Course syllabus
Kurs-PM
ACE625 Form och teknik: tema konstruktion och byggande lp2 HT24 (4,5 hp)
Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
Kontaktuppgifter
Lärare
Peter Lindblom
Karl-Gunnar Olsson
Handledare
studenthandledare
Examinator
Peter Lindblom
E-post pl@chalmers.se
telefon 0703-267210
Kursens syfte
Kursen är den tredje i en sekvens av Form och teknik-kurser som behandlar arkitekturens material och tekniska system på olika skalnivåer: material, detalj, byggnad och stad. Kursernas övergripande syfte är att ge en systematisk överblick över fältet och ett förhållningssätt som lyfter fram hur funktionella tekniska system och materialens fysiska egenskaper samspelar med upplevd materialitet och arkitektonisk helhet. Vidare ger kurserna studenten en repertoar av byggda exempel som belyser detta samspel och som kan stödja undersökningar av alternativa utformningar och materialval i en iterativ designprocess.
I kursen Form och teknik: tema konstruktion och byggande tränas dels utformningen av effektiva konstruktioner i samspel med gestaltning och rumsorganisation, dels förmågan att översätta ritningar till fysiska representationer i modellskala och i full skala.
Schema
Detaljerat kursschema hittar ni i Canvas kalender. Här hittar ni information om varje dags aktiviteter med tid, plats samt länkar för anmälan till handledningstider. Det händer att justeringar och ändringar behöver göras under pågående kurs och vi uppdaterar då informationen i kalendern. Ta för vana att dubbelkolla schemahändelserna för att ta del av eventuella ändringar.
Kursens upplägg
Kursen består av föreläsningar, laborationer, handledning och seminarier:
Föreläsningar behandlar begrepp och representationer (ritningar, fysiska modeller, etc.) samt funktioner och principer/koncept för stomsystem. Här ges också en repertoar av byggda exempel som belyser samspelet mellan arkitektoniska värden och hur tekniska funktioner kan bidra till att nå dessa – form och teknik.
Laborationer innefattar: träning av konstruktionslärans begrepp och samband, explorativa undersökningar med syftet att prova/skissa och analysera koncept för stomsystem samt praktiskt byggande i modell- och fullskala.
Handledning och seminarier ger möjlighet till reflektion över både andras och eget arbete.
Kursen genomförs fristående men söker i tillämpade delar samverkan med det parallella designprojektet Digital design, ACE605.
Kursen avslutas med en examination och en reflektion.
Kursens innehåll och genomförande
Konstruktionslära behandlar:
- byggnaden som bärande system.
- grundläggande begrepp och samband.
- konstruktionstyper i arkitekturen.
Kursdelen konstruktionslära undervisas genom föreläsningar, övningar och seminarier.
Först repeteras hur byggnader fungerar som bärande system och den i tidigare kurser uppövade förmågan att systematiskt beskriva hur en byggnadsstomme är logiskt ordnad för att bära vertikal och horisontell last.
Förakrat i denna övergripande systemförståelse undersöks några av konstruktionslärans grundläggande begrepp och samband med syftet att förstå de fenomen som konstruktionsläran bygger på och de representationer som används för att förklara dessa.
Slutligen undersöks verkningssättet hos grundtyperna av arkitekturens strukturer på ett sätt som förbereder för egna designval.
Praktiskt byggande behandlar:
- översättning från ritning till fysisk modell och till fullskala.
- förståelse för en praktisk byggprocess.
- byggtekniska begrepp och termer.
Praktisk byggande undervisas genom att kursdeltagare under två byggdagar bidrar till byggandet av tio fysiska modeller och en friggebod i full skala. Byggdagarna genomförs av åtta till tio personer.
Byggdag 1: Friggebod skala 1:1
Årskursen delas upp i tio grupper där varje grupp under en byggdag bidrar till uppförandet av en 15 kvm stor byggnad. Byggdagens arbete dokumenteras av gruppen och alla gruppers gemensamma dokumentation samlas i slutet av kursen till en gemensam processdagbok. Varje byggdag samlas hela årskursen vid byggplatsen för en kort uppdatering kring hur byggprocessen fortskrider.
Byggdag 2: Modellbyggnad skala 1:10
En modell av friggeboden i skala 1:10 kommer också att byggas under tio schemalagda byggdagar. Gruppindelningen är densamma som byggandet av friggeboden men sker vid ett annat tillfälle. Hela byggprocessen dokumenteras i en processdagbok för varje modell. Varje byggdags arbete dokumenteras av den byggande studenten i form av ett dagboksblad. Alla tidigare dagboksblad lämnas sedan vidare till nästa student.
Tiden för färdigställandet av modellen beror på hur snabb gruppen är och det finns en reservdag inlagd i slutet av kursen där hela gruppen får ta ansvar för färdigställandet av gruppens modell.
Närvaro
Full närvaro på workshop, handledning och föreläsningar förutsätts. Om det finns giltig frånvaro (t.ex. sjukdom) så skall ni höra av er före den planerade frånvaron. Om det gäller handledning så tar ni detta med er handledare. För övrig frånvaro så meddelar ni ansvarig lärare via e-post.
- Konstruktionslära; Karl-Gunnar Olsson
- Praktiskt byggande; Peter Lindblom
Skriv då fullt namn, vilken föreläsning det gäller och orsak till frånvaro. OBS! Skriv "ACE625: frånvaroanmälan" i subjektraden. Om frånvaron blir omfattande så kommer vi att kontakta er för en kompletteringsuppgift som motsvarar det kunskapsområde som missats. Fysisk närvarolista kan komma att skickas runt under föreläsningar för påskrift.
Kurslitteratur
Kurslitteratur Konstruktionslära
Meistermann, A.: Basics loadbearing systems. Birkhäuser, 2020. ISBN 9783035621884
Kursboken ger en kort men bra sammanfattning av kursen. Läsning rekommenderas först efter att grundläggande begrepp är etablerade genom kursens övningar.
Referenslitteratur Konstruktionslära
Sandaker B. N., Eggen A. & Cruvellier M. R.: The Structural Basis of Architecture. Routledge, 2019. ISBN 9781138651999
Engel, H.: Structure Systems. Verlag Gerd Hatje, Ostfildern-Ruit, 2009. ISBN 9783775718769
Ching, Francis D. K.: Building Structures Illustrated: Patterns, Systems, and Design. Wiley, 2014. ISBN 9781118458358
Schodek, D., Bechthold, M.: Structures, Pearson, 2013. ISBN 0132559137
Engström, D. et al: Arkitektur och bärverk. Formas, Stockholm 2004. ISBN 9789154059232.
Salvadori, M.: Why buildings stand up, the strength of architecture. W. W. Norton, New York, 1991. ISBN 9780393306767
Salvadori, M.: The art of Construction, Chicago Review Press, 2000. ISBN 9781613741267
Björk, C., Reppen, L., Kallstenius, P.: Så byggdes husen 1880-2020. Formas, 2021. ISBN 9789179170943
Andrew, C.: Structure as Architecture. Routledge, 2014. ISBN 9780415644594
Referenslitteratur Praktiskt byggande
Strandberg, B., Lavén F.: Bygga hus - illustrerad bygglära. Studentlitteratur, 2021. ISBN 9789144151120
TräGuiden - Digital handbok för trä och träbyggande. Svenskt Trä.
https://www.traguiden.se/Links to an external site.
Lärandemål
Efter fullgjord kurs skall studenten kunna:
- Redogöra för konstruktionslärans grundläggande begrepp och samband.
- Uppvisa en grundläggande repertoar av arketyper inom konstruktion.
- Uppvisa exempel på genomförda skiss- och modellarbeten där växelspelen mellan kraftmönster, konstruktion, rum och uttryck har undersökts.
- Läsa och översätta 2D-ritning till 3D fysisk byggnad.
- Redogöra för det praktiska genomförandet av en fysisk byggnad i olika skalor.
- Reflektera över hur konstruktiva utformningar samspelar med byggnadens arkitektoniska kvalitéer samt materialeffektiva och funktionella lösningar.
Examination inklusive obligatoriska moment
Redovisning, föreläsning (material) och workshop är obligatorisk, examineras på aktivt deltagande och inlämnat material. Se även rubrik, Närvaro.
Examination sker genom aktiv närvaro på samtliga kursaktiviteter samt genom delinlämningar och en genomförd och godkänd slutinlämning. Kursens delar är integrerade men examineras separat. För godkänt i respektive del krävs följande:
Konstruktionslära
- närvaro och genomförda övningar och seminarier. Frånvaro medför en separat redovisning av det som behandlats.
- gruppinlämning av uppgiften "Konsten att bära en punktlast"
Praktiskt byggande
- närvaro på byggdag, godkänd inlämning samt aktiv redovisning av processdagbok för friggebod skala 1:1.
- närvaro på byggdag samt godkänd inlämning av processdagbok för friggebod skala 1:10.
- Quizz kring byggnadstekniska begrepp och termer.
Om resultatet ej blir godkänt i kurs skall komplettering utföras enligt skriftlig instruktion och bedömas i närmast efterföljande omtentaperiod. Om denna komplettering inte ger ett godkänt resultat och ytterligare komplettering krävs, meddelas även detta skriftigt. Denna komplettering blir bedömd i därefter kommande omtentaperiod. Om kompletteringarna därefter inte är tillräckligt för ett godkänt resultat på kursen, får kursen läsas om.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|