Course syllabus

Kurs-PM

SSY011 Electrical systems lp1 HT19 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Elektroteknik

Länk till kursplanen i Studieportalen: Studieplan

Kontaktuppgifter

Handledare finns i labbet 12:30–13:15 varje lab-dag (se schemat) för att svara på frågor om laborations- och inlämningsuppgifter. För att få hjälp vid andra tillfällen rekommenderas att boka tid via mejl.

Kursens syfte

Kursen skall ge erfarenheter av några metoder och verktyg för analys och konstruktion av analoga och digitala elektroniksystem.

Schema

Se TimeEdit och detaljerat kursschema på kurshemsidan

Kurslitteratur

Obligatorisk kurslitteratur är föreläsningsbilder, lab-PM och annat material, som publiceras på kursens hemsida.

Valda delar av ”Analog elektronik” av Bengt Molin och ”Elektriska mätsystem och mätmetoder” av Lars Bengtsson, som båda har använts i tidigare kurser, rekommenderas. Dessa böcker, som ej är obligatoriska, säljs på Store.

Kursens upplägg

Laborationer

Kursens röda tråd består av en serie laborationer, där olika typer av digital och analog elektronik konstrueras. Mot slutet av kursen byggs delarna ihop till ett digitalt ljudöverföringssystem. Laborationerna utförs i grupper om 2 studenter (inte fler!), som labbar på tisdagar eller onsdagar, samma veckodag varje vecka. Det finns obligatoriska förberedelseuppgifter i lab-PM inför varje laboration. Fråga gärna lärarna om hjälp med förberedelseuppgifterna, men inte under laborationstid.

Resultaten redovisas i en skriftlig slutrapport på engelska. Laborationsutförandet, inkl. förberedelseuppgifterna och rapporten, bedöms med upp till 4 poäng, varav minst 2 krävs för godkänt. För sent inlämnad rapport (se kursschema) ger inte mer än 2 poäng.

Föreläsningar

I föreläsningarna kombineras detaljkunskap från tidigare kurser med andra teoretiska och praktiska bitar för att utveckla ett helhetstänk i elektronikkonstruktion. Därmed ges kursdeltagarna förutsättningar att bygga ett komplett kommunikationssystem. Det specifika innehållet styrs i hög grad av laborationsprojektet. 

Föreläsningarna är mest intensiva i början av kursen. Tempot sänks något mot slutet av kursen, när laborationsarbetet blir mer intensivt.

En gästföreläsning från industrin avslutar kursen.

Inlämningsuppgifter

Fyra frivilliga inlämningsuppgifter ingår i kursen. De skall skrivas på engelska och lämnas in individuellt. Varje uppgift kan ge max 1 poäng. Inlämningsuppgifter som lämnas in för sent (se kursschema) ger inga poäng.

Datorövningar

Två frivilliga datorövningar erbjuds för att  lära sig kursens mjukvaror. Det är viktigt att komma igång och jobba själv med dessa program, för att konstruera och simulera digital och analog elektronik. De finns på skolans datorer och kan laddas ned till egna datorer.

Deadlines

Om man före en deadline märker att man inte kommer att hinna klart i tid så kan man be examinator om förlängning. En förlängning på upp till 8 timmar kan beviljas om det finns goda skäl, men mer än 8 timmar accepteras inte, oavsett orsak. Detta gäller både inlämningsuppgifter och laborationsrapport.

    Förändringar sedan förra kurstillfället

    • Antalet datorövningar har ökat från 1 till 2.
    • Laborationsuppgiften har moderniserats med ny hårdvara. Laborations-PM har uppdaterats.
    • Mindre ändringar i föreläsningsinnehållet.

    Lärandemål

    • Dimensionera och implementera ett komplett system för digital överföring av audiosignaler med analoga och digitala delsystem.
    • Använda datorbaserade hjälpmedel för konstruktion, analys och simulering av analog och digital elektronik.
    • Hantera datorprogram för schemaritning och simulering av analog elektronik.
    • Analysera och modifiera befintlig VHDL-kod.
    • Hantera datorprogram för simulering av VHDL-kod och syntes av denna i en FPGA-krets.
    • Utifrån en funktionsbeskrivning konstruera en tillståndsgraf för en tillståndsmaskin.
    • Dimensionera, analysera och implementera ström/spännings-omvandlare, digital/analog-omvandlare, analog/digital-omvandlare, parallell/serie-omvandlare och serie/parallell-omvandlare.
    • Dimensionera, analysera och implementera signalförstärkare, effektförstärkare och aktiva filter.
    • Konstruera kaskadkopplade filter och förstärkare för att uppnå önskade frekvensegenskaper.
    • Mäta och analysera frekvensegenskaper hos analoga förstärkare och filter.
    • Analysera ett återkopplat systems stabilitet och beräkna villkoren för självsvängning.
    • Beskriva en typisk utvecklingsprocess för elektroniksystem i industrin.

    Examination

    Kursen avslutas med en skriftlig tentamen, som omfattar 50 poäng. Hjälpmedel: Typgodkänd miniräknare, inget annat. Poäng från laboration och inlämningsuppgifter kan tillgodoräknas som bonuspoäng under tentamina detta läsår (t.o.m. augusti) men inte senare. För betyg 3, 4 och 5 krävs resp. 20, 30 och 40 p. För godkänd kurs krävs dels godkänd tentamen (minst 20 p inkl bonus) och dels godkänd laborationsrapport (minst 2 p).

    Första omtentamen ges i januari 2020 och den andra i augusti 2020. Till alla tentor gäller obligatorisk föranmälan. Anmälan till ordinarie tentamen och första omtentamen görs online, medan anmälan till augustitentan görs till agrell@chalmers.se. Sista anmälningsdatum framgår av Studieportalens läsårstider. Omtentamina ställs in om det inte finns några anmälningar vid sista anmälningsdatum.

      Course summary:

      Date Details Due