SEE075 Evolution och självorganisation i biologiska system

Kurs-PM

SEE075 Evolution och självorganisation i biologiska system lp2 HT24 (5 hp)

Kursen ges av institutionen för Rymd-, geo- och miljövetenskap

Lektionssal

Föreläsningarna hålles i diverse salar som anges i Tidslinjen, men håll koll i TimeEdit för dagsnotering! Det ändras ibland utan min vetskap.

Schema för muntlig tentamen och möjlighet att sätta upp sig på tid finns nu! Se längst ned på denna sida.

Kontaktuppgifter

Examinator: Claes Andersson, Fysisk Resursteori (claeand@chalmers.se).

Lärare: Claes Andersson, Fysisk Resursteori (claeand@chalmers.se).

Kursrepresentanter: 

Kajsa Hillman - hillmankajsa@gmail.com  
Gabriel Kahn Nord - gabriel.kahn.nord@gmail.com     

Kursens syfte

Kursens syfte är att ge verktyg för att förstå och reflektera kring evolution och självorganisation i biologiska system. För att specificera ytterligare så ligger fokus på det vi kan kalla den anpassande delen av naturens uppkomst, evolution, organisation och dynamik. Det vill säga de delar av världen som är anpassade, eller, med andra ord, som verkar "vara bra för något". Dessa faller inom två stora områden som hänger ihop på en massa olika sätt, nämligen biologi och mänsklig kultur.

Härmed kommer vi i kontakt med typer av dynamik och organisation som skiljer sig starkt från vad vi finner inom exempelvis fysiken, men som är grundläggande för att förstå vår planet och dess system.

Vi fokuserar på biosfären, via evolutionsbiologi, ekologi och naturhistoria, men vi kommer även in på människans kulturella och biologiska förhistoria, och på Darwinismens mer generella förklaringskraft.

Vi bekantar oss med de teoretiska traditioner som ligger bakom vår förståelse av biosfären: evolutionsteori på mikro- och makronivå, från Darwin fram till idag via den moderna och utökade syntesen, och med tonvikt på naturhistoria och dess stora evolutionära transitioner. Vi fortsätter med frågan om hur människan och hennes kulturella samhällens uppstod evolutionärt ur människoaporna och de sorters beteenden och sociala interaktioner vi finner där än idag.

Till vår hjälp har vi även en del om komplexa system, vilket behövs för att förstå de ämnen vi just har nämnt. Vi går här in på koncept och modeller som rör självorganisation och komplexa system. Dessa knyter via gemensamma principer även samman vår förståelse av naturliga system med vår förståelse för samhälleliga och sociala system.

Schema

TimeEdit

Kursens upplägg

Kursen är upplagd i moduler som omfattar en serie lektioner inom sammanhållna teman (dessa är ej moduler i administrativ teknisk mening, dvs. de examineras inte separat). Då kursen syftar till att ge en övergripande förståelse för ett väldigt brett kunskapsområde så blir den också ganska annorlunda i upplägg jämfört med en smalare och mer specialiserande kurs. Det är också därför kursen har en muntlig tentamen

Kursen består till största del av föreläsningar och ett projektarbete i grupp som presenteras inför klassen mot slutet av läsperioden. Kursens innehåll examineras i den muntliga tentamen.

Modulerna är som följer:

För en översikt över alla moment i kursen, vänligen se tidslinjen.

Lärandemål

De övergripande lärandemålen på kursen är att studenten, efter genomgången kurs, skall kunna

  • Förklara grundprinciperna i Darwins evolutionsteori, samt, övergripande, dess idéhistoria och användning.
  • Förklara grundläggande koncept inom komplexa system, som till exempel near-decomposability, självorganisation, emergens och kaos.
  • Redogöra övergripande för hur livet är organiserat - fysiskt och i termer av släktskap.
  • Redogöra för de stora stegen i evolutionen, så som uppkomsten av liv, eukaryota celler, sexuell fortplantning, flercelliga organismer och social organisation.
  • Redogöra för livets och i synnerhet djurens uppkomst och evolution inom ramarna för geologisk tid.
  • Redogöra i stora drag för djurens livscykel och utveckling.
  • Redogöra i stora drag för moderna idéer inom evolutionsteorin.
  • Redogöra för människans biologiska och kulturella evolution.

De specifika lärandemålen finns formulerade under varje modul.

Kurslitteratur

Föreläsningarna är gjorda för att stå för sig själva. Det finns ingen lämplig bok som täcker det här området som helhet. Föreläsningarna läggs ut som Powerpoint på Canvas innan lektionen börjar och såvida tekniken är oss nådig kommer även inspelning av lektionen att läggas ut. Detta fungerar som kurslitteratur.

