Course syllabus
TEK705
PROGRAM: Internationell logistik, 180 hp (åk 1)
LÄSÅR: 2019/20 Läsperiod 1
EXAMINATOR: Peter Olsson (PO) Tel: 772 5024 olsson@chalmers.se
LÄRARE: Per Medbo (PM) Tel: 772 1349 per.medbo@chalmers.se
ÖVRIGA LÄRARE
Magnus Blinge (MB) Scania magnus.blinge@scania.com
Maria Wannebo (MW) Volvo Group Trucks Operations maria.wannebo@volvo.com
STUDENTREPRESENTANTER
Axel Jansson janssons.axel@gmail.com
Lucas Lundin lucas-lundin3@hotmail.com
Trifah Muradi trifah@student.chalmers.se
Julie Ngu ngu-julie-9@hotmail.com
Carolina Sjöberg carrosjobergs@gmail.com
SYFTE OCH INNEHÅLL
Logistik handlar om de kostnadskrävande men värdeskapande aktiviteterna kopplade till materialflöden, till exempel planering, styrning, samordning och organisation av hela flödet från råvara till slutlig förbrukare och returflöden i motsatt riktning. Här ingår att anpassa och effektivisera materialförsörjningen, flödena genom produktionen samt distributionen, men också att ta ett helhetsperspektiv och effektivisera materialflödena mellan nätverk av företag.
Kursens syfte är att dels ge en grundläggande förståelse för området logistik samt beskriva och ge förmåga att tillämpa ett antal logistiska verktyg, till exempel analysmetoder, och självständigt problematisera och analysera logistikproblem.
Kursen tar utgångspunkt i logistikens målsättningar och det fysiska materialflödet i ett logistiksystem. Fokus är på att förstå hur materialflödena kan struktureras och styras genom ett företags materialförsörjning, produktion, distribution och i kedjor av företag, samt på vad sätt orderprocesser och informationsflöden påverkar möjligheterna att skapa kundnytta med hjälp av kostnadseffektiva, resurssnåla och miljövänliga materialflöden. Kursen diskuterar dels logistik i ett helhetsperspektiv, genom hela kedjan från ursprung till konsument, dels från ett industriperspektiv, där företagets olika processer och dess roll och betydelse i logistikarbetet belyses och dels från ett akademiskt perspektiv, genom att applicera olika vetenskapliga discipliner på logistikproblem. I kursen introduceras några vanliga logistikrelaterade analysmetoder.
Kursen ges i form av föreläsningar, övningar, litteraturseminarium samt ”ölspelet”. En praktikfallsuppgift ingår i syfte att tillämpa de kunskaper som förmedlas under kursen. I praktikfallsuppgiften identifieras, struktureras och analyseras logistikproblem.
Ämnesmässigt omfattas följande moment:
- Logistikens utgångspunkter
- Det fysiska materialflödet (förpackningar, lagring, materialhantering, transporter)
- Logistikens effektivitetsvariabler och målsättningar (kundservice, kostnader, kapitalbindning, miljö)
- Logistiksystemets strukturer (produkterna, materialförsörjning, produktion, distribution)
- Styrning av logistiksystemet (kundorder- och prognosprocessen, material- och produktionsstyrning i tillverkande företag, transportplanering, materialanskaffningsprocessen)
- Logistiksamverkan i försörjningskedjor
- Informationssystem för Logistik
- Logistik och miljö
- Analysverktyg för logistikutveckling
Föreläsningar (F)
Föreläsningarna ges av personal från avdelningen Supply and Operations Management samt industrin.
Några föreläsningar är obligatoriska, se schema.
Övningar (Ö)
Fem övningstillfällen är inlagda. Vid dessa tränas analys- och tillämpningsförmågan i logistiska tillämpningar. Bland det som berörs är kapitalbindnings- och totalkostnadsanalys, materialstyrning och ABC-analys.
SPEL (Spel)
För att ge en förståelse för interaktionen och dynamiken i logistiksystem spelas ett spel. Spelet heter ”Ölspelet” och handlar om styrning av en flödeskedja vid produktion och distribution av öl. Det är obligatorisk närvaro vid ett speltillfälle.
Laboration (Lab)
I samband med praktikfallet, se nedan, genomförs en laboration. Obligatorisk närvaro.
