Tentamen 28 Augusti 2020:
Som ni vet gäller lite speciella regler inför tentan den 28e augusti, som ges på distans. Information kan hittas på:
Tentan kommer inte se markant annorlunda ut från tidigare tentor, men vissa mindre variationer kan så klart förekomma. Se den speciella Canvas-sidan för omtentor för ytterligare information.
Tentamen 9 Januari 2020:
Hoppas det gick bra på dagens tenta. Här finns tenta med lösning. Hör av er om ni hittat några konstigheter i lösningarna.
Uppsamlnig av Matlab-uppgifter:
Vissa av er behöver fortfarande komplettera Matlab. Jag föreslår den 17e december som en dag för att göra det. Hör av er om ni är intresserade för att bestämma tid. Reglerna är desamma som för uppsamlingstillfället mot slutet av kursen, som står beskrivet nedan.
Tentamen 31 Oktober 2019:
Hoppas det gick bra på dagens tenta. Här finns tenta med lösning. Har också rapporterat in Matlab-betygen. Hör av er om det blivit något fel i klickningen.
Sammanfattning av kurs:
Här finns den sammanfattning av kursen som gicks igenom i måndags.
Uppsamlingstillfälle för Matlab-uppgifter:
Om ni av någon anledning har missat någon av uppgifterna på labbarna, finns ett uppsamlingstillfälle den 24e oktober kl. 8-10 som på schemat. Ni kan komplettera de uppgifter ni missat. Ni ska då komma förberedda med lösningar på motsvarigheterna, i labb-beskrivningarna, till uppgiften ni missat. Om ni missat alla uppgifterna på en labb ska ni göra alla uppgifterna i labb-beskrivningen. Ni förväntas både kunna förklara koden för labb-handledarna samt kunna byta ut olika värden.
Ett exempel relaterat till Dugga 3:
Se ett exempel på en sned asymptot involverande arctan.
Datalabbar och boka dator:
Vi kommer ha datorlabbar nästa vecka. Mer information kommer följa, men i stora drag gäller följande:
- Datorlabbar examineras i Möbius. De kommer ligga uppe en vecka och är obligatoriska.
- Frågorna i Möbius är baserade på labbarna här. Se även längre ned på sidan.
- Det finns datorsalar reserverade, tisdagar och torsdagar kl. 8-10.
- Ni får jobba tillsammans eller var för sig.
- Ni behöver boka en dator om ni vill ha tillgång till dator i datorsal. Ni får också jobba på egen dator, genom att ladda ner Matlab, till exempel här.
- AT har bara laboration på tisdagar, och jag har reserverat SB-D409 för er. Det finns totalt 32 datorer i varje sal, och om fler än 32 på AT vill ha dator föreslår jag att ni delar en. Det har inte varit ett problem förrut, och jag hoppas det fortsätter så.
Instruktioner för Möbius Courseware:
I kursen kommer det att ges möjlighet att utföra duggor i en nätbaserad miljö som kallas Möbius. Dessa är inte obligatoriska men kan ge bonuspoäng, det exakta antalet uppgifter man måste klara för varje dugga beror på duggan. Bonusen är giltig t.om. andra omtentan på kursen (dvs. under läsåret).
Du kommer åt duggorna via Moduler (Modules) i Canvas.
Tanken med duggorna i Möbius är att underlätta studierna. Det är tillåtet att ta hjälp av lärare och andra kursdeltagare. Det är inte tillåtet att låta någon annan göra duggan åt en, eller att ta hjälp av programvara för att lösa uppgifterna. När du lämnar in duggan intygar du samtidigt att du förstått de svar du lämnat och att du själv kommit fram till dem.
Du kan göra duggan i Möbius hur många gånger du vill så länge den är tillgänglig. Bästa resultatet räknas. Om du startar om med ett nytt exemplar ser det annorlunda ut än förra gången; uppgifterna är likartade men inte samma. I en del uppgifter finns en livboj som du kan klicka på för att se hur man löser en liknande uppgift (om de finns i duggan).
Du behöver inte vara inloggad hela tiden. Om du vill logga ut under tiden duggan pågår klickar du på "Quit & Save". När du loggar in igen och öppnar duggan har du då kvar ditt exemplar. Observera att du blir automatiskt utloggad efter längre inaktivitet.
För att rätta duggan klickar du på "Submit Assignment". Klicka därefter på "View Details" för att se hur det gick på de olika uppgifterna.
Om att skriva i Möbius: Generellt gäller att du ska skriva dina svar som på en miniräknare. Tänk på att
- skriva kvadratrötter med sqrt: skriv t.ex. 2–√ som sqrt(2)
- skriva absolutbelopp med abs: skriv t.ex. |x+2| som abs(x+2)
- inte skriva decimaltal (som i så fall skulle skrivits med punkt): skriv t.ex. 1/8 och inte 0.125
- i svar ska potenser av heltal som går att räkna ut exakt vara beräknade: skriv t.ex. 81 och inte 3^4 (om inget annat framgår av uppgiften)
- Om svaren ska avgränsas med semikolon så ha inget semikolon i slutet. Fel: 1;2;3; Rätt: 1;2;3
- Om svaren ska avgränsas med komma så skall det inte vara ett komma, semikolon eller punkt på slutet. Svaret skall inte heller omgärdas av någon typ av paranteser. Skriv alltså: 1,2,3 och inte 1,2,3; eller (1,2,3) eller {1,2,3} eller 1,2,3. osv.
För uppgifter som kräver Maple-syntax (där det står: This question accepts formulas in Maple syntax) gäller att
- skriva multiplikation med *: skriv t.ex. x*y och inte xy
- skriva exp(x) och inte e^x; det gäller även om x är ett givet tal, t.ex. skrivs talet e som exp(1)
I de flesta uppgifter finns en länk Preview (eller en knapp med förstorinsglas). Använd den för att se att Möbius uppfattar det du skrivit korrekt. (Den fungerar inte i alla uppgifter!)
För vissa uppgifter på duggan gäller att du kan kontrollera ditt svar genom att i uppgiften klicka på länken "How did I do?" till vänster.
För de som läst MVE475 tidigare:
Om du har läst kursen MVE475, kontakta mig så kan jag lägga så kan jag ge er tillgång till den här kursens hemsida för t.ex. duggor och Matlab. Om ni har gjort Matlab med mig förra året kommer jag att godkänna det i år, men ni måste kommunicera detta till mig. Däremot kommer bonuspoäng från tidigare år inte sparas.
MVE475 kommer bara ha omtentor under omtentaperioderna. Om man vill tentera under läsperiod 1 måste man omregistrera sig på MVE595 (och får då automatiskt tillgång till duggor etc), och då får ni vända er till studentcentrum.
Intromatte information:
Kompendium och rekommenderade övningsuppgifter för introduktionsveckorna. Här finns facit
Här finns ett självtest om ni vill kolla om det är några kunskaper som behöver fräschas upp.
Kurs-PM
På denna sida finns programmet för kursen: föreläsningar, kurslitteratur, räkneövningar, datorlaborationer och kurslitteratur och allmänna behjälpliga dokument. Övriga uppgifter, såsom t.ex. kursmål, lärare, kurslitteratur och examination, finns i ett separat kurs-PM.
Program
Kursens schema finns i TimeEdit.
Föreläsningar
Vecka |
Kapitel |
|
0 (introveckor) |
Kompendium |
Kompendium |
1 |
1.1-1.5 2.2-2.4 2.5 2.6 |
Funktioner och Inversa funktioner
Gränsvärden
Kontinuitet
Gränsvärden och horisontella asymptoter
|
2 |
2.7-3.4 |
Dugga Möbius Courseware,
Derivata: Polynom, exponentialfunktionen, , produktregeln, kvotregeln, trigonometriska funktioner och sammansatta funktioner
|
3 |
3.5-3.10 |
Dugga Möbius Courseware
Implicit derivering, derivator av logaritmiska funktioner, tillämpningar på derivata , linjära approximationer och differentialer
|
4 |
4.1-4.5, 4.7 |
Lokala maxima och lokala minima, medelvärdessatsen,
l'Hospitals/l'Hôpitals regel, kurvkonstruktion och optimeringsproblem
|
5 |
4.9 5.1-5.5 |
Dugga Möbius Courseware
Primitiv funktion
Area, bestämd integral, analysens huvudsats, obestämd integral och variabelsubstitution i integraler
|
6 |
6.1-6.5 |
Areaberäkningar, volymberäkningar, tillämpningar på integraler och medelvärdessatsen för integraler
|
7 |
7.1-7.5, 7.8 |
Dugga Möbius Courseware
Partiell integration, trigonometriska integraler, trigonometriska substitutioner och generaliserade integraler
|
8 |
|
Dugga Möbius Courseware Repetition |
9 |
Tentavecka |
|
Tillbaka till toppen
Rekommenderade övningsuppgifter och vecko-PM
Tillbaka till toppen
Datorlaborationer
Länk till datorlabbar
Referenslitteratur för Matlab:
-
Material utvecklat av MV som ger en kortfattad introduktion till Matlab
-
Programmering med Matlab, Katarina Blom. Ger en introduktion till Matlab och lär ut grunderna i programmering med Matlab. Rekommenderas varmt för dig som är nybörjare både vad gäller programmering och Matlab.
-
Learning MATLAB, Tobin A. Driscoll. Ger en kortfattad introduktion till Matlab till den som redan kan programmera. Finns som e-bok på Chalmers bibliotek.
-
Physical Modeling in MATLAB 3/E, Allen B. Downey
Boken är gratis att ladda ner från nätet. Boken ger en introduktion för dig som inte programmerat förut. Den täcker grundläggande MATLAB-programmering med fokus på modellering och simulation av fysikaliska system.
Tillbaka till toppen
Kurslitteratur
Kursbok: Calculus Early Transcendentals (8th edition), av James Stewart
(finns, till exempel, att köpa hos Cremona, Chalmers kursbokhandel)
Under introduktionsveckorna (som är en repetition av delar från gymnasiet) går vi igenom delar av följande Kompendium med tillhörande facit.
Här finns föreläsningsanteckningar för kursen. Det kan förekomma typos och fel, om ni upptäcker några så hör gärna av er.
Kurslitteraturen är på engelska, så det kan vara hjälpsamt med en engelsk-svensk matematisk ordlista.
Matematisk notation
Produkt av gränsvärden
Inversa och Implicita funktionssatsen
Lista på bevis
Sammanfattning av kurs
Ett exempel på en sned asymptot involverande arctan
Tillbaka till toppen