Course syllabus
TIF415 Projektkurs i fysik lp4 VT25 (6 hp)
Välkomna till kursuppstart Måndag den 24/3 klockan 13:15 i Palmstedtsalen på campus Johanneberg.
Kursen ges av institutionen för Fysik där även laborationer i projekten i "Mekanik, värmelära och energi" utförs, medan projekten i "Ellära och elektronik" håller till på institutionen för Rymd-, geo-, och miljövetenskap.
Kontaktuppgifter
Kursansvarig och examinator:
Magnus Hörnqvist Colliander, magnus.colliander@chalmers.se
Projektansvariga:
Mekanik, värmelära och energi
Magnus Hörnqvist Colliander, magnus.colliander@chalmers.se
Olof Bäcke, obacke@chalmers.se
Martina Ahlberg, martina.ahlberg@physics.gu.se
Ellära och elektronik
Vincent Desmaris, vincent.desmaris@chalmers.se
Rimsky Wolfs, rimsky@chalmers.se
Gustav Olander, gustav.olander@chalmers.se
Avan Mirkhan: avan.mirkhan@chalmers.se
Studentrepresentanter:
Marin Badrov, marinbadrov360@gmail.com
Klara Hultberg, klara.hultberg05@gmail.com
Linus Lilja, linuslil@chalmers.se
Märta Rosenbaum, marta@rosenbaum.se
Bosse Wahlin, wahlinbosse@gmail.com
Protokoll från mittmöte med studentrepresentanter: Kommer efter mittmöte
Kursens syfte
Kursen syftar till att studenterna förbättrar sin förmåga att arbeta i grupp och tillägnar sig fördjupade kunskaper i fysik genom experimentellt och teoretiskt arbete i projektform. Syftet är också att projekten, genom att vara konkreta "hands-on" aktiviteter, stimulerar till fortsatta studier i teknik och naturvetenskap.
Schema
Kurslitteratur
- Rune Alphonce, Lars Bergström, Per Gunnvald, Jenny Ivarsson, Erik Johansson, Roy Nilsson: Heureka! Fysik 1, Heureka! Fysik 2 (Natur och Kultur).
- Utdelat material.
Kursens upplägg
Du som har valt fysikinriktning för ditt projekt kommer att från den 24 mars och åtta veckor framåt fördjupa dina kunskaper i en utvald del av fysik men även träna på att laborera självständigt, samt att skriva och presentera en teknisk rapport.
Kursen består av två delar: (1) databehandling och visualisering, och (2) projektarbete i fysik.
Del 1: Databehandling och visualisering. Den första delen genomförs som självstudier av alla kursdeltagare under läsvecka 1 och 2 i läsperiod 4, och examineras genom individuell inlämning i Canvas, med deadline fredag 4 april. Jupyter Notebooks finns att ladda ner i modulen Databehandling och visualisering.
Del 2: Projekarbete i fysik. Projekten som erbjuds är inriktade mot antingen "mekanik, värmelära och energi" eller "ellära och elektronik". Indelningen och upplägg ser lite olika ut beroende på projektinriktning. Projektgruppsvalet kommer att öppnas den 24 mars klockan 15:15 och stängas den 26 mars kl. 15:00. Får du inte plats, maila Magnus eller Vincent (beroende på inriktning) så ska vi försöka lösa det så bra vi kan.
Uppdaterad information och detaljer kring både laborationer och projekt kommer kontinuerligt laddas upp här på CANVAS och hittas under "Moduler". Under moduler hittar du även detaljerat schema för respektive projektinriktning. Inlämning av projektrapporter sker via Canvas med deadline under vecka 20. Exakt deadline beror på vilken grupp man tillhör. Mer detaljer finns under respektive modul. Har du några frågor gällande respektive inriktning kontakta antingen Magnus eller Vincent (beroende på inriktning).
Lärandemål
Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:
- formulera, planera, utföra och redovisa (skriftligt och muntligt) ett projektarbete inom ämnesområdet fysik.
- inhämta och kritiskt granska information från olika typer av källor.
- utföra mätningar.
- behandla och visualisera mätdata med hjälp av Pyhton.
- använda mätresultat för att konstruera enkla matematiska modeller.
- använda mätresultat till att dra slutsatser om mätobjektet.
Examination
För att bli godkänd krävs aktivt deltagande både på laborationer, samt de tillfällen du arbetar i grupp med ditt projekt, och vid redovisningar. Om du blir sjuk, hör av dig till respektive lärare så försöker vi lösa ett uppsamlingstillfälle om så krävs. Redovisningen av projekt sker i form av skriftliga rapporter och muntliga presentationer. Projekten bedöms i skala Godkänd och Underkänd. För att erhålla slutbetyget Godkänd krävs att samtliga projekt är godkända. Databehandling och och visualisering examineras via separat inlämning.
Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|