LITTERATURSEMINARIUM (Sem)
Tre obligatoriska litteraturseminarier genomförs under kursen. Inför varje seminarium skall studenten läsa ett antal kapitel i kursboken och en eller flera vetenskapliga artiklar samt, i grupper om två studenter, besvara ett antal frågor. Svaren på frågorna lämnas in på kursportalen. Kontroll av inlämnade svar så att de inte är plagiat kommer att genomföras i Urkund.
Studenten skall också individuellt formulera och lämna in en diskussionsfråga till seminariet.
För godkänt på ett litteraturseminarierum krävs godkända svar på de inlämnade litteraturfrågorna, närvaro vid själva seminariet samt aktivt deltagande i diskussionerna på seminariet. Dessutom skall studenten för varje litteraturseminarium anonymt granska och ge omdömen på svaren från en slumpvis utvald anonym studentgrupp, s.k kamratgranskning.
Praktikfall
Ett praktikfall behandlas under kursens gång med olika fokus på distribution och materialförsörjning. Praktikfallet genomförs i grupper om fem studenter. Allt material som behövs för praktikfallet finns på kurshemsidan. Respektive grupp har möjlighet att boka tre handledningstillfällen. Bokningen sker via hemsidan. I praktikfallet ingår en obligatorisk laboration i datorsal.
Praktikfallet redovisas i form av en skriftlig rapport och en obligatorisk muntlig redovisning. Redovisningarna sker med tre studentgrupper vid varje redovisningspass och det är obligatorisk närvaro vid hela det redovisningspass där gruppen redovisar. Vid detta tillfälle redovisar och opponerar samtliga grupper som deltar. Oppositionen sker i såväl muntlig som skriftlig form. En sidas oppositionsrapport skall inlämnas på hemsidan. Detaljerat schema för redovisningstillfällena meddelas via hemsidan några dagar innan redovisningarna.
Praktikfallet poängbedöms och poängen adderas till poäng på tentamen, se nedan under examination. Man kan få 12, 9 eller 6 poäng på praktikfallet. Om praktikfallet inte når upp till nivån 6 poäng ges retur och praktikfallet måste då kompletteras. För sent inlämnade praktikfall och praktikfall som har kompletterats kan maximalt få 6 poäng.
Kontroll av praktikfallsrapporter så att de inte är plagiat kommer att genomföras i Urkund.
LITTERATUR
- Jonsson, P. och Mattsson, S-A. (2016), Logistik – läran om effektiva materialflöden, 3:e uppl. Studentlitteratur, Lund (anges som JM i schemat).
- Artiklar utdelade under kursen.
- Praktikfalls-PM + excelark. Hämtas via kurshemsidan.
- Övrigt material som utdelas under kursens gång eller publiceras på kursens hemsida.
EXAMINATION
I kursen genomförs en digital tentamen.
För godkänd kurs krävs:
- Godkänd tentamen (minst 24 poäng av max 48 poäng)
- Godkänt praktikfall (minst 6 poäng av max 12 poäng)
- Godkända svar på litteraturfrågor inför litteraturseminarierna
- Godkända kamratgranskningar vid litteraturseminarierna
- Närvaro och aktivt deltagande vid litteraturseminarierna
- Närvaro vid laborationen
- Närvaro vid ölspelet
- Närvaro vid obligatoriska föreläsningar
- Närvaro vid redovisning av praktikfallet
Maxpoäng totalt är alltså 48+12 = 60 poäng.
För betyg 3 krävs 30 poäng, för betyg 4 krävs 39 poäng och för betyg 5 krävs 48 poäng.
Frånvaro från ett obligatoriskt moment resulterar i en individuell skriftlig inlämning av en kompletteringsuppgift som bestäms i samråd med examinator. Frånvaro från flera obligatoriska moment tas igen genom att deltaga vid de missade momenten nästa gång kursen går.
Kursutvärdering
I början av kursen, i mitten samt efter kursens slut skall kursutvärdering ske. Vid dessa möten träffas examinator/huvudlärare och studentrepresentanter. Dessutom genomförs också en studentenkät i slutet av kursen för att skapa ett underlag för förbättringsförslag. Syftet med de första träffarna är att identifiera möjliga förbättringar under kursens gång och syftet med den sista träffen är att utvärdera kursgenomförandet och föreslå förbättringsåtgärder inför nästa gång kursen genomförs.
Möte 1: Torsdag 5 september kl 16.00-16.15 i SV213.
Möte 2: Måndag 30 september kl 09.15-10.00 hos examinator (Jupiter 5:e vån)
Möte 3: Kallelse skickas av programansvarig
Course summary:
Date | Details | Due |
---|---|---|