Course syllabus

KURS-PM 2024

 

Lärare:

Annamaria Gabrielli (examinator) annamaria.gabrielli@chalmers.se

Hans Malmström mahans@chalmers.se

Bibliotekarie:

Emilié Sörberg emilie.sorberg@chalmers.se

 

Kursrepresentanter:

Alice Håkansson

Sigrid Rahmberg

Asmir Suljic

 

Kursmöten i anslutning till lektioner:

5e november

27 november

 

 

Välkommen till kursen CIU307 - Akademiskt skrivande - skrivprocess och vetenskapliga metoder!

Kursen introducerar grunder i vetenskapligt undersökande arbete och uppmärksammar undersökningsstrategi, undersökningsdesign, undersökningsmetoder, kunskapsorganisation, kritiskt läsande och formellt och akademiskt skrivande. Kursen förbereder studenterna för examensarbetet som en integrerad undersöknings- och skrivprocess. Den avslutande examinationen resulterar i en översiktlig planeringsrapport inför examensarbetet.  

Kursen omfattar 7,5 hp (200 arbetstimmar) och ges under läsperiod 2.

Frågor om kursen riktas med fördel till läraren som är ansvarig för det aktuella momentet. Lärarna har inga fasta mottagningstider, men tider för konsultation/dylikt kan bokas direkt med lärarna via mail.

Lärplattformen Canvas används för information, lektionsmaterial, inlämningsuppgifter och dylikt.

Nedan följer en översikt över syfte, lärandemål, innehåll och utformning, kurslitteratur, och examination i kursen. En lektionsplan för kursen kan ni hitta i slutet på dokumentet

Kursen består av tre med varandra integrerade spår:

Spår 1: Kunskapsorganisation och kritisk läsning (Annamaria Gabrielli och Emilié Sörberg)

Spår 2: Vetenskapligt förhållningssätt (Hans Malmström)

Spår 3: Akademiskt skrivande (Annamaria Gabrielli och Hans Malmström)

 

Syfte

Det huvudsakliga syftet med kursen är att förbereda studenten för en enklare forskningsuppgift/undersökande arbete med avseende på:

  • kunskapsorganisation och kritisk läsning, d v s systematiskt och medvetet söka efter, tillgodogöra sig, och förhålla sig till/värdera relevant information i vetenskaplig och annan litteratur,
  • vetenskapligt förhållningssätt, d v s urskilja, formulera och lösa problem med hjälp av en medveten undersökningsstrategi, -design och -metod,
  • akademiskt skrivande, d v s utveckla en medvetenhet om den formella textens förväntningar vad gäller språkriktighet, textriktighet och stil.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Formulera relevanta och väl avgränsade frågor och/eller hypoteser som utgångspunkt för undersökande arbete.
  • Söka efter, identifiera, kritiskt läsa, värdera, organisera och integrera vetenskaplig information med direkt koppling till en given frågeställning/hypotes.
  • Formulera en teoretisk referensram/motsvarande med utgångspunkt ifrån en given frågeställning/hypotes.
  • Reflektera kring tillämpligheten av och formulera och motivera en undersökningsstrategi, -design och –metod med utgångspunkt ifrån en given frågeställning/hypotes.
  • Skriva en akademisk text som är språkriktig (följer svenska språkets regler/normer), textriktig (är sammanhängande, logisk och effektiv) och stilmässigt anpassad för användning i ett formellt sammanhang.  

 

Innehåll och utformning

Kursen ges i läsperiod 2 men inleds med ett informationstillfälle redan i slutet av läsperiod 1, då lärandemålen och kursens syfte förankras i en bredare kontext. Vi ger en översikt och redovisar kursdokumentation, för att ge god tid för eventuella förberedelser inför kursstart.  

I en kurs som syftar till att förbereda studenterna för en enklare forskningsuppgift/undersökande arbete är det naturligt att inledningsvis fokusera på vikten av en klar, konkret, och otvetydig frågeställning/problemformulering/hypotes/motsvarande. Kursen inleds därför med detta som fokus. Under kursens inledande skede är det naturligt att inte ha en färdig frågeställning. Här itereras och kritiseras därför en/flera preliminära frågeställningar (ibland handlar det kanske snarare om ett någorlunda avgränsat intresseområde). Ambitionen är att studenterna i detta skede av kursen succesivt ska utveckla en alltmer avgränsad och tydlig frågeställning som sedan kan utgöra en grund för det fortsatta arbetet i kursen.