Vi kommer givetvis att använda ganska många specialiserade termer, och det varierar från student till student hur många som är bekanta.

Till er hjälp har ni en ordlista men även en lista med nyckelord för varje föreläsning.

Begrepp som du blir nyfiken på eller snubblar över på kan du googla eller kolla upp på Wikipedia för att få en uppfattning (engelskspråkiga Wikipedia håller i stort sett en acceptabel eller till och med bra nivå). Givetvis kan tjänster som bygger på Large Language Models (som Chat-GPT) vara till hjälp, men var medvetna om att de sällan förstår gränserna för sitt egna kunnande. De levererar strunt med samma självsäkerhet som de levererar substans.

Om någon viktig term verkar saknas, eller någon förklaring inte känns tydlig, berätta gärna detta för mig så uppdaterar jag listan löpande!

Notera att ordlistan är omfattande och att det inte finns några förväntningar på att ni skall kunna redogöra för alla dessa termer! Det är långt ifrån säkert att alla ens nämns varje kurstillfälle.

Det finns fördjupningslitteratur under vissa moduler.

Examination

Examinationen är en muntlig tentamen.

Muntlig tentamen 

Den muntliga tentamen äger rum via Teams. Då ni är ganska många så har jag fördelat tillfällena över en ganska lång period, från 19/12 2024 - 18/1 2025. Cirka hälften av tillfällena (40/84) finns under tentaveckan, och resten utportionerade på helgfria dagar dessförinnan (44/84). Bokning kommer att göras tillgänglig mot slutet av läsperioden. Det finns ett schema som visar när tillfällen kommer att finnas i Tidslinjen.

Studenter sätter upp sig i kalendern på ett tidsintervall på 20 minuter. Se länk till kalendern längst ned i denna kursöversikt.

Muntan är på hela kursinnehållet och går till så att slumpen först väljer ut tre av cirka femtio samtalsteman och ni väljer mellan dem.

Tema är inte att se som en fråga som jag förväntar mig ett femton minuter långt välformulerat svar på. Det är en öppning på ett samtal inom kursmaterialet.

Det är många studenter och muntan går på ett strikt schema. Därför är det viktigt att ansluta till Teams-mötet i tid. När tiden är ute så måste vi också avsluta. Det känns ofta som att det var mycket man inte hann gå igenom, att man inte fick flyt, och så vidare. Många har dock gjort bättre ifrån sig än de tror och det går  dessutom givetvis bra att göra en ny munta om man tycker att man kunde bättre (eller inte uppnår godkänt). Det kan vara bra att tänka på om man är rädd för att det skall låsa sig. Om det gör det, så brukar det inte vara så farligt som det känns, och det är hur som helst bara att köra igen. Då är situationen inte ny längre.

Muntan ger som helhet 0-18 poäng (60% av betyget).

För att läsa till muntan kan ni lämpligen utgå från lärandemålen på föreläsningarna (finns i början på varje föreläsning). Jag kommer inte att ställa obskyra frågor om detaljer som har nämnts och kugga någon. Kursen är ämnad att ge en övergripande bild och det jag ser på har mer att göra med hur saker och ting hänger ihop än hur mycket detaljer man kan. Samtidigt så är det givetvis så att kunskap aldrig räknas någon till nackdel.

Projektarbete 

Alla studenter skall utföra ett projektarbete med presentation och en sida stödjande material. Uppgiften syftar till fördjupning i ett tema inom kursens omfång och en överföring av det ni lärt er till övriga studenter. Ta gärna även en titt på posters från förra tillfällets projekt, samt titlarna från grupparbeten (innan vi körde presentationer) för att få lite inspiration.

Projektet ger 0-12 poäng (40% av betyget). Minst 5 poäng krävs för godkänt betyg. 

Betyg och poäng 

Betyg 5: 25-30 poäng

Betyg 4: 19-24 poäng

Betyg 3: 13-18 poäng

Betyg U: 0-12 poäng (eller mindre än 5 poäng på projekt, oavsett övrig poäng).

Länk till kursplanen i Studieportalen.

Närvaro
Det är en stor fördel att närvara på föreläsningarna. Detta även om bilderna tillgängliggörs, och även om vi (utan garanti) försöker spela in föreläsningarna och lägga upp dem.

Närvaro kontrolleras dock endast på studentpresentationerna (se Tidslinje) då den som inte är på plats får avdrag med ett poäng på kurspoängen per pass. 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum