, som att en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.

Länk till kursplanen i Studieportalen https://www.chalmers.se/en/education/your-studies/find-course-and-programme-syllabi/course-syllabus/ACE605/?acYear=2024/2025

Course summary:

Date Details Due