Parallellt med att frågeställningen tar form inleds arbetet med att avgöra vilken litteratur/kunskapsmassa (vetenskaplig och annan) som projektet behöver förhålla sig till. I detta skede av kursen lär sig studenterna söka efter, identifiera, kritiskt läsa, värdera och relatera till vetenskaplig och annan litteratur; denna litteratur sammanställs i en litteraturportfölj som tar formen av en annoterad bibliografi, och allt eftersom kursen fortskrider och studenterna bearbetar materialet i litteraturportföljen kommer denna att växa och minska på ett dynamiskt sätt. Med utgångspunkt ifrån sin litteraturportfölj formulerar studenterna ett preliminärt teoretiskt ramverk för sitt examensarbete som kommer till uttryck i såväl planeringsrapporten (den avslutande examinationen) och examensarbetesrapporten.

Parallellt med arbetet med litteraturportföljen utvecklar studenterna en ökad medvetenhet kring vetenskapligt förhållningssätt (med särskild fokus på undersökningsstrategier, undersökningssdesign, undersökningssmetoder och undersökningssetiskt förhållningssätt); det är en uttalad ambition att studenterna genom kursen ges verktyg för att fortsätta utforska konceptet vetenskapligt förhållningssätt på egen hand. Kursen introducerar de viktigaste hänsynen och stegen i såväl kvantitativ undersökningsstrategi som kvalitativ undersökningsstrategi, med särskilda nedslag i konkret design (t ex tvärsnittsstudie, fallstudie och jämförande studie) och metodtillämpning (t ex intervju, enkät, och observation); avslutningsvis introduceras flermetodsundersökning översiktligt, d v s undersökning där en blandning av kvantitativ och kvalitativ undersökningsstrategi används. Grundläggande perspektiv på undersökningssetik behandlas i begränsad utsträckning.

Akademiskt skrivande utgör ytterligare ett parallellt spår i kursen (med start läsvecka 3). Studenterna introduceras till tre centrala dimensioner av den akademiska texten: språkriktighet, textriktighet och stil. Språkriktighet (svenska språkets regler/normer) behandlas i begränsad utsträckning i kursen, men studenterna ges verktyg för egenanalys och självhjälp. Ansenligt fokus läggs i stället på textriktighet, d v s språkliga strategier som bidrar till att göra en text sammanhängande, logisk och effektiv; i fokus står struktur på både makro- och mikronivåer i texten.  M a p stil kontrasteras informell, personlig, och subjektiv stil med formell, opersonlig och objektiv skrivstil. Målet är att medvetandegöra stilistiska skillnader mellan akademiska och andra texter och utveckla studenternas känsla för målgruppsanpassning.         

Kursen genomförs utifrån principer om aktivt lärande med ett stort mått av eget ansvar för studenterna. Inslaget av traditionell föreläsning är begränsat och kursen antar en seminariestruktur som förutsätter goda (ofta omfattande) förberedelser för studenterna – en förutsättning för godkänt betyg (erfarenhetsmässigt). Samarbete inom skrivgrupp och seminariegrupp uppmuntras i samband med lektionsförberedelser och är ett medvetet pedagogiskt verktyg under lektionstid. Inför varje lektion förbereder sig studenterna på flera sätt, till exempel genom att läsa utvalda delar i kursboken (och/eller annan relevant litteratur), titta på videoklipp där relevanta koncept introduceras, förbereda korta informella presentationer (avsedda för kurskamraterna), samt genom att arbeta med frågeställningar och skrivuppgifter av reflekterande karaktär. Kursen förutsätter ett synnerligen aktivt deltagande i samtliga av kursens lektionsaktiviteter.

Kurslitteratur

För spår 1, kunskapsorganisation och kritisk läsning, och spår 3, akademiskt skrivande, används utdelad kurslitteratur/fritt tillgängligt material.

För spår 2, vetenskapligt förhållningssätt, används kursboken, Forskningshandboken (Studentlitteratur, 4:e svenskspråkiga upplagan från 2021) av Martyn Denscombe. Kursboken kompletteras av annan kurslitteratur när det är nödvändigt (d v s allting täcks inte av kursboken). Notera dock att hela kursboken inte kommer att användas i kursen. Litteraturen inom området vetenskapligt förhållningssätt och vetenskapliga metoder är synnerligen rik (det finns alltså gott om alternativa källor till ungefär samma information); vissa utvalda delar kommer att delas ut till studenterna.

 

Examination

Examinationen utgörs av två inlämningsuppgifter under kursen (U/G) och en avslutande rapport (U/G).

Inlämningsuppgift 1: Annoterad bibliografi, med referenslista (ca 200 ord/annotering, 10–12 annoterade referenser)

Studenterna sammanställer en systematiskt annoterad bibliografi som i varje post innehåller uppgifter om källa, sammanfattning av det huvudsakliga innehållet i källan, och en anteckning som värderar innehållet och hur det kan tänkas relatera till det planerade projektet. En korrekt annoterad bibliografi blir en oumbärlig hjälp för studenterna för att bestämma vilka källor som är de mest användbara, och varför, i examensarbetet. Deadline: 2024-12-02 (återkoppling 2024-12-12)

Inlämningsuppgift 2: Reflekterande motivering av undersökningsstrategi, undersökningssdesign och undersökningsmetod (max 800 ord)

Med utgångspunkt i en specifik undersökningsfråga/motsv. författar studenterna en motivering för undersökningsstrategi, undersökningssdesign, och undersökningsmetod. Peer-granskning föregår inlämning. Deadline: 2024-12-17 (återkoppling 2025-01-08)

Avslutande rapport: Planeringsrapport (max 2000 ord, exklusive referenser) 

Planeringsrapporten omfattar (i) en bakgrundsbeskrivning/kontextualisering och motivering till projektet, (ii) en precisering av syftet, (iii) en utvecklad teoretisk referensram, (iv) en beskrivning av undersökningsstrategi, undersökningssdesign och undersökningsmetod, (v) en kort diskussion om tänkbara resultat och vad som ska hända med resultatet (-en), (vi) och en förenklad tidplan för genomförandet; d v s planeringsrapporten besvarar frågorna Vad, Varför, Hur och När? Planeringsrapporten ska innehålla referenser till relevant litteratur och en korrekt referenslista. Deadline: 2025-01-13 (återkoppling 2025-01-17)

Examinationen (inlämningsuppgifter och avslutande rapport) sker i par om två studenter (studenterna väljer själva sina skrivgrupper i samband med kursstart). Bedömningen av inlämningsuppgifter och rapport är kriteriestyrd för ökad transparens. Inlämningsuppgifter och avslutande rapport körs genom Urkund i samband med inlämning i Canvas.

För godkänt slutbetyg (U/G) måste samtliga obligatoriska moment, de båda inlämningsuppgifterna och den avslutande rapporten vara godkända.

 

Lektionsplan

För varje lektion presenterar tabellen nedan översiktligt innehållet och förväntningarna m a p förberedelser. Notera datum och tid i TimeEdit. Vissa lektioner kan komma att genomföras asynkront—material tillgängliggörs då via Canvas.

OBS: för all läsning i kursboken (Denscombe) gäller följande grundläggande princip: läs medvetet och strategiskt. Om ditt ansvar är att presentera ett specifikt område i läsningen, då behöver du läsa detta mer fokuserat; i annat fall bör du fokusera din läsning på de områden som förefaller mest relevanta givet idéinriktningen på ditt projekt (för sådant som är särskilt relevant för dig kan du behöva komplettera läsningen).

 

Datum

Koncept i fokus; aktivitet

Vad gör studenten inför detta tillfälle?

Lärare

Program

-information

om

examensarbete

 

 15/10

09:30 – 11:45

Programinformation, Introduktion, motivering av kursen, översikt, dokumentation, kursadministration och kommunikationsvägar; frågor från studenterna

 

Rekommenderas: läser kursplan och kurs-PM (detta dokument), loggar in i aktiviteten på Canvas och förbereder ev. frågor.

 

HM

AMG

ES

DT

Lektion 1

5/11

13:15-15:00

Förstadiet/grunden till undersökande arbete; grundläggande vetenskapsteori, forskningsfrågor, forskningsstrategi och forskningsdesign

 

Övning: (formulera och) utvärdera (inom skrivgruppen) presumtiv frågeställning/fokus (”Finns det något intressant här?”)

Anmäl skrivgrupper på Canvas senast 30/10.

Alla läser: Denscombe sid. 17–28; 29–30 (”Vad är en surveyundersökning?”; 85–86 (”Vad är ett fall?”); 101–102 (”Vad är ett experiment?” mm); 119–122) ”Vad är etnografi? mm)”; 153–155 (”Vad är grundad teori?”).

Tre studenter förbereder koncept-i-fokus-presentationer (se dokumentet ”Studentpresentationer” i Canvas).

Alla studenter formulerar en frågeställning/undersökningsfråga/intresseformulering som skulle kunna utgöra grunden för examensarbetet (ta med utskrivna kopior av texten).

HM

AMG

 

Lektion 2

7/11

13:15-16:00

Introduktion till examinationsuppgift – Annoterad bibliografi.

Övning: Litteraturportfölj och annoterad bibliografi

 

Inför denna lektion läs:

King, & Jennifer. (2010). How to Write an Annotated Bibliography. Access, 24(4), 34.

Fosmire _2017_Making Informed Decisions The Role of Information Literacy in Ethical and Effective Engineering Design - Fosmire.pdf

AMG

ES

Lektion 3

 

Obligatorisk

 

 

 

 

 

12/11

 

13:15-15:00 Skrivgrupp      1-9

15:15-17:00

Skrivgrupp 10-19

 

Seminarierum 1

Huvudbiblioteket

 

 

Litteratursökning och referenshantering.

 

 

Introduktion till kunskapsorganisation och informationskompetens

Halvklass enligt skrivgrupper

 

(Gå in via huvudingången. Salen är upp för trappan, till vänster)

 

Alla grupper tar med sig en tilltänkt frågeställning. Vi reflekterar över vilken typ av källor/information behövs för att hantera frågeställningen samt vilka identifierade sökord/nyckeltermer som behövs i litteratursökningen.

 

Alla läser: Denscombe sid. 475–482.

Alla läser därefter valda delar av: Fosmire, M. (2017). Making Informed Decisions: The Role of Information Literacy in Ethical and Effective Engineering Design. Theory into Practice, 56(4), 308–317. https://doi.org/10.1080/00405841.2017.1350495

 

Ta med egna datorer!

ES

Lektion 4

13/11

10:00 – 11:45

 

 

Kvalitativ forskning; huvudfokus i kvalitativ forskning; utmärkande drag i kvalitativ forskning; urval; reliabilitet och validitet vs. alternativ kvalitetssäkring

Övning: Kritik av kvalitativ undersökning: fokus på urval och kvalitetsbedömning.

 

Alla läser Denscombe (sidor meddelas senare).

 

 

Tre studenter förbereder koncept-i-fokus-presentationer (se dokumentet ”Studentpresentationer” i Canvas)

 

 

HM

 

 

Workshop

 

 

13/11

13:15-16:00

 

 

Introduktion till referenshanteringssystemet Endnote.

 

Ladda ner programvaran Endnote till din dator innan workshopen. Programvaran finns på studentportalen: https://it.portal.chalmers.se/itportal/Student/Student

 

ES

 

 

Lektion 5

 

 

 

 

19/11

13:15 – 15:00

 

Kvantitativ forskning; huvudfokus i kvantitativ forskning; de viktigaste stegen i kvantitativ forskning; urval; reliabilitet och validitet

Övning: utvärdera/kritisera urvalsprinciper utifrån exempel

 

 

Alla läser Denscombe (sidor meddelas senare).  

 

Tre studenter förbereder koncept-i-fokus-presentationer (se dokumentet ”Studentpresentationer” i Canvas)

 

 

 

 

 

HM

 

 

Lektion 6

 

 

26/11

13:15-15:00

 

 

Kvalitativa data och metoder; etnografiska metoder; kvalitativ intervju; intressentanalys

 

Övning: Förberedelser och diskussion inför torsdagens samläsning.

Alla läser Denscombe (sidor meddelas senare).

 

Alla läser också Nina Ryds text om intressentanalys (finns på Canvas).

 

VIKTIGT: Mycket läsning denna vecka – ta hänsyn till detta och planera därefter! Avsätt tid för läsning 26–27/11!

 

 

Tre studenter förbereder koncept-i-fokus-presentationer (se dokumentet ”Studentpresentationer” i Canvas)

HM

Lektion 7

27/11

10:00 – 11:45

Samläses med ARK660

 

Alla studentgrupper läser och skriver en reflekterande kritik på intressentanalysen från ARK660 (finns tillgänglig f r o m kl. 13:00 den 26/11); dessutom förbereder varje grupp ”Diskussionsunderlag för kritik av intressentanalys” (se Canvas). Alla förberedelser utgör grunden för en diskussion med studentgrupper från ARK660 den 27/11 (d v s DETTA tillfälle).

 

VIKTIGT: Avsätt tid för grupparbete och kritik 26–27/11!

HM

DT

Lektion 8

27/11

13:15 – 15:00

Workshop Förberedelse inför projektpresentationen den 2a december och inför inlämning av den annoterade bibliografin

Kom med din annoterade bibliografi. Vi bearbetar texten och diskuterar fram möjliga referenser för portfolion.

 

AG

Lektion 9

2/12

09:00 – 11:45

Presentation av projektinriktning i tvärgrupper.

Återkoppling på plats från andra skrivgrupper samt lärarpanel

Hemarbete: Alla skrivgrupper förbereder en 2–4 min (max) presentation av sin frågeställning/fokus såsom den tagit form så här långt.

 

 

AMG

DT

MS

Workshop

2/12

13:15 – 15:00

Informationskompetens – workshop inför deadline

Ta med eventuella frågor inför inlämningen av den annoterade bibliografin

ES

AMG

 

Examination

Inlämning

2/12

Annoterad bibliografi

Inlämning senast 23:59

 

Återlämning 12/12 via Canvas

 

ES

AMG

 

Lektion 10

3/12

13:15 – 16:00

Kritisk läsning och struktur i akademisk text: mikrostruktur

Stil i akademisk text: formellt och informellt; fackspråk eller fikonspråk; målgruppsanpassning

Övning: Stilövning som utgår ifrån artikel och annoterad bibliografi; bearbeta egen text.

Alla väljer och tar med en utskriven artikel från läsportföljen som upplevs som särskilt ”välskriven”.

AMG

 

Lektion 11

5/12

13:15 – 15:00

 

Struktur i akademisk text: makrostruktur

Övning: Analysera och diskutera avsnittsdisposition i akademisk text

Alla förbered en matris (valfri design) som visar de olika avsnitt/rubriker som ingår i samtliga artiklar i läsportföljen (och vad de olika textavsnittens funktion är). Formulera preliminära slutsatser m a p disposition av akademisk text.

 

AMG

Lektion 12

10/12

13:15 – 15:00

Kvantitativa data och metoder; strukturerade intervjuer och enkäter.

Övning: Skapa egna enkätfrågor inom gruppen (utifrån en given frågeställning)

Alla läser Denscombe (sidor meddelas senare).

 

Tre studenter förbereder koncept-i-fokus-presentationer (se dokumentet ”Studentpresentationer” på Canvas)

HM

                                                                               

Lektion 13

13/12

10:00 – 11:45

Flermetodsforskning; argumenten för och emot kvantitativ/kvalitativ forskningsmetod (delvis repetition); motiven för flermetodsforskning; god forskningssed

 

 

Övning: diskutera argumenten för flermetodsforskning i exempeltexter; diskutera hur etiska aspekter artikuleras i artiklarna i portföljen.

 

Alla läser Denscombe (sidor meddelas senare).

 

Tre studenter förbereder koncept-i-fokus-presentationer (se dokumentet ”Studentpresentationer” på Canvas)

 

Förbered inför övning/diskussion.

HM

Lektion 14

16/12

10:00-11:45

Planeringsrapport: genomgång och workshop

Frågor kring den annoterade bibliografin

Skissa en övergripande struktur för planeringsrapport till examensarbete; vilka avsnitt bör rimligen ingå, och vad ska respektive avsnitt ”göra” för läsaren? Skriv en kort ”funktionsbeskrivning” som placeholder-text i varje avsnitt.

 

 

AMG

Lektion 15

 

16/12

13:15 – 14:00

 

Förväntningar och förberedelser inför examination.

 

Förbered ev. frågor m a p återstående examination.

AM

HM

 

Examination

Inlämning

17/12

Motivering av undersökningsstrategi, -design och –metod (max 800 ord)

 

Inlämning senast 23:59

HM

Frågestund

19/12

 

Frågestund online inför kommande inlämningar

 

 

 

Tid ska bokas med Annamaria på förhand.

AG

 

8/1

Återlämning av motivering av undersökningsstrategi, -design och –metod

 

Bearbeta texten enligt anvisningar inför nästkommande inlämning – Planeringsrapporten.

 

Examination

Inlämning

13/1

Planeringsrapport, max 2000 ord, + synopsis (1 A4-sida).

Inlämning senast 23:59

Återkoppling 17/1.

 

AMG

HM

 

Course summary:

Date Details